Grafik Tasarımcı Nasıl Olunur?

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@hakimgüç
Dünyanın her yerinde hâlâ en etkin öğrenme-öğretme metodu ister diplomalı okullu, ister dersaneli alaylı olsun USTA-ÇIRAK, KALFA-ÇIRAK eğitim metodudur. Okulda iyi bir hoca aslında iyi bir USTA demektir. Dersanede iyi hoca iyi usta demektir. Çırak da hevesli ve yetenekli olursa, bir de iyi ustanın eline düşerse iyi bir kalfa ve daha sonra iyi bir usta olur.

Ama isteksiz ve yeteneksiz kişiler grafikerlik iyi para getiren ve kolay meslekmiş diye çırak olmaya heveslenirse iyi ustanın eline iyi çırak gelme şansı da azalmaktadır.

Bu gün en büyük sorun çırakların kalfa, kalfaların Usta diye yutturulmalarıdır, işin garibi buna kendilerinin bile inanmalarıdır.

Unutulmamalıdır ki; iyi bir usta yeteneksiz, odun gibi bir çıraktan iyi bir kalfa üretemez. İyi usta; ancak yetenekli ve istekli çırağı zamanla kendisi gibi bir usta yapabilir.

Usta öğretici yeteneksiz çırağa yetenek aşılayamaz, var olan yeteneğini geliştirir.

Vermeyince MABUT, ne yapsın MAHMUT !
 

scalskan

Üye
Kayıt
14 Eylül 2012
Mesaj
2
Tepki
0
Merhaba ben bu sene 8. sınıfa geçtim grafiker olmak istiyorum liseye hangi bölüm seçmeliyim internete baktım pek yararlı bir şey bulamadım çevremde bu mesleğe sahip olan biri de yok yardım eder misiniz?
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@scalskan
Meslek liselerinin grafik tasarım, basım-yayın matbaacılık, bilgisayar programcılığı bölümlerinden birini seçebilirsin, bir de güzel sanatlar meslek liseleri vardır, ayrıca kız meslek liselerinin web tasarım bölümleri var (erkekler web tasarımcı olmasın istiyorlar herhalde)... Bunlardan sana uygun olanını seçebilirsin. Güzel Sanatlar Mes. Liseleri yetenek sınavı yaparak mı alıyor bilmiyorum. Daha ayrıntılı bilgiyi bitirdiğin ilk öğretim okulundaki rehber hocandan alabilmen lazım, onların görevi sana bu bilgileri vermek. Kolay gelsin.
 

rafet342

Üye
Kayıt
20 Eylül 2012
Mesaj
3
Tepki
0
merhabalar faruk bey ben meslek edinmem gerekiyor bilgisayarla çalışabileceğim ben 2 gün önce bilişim eğitim merkezine kayıt yaptırmak üzerine gittim benden grafik eğitimi için 1200 tl istediler ve 90 saatte grafikerlik öğrenirsin dediler öğrenemezsem diğer kursa ücretsiz girebilirsin dediler sizce böyle yerler öğretebilirmi
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@rafet342
Rafetcim özetlersek;
1-Bilgisayarla çalışabileceğin bir meslek mi edinmen gerekiyor, yoksa grafik tasarımcılık mesleğini öğrenmen mi gerekiyor?
2-Eğer bilgisayarla çalışabileceğin bir meslek edinmen gerekiyorsa, bilgisayarlı muhasebe, bilgisayarda teknik çizim, bilgisayarda desinatörlük, veya bilgisayarla yapılabilecek bir başka meslek de öğrenebilirsin, neden illa grafikerlik?
3-Grafikerlik; ilk önce ressamlık, çizim, desen yeteneği, kompozisyon kurabilme becerisi gerektirir. Her grafik tasarım programı kullanmayı öğrenenen grafiker olamaz, çünkü grafikerlik demek, sadece program öğrenmek demek değildir.
4-Dersaneler; para kazanmak için her önüne gelen kişiye seni grafik tasarımcı yaparız, seni grafiker olararak yetiştiririz diyorlar ama tüketiciyi aldatıyorlar. Çünkü reklamlarında; grafik tasarım programları eğitimi veriyoruz demeleri gerekirken, grafiker eğitimi, grafikerlik kursları veya grafik tasarım kursları, grafikerlik kursları gibi yanıltıcı ifadeler kullanıyorlar.
5-Onlar grafiker yetiştirmiyor, grafik tasarımcı yetiştirmiyor, çünkü TASARIM dersleri vermiyor.Sadece program kursu veriyorlar. Program= tasarım değil. Program öğrendim= tasarımcıyım artık demek hiç değil.
6-Onlar grafik tasarımda kullanılan programları öğretiyorlar ve tasarımı da piyasada yeteneğine göre öğrenirsin artık diyerek öğrenciyi salıveriyorlar. Bir de "tasarım öğretilmez, yetenek öğretilmez, allah vergisidir" diyorlar ama yeteneksiz odun gibi olan adama, grafiker olmaya yeteneği olmadığını bile bile sırf parasını almak için " gel,sana program öğretelim" diyorlar. Yani sesi kötü olan, kulağı seslere yatkın olmayan müziğe yeteneği olmayan adama "gel sana şarkıcılık öğretelim" demek gibi bir şey. Veya topa, iç-dış vurmayı bilmeyen ayağında top sektiremeyen adama, gel seni futbolcu yapalım demek gibi bir şey. Hiç bir usta yeteneksiz bir çırağı test etmeden eğitme zahmetine katlanmaz, bir çırak vardır 1 yılda kalfa olur, öteki çırak 5 yılda kalfa olmaz. Her meslekte yetenek önemlidir.

