Grafikerler Birlik Olmalı mı?

C

canlan

Misafir
@farukcagla

Hakaret ve tehdit, takibi şikâyete bağlı suçlandandır. Şikâyet etmezsem, devlet bana edilen hakareti kovuşturup, soruşturmaz. Mecburen ediyorum. İnsanı şikâyet etmek zorunda bıraktığı için özür dileyeceğine, bir de kendisine ait olmayan bu siteden "Hadi yallah" deyip kovalıyor.

Allah bereket versin. Az önce "Sana sitenin yönetimini de verelim istersen" diye, gayet rahat, bu site TAPULU MALINmış gibi davranıyordun. Bu sitenin sahibi, bunlardan hiç rahatsız olmuyor mu acaba?

Çocuklarımın adını dahi ağzına alma, senin Papaurban'ın yeteri kadar aldı, unuttun mu?

Hadi yallah, sana da... Başka kapılara...
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@İsmail Ev
---------------

İsmail bey; ne yazık şamataya en son katıldın. Gözlerim seni aradı.
En esaslı hüküm; milletin vicdanındaki hükümdür.

Bazen akacak kan durmaz... Ben manifestomu yayınlamasaydım, benim oğlum bina okur, döner döner bir daha okur gibi bu sürtüşme bitmeyecekti.

Şimdi çocuğun ismi kondu...
Bırakalım büyüsün. Katkı yapmak isteyenler buyursun.

Saygılar.
 

Ömer YILDIZ

Admin
Yetkili Kişi
Kayıt
29 Temmuz 2007
Mesaj
2.320
Tepki
92
@canlan

Bu sitenin yöneticileri asıl senden rahatsız oluyor sayın Elpen. Sen herkesin karşında El-pençe durmasını istiyorsun.
 

Ömer YILDIZ

Admin
Yetkili Kişi
Kayıt
29 Temmuz 2007
Mesaj
2.320
Tepki
92
@unknownillustrator


Özgürce yazı yazdığı fikir beyan ettiği bir siteyi "grafiker haklarını koruyacak bula bula bu siteyi mi buldunuz" diyecek kadar küçük gören bu üyemize diyoruz ki;
Siz de bula bula bu kadar aşağıladığınız bir siteyi mi buldunuz fikirlerinizi yazmak için. sizin bu aşağıladığınız sitemizde daha fazla aşağılık duruma düşmemeniz için
üyeliğinize son veriyor, daha nitelikli sitelere üye olmanızı tavsiye ediyoruz.
Bu ifadelerinizi sadece sitemize yaptığınız bir hakaret olarak değil, sitemizin
değerli üyeleri olan ve görüşleri ile değerli katkılarda bulunan seçkin tasarımcılara karşı yapıldığını da düşünüyoruz.
 

user9

Grafiker
Kayıt
9 Eylül 2009
Mesaj
0
Tepki
80
Faruk Bey öncelikli olarak bu bölümü görmemde yol gösterici olduğunuz için teşekkür ederim. yaklaşımınız ve bulunmaya çalışmış olduğunuz girişimleriniz taktire şayan olmakla birlikte, desteklenmeyi hak ediyor. bu konuda fikir ve eylem olarak katkıda bulunacaklarımla destekçiniz olmayı isterim.

şimdilik bu forum altında bu kadarını bildirmekle kalıyor ve affınıza sığınıyorum. çünkü böylesi bir girişim için kısa da olsa kurulacak cümlelerin üzerinde iyi düşünülüp somut bir duruş kazandırılması gerektiği inancındayım.

tekrar teşekkür ederim.

saygılar...
 

user9

Grafiker
Kayıt
9 Eylül 2009
Mesaj
0
Tepki
80
doğru zamanda doğru girişimlerin nihayet bulacağını şimdiden söylemede bir sakınca ve acele görmediğimi belirtmeden geçemeyeceğim..
 
Kayıt
7 Temmuz 2008
Mesaj
209
Tepki
5
Selam,

Sayın Hümeyra Can,

Siz sanırım bu oluşumun geldiği son aşamanın ne olduğunu bilmiyorsunuz. İsterseniz size kısaca gelinen bu aşamayı örnekleriyle açıklayayım.

Tarih Mayıs 2008...

..................................................................................

HEPİMİZ AYNI GEMİDEYİZ

İster okullu ister alaylı olsun hayatını grafik tasarım sayesinde sürdürenlere sesleniyoruz.

Türkiye'de grafik tasarımın sorunları herkesçe yaşanıyor ve tartışılıyor. 11 program bilen grafiker gibi çığırından çıkmış ilanlar, piyasa şartlarına göre nitelikli insan yetiştirmeyen eğitim kurumları, bir kaç ayda grafiker olun vaatli kurslar, içi boşaltılmış mesleki ünvanlar, 1 kişiden 3 kişilik iş istemeler ile düşen mesleki itibarlar, çalışanların haklarını korumada yıllardır pasif ve sessiz kalan dernekler ve bunun gibi sorunlar GRA-LIST yahoo grubu bünyesinde bir hareket başlattı:

GRAFİKERLER MESLEK BİRLİĞİ

Birlik diyoruz. Çünkü Grafikerleri savunacak dernek şeklinde kurulmuş yapılanmaların yasal olarak yetkilerinin kısıtlı kaldığı, daha kuvvetli yasal yaptırımlara