Google ‘da Etkili Arama Yapmanın İp Uçları

Abdullah Şahin

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
3 Nisan 2008
Mesaj
2.630
Tepki
89


Google’da yapılan aramalarda daha etkili sonuçlar alabilmek için, bazı ip uçlarını bilmek gerekiyor.

İnternet kullanıcılarının büyük bir çoğunlukla kullanmayı tercih ettikleri, internet arama motoru Google’da kısa zamanda istenilen sonuçlara ulaşmanın ip uçlarını bu yazıda bulabilirsiniz.

Google’da yaptığınız arama sonuçlarının, istediğiniz sonuçlara daha yakın olmasını sağlamak için ve gereksiz alakasız sayfaların listelenmesini önlemek için tırnak işareti kullanmanız gerekmektedir. Eğer tek bir kelimeden daha fazla olan kelimelerin bütününü aynı yazıda bulmak istiyorsanız bu söz öbeklerini tırnak işareti içerisinde yazarak Google’da arama yapabilir, istediğiniz sonuçlara daha çabuk ulaşabilirsiniz.

Bazı sözcüklerin anlamlarını öğrenmek istiyorsanız, bu sözcüğün anlamını direkt olarak öğrenebilmek için, sözcüğün veye söz öbeğinin önüne define: ön ekini getirmeniz gerekmektedir. Örnek olarak, okuduğunuz bir yazıda geçen “futures and options” terimlerinin anlamını öğrenmek için define:futures and options yazmanız gerekecek. Böylelikle istediğiniz sözcüklerin tanımları listelenecek.

Eğer bir sözcüğün eş anlamlı sözcüğünü bulmak istiyorsanız, aramak istediğiniz sözcüğün başına ~ işaretini eklemeniz gerekiyor. Örnek olarak ~şarkı.

Google’da görseller seçeneği olmasına rağmen, eğer yaptığınız arama sonuçlarının resimlerle listelenmesini istiyorsanız, yaptığınız aramanın sonuna &imgtype=face yazmanız gerekecektir. Böylece, arama yapacağınız sözcük ile ilgili resimler yerine, o sözcük ile ilgili insanların resimleri listelenecektir. Örnek, gitar ile ilgili arama yapacaksanız, gitar çalan insanların resimleri listelenecektir.

Eğer özellikle bir site içerisinde arama yapmak istiyorsanız, arama yapacağınız sözcüğün sonuna site:[site adresi] olarak eklemeniz gerekiyor. Örnek olarak, 3G:www.bilisimhaber.com yazarak, Bilişim Haber sitesi içerisinde yer alan 3G ile ilgili sonuçları görebilirsiniz.

Google hesap makinesini kullanmak istiyorsanız, arama kısmına istediğiniz işlemi yazarak bununla ilgili hesaplamanın sonucunu bulabilirsiniz. Örnek olarak, 24*45+676 yazarak arama yaparsanız bu işlemin sonucunu (24 * 45) + 676 = 1 756 olarak görebilirsiniz.

Eğer aradığınız belgenin pdf olarak listelenmesini istiyorsunuz, o zaman File:pdf yazarak aramak istediğiniz konuyu da bu komutun devamına eklemeniz gerekmektedir.
Tüm bu ip uçları ile ilgili daha geniş bilgi almak için, google’ın help sayfasını http://www.google.com.tr/intl/tr/help/ ziyaret edebilirsiniz.




Kaynak
Bilişimhaber
 
Yukarı Alt