Grafiker veya Reklam Ajansı Niçin Emir Eri Olmaktadır?

Grafiker veya Reklam Ajansı Niçin Emir Eri Olmaktadır?


  • Toplam katılım
    118
Kayıt
13 Aralık 2012
Mesaj
29
Tepki
2
@farukcagla

Dikkatli okumanızda fayda var ( bir ay kurs alan insanlar piyasada reklam ajansı kurupda para kazanıyor... )

Arkadaşımız Grafikerlik bilgisine sahip olmayan insanların ajans işletmesinden yakınıyor Ben grafikerlik bilgisine sahip değilim ancak Bu işin üstesinden gelebiliyorum .
Sütçü yada lokantacı örneği çok saçma ve uç noktada bir o kadar da alakasız Ben Kurumsal Reklamla ilgili bir çok bilgiye sahibim ancak Grafiker değilim Bir ajansı işletecek kadar yetilerim var ancak grafiker yine değilim bilgilerinize sunarım.
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@pralinsworld
Reklamla ilgili bir çok bilgiye sahipseniz, reklam ajansı açabilirsiniz.
Lokantacılıkla ilgili bir çok bilgiye sahipseniz yine lokantacılık yapabilirsiniz.
Sütçülükle ilgili bir çok bilgiye sahipseniz sütçülük de yapabilirsiniz.
Bunlara kimsenin itirazı olamaz.
Üstelik grafiker değilim diyorsunuz ve grafikerlik yapmıyorum diyorsunuz, buna da kimsenin itirazı olamaz. Grafiker olmadığınız için Tasarımı bizzat siz yapmıyorsanız mesele yok...
Lokanta açmak için aşçı olmaya gerek yok. Lokantacılığı biliyorsanız iyi bir işletmeci iseniz aşçıları , garson ve bulaşıkçıları bulup lokanta açabilirsiniz. Aşçı olmadığınız için Yemeği bizzat siz yapmıyorsanız yine mesele yok.
Hastane açmak için de doktor olmanıza gerek yok. Doktorları, hemşireleri toplayıp, alet edevatı alıp, hastane açabilirsiniz.Buna da kimsenin itirazı yok. Doktor olmadığınız için Ameliyatları bizzat siz yapmıyorsanız yine mesele yok.
Buraya kadar anlaştık mı?
Şimdi gelelim şu söze:
"bir ay kurs alan insanlar piyasada reklam ajansı kurupda para kazanıyor..."
Bu sözü kim söylemiş nerede söylemiş göremedim tüm cevapları inceleyemem.
Ama sizin ilk alıntınızda bu söz yoktu, ilk alıntınızda aşağıdaki sözler vardı ve siz bu sözlere itiraz etmiştiniz;
"ben bilinçsiz olarak mesleğe giren insanlar sebep olmaktadır görüşündeyim ve bunun sonuna kadar arkasındayım. piyasada grafik tasarımdan anlamayan insanlar çalışıyor bunun o kadar çok örneğini gördüm ki program kursuna gidip ben grafikerim deyip çıkıyorlar böyle grafiklerlik olmaz. benim bu meslekte 9 yıllık eğitimim ve bilgi birikimim var. meslek lisesi grafik bölümü okudum, gazi üniversitesi grafik öğretmenliği ve yüksek lisans grafik eğitimi benim yıllarım eğitimini almakla geçti ve ben hala kendimi çok yeterli görmezken bir ay kurs alan insanlar piyasada reklam ajansı kurupda para kazanıyor...

bu insanlarda bu mesleği bu şekilde tanıtıyorlar. emir eri ...

gerçi cevabım son seçeneğe yönelik de oldu ikisine de katılıyorum hem bilinçsizlik hem de kendini grafiker sanan insanların eseridir."


Bu sözleri yazan kardeşimiz bir aylık kursa giderek grafiker olunmaz demiş.
Siz bunun neyine katılmıyorsunuz? Bir aylık kursa giderek sütçü de olunmaz, aşçı da olunmaz, doktor da olunmaz, grafiker de olunmaz. Siz neyin kavgasını vermeye çalışıyorsunuz? Siz, bir aylık kursa gidilerek garafiker olunur, mu demek istiyorsunuz?

Önce yukarıdaki sözlerden alıntı yapıp karşı çıktınız, tutmayınca şimdi şu söze karşı çıkar gibi yapıyorsunuz;
"bir ay kurs alan insanlar piyasada reklam ajansı kurupda para kazanıyor..."

Bir ay kurs denilince siz ne anladınız? Bir aylık reklam ajansı patronluğu kursu mu anladınız? Böyle bir kurs var mı? Yoksa grafikerlik kursu mu var?

Arkadaşımız demek istemiş ki; "bir aylık grafikerlik kursu alan reklamcılık yapmaya kalkıyor". Sizce bir aylık grafikerler reklam ajansı açarsa reklamcılık doğru ellerde olur mu?