Kısaca; dersaneler grafik tasarımcı olacak kişiyi ölçüp biçip değerlendirmeden sadece onun cebiyle ilgilendikleri için ve kafasıyla ilgilenmedikleri için her türlü sözü rahatlıkla verebiliyorlar. Ama sonuçta genellikle grafik tasarımcı değil, Grafik İşçisi yetiştiriyorlar.

Grafik işçileri tasarım bilmez, program bilir. Ordan burdan çalıp çırpıp, taklit ettikleri işleri kendi işleriymiş gibi sunarlar ya da yanlarına oturan müşterilerin dediklerini yaparlar.

Sen grafik işçisi olmak istiyorsan garantili program öğreten dersaneler vardır, onlara gidebilirsin elbette.

Ama "grafikerlik kurslarına gittim grafik tasarımcı oldum" diyemezsin.

Dersaneye şunu soracaksın, "siz bana grafik programları mı öğreteceksiniz, yoksa TASARIM MI öğreteceksiniz?" Şunu da soracaksın; "90 saatte grafikerlik öğrenirsin diyorsunuz, grafikerlik dediğiniz şey nedir? bu tasarımcılık öğrenirsin anlamına geliyor mu? Burayı bitirince kimsenin yardımı olmadan tasarım yapabilecek miyim, grafik tasarımcı ünvanı alabilecek miyim?"

Kolay gelsin.
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Tülay Yılgör adlı grafik tasarımcı ve CAT yayın Tasarım'ın sahibinden Rafet kardeşimizin sorduğu konuyla ilgili şöyle bir cevap geldi;

DÜNYANIN HER YERİNDE VE HATTA TÜRKİYE DE BİLE BİNLERCE YAZILIMCI ARANIRKEN NEDEN YETENEĞİNİZ YOK iKEN GRAFİKER OLMAK İSTİYORSUNUZ.

BİNLERCE YAZILIMCI ARANIYOR
birçok büyük firmanın en çok aradığı ve ihtiyaç duyduğu elaman; yazılımcı.

YAZILIMIMCI OLMAK İÇİN bilgisayar veya yazılım mühendisi olmak gerekmiyor. En temel yazılım meslekleri; yazılım uzmanı, test uzmanı, analist programcı, uygulama geliştirici, yazılım mimarı, veritabanı uzmanı, proje yöneticisi, uygulama analisti, teknik danışman, sharepoint developer, iş zeka uzmanı,

(kaynak; http://www.facebook.com/groups/tgdd.mail/10151237312112792/?notif_t=group_comment)
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
İzmir'den eğitimci-grafiker Özge Mardi Bayar Rafet kardeşimizin sorusuyla ilgilendi ve şunları yazdı;

  • Merhaba Faruk Bey, yazıyı okuduktan sonra bende birkaç cümle eklemek istedim. Grafik tasarımcının eğitimi hayat boyu süren bir süreçtir. ve bu süreç öncelikle gözü eğitmekle başlar, iyi bir temel tasarım eğitiminden sonra ancak bilgisayar ve programlarla tasarım başlar. Bilgisayar ve programlar tasarımda sadece birer araçtır.
    4 dakika önce · Beğen

  • Ozge Mardi Bayar Grafik tasarımcının eğitimiyle ilgili bir makale yayınlamıştım isteyenler buradan okuyabilirler http://www.ozgemardi.com/?p=800
  • Ozge Mardi Bayar


    Dokuz Eylül Üniversitesi Güzel Sanatl Eğitimi Bölümü Öğretim Üyesi Arif Ziya Tunç'la Grafik tasarım eğitimi üzerine söyleşimiz http://www.vsakademi.com/Pages/Tv/TvList.aspx
 

rafet342

Üye
Kayıt
20 Eylül 2012
Mesaj
3
Tepki
0
hocam beni aydınlattığınız için öncellikle çok teşekkür ederim sizin gibi insanlar olduğu için sevindim
ben yarın gidip soracağım sizina nlattıklarınızı ben tam anlamıyla web tasarım veya grafikerlik düşünüyom ama benim grafiker olacağımı düşünemiyom yani hayalimi uygulayamam bu yüzden grafikerlik burda sizin söylediklerinizden sonra vaz geçmek üzereyim web tasarım dersi alsam kesin öğrenmiş olurmuyum
 
Yukarı Alt