Font Yönetimi

Ahmet ALTUN

Font Tasarımı
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
29 Mayıs 2009
Mesaj
1.398
Tepki
36
Bir grafik tasarlıyorsunuz, güzel bir font aradınız, buldunuz, bir yerlerden indirdiniz veya ücretini ödeyerek satın aldınız. TTF, OTF veya MAC formatında fontunuzu bilgisayarınızın font klasörüne yüklediniz.
Beğendiğiniz bütün fontları elimin altında dursun deyip FONT klasörü içine yüklüyorsanız ;
sisteminizin giderek yavaşlamasını, hatalar vermesini, hatta çökmesini de kabul etmişsiniz demektir.
Evet, çoğumuz yukarıda belirtildiği gibi yaparız, elimize geçen tüm beğendiğimiz fontları windows sistem klasörü içindeki Fonts klasörü içine yükleriz veya kopyalarız. Bilgisayarımızın bu yüzden yavaşladığı pek bilinen bir nokta değildir, virüs bulaştığını düşünürüz veya başka bir problem. Tek çözümün format olduğu söylenir.

Font dosyaları, bir bilgisayar sisteminin performansını belirleyen en önemli öğelerden biridir. Sitemin kendi orjinal fontları haricinde eklenen her font dosyası sistemin giderek yavaşlamasına hatta çökmesine neden olabilir. Bozuk font dosyalarının sisteminize ayrıca verdiği zarar ve yük ise cabasıdır.

Sistemlerdeki bu problemi çözmek için Font Yönetimi programları geliştirilmiştir. Font Fitting Deluxe, Suitcace fusion, linotype Fontexplorer, bu programlar içinde ücretli olanlarıdır.Corel Draw ile birlikte sunulan Font Navigator ücretsiz bir programdır. Fakat sistemde sadece Corel Draw yüklü iken çalışır. Her programın kendisine özgü artı ve eksileri vardır. Suitcase programı güzel özelliklere sahip ve kullanımı kolay iken Sistemde NET FrameWork altında çalışır ve amaç sistemi rahatlatmak iken sistemi kendi çapında yavaşlatır.

Font Yönetim programı ne işe yarar? Nasıl çalışır ?.
Font yönetim programları elinizdeki fontları sistem fonts klasörü içine yüklemeden kullanmanızı sağlar. Böylece fonts klasörünüz giderek şişmez ve sisteminize zarar gelmez.

İşte size bu aşamada ücretsiz ve ve harika bir çözüm sunuyorum ; NexusFont.



Xiles tarafından geliştirilmiş ücretsiz bir programdır. Kullanımı oldukça basittir. Yapmanız gereken programı sisteminize kurmak ve çalıştırmak. Program çalışır durumda iken sisteminizde yüklü olmayıp kullanmak istediğiniz font veya fontları bir klasör içine alıp, bu klasörü programda grup veya setler oluşturarak akitifleştirmek.
Nexus çalışır durumda iken çalışmasında font kullanan paint, notepad, excel, word dahil tüm programlarda az önce sisteme yüklemeyip geçici olarak aktif hale getirdiğiniz fontlar kullanılır hale gelir ve siz o fontu kullanırsınız. Nexus programını kapattığınızda ise her şey eski haline geri döner. Sisteminiz hala hızlı ve font çöplüğüne dönmeden.:)




NexusFont resmi linki aşağıdadır. Açılan sayfada download butonu ile programı temin edebilirsiniz.

http://www.xiles.net/downloads/#NexusFont

Programın şu an türkçe desteği olmadığını görüyoruz. Language bölümünde henüz türkçe dil paketi mevcut değil. İlerleyen zamanda tekrar kontrol ederek eklendiyse temin edebilirsiniz.

NexusFont kullanımı için yardım bilgisini aşağıdaki linkten temin edebilirsiniz.
http://xiles.net/help/nexusfont/index_en.html

NexusFont ayrıca taşınabilir bir çözüm sunuyor. Programın portable sürümünü indirerek
taşınabilir bir bellek ile her bilgisayarda sisteme kurmadan kullanabilirsiniz.

Yardım dosyasının Google PDF çevirisi aşağıdadır.
http://hotfile.com/dl/78715949/a26f805/nexusturkishelp.pdf.html
 

Yaşar Karadeniz

Grafikerler.org
Altın Üye
Kayıt
7 Eylül 2008
Mesaj
3.274
Tepki
75
Teşekkürler Ahmet bey emeğinize sağlık. Evet haklısınız bilgisayarlarda font kullanımı ve yüklemesi oldukça zahmetli bir iş, elinize geçen temin ettiğiniz tüm fontları bilgisayara (sisteme) yüklüyorsunuz bilgisayarı kasıyor. Bu çok büyük fayda sağlayacak tekrar teşekkürler...
 

Ahmet ALTUN

Font Tasarımı
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
29 Mayıs 2009
Mesaj
1.398
Tepki
36
@Yaşar Karadeniz

Rica ederim. :)

Herkesin gözünden kaçan çok önemli bir konu aslında. Ben fontlar ile uğraşıyorum. Geçmişte çok problem yaşadım. Elime her geçen fontu bilgisayara yükleyip kaç kez lüzumsuz formatlar atmak zorunda kaldım. Hele ki vista ve windows 7 ile artık font klasörünü eski haline getirmek çok zor oluyor. Ücretli çözümler yerine yeni sunulan bu ücretsiz programı fontlar ile uğraşan herkesin kullanmasını tavsiye ederim.
 

padavan

Üye
Kayıt
6 Şubat 2011
Mesaj
1
Tepki
0
Gerçekten çok faydalı bir bilgi vermişsiniz , böyle bir programdan sizin sayenizde haberim oldu çok teşekkür ederim.
 

Ozgul

Üye
Kayıt
2 Eylül 2010
Mesaj
808
Tepki
57
Font Navigator'ın verdiği hatalardan gına gelmişti. Harika bir program. Çok teşekkürler.
 

Ahmet ALTUN

Font Tasarımı
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
29 Mayıs 2009
Mesaj
1.398
Tepki
36
@yamo

Rica ederim.. Güle güle kullanın.. :)
 

Ahmet ALTUN

Font Tasarımı
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
29 Mayıs 2009
Mesaj
1.398
Tepki
36
@UfukhanN


Windows Fonts klasörüne daha önce font yüklediyseniz ve bunları artık nexus font kullanıyorum diye silmek istiyorsanız, işletim sisteminize göre farklı biçimde yol izlmeniz gerekiyor ;

***İşletim sisteminiz Seven ise C: sürücüsü içindeki windows klasörü içindeki Fonts klasörüne sağ tıklayarak özellikleri seçerek açılan pencerede önceki sürümler seçeneğinden en eski sürümü seçiniz...

*** Vista işletim sistemini kullanmadığım için bu işlemin nasıl yapıldığını bilmiyorum. Muhtemelen ya seven gibidir yada XP gibi.. :)

*** XP ve daha alt işletim sistemi sürümleri için ise ; Windows klasörü içindeki fonts klasörüiçine şimdiye kadar extra hngi fontları yüklediyseniz tek tek bulup silmeniz gerekiyor. Emin değilseniz bu işlemi yapmayınız çünki sistem fontlarını da silebilirsiniz.

Aslında bu benim şahsi fikrimdir ama eğer ki fontlar yüzünden sistemi bu şekilde yavaşlattıysanız en güzel çözüm sistemi yeniden kurmak, ilk iş olarak nexus fontu kurmak ve artık bir daha windows fonts klasörüne dokunmamaktır.
 

Ozgul

Üye
Kayıt
2 Eylül 2010
Mesaj
808
Tepki
57
Ben fontlarımı türlerine göre grupladığım için benim gibi çalışanlar varsa bu programı kullananlara küçük bir öneri vermek istiyorum.

Programı kurduk, fontlarımızı grupladık. Mesela "Kaligrafik Fontlar" isimli bir font grubumuz var. Bu font grubu çalışırken ihtiyacımız olan fontu bulduk, kullandık. Daha sonra başka bir fonta ihtiyacımız oldu. Aradığımız font kaligrafik değil, şerifli bir font. Bu sefer "Şerifli fontlar" isimli font grubumuzu açtık. Bu esnada bir önce bulduğumuz kaligrafik fontu şekle çevirmediysek (corel için convertleme, ps için rasterize, vs,...) bulduğumuz fontu kaybedebiliyoruz. Tekrar aynı işlemleri yapmamak için fontları bu şekilde şekilleştirmek işimizi kolaylaştıracaktır.

Tekrar teşekkürler, iyi çalışmalar.
 
Yukarı Alt