Altın Portakal Sınırlarını Genişletiyor |Sinema Haber|

idris gümüş

Bronz Üye
Bronz Üye
Kayıt
14 Mart 2010
Mesaj
401
Tepki
5
Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin desteğiyle, Antalya Kültür Sanat Vakfı’nın organize edeceği 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, bu sene 9 -14 Ekim tarihleri arasında sinemaseverlerle buluşacak. Antalya’yı ve Batı Akdeniz Bölgesi’ni kucaklayan, Türk sinemasına sarılan ve yüzünü dünya sinemasına dönen Altın Portakal Film Festivali’nin tanıtım resepsiyonu 28 Temmuz’da Esma Sultan Yalısı’nda yapıldı.

Toplantıya Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Prof. Dr. Mehmet R. Aktekin, Altın Portakal Festival Genel Koordinatörü Göksel Kumsal, AKSAV Yönetim Kurulu üyeleri, Genel Sanat Yönetmeni Deniz Ziya Temeltaş ve sinema sektörünün profesyonelleri katıldı.

Basının yoğun ilgi gösterdiği toplantıda konuşan Antalya Büyükşehir Belediyesi ve Antalya Kültür Sanat Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Akaydın, Altın Portakal Film Festivali’ni her geçen yıl uluslararası platformda bir adım daha ileri taşıdıklarını belirtti. Akaydın, festivali Batı Akdeniz’e yayarak belirli bir kesimin değil, ‘HALKIN FESTİVALİ’ yapma konusunda gayret ettiklerini söyledi.

“Sinema ve Toplumsal Etkileşim”

47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali bu sene “Sinema ve Toplumsal Etkileşim” teması ile geliyor. “Sinema ve sosyo-politik etkileşim”, “sinema ve ülke etkileşimi”, “sinema ve ekonomik etkileşim” başlıklarında yürütülecek festival kapsamında; tematik film gösterimleri, paneller, sergiler, söyleşiler, atölye çalışmaları ve ‘Yapıma Beş Kala’ söyleşileri düzenlenecek.

Festivalde, Ulusal Uzun Metraj, Uluslararası Uzun Metraj yarışmalarının yanı sıra, Ulusal Belgesel Film Yarışması ve Ulusal Kısa Film Yarışması da yer alacak. Festival ulusal ve uluslararası özel gösterimler ve gala gösterimleri ile de renklendirilecek.

Türk sinema sektörünün büyümesinden büyük bir sevinç duyduğunu belirten Prof. Dr. Mustafa Akaydın “Bu yıl, gelişen sektöre paralel olarak ulusal uzun metraj yarışmasına yoğun ilgi ve katılım olacağını düşünüyoruz.”dedi.

Ulusal Uzun Metraj, Belgesel ve Kısa Film yarışmalarının son başvuru tarihleri ise 13 Ağustos olarak açıklandı.

Altın Portakal'ın renkleri Emrah Yücel ile biçimleniyor

Key Art ödüllü tasarımcı Emrah Yücel, 47 ve 48. Uluslararası Antalya Altın Portakal Festivalleri’nin afişlerini tasarlayacak. ‘Saatler’, ‘Kill Bill’, ‘GORA’, ‘Vizontele’, ‘Frida’, ‘New York’ta Beş Minare’ gibi ulusal ve uluslararası birçok filmin afişlerini tasarlayan Emrah Yücel, bu yıl Altın Portakal’a da imza atacak.

“Emir Kusturica” ve Ödüllü Yönetmenler Altın Portakal Jürisi’nde

Altın Portakal’ın jürisinde bu yıl, sinema dünyasının önemli, saygın ve ödüllü isimleri bir araya geliyor. Filmleri ile milyonlarca sinemaseveri kendine hayran bırakan, “Çingeneler Zamanı”, “Kara Kedi Ak Kedi”, “Yeraltı”, “Arizona Rüyası” gibi filmlerin yönetmeni Emir Kusturica, Altın Portakal Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması’nın jürisinde yer alacak. Festival kapsamında Emir Kusturica’nın film gösterimlerine de yer verilecek.