Şöyle söyleseydi; "Bir aylık aşçılık kursu alıyor, sonra lokanta açıyor"deseydi, sizce böyle aşçılar lokanta açmalı mı?

Diyelim ki bir aylık kurs gören aşçı değil de 10 yıllık aşçı olsun. İyi bir aşçı olmak, iyi bir lokantacı olmak anlamına gelir mi? İyi bir grafiker olmak; iyi bir reklam ajansı patronu olmayı gerektirir mi?

Siz diyorsunuz ki;
"Bir ajansı işletecek kadar yetilerim var ancak grafiker yine değilim". Biz bu ifadenize saygı duyuyoruz ve size inanıyoruz. Lakin neye karşı çıktığınızı, kimi eleştirdiğinizi ve neyi savunduğunuzu anlayabilmiş değiliz.

Reklam ajansınızın web sitesinin adresini yazarsanız, üretim ve yaratımlarınızı da görmüş oluruz, değerli tasarımlarınızı ve yaptığınız reklam-tanıtım faaliyetlerinizi görüp feyz almış oluruz.
 
Kayıt
13 Aralık 2012
Mesaj
29
Tepki
2
@farukcagla


1.Bir şeye itiraz ettiğim yok kafanıza göre benimle ilgili ithamlarda bulunmayın
2.(Bu sözleri yazan kardeşimiz bir aylık kursa giderek grafiker olunmaz demiş.)
Okumayı öğrendiğiniz öğretmeninizle beni tanıştırın arkadaşımız 1 ay kurs alan kişiler reklam ajansı açıp para kazanıyor demiş.grafiker olunmaz dememiş olayı reklam ajansı işletme hususuna dayandırmış ben işletme bilgimle reklam ajansı da işletirim lokanta da sütçü de bu işletme bilgisiyle esastır grafikerlik bilgisiyle sabit değildir.
3.(Siz neyin kavgasını vermeye çalışıyorsunuz?)
Bu ifade tarzı oldukça saçma herhangi birşeyin kavgasını vermiyorum bir görüş belirttim yanlızca diğer forumda olduğu gibi konu sahibi değilde başka birinin ortaya atlayıp konuyu farklı yönlere çekmesi garip doğrusu sanırım alışkanlık Muhatabım siz değilsiniz.
4.(Önce yukarıdaki sözlerden alıntı yapıp karşı çıktınız, tutmayınca şimdi şu söze karşı çıkar gibi yapıyorsunuz)
Parti lideri yada politikacı değilim birşeyleri atıp tutmak tarzım değildir tutmayınca kelimesi falan bunlar herhalde sizin alışkanlıklarınız sürekli kullandığınız ithamları çevrenizde de arıyorsunuz gereksiz yersiz bir o kadar da mesnetsiz.
5.(Diyelim ki bir aylık kurs gören aşçı değil de 10 yıllık aşçı olsun. İyi bir aşçı olmak, iyi bir lokantacı olmak anlamına gelir mi? İyi bir grafiker olmak; iyi bir reklam ajansı patronu olmayı gerektirir mi?)
Yazınız içerisinde mantığa sığar bir kaç cümle görebildim nihayet işletmecilik bilgisine sahip insan Reklam ajansı da işletebilir çiğköfteci zinciri de açabilir hipermarket de açabilir Buna itirazınız varsa oturun çay demleyin için!! zira kimsenin çözümü olamaz bu konudaki hastalığınıza
6.( kimi eleştirdiğinizi ve neyi savunduğunuzu anlayabilmiş değiliz.)
Kimseyi eleştirmedim sadece arkadaşıma nazik bir dille reklam ajansı işletmek için grafiker olmaya gerek yok dedim konuya bu kadar hırsla girmenizi de anlamadım doğrusu.Bu bizli hitaplardan da vazgeçin siz hariç görüş belirttiğim arkadaş bile çıkıp bana cevap vermedi siz diye bir kavram yok yani
7.(Reklam ajansınızın web sitesinin adresini yazarsanız, üretim ve yaratımlarınızı da görmüş oluruz, değerli tasarımlarınızı ve yaptığınız reklam-tanıtım faaliyetlerinizi görüp feyz almış oluruz.)
İnsanları zan altında bırakacak bir cümle yazmışsınız buraya bu kesin çıkmıştır boş boş konuşuyodur ben çakıyım buna lafı rezil olsun nasılsa web sitesi yada ajansı yoktur gibisinden :)

https://www.grafikerler.org/is-verenler/41880-durust-arkadaslarla-calismak-isteriz.html
Buradaki yazıyı incelerseniz hakkımda fikir sahibi olabilirsiniz yeni bir oluşum içerisindeyiz sandığınız gibi boş boş konuşan arkadaşlardan değiliz
Saygılarımla


Son olarak
(Şimdi gelelim şu söze:"bir ay kurs alan insanlar piyasada reklam ajansı kurupda para kazanıyor..."
Bu sözü kim söylemiş nerede söylemiş göremedim tüm cevapları inceleyemem.
Ama sizin ilk alıntınızda bu söz yoktu, ilk alıntınızda aşağıdaki sözler vardı ve siz bu sözlere itiraz etmiştiniz;)
Alıntımda bu söz yer alıyor forumda aman kime sataşsam acaba zihniyetinden sıyrılıp dikkatli okusanız görüceksiniz OKADAR KOMİKKİ BEN SADECE BU SÖZE YORUM YAPMIŞIM SİZ BENİM BU SÖZÜMÜ OKUMAMIŞSINIZ BİLE AMA BUNA RAĞMEN KALKIP BANA ÇARŞAF ÇARŞAF YORUM YAZMIŞSINIZ
Benim inceleyip yorumladığım cümleyi okumadan bana cevap verme yeteneği de birtek size mahsus
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@pralinsworld


Sizdeki özgüven bana hakaret düzeyine varmış olmasına rağmen, hatta edep sınırını zorlamasına rağmen sizin bu güveninizi çok takdir ediyorum, hakaret, sataşma ve tahriklerinizi yaşınızın genç olmasına ve başarı hırsınıza veriyorum.

Çalışmalarınızı göreyim dedim, gösteremediniz. Çünkü yeni kurulmakta olduğunuzu ifade ettiniz.

Siz ticari zekanızla grafikerleri bir araya getirip onları hedeflediğiniz doğrultularda çalıştırıp para kazanmak (veya para kazandırmak) istiyorsunuz. Bunu da verdiğiniz linkteki şu ifadelerinizden anladım;
"sahibi olduğum yakınında açılışını yapacağım kurumsal reklam ajansında proje menajeri olarak çalışacağım.Deneyim sahibi bir director'umuz olacak ben ve diğer proje menajerlerinin anlaşmaya vardığı firmaların kurumsal reklam alanında tüm işlerini hazırlayacak bir ofis ve freelance ekibi kurmak istiyoruz.
Tüm Sosyal Haklar(Reklam Ajanslarında nadir görünen bir durumdur)
Primler
Çalışma hevesine sebep olabilecek maaşlar
İşinin hakkı freelance proje ücretleri
Hepsinden önemlisi uzun soluklu bir çalışma hayatı"


Hem free-lancer tasarımcı hem de iyi maaş alacak tasarımcı çalıştıracağınızı söylüyorsunuz.

Free-lance çalışan tasarımcının ne gibi sosyal haklarını vereceksiniz bunu çok merak ediyorum.

Tencere, tava pazarlar gibi grafikerlerinizi ve onların tasarımlarını pazarlayabilecek misiniz, bunu da çok merak ediyorum.

Reklamcılık konusunda deneyim sahibi olmadan, sadece işletmecilik konusundaki deneyimlerinize güvenerek reklamcılık yapmak konusundaki cesaretinizi takdir ediyorum.

Reklamcılık mesleğinin sadece tasarım satmak olmadığını, fikir satmak olduğunu, fikre de değer vermeyen bir toplumda işinizin çok zor olduğunu hatırlatıyorum.

Herkes hayal kurar, kurulan hayallerin çok azı gerçekleşir. Ajansınızı kurduğunuzda bizim de haberimiz olsun.

Biz kim miyiz? http://www.facebook.com/groups/129818752791/ linkinde göreceğiniz üzere 1400 üyeye sahip ve ayrıca www.tgdd.org adresinde de göreceğiniz üzere 140 üyeye sahip resmi bir grafiker derneğiyiz ve biz derken o üyelerimizi temsilen ve onların genel başkanı sıfatıyla yazıyorum. Çünkü bu yazışmalarımızı ibret olsun diye onlara da iletiyorum.

Reklamcılık konularına uzak olduğunuz bizlerden haberdar olmayışınızdan ve bize "sen de kim oluyorsun, seni muhatap almıyorum" demenizden belli oluyor.
Kendim ve üyelerim, meslektaşlarım adına hayalinizde başarılar dileriz.
 
Kayıt
13 Aralık 2012
Mesaj
29
Tepki
2
@farukcagla

İrtibat kurduğumuz freelance çalışan arkadaşlar da bilirlerki freelance çalışanlara herhangi bir sosyal hak mevcut değildir.Sürekli bir açık bulma çabası içerisindesiniz.

Tencere tava pazarlayan bir çok yakınınız var sanırım benide onlara benzetmeniz hoş değil ben pazarlamacı da değilim.
Reklamcılık konusunda deneyim sahibi değilim demedim hiçbir konuşmamda bu da sizin ürettiğiniz ve kullandığınız bir iddaa.
İbretlik herhangi bir yazışma göremiyorum olayı dramatik hale getirmeye oluşan gergin ortamdanda prim yapmaya uğraşıyorsunuz bu konuyu çok uzattınız tıpkı diğer konular gibi .
diğer 139 üye de sizin gibi düşünmüyor olabilir yazınızı onlarında görüşüymüş gibi dile getirmeniz doğru değil.
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim ancak sizin çabanız dialog içerisinde karşınızdakini yerme kötüleme yada ben öyle anlıyorum her neyse
Ben grafiker değilim dolayısıyla grafikerlerin bir araya geldiği bir de başkan çıkardığı grafiker derneğinden haberdar olmamam gayet normal
Yaşınıza hürmeten tekrar belirtiyorum amacım sizi kırmak değil ben bir cümle üzerine yorum yapmıştım kaldıki yorum yaptığım arkadaşım bile cevap vermezken siz kalkıp benim yorumladığım cümleyi okumadan bana uzun uzun cevaplar yazdınız sorular sordunuz.Yazmaya devam etmek isterseniz özel mesaj yazın burayı daha fazla meşgul etmeyelim

Saygılarımla

(Dipnot : Özgüven kişinin kendine olan inancıdır.Kendine inancı olmayan kişinin başarılı olması imkansızdır)
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@pralinsworld
Ajansınızı kurduğunuzda haberim(iz) olsun. Başarınızın takipçisi olacağım. Kolay gelsin.
 
Kayıt
13 Aralık 2012
Mesaj
29
Tepki
2
@farukcagla

Tecrübenize saygım sonsuz davet edeceğim açılışa sizleri
Çalışmalarımızda da fikrinize başvurmaktan onur duyacağız
Saygılarımla
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
Sanırım tartışmalarda veya fikir alışverişlerinde, kavram ve ifade yanlış anlaşılmaları mevcut.
Bu konu hakkında kendi fikrimi ifade etmek istiyorum.
Detaya girmeden kısaca özetleyecek olursak;
Bir işletme açmak ve işletmecilik tamamen farklı şeylerdir.
Cebinde yeterli sermayesi olan herkes bir işletme açabilir. O konuda bilgi sahibi olmasına da gerek yoktur. Ekibini oluşturur ve köşesine oturup ettiği karı hesaplar.
İşletmecilik ise bambaşka birşeydir. Bir işletme açıp o işyerinin işletmeciliğini üstlendiyseniz, "ahçılık, boyacılık, tamircilik, grafikerlik, vs" yapmasanız dahi bu konular hakkında bilgi sahibi olmanız gerekmektedir. Spagetti Bolonez pişiremeseniz de içinde neler var, nasıl servis edilir, yanında ne içilir bilmeniz gerekir. Bu sadece bir örnek. Grafik tasarım da bundan farksız değildir. Reklam ajansı işletmek için grafiker olmaya elbette gerek yok. Fakat bir "işletmeci" iseniz bu konuda her türlü bilgiye sahip olmanız gerekmektedir. X Reklam Ajansı işletmecisi olarak bir toplantıya katıldınız... Hzmetleriniz beğeniliyor firma olarak. Ekibiniz kalifiye. Ve derken Y Reklam ajansı sahibi size dedi ki; "Ökkeş Bey son reklam çalışmanızı çok beğendik. Fakat sayfadaki degradeler sanki biraz fazla olmuş gibi. Ayrıca Gotik değil de daha farklı bir format denemeyi düşündünüz mü? Bunun yanı sıra pantone renk seçiminiz çok uyumlu tebrikler. Kullandığınız fotoğraflardaki diyafram aralığı ve teknik konusunda da biraz bilgi verebilir misiniz acaba?"
(Tamamen farazi bir örnek)
Eğer sektör hakkında bilgi sahibi değilseniz bu toplantının sonucu bir fiyasko, işletme kariyeriniz ise sıfırın altında olacaktır...

Benim görüşüm...
 
Kayıt
13 Aralık 2012
Mesaj
29
Tepki
2
@Erkan Nehir

Çok doğru bir grafiker kadar olmasada işletmeciliğin gerektirdiği kadar bilgilere sahibim zaten diğer yorumlarınızda olduğu gibi burdada haklısınız okuyarak cevap vermenize sevindim :)
 

eskicumali

Üye
Kayıt
13 Ağustos 2010
Mesaj
4
Tepki
0
Ziya paşanın bir sözü ile düşüncemi paylaşmak istiyorum, ki etiketli herkes maharetli sanılmasın...

''Eşek alim olmaz, su taşımakla tekkeye, İnsan adam olmaz gitmek ile mekkeye''
 
Yukarı Alt