Bonanza'nın yönetmeninden Çerkez Ethem filmi

jelly123

Üye
Kayıt
28 Aralık 2010
Mesaj
9
Tepki
0
"Bonanza" dizisi ile Hollywood tarihine adını yazdıran Çerkez asıllı ünlü yönetmen Muhittin İzzet Kandur (Mohydeen Izzat Quandour), Çerkez Ethem'in hayatını konu alan film için kolları sıvadı. Filmin oyuncu kadrosunu belirlemeye çalışan Kandur, ilk olarak Çerkez Ethem rolü için sanatçı Mehmet Aslantuğ ile anlaştı.
Yönetmen, yapımcı ve senaryo yazarı olarak imza attığı "Cherkess - Çerkez" filmiyle geçtiğimiz aralık ayında Monoco Film Festivali'nde 7 ödül birden alan Kandur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye, Yunanistan ve Ürdün'de çekmeyi planladığı filmde Çerkez Ethem'i Mehmet Aslantuğ'un canlandıracağını söyledi.

Filmde 3 ana karakterin bulunduğunu kaydeden Kandur, "Bunlardan birincisi Mustafa Kemal Atatürk, ikincisi Çerkez Etem ve üçüncüsü de İsmet İnönü. Bizim senaryomuz da bu üç insan üzerinde kurulacak, bunlarla ilgili tarihi gerçekleri anlatacağız" dedi.

Uzun bir süredir Çerkez Ethem ile ilgili bir film yapmak istediği ifade eden Kandur, sözlerine şöyle devam etti:

"Çerkez Ethem'in hayat hikayesiyle ilgili elimde çok sayıda belge var. Zaten anılarıyla ilgili yazdığım bir eser de mevcut. Önümde birçok film ve proje çalışması var. Son Türkiye ziyaretim sırasında Mehmet Aslantuğ ile Çerkez Ethem'in hayatını konu alan bir film yapacağım konusunu paylaştım, görüştük. Çerkez Ethem'i kendisinin canlandırmasını arzu ettiğimi söyledim. Mehmet Aslantuğ da projeye çok sıcak baktı. Birlikte iyi bir şeyler ortaya koyabileceğimizi umuyoruz. Film çalışmamızla ilgili bir ön görüşme yaptık. Aslantuğ'un duruşunu, görüntüsünü, ses tonunu çok beğeniyorum. Çerkez Ethem'i de çok iyi temsil edeceğine inanıyorum."

Çerkez Ethem'e Yunan sitemi!

Çerkez Ethem'in, Ürdün'de ev hapsinde bulunduğu dönemde babasının da Ürdün'ün Genelkurmay Başkanı olduğunu hatırlatan Kandur, şunları söyledi:

"Babam, Ürdün'ün Genelkurmay Başkanı iken Tuğuj Emin isimli Çerkez asıllı yaverini, dil problemi yaşamaması için ev hapsinde bulunan Çerkez Ethem'in yanına görevli olarak vermiş. Tam 1,5 yıl Ethem'in başından geçen her şeyi öğrenmiş, not almış. Ben de daha sonra Rusya'ya kaçan Tuğuj Emin ile 15 gün görüşerek bu 1,5 yıl içerisinde öğrendiği herşeyi anlatmasını istedim. Anlattıklarını ses kaydına aldım. Bu notları da kitaplaştırdım. Çerkez Ethem, Türkiye'de İsmet İnönü ile arası açılınca Yunanistan'a gitmiş. Yunan askeri yetkilileri, Ethem'e (Bize İzmir'de ne kadar zorluk çıkarttın. Şimdi buradasın. Orada kalman bizim için aslında daha iyi olurdu. Keşke orada kalsaydın) demişler. Tabi Çerkez Ethem, ülkesini sevdiği için bir iç savaşa sebep olmaktansa ülkesini terk etmeyi tercih etmiş. Bu gibi tarihin bilinmeyen yönlerini filmde gün yüzüne çıkartmaya çalışacağım."

6 milyon dolar

Muhittin İzzet Kandur, senaryo haline getirdiği filmin 6 milyon dolara mal olacağını kaydederek, "Film öncelikle Türkçe olacak. Uluslararası bir film olacak. Bir çok devlette çekim yapılacak. Yunasitan'dan, İngiltere'den ünlü aktörler oynayacak" dedi.

Film için özel kostümler dikileceğini ve büyük bir savaşın canlandırılacağını aktaran Kandur, "Bunun ortalama maliyeti 6 milyon dolar civarında olacak. Bu filmde tarihi belgeler ışığında gerçekler dile getirilecek. Bu konuda Türkiye'nin Kültür ve Turizm Bakanlığı ile görüşmeler de yapacağız" diye konuştu.

Kayseri'de gösterimde

Ödüllü "Çerkez" filminin Türkiye'de yaklaşık 1 aydan beri Kayseri'de gösterimde olmasının kendisini mutlu ettiğini belirten Kandur, "Burada benim akrabalarım var. Büyük bir Çerkez nüfusu da mevcut. Bu sebeple Çerkez filminin Kayseri'de vizyona girmesinden ayrı bir mutluluk duydum" diye konuştu.

Ürdün'de Bedeviler ile Çerkezler arasında toprak ve su konusunda yaşanan anlaşmazlıklar ve çözüm yollarını konu alan filmde, Arap genç kız ile Çerkez delikanlı arasında geçen bir aşk hikayesi anlatılıyor.


cnnturk.com
 
Yukarı Alt