2009 En İyi Belgesel Oscar’ını “Smile Pinki” adlı filmiyle alan yönetmen Megan Mylan, Altın Portakal Belgesel Film Yarışması’nda Jüri Üyesi olacak. 2010 Cannes Film Festivali’nde Kısa Film dalında Altın Palmiye alan “Barking Island – Hayırsız Ada” filminin yönetmeni Serge Avédikian ise, Altın Portakal Kısa Film Jürisinde yer alacak.

Kadir İnanır Jüri Başkanı

Bu yılın Altın Portakallarını belirleyecek Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nın Jüri Başkanı Kadir İnanır oldu. Ana Jüri de ayrıca Tomris Giritlioğlu (yönetmen), Meltem Cumbul (oyuncu), Meral Okay (senaryo yazarı), Murathan Mungan (şair, yazar), Gökhan Kırdar (müzisyen), Atilla Dorsay (sinema yazarı), Zinos Panagiotidis (yapımcı) ve Prof. Dr. Mehmet Rıfkı Aktekin (Antalya Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri) yer alıyor.

Belgesel Film Yarışması’nın Ana Jürisi, Megan Mylan (yönetmen), Coşkun Aral (yönetmen), Zeynep Tül Akbal (akademisyen, sinema yazarı), Semra Güzel Korver (BSB Başkanı) ve Savaş Güvezne (yönetmen)’den oluşurken; Ulusal Kısa Film Yarışması’nın Ana Jürisi’nde ise Serge Avedikian (yönetmen), Aslı Tandoğan (oyuncu), Mehmet Bahadır ER (yönetmen), Nil Kural (sinema yazarı) ve Nur Akalın (yönetmen) bulunuyor.

Sinema Yazarları Derneği’nin verdiği SİYAD Ödülleri’nin jüri üyeleri ise şu isimlerden oluşuyor: Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması SİYAD Jürisi, Necla ALGAN, Tunca ARSLAN ve Burçin S. YALÇIN; Uluslararası Uzun Metraj Film Yarışması SİYAD Jürisi, Kerem AKÇA, Alkan AVCIOGLU ve Aylin SAYIN.

Günışığına çıkan filmler

Altın Portakal bu yıl, sinema tarihinin kayıp filmlerini gün ışığına çıkarıyor, Türk Sinema Tarihi’ne yeni sayfalar ekliyor. “Pelikülün İzinde” başlığı altında bu yıl 4 film Altın Portakal izleyicisi ile buluşacak.

Türk Sinema Tarihi kaynaklarında adı geçmeyen “Enis Aldjelis, Doğunun Çiçeği”, 93 yıl sonra Türkiye’de ilk defa Altın Portakal’da izleyiciyle buluşacak. Türk Sinema tarihine yeni bir sayfa ekleyecek film, İstanbul’da çekilen ilk yabancı film olma özelliğini taşıyor. “Enis Aldjelis, Doğunun Çiçeği” Baba Zula’nın film için hazırladığı özel müziklerin canlı performansı ile birlikte sunulacak.

Muhsin Ertuğrul’un kayıp filmi ‘Kara Lale Bayramı - 1918’ da, yıllar sonra Altın Portakal’da gösterilecek. “Kadın Charlie Chaplin” olarak anılan Mabel Normand’ın rol aldığı “The Floor Below - 1918’ ve sinema dünyasının uzun yıllardır peşinde olduğu ve artık hiçbir kopyasının var olmadığına inandığı ‘Beyond The Rocks - 1922’ Altın Portakal’da gün ışığına çıkacak.

Altın Portakal Yaşam Boyu Onur Ödülleri

Tanıtım resepsiyonunda, Antalya Altın Portakal Film Festivali bünyesinde, 1996 yılından beri verilen Yaşam Boyu Onur Ödülleri’nin bu seneki sahipleri de açıklandı. Altın Portakal Festival Düzenleme Komitesi’nin, oy birliği ile aldığı kararla, senarist Safa Önal, yönetmen ve senarist Ertem Göreç, Nur Sürer, Gülşen Bubikoğlu, Metin Akpınar ve Zeki Alasya bu sene ödüle layık görüldü.

