BENZER ya da KOPYA TASARIMLAR

erdemcagla

Üye
Kayıt
5 Temmuz 2008
Mesaj
99
Tepki
26
Aşağıdaki resimlerini gördüğünüz tasarımlar;

1-) Birbirinden farklı tasarımlar mıdır?

2-) Birbirine benzer mi? Yoksa kopya tasarımlar mıdır?

3-) Bu tasarımların hepsinin bir kişiye ait olduğunu biliyor muydunuz?

4-) Bir firma için yapılan tasarımın aynısını başka bir firma için yapmak ne kadar ahlaklı bir davranıştır?

5-) Bunları yapan kişinin tasarım gücü hakkında ne düşünüyorsunuz?














































 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Değerli Arkadaşlar;

1-Bir kişinin bir başka kişiye ait bir tasarımı veya yazıyı "bu tasarımı ben yaptım" veya "bu yazıyı ben yazdım" demesi hırsızlık mıdır? Hırsızlıktır. Tıpkı kendisine ait olmayan bir mala veya eşyaya "bu benimdir" deyip, hakkı olmadığı halde sahiplenmesi gibi, bu hırsızlıktır.

2-Hırsızlık malını kullanıp ondan gelir veya maddi/manevi (şöhret-ün-kariyer) kazanç elde etmesi kanunen suç, ahlaken ayıp, dinen günahtır ve haramdır.

3-Bir insanın bir tasarımı, bir yazıyı, bir malı veya eşyayı üretirken "bu tasarımı filanca kişiyle birlikte yaptık, bu yazımı arkadaşlarım düzeltti, bu üretimi filancayla beraber yaptık, ilk şeklini ben verdim son şeklini başkası verdi" demesi; o üretimin tümünün o kişiye ait olduğunu değil, ortak üretim olduğunu ve birden çok sahibinin olduğunu gösterir. "Birlikte yaptık" demek "hepsi benim değil, ekip çalışmasının ürünüdür" demektir.

4-Bu bakımdan bazı reklam ajanslarında yaratıcı ekip tarafından ortak üretilen bazı tasarımlara bir tek grafikerin çıkıp "bunu ben yaptım" demesi o tasarımın bütünüyle o grafikere ait olduğunu göstermez.

Küçük tasarım atölyelerinde ve matbaalarda da tamamen müşterinin yönlendirmesi ve yaratıcılığı ile gelişen ve sadece bilgisayar işçiliği grafiker tarafından yapılan adına tasarım diyelim/demeyelim bazı işlerin de tümüyle onu yapan kişi tarafından "her şeyi ile bana aittir" denmesi de gerçeklerle bağdaşmaz.

Bir tasarımın bir kişiye ait olması için fikir ve uygulamanın her ikisinin de aynı kişiye ait olması gerekir, bunu unutmayalım.

5-Bir tasarımın KOPYA olması ile BENZER veya ESİNLENME olması arasında farklar vardır. KOPYA tasarımda taklid ve çalıntı oranı çok fazla, esinlenmede bu oran çok daha az ama Yaratıcılık ve Değiştirme oranı çok daha fazladır.

6-Yukarıdaki Erdem Çağla'nın sunduğu örneklerde iki grup antetli kağıt, zarf ve kartvizit dizaynları görülmektedir.

Bunlardan bir grubunda renkli bant hep yukarıda yatay kullanılmış ve sadece renkleri değiştirilmiş ve tüm firmalara aynı dizayn kullanılmıştır.

Diğerinde ise renkli bant sağ kenarda ve dikey olarak kullanılmıştır. Yine değişik firmalar için bant rengi değiştirilmiştir.

Şimdi soruyorum, bunlar birbirinden farklı tasarımlar mıdır?

Yatay bant kullanılan tasarımların hepsi bir tek tasarımın TÜREVLERİDİR veya BİR ASIL tasarımın ÇOK SAYIDAKİ KOPYALARIDIR. (Bir asıl 5 suret gibi)

Dikey bant kullanılan da öyledir.

7- Yukarıdaki gördüğünüz bu işlerin hepsine tek tek tasarım demek mümkün müdür? Yoksa bir tanesine tasarım, diğerlerine uygulama mı demeliyiz?

Evet biri tasarım, diğer benzerleri onun uygulamasıdır.

