FOTOĞRAF ve GRAFİKER

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@Bilal Kılınç

Bilal bey, sadece Fotoğraf konusu ile ilgili değil, grafik tasarımın her alanında bir grafikçinin bilmesi gereken şeyler veya tartışması gereken konularla ilgili çok sayıda yazılar yazıyorum.

Bu yazılarım bu sitede mevcut, lütfen tüm yazılarımı bulup okuyunuz. Fikir ve görüş belirtiniz.

Ayrıca tüm çalışmalarımı bu siteye aktaramıyorum. Profilim üzerinden kişisel web sayfama gidip oradaki çalışmaları izleyiniz.

Aklınıza takılan sorular olursa bana sorunuz.

Teşekkürlerimle.
 
Kayıt
11 Ekim 2008
Mesaj
14
Tepki
0
paylaşım için teşekkürler.Bu yazdıklarınızı çekim yapmaya gittiğim yerlerdeki insanların okumasını, anlamasını çok isterdim. Ozaman işimi çok daha kolay ve zevkle yapabilirdim. Ancak hiçte öyle olmuyor. Hayatı boyunca tek kare fotoğraf çekmemiş bir insana bu yazdıklarınızı anlatabilmek,okadar zor ki. Hani deveye hendek atlatmak derlerya, bizimkisi deveye hendek atlatırken birde satranç oynamasını öğretmeye benziyor.
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@coşkun UYUMAZER


Ahh, ah ! Ne yazık ki cehalet diz boyu... Şalgam pazarında mücevher satmak çok zor...

Kırık camları mücevher sanıyorlar, gerçek mücevherler çamur içinde...

Her işin başı kültür!

Hiç bilenle bilmeyen bir olur mu?
 

Evrim Sel

Üye
Kayıt
24 Ekim 2008
Mesaj
8
Tepki
0
arka fonlardaki ufak degişim nekadar fark ediyor gerçekten harika teşekkürler Faruk bey.
 
Kayıt
1 Temmuz 2008
Mesaj
155
Tepki
5
Görüşlerinize katılıyorum.Ben canon 300 d kullanıyorum.Memnunum.Ama çekim yapmaya gidince bu böle olmasın şöle olsun yorum ve müdahaleleri konsantrasyon bırakmıyor.Bembeyaz bir ürünün beyaz bir zeminde gösterilmesinden tutun daha pek çok saçma istek oluyor.
 
Kayıt
21 Aralık 2008
Mesaj
76
Tepki
0
faruk bey anlattıklarınız için çok teşekkürler size katılamamak için kör cahil olmak lazım ama birde şöyle bir durum var corelde 2 tık tık 1 pıt yapan yaptığı karvzitin adreslerine bile embos ve shadow uygulayan ve yaptığı işlerin bir çoğundan çekirdek parası alan kendini grafiker sanıpta karşısındakine öyle anlatan hatta kendini bile grafiker olduğuna inandıran o kadar çok insan varki bunu sayısı her geçen gün dahada artmakta.

Hal böyle olunca bir takım müşterilerde çok para yerine çekirdek parasına iş yaptırmakta ve profesyonel bir garfikere vereceği para yerine çekirdek parasına iş yaptırdığı için kendini kârda saymakta.

Bu yukarıda yazdığım konuları sizde gayet iyi bilmektesinizdir. Bu olayın nasıl önüne geçeceğimiz konusunda bir fikriniz varmı peki. Yani işleri profesyonellerin yapmasını ve müşterilerin çekirdek parasına değilde hak edilen paraya yaptırmalarını nasıl sağlayacağız...
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@cavit nogay

Cavit bey, ben inanıyorum ki bu sorunuzun cevabını da siz gayet iyi biliyorsunuz.

Benim tüm yazılarımı okuyanlar bu sorunların eninde sonunda grafikerlerin bir çatı altında toplanmasıyla çözüleceğini artık hissediyorlar.

Hissediyorlar diyorum, çünkü inanmasalar bile sanki artık birleşme zamanıdır gibi fikirler kafalar girdi, akıllara düştü.

Bunu haykıramıyorlar ama yüreklerinin bir yerinde var.

Bir de biz diplomalı değiliz, diplomalılarla birleşirsek bizi ezerler fikri ve kuşkusu hakim, bu da ilerletmiyor insanları...

Oysa alaylılar bilmiyor ki gerçek problem diplomalılar değil. Çünkü diplomalılar diplomasızların sadece yüzde biri bile değil...

Gerçek problem; 2 aylık kurs bitirip merdiven altı yerlerde çalışıp sizin pek isabetle dediğiniz; çekirdek parasına iş yapan grafik magandaları....

Bunlar dediğiniz gibi; karşısındakine kendilerini grafiker diye yutturuyor, üstelik kendinin de grafiker olduğuna inanıyor... Asıl tehlike bunlar...

Ama bunlar GARİBAN. Yaptığı kötülüğün farkında değil ve SONUÇTA HAKLI BİR NEDENE SARILIYORLAR. BU haklı neden şu; ne yapalım yani aç mı kalalım? Hırsızlık mı yapalım? Elbette insani açıdan bakarsak ya bunlara hak verip bu sistemin böyle gitmesine göz yumacağız, ya da ONLARA YİNE HAK VERİP bu SİSTEMİ İFLAH ve ISLAH edeceğiz.

Dolayısı ile bu garibanları da yok edemeyeceğimize göre, gerçek GRAFİKER statüsüne ancak MESLEKİ EĞİTİM KURSLARI düzenleyerek ve SERTİFİKALAR vererek ISLAH edeceğiz...

Böylece ücretler otomatik olarak yükselecek ve onlar daha kaliteli emeğe daha kaliteli fiyat isteyecekler. Sertifikası olmayanlara onlar kızmaya başlayacak ve bu işin artık bu kadar kolay ve sıradan olmadığı anlaşılacak.

İŞte bu asıl DÜŞMANLARIN İŞİNE GELMİYOR. BU düşman kim? BU garibanları kandırarak onlara sen grafikersin diyenler, onları müşteriye bu eleman grafikerdir diye sunanlar, bu garibanlara ders vererek onları grafiker yapacaklarını iddia eden eğitim kurumlarıdır...

İşte bu garibanlar BUZDAĞININ SU ÜSTÜNDEKİ kısmıdır.

ESAS PROBLEM SUYUN ALTINDADIR.

Biz her cinayetin sadece tetikçilerini görebiliyoruz veya sadece onlar gösteriliyor... Arkasındaki azmettiriciler asla belirlenemiyor.

Bu konu uzar ama kısaca şudur;
Grafikerlik mesleğinin ilkelerini ve sınırlarını çizebilen bir birlik kurulursa bu sorunlar masaya yatırılır ve gücümüz oranında çözeriz.

Bu birlik oluşmadan bireysel çabalar suya yazılmış yazıdır.
Ama bu çabalar suya da yazılsa elbet giderek taraftar toplayacaktır.

Mühim olan süreci hızlandırmaktır.

Mümkün olan her yerde ifade etmeye gayret gösteriyorum, siz de öyle yapınız.
 
Yukarı Alt