Yıldırım Önal Anı Ödülü Yıldız Kenter’e verilecek

1973 yılında "Dinmeyen Sızı" filmindeki rolüyle 'en iyi yardımcı erkek oyuncu' seçilerek Altın Portakal Ödülü'nü alan tiyatro ve sinema sanatçısı Yıldırım Önal, yaşamının son yıllarında girdiği ekonomik sıkıntı nedeniyle, ödülünü bir rehinciye bırakmak zorunda kalmış ve ödülünü geri alamamıştı. Yıllar sonra rehincinin oğlu tarafından Antalya Kültür Sanat Vakfı 'na teslim edilen ödül, 1999 yılından itibaren Yıldırım Önal Anı Ödülü olarak her yıl bir oyuncuya emanet ediliyor. Yıldırım Önal Anı Ödülü’nün bu seneki emanetçisi ise usta oyuncu Yıldız Kenter olacak.

Sinema Emek Ödülü

Antalya Altın Portakal Film Festivali 2006 yılından itibaren, Türk Sinemasında kamera arkasında çalışan, başarılı işlere imza atmış kişilere "Sinema Emek Ödülü" veriyor. Sinema Emek Ödülü’nü bu yıl Necmettin Çobanoğlu’na verilecek.


Yeni Bir Ödül: “Sanatta Sosyal Sorumluluk Ödülü”

Türk sinema sektörünü geliştirmek, sinemaya ve sektör çalışanlarına değer katmak amacı ile hareket eden Altın Portakal Film Festivali, bu yıldan başlayarak “Sanatta Sosyal Sorumluluk Ödülü” vermeye hazırlanıyor. Maddi, manevi ve entelektüel kazanımlarını sanata ve topluma adayan, bu birikimi, sanat dünyasında yeni nesiller yetiştirerek, yeni sanatsal projelere imza atarak, ‘sanatta sosyal sorumluluk’ projelerinde yer alarak aktaran sanatçılara verilecek ödülün ilkini ise usta oyuncu Müjdat Gezen alacak.


Altın Portakal’da yeni ödüller

47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali kapsamında düzenlenecek Ulusal Uzun Metraj Film Yarışması’nda, birinci olan film 330 bin TL ile ödüllendirilecek. Bu sene en iyi filme yeni bir ödül daha verilecek. En İyi Film Ödülü’nün sahibi olan yapımcı, ödülü aldığı yılı takiben 2 yıl içinde çekeceği yeni filminin en az yüzde 15’lik bölümünü Antalya’da çeker ise, 70 bin TL değerindeki Antalya Teşvik Ödülü’ne de sahip olacak.

47’inci festivalin yarışma kategorileri ve bu kategorilerde dereceye giren filmlere verilecek ödüller şu şekilde sıralanıyor:


ÖDÜL KATEGORİLERİ
En İyi Film 330.000 TL Altın Portakal heykeli
En İyi İlk Film 50.000 TL Altın Portakal heykeli
En İyi Yönetmen 50.000 TL Altın Portakal heykeli
En İyi Senaryo 30.000 TL Altın Portakal heykeli
En İyi Görüntü Yönetmeni 30.000 TL Altın Portakal heykeli
En İyi Müzik 30.000 TL Altın Portakal heykeli
En İyi Kadın Oyuncu Altın Portakal heykeli
En İyi Erkek Oyuncu Altın Portakal heykeli
En İyi Yardımcı Kadın Oyuncu Altın Portakal heykeli
En İyi Yardımcı Erkek Oyuncu Altın Portakal heykeli
En İyi Kurgu Altın Portakal heykeli
En İyi Sanat Yönetmeni Altın Portakal heykeli

Behlül Dal Jüri Özel Ödülü Altın Portakal heykeli

Herhangi bir dalda genç bir yetenek (yönetmen, oyuncu, senaryo yazarı, görüntü yönetmeni, besteci) için kullanılır.


Dr. Avni Tolunay Jüri Özel Ödülü Altın Portakal heykeli

Ses Tasarımı, Özel Efekt, Kostüm, Makyaj tasarımı, v.b. teknik dallardan birinde kullanılabilir.

Açılış Korteji özel çocuklarla daha da görkemli geçecek

Sanatçıyla Antalya halkının kucaklaşması olan geleneksel Altın Portakal Korteji, özel çocuklardan oluşan Tomurcuk Perküsyon Grubu ile daha da renklenecek. Anadolu Ateşi özel gösteri grubu bu yıl da bizlerle birlikte festivali kutlayacak.

Açılış Gecesi’nde Kusturica ve No Smoking

Emir Kusturica ve etnik tekno-rock grubu 'No Smoking'’, hareketli koreografileri ve özgün performanslarıyla renkli bir geceye imza atacaklar. Kusturica filmlerinden görüntüler, bu görkemli şölene eşlik edecek.

Onur Ödülü Töreni’nde Beyazperde Şarkıları’na Yolculuk

Onur Ödülleri Töreni’nde, Türk filmlerinin unutulmaz sesi Belkıs Özener & Barkın Özener ile, Yeşilçam şarkılarında yolculuğa çıkılacak. Törende, Altın Portakal Yaşam Boyu Onur Ödülleri, Yıldırım Önal Adı Ödülü, Sinema Emek Ödülü ve Sanatta Sosyal Sorumluluk ödülleri, sahiplerini bulacak.

Sanatçılara, Şef Orhan Şallıel yönetimindeki Antalya Devlet Senfoni Orkestrası, dünyaca ünlü klarnet virtüözü Serkan Çağrı ve Rumeli Band eşlik edecek.

Kapanış Töreni’nde Kültür Köprüleri

Altın Portakal ödüllerinin sahiplerini bulacağı Kapanış ve Ödül Töreni’nde, ünlü klarnet virtüözü Hüsnü Şenlendirici ve Özcan Deniz’e, Orhan Şallıel yönetimindeki Antalya Devlet Senfoni Orkestrası eşlik edecek.
“Kültür Körprüleri” adlı tematik gösteri ile, Türkiye’nin mozayiğini oluşturan farklı kültürlerin türküleri, barışa körü kuracaklar.


Sürgün Bir Sinemacı: Yılmaz Güney

1970’ler Türk sinemasının kilometre taşlarından biri olan Yılmaz Güney’e odaklanan bölümde Güney’in yönettiği Umut (1970), Ağıt (1971) ve Zavallılar (1974) adlı filmler gösterilecek.


‘Avrasya Sinemaları’nda Gürcistan filmleri

Her yıl Avrasya ülkelerinden birini seçerek o ülkenin sinemasına odaklanmayı planlayan festival, bu yıl Gürcistan sinemasının önemli yapımlarına yer verecek. Gürcistan’ın yakın tarihindeki çatışmalarla ve Yeni Gürcistan'ın inşasıyla ilgili bir seçki, 47. Festivalde izleyiciyle buluşturulacak.

Kemal Sunal’ı Anma Programı

Hicvin usta ismi Kemal Sunal’, ölümünün 10. yılında, Altın Portakal’da anılacak. Kemal Sunal Anma Programı kapsamında, VİPSAŞ tarafından restore edilen “Kapıcılar Kralı” ve “Kemal Sunal Sineması” üzerine hazırlanan belgesel gösterilecek. “Kemal Sunal Sineması Ekseninde Türk Gülmece Sanatına Bakış” adlı panel de program kapsamında gerçekleştirilecek.


Ulusal Film Komisyonu Çalıştayı

Antalya; yılda 300 güneşli günüyle, Isparta; dağ, orman ve antik mekanlarıyla birer doğal plato ve Burdur ise dağları, karları, gölleriyle sıra dışı senaryolar için en uygun coğrafyadır. Amerikan Sinema Endüstrisinin yılda 40 milyar USD’lik film üretimin yüzde 60’ını Amerika dışındaki film çekimlerine harcamaktadır; bu pastadan Türkiye’nin aldığı pay ne yazık ki sıfırdır.
Yabancı film yapımcıları ülkemizde çok uygun koşullar olmasına rağmen film çekiminde yapımcılar; bürokratik engeller, gümrük mevzuatındaki uyumsuzluklar, vergi politikalarındaki sorunlar, sinema endüstrisine yönelik tedarik zincirinin oluşmaması ve National Film Commison tarzı bir örgütsel yapının yokluğu gibi sorunlarla karşılaşmaktadır.
Çalıştayda tüm bu sorunlar masaya yatırılacak ve sonuç bildirgesi yasal çalışmalar altlık sağlaması amacıyla festival sonrasında T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı’na sunulacaktır.


Sinemanın Renkleri Cezaevlerinde

Altın Portakal bu yıl sanatı cezaevlerine sokacak. Cezaevi yönetimleriyle elbirliği içinde mahkumların eğitimi ve rehabilitasyonuna yönelik film ve tiyatro gösterimleri, sanatçı söyleşileri, senaryo ve drama atölye çalışmaları düzenlenecek.


Konferanslar, paneller, söyleşiler, forumlar…

Festival bu yıl sinema üzerine konferansları, panelleri ve atölye çalışmalarıyla zenginleştirilmiş bir programla izleyiciyle buluşacak.

Atölye çalışmalarında bu yıl arşivciler kara kutularını açacak. Arşivciliğin bilgi ve belgeyi saklamak mı, paylaşmak mı olduğunu; gösterimi yapılmayacaksa arşivciliğin gereğinin tartışıldığı bir açık oturum düzenlenecek. Türk sinemasının ilk yıllarına doğru çıkılacak bir yolculuğu kapsayan atölye çalışmasında Türk Sinemasının kökleri araştırılacak.

Yapımcı ve yönetmenler Yapıma Beş Kala söyleşilerinde yapım aşamasında olan filmlerini ilk kez Altın Portakal’da açıklayacaklar.

Altın Portakal bünyesinde geçen yıl ilki yapılan Ortak Yapım Stratejileri panelinin ikincisi düzenlenecektir. FİYAB ve AKSAV işbirliği ile gerçekleştirilecek panelin bu yılki konusu “Avrupa ve Amerika’daki Fırsatlar”dır. Konuşmacılar; Amerika, Avrupa ve Türkiye’den ortak yapım alanında çalışan profesyoneller, yapımcılar, şirket sahipleri, akademisyenler, meslek birlikleri, sivil toplum kuruluşları, federasyon ve destek fonları temsilcileri olarak belirlenecektir.

“Festivaller ve Stratejik Markalarla İşbirliği”’nin tartışıldığı panelin yanı sıra “Film Yapımlarında Sponsorluk Uygulamaları ve Sponsorlukların Önüne Çıkan Yasal Engeller”in konu edildiği panelle sinema sektörünün sorunları masaya yatırılacak.

Doç. Dr. Nuran Yıldız’ın aynı “Tanklar ve Sözcükler” adlı kitabından yola çıkarak, "ordular ve iletişim" ile "TSK ve iletişim" kavramlarının tartışmaya açıldığı konferansta sinema, siyaset, ordu üçgeni arasındaki ilişkiler aktarılacak.

“Ülke ve Kent Markaları Oluşumunda Sinemanın ve Festivallerin Bir Marka Kaldıracı Olarak İşlevi” konulu sempozyumun yanı sıra “Sinema ve Televizyon Birbirine Alternatif mi Yoksa Birbirini Besleyen İki Olgu mu?” konulu bir forum raporu da yine festival bünyesindeki etkinliklerden bazıları…

Sergiler

Altın Portakal’da bu yıl, şu sergiler düzenlenecek:

Antalya Kent Tarihçisi Hüseyin Çimrin’in sergisiyle “Fotoğraflarla – Anektodlarla Altın Portakal Tarihi”ne yolculuk yapılacak. “Yeşilçam / Bugün” sergisinde, Türk Sineması’nın emektarlarının bugününe, Atilla Dorsay’ın objektifinden bakacağız. Coşkun Çokyiğit’le “Gazete Sayfalarında Türk Sineması ve Altın Portakal” haberlerine göz atacağız.

Ebru Sanatçısı Mukadder Kavas, sanatçılarla birlikte, 47 metre uzunluğunda bir ebru çalışmasına imza atacak. “Altın Portakal Ebru Performansı ve Sergisi”, 50 kişilik bir ekiple Isparta’da gerçekleştirilecek.

İzmir Sokak Sanatları Atölyesi, “Altın Portakal ve Sinema Konseptli Sokak Performansları” ile sanatseverleri şaşırtacak. Türk ve Dünya sinemasının simgeleşmiş isimlerinin canlı heykelleri, Antalya sokaklarını hareketlendirecek. Tematik film setleri, Antalyalılara kamera arkasını yaşatırken; yürüyen sergiler sinema coşkusunu sokaklara taşıyacak.
 
Yukarı Alt