İşte bunların hepsine tasarım parası almak yanlıştır, uygulama parası almak lazımdır. Ama kopya tasarıma uygulama parası almak da doğru mudur?

8-Bir kişi, diğer bir kişinin tasarımını alıp böyle çoğaltırsa bu KOPYAdır, TAKLİTtir ve iyi bir davranış değildir.

Peki, bir kişi kendi tasarımını kopyalama hakkına sahip midir?

Yani; "sana ne kardeşim, kopyaladıysam kendi yaptığımı kopyaladım, başkasının malını kopyalamadım ya!" diyebilir mi?

9-Diyemez, çünkü bir kişiye yaptığı tasarımı (eğer o da çalıntı değilse) sadece o kişi için yapmalıdır ve aynısını bir başka müşteri için yaparsa ilk yaptığı kişinin malını çalmış gibi olur. Çünkü ilk yapılan tasarımın sahibi artık ilk müşteridir.

İlk müşteri "niçin bana yaptığının aynısını bir başka müşteriye yapıyorsun?" deme hakkına sahip olur. İkinci müşteri de "onun tasarımını niye bana uyguladın?" der.

10-Sonuç; ister başkasının yaptığını kopya et, istersen kendi yaptığını kopya et, kopya kopyadır!

Şimdi; gelelim "patron acele istedi, zaten ekonomik kriz vardı, yaratmak için zaman yetersizdi" gibi gerekçelere...

A)-Bu gerekçelerin yukarıdaki tasarımlar için geçerli olduğuna inanıyor musunuz?

B)-Yoksa zaman yetersizliğini filan değil, tasarımları yapan kişinin yetersizliğini mi düşünüyorsunuz?

C)-Yoksa; yetersiz para verilmiştir, bu yüzden kopya tasarımlar üretilmiştir, yetersiz paraya yetersiz tasarım üretilir mi diyorsunuz?

D)-Yetersiz para alan, illa ki her müşteriye aynı tasarımı mı yapmalıdır? Yoksa bunun nedeni yetersiz grafik eğitimi midir?
 
Kayıt
12 Aralık 2008
Mesaj
184
Tepki
3
Bu konuyu daha yeni görüyorum, çok tartışılan bir konu benimde aklıma çok takılmıştır.Bende genelde esinlenirim bir yerlerden bence bunda bir sakınca yok benzemediği taktirde.Hatta kimi zaman logo satan sitelerdeki logoların aynısını bile yaptığım olur fakat aynısın yapma nedenim ben bunu neden yapamıyayım olur, ve %80 %90 yaparım.Bu logoyu yapmayı denemem demek o logodaki efektleri kendime ait çalışmalardada kullanmam demektir.Yaptığım logoları nemi yaparım dağıtırım :D
 
Kayıt
12 Aralık 2008
Mesaj
184
Tepki
3
1. Şimdi şöyle anlaşalım, yapılmış belirlenmiş bir firmanın logosuna asla dokunmam.Fakat bir sitede bir logo satılıyorsa ve bunuda ben yapabiliyorsam.Evet bu logo belki benim tasarımım değil ama ben çizdim deme hakkım var.O zaman Mona Lisa'nın dünyada bir sürü taklit tablosu var bunlarada hırsız diyelim.
2.Genellikle satmam, bedava veririm.
3.Doğru
4.Doğru
5. Eğer logo satılmıyorsa bence hırsızlık diyemeyiz, ve bu arada logo taklit edilirken dahi bir emek harcanır, bakkaldan ekmek çalmak gibi değildir belli bir bilgi ister.Esinlenme olayında hem fikirim.
6.Olabilir fakat, belli bir firmamanın kurumsal tasarımı ise karşıyım.
7.Tasarım diyemeyiz, hiç bir şekilde para almak uygun değildir.
8.Kendi yaptığı logoyu eğer kurumsal bir firmaya yaptıysa kopyalayamaz, fakat internetten hiç tanımadığı bir kimseye bedelsiz veya bedelli olarak tabii bu anlaşmaya bağlı verdi ise dilediğine verebilir.
9.Doğru
10.B)-Yoksa zaman yetersizliğini filan değil, tasarımları yapan kişinin yetersizliğini mi düşünüyorsunuz?
 
Kayıt
21 Mart 2009
Mesaj
7
Tepki
0
Bu konuda yazılanlara tamamen katılıyorum. Ancak ilk aşamalarda, özellikle eğitim alma şansı olmadan kendi kendine birşeyler kapmaya çalışan kişi esinlenme, taklit etme yolundan geçmek durumundadır, hatta buna mecburdur. Çünkü kişi görerek, yapmak istediği konudaki çalışmaları inceleyerek yol katediyor. "Bu kısım nasıl olmuş? Bu efekti nasıl vermiş? Şundan yapmaya çalışayım bakalım n'olacak?" sorularını kendine sorarak programa hakim oluyor.

Ancak kişi kendinden grafiker diye bahsetmeye başladığında işin rengi değişiyor. Artık taşıması gereken bir misyon, bir sanatçı kimliği oluyor bu. Emek karşılığında para kazanmaya başlıyor fakat bu emek başkasına ait ise alenen suç işleniyor.

Kişinin kendi eski tasarımından yola çıkarak yeni firmalarla çalışma durumu ise çok ilginç geldi bana. Yani bunun da etik olmadığı ortada, sonuçta tasarım kişiye, işe özgün olmalı. Ama bu durumda düğün davetiyesi hazırlayan organizasyon firmaları yahut katalogdan seçim yaptığımız matbaalar zan altında kalıyor. Müşterinin tercihi bu sonuçta. Evvelki çalışmaları görmek isteyip "Bana da bundan" derse elden ne gelebilir? Bu konuda ikilemde kaldım açıkçası.

Özetle ben amatör kişinin tasarımdan esinlenip gelişme çabasına karşı değilim. Birebir aynını yapmayı deneyip o seviyeye gelmektir çünkü amaç. Çıraklıktır bir nevi, ustanın haberi olmasa da. Profesyonel düzeyde ve ticari düzeyde ise kesinlikle karşıyım ama bunda ucuz olsun da ne olursa olsun diye olmadık kişilere iş verenlerin de kabahati var.

Saygılar..
 
Kayıt
12 Aralık 2008
Mesaj
184
Tepki
3
Kişinin kendi eski tasarımından yola çıkarak yeni firmalarla çalışma durumu ise çok ilginç geldi bana. Yani bunun da etik olmadığı ortada, sonuçta tasarım kişiye, işe özgün olmalı.
Bu dediğinizi internet üzerinden logo satan bütü firmalar yapıyor, aynı logo'yu yüzlerce kişiye satıyorlar.Tabii müşteri bunu bile bile alıyor.
 

Asaf Sirin

Üye
Kayıt
22 Mart 2009
Mesaj
11
Tepki
1
@farukcagla

Ben avukat degilim fakat fikrimce cuzi eklemeler yapmak dogru olurdu :
Bazi tasarimlar bir kac siparisci ve ya alici tarafindan bagimsiz olarak kendi urunlerinde kullanilabilir. Hatta boyle bir kavram var - royality fee. Yani tasarimci tasarimi satinaldigi her siparsiciden her uygulama icin belli degismez ve ya uygulama sayisina gore degisik miktarda para alabilir. Bu siparisci ve tasarimci arasinda yapilan sozlesmede isbu tasairimin kullanim hakklarini belirleyen maddelere bagli. Siparisci tasarimin tum haklari sahibi olmak istiyorsa - sozlesme icerigi bunu yansitmalidir.

Diger tarafdan bir siparisci icin tasarimci tarafindan yapilan tasarim , ayni tasarimci tarafindan degistirilib diger siparisciye satilabilir . Bu durumda tasarimin biri birine benzemesi soz konusu ve is mahkemeye tasinirsa , grafik tasarim uzmani tarfindan sadece ispatlanmis olamasi gerekiyor. Fakat gercekde bu isler nasil yuruyor bilemiyorum.

Saygilarimla
 
Kayıt
8 Eylül 2008
Mesaj
2.540
Tepki
31
Feyyaz beye burda katılıyorum esinlenme yoluyla yeni bişeyler öğreniyoruz bişey hoşumuza gittiğinde o yapmış bende yapabilirim diye işe başlıyoruz ve başka şeylerde ortaya çıkıyor.

Erdem beyin eklemiş olduğu örnekler belki yüzlerle binlerle çoğaltılabilir. peki aynı şeyi düşünme ihtimalide yok mu? yukardaki çalışmaların benzer dizaynlarını sitedeki herkes yapmıştır.
 
Yukarı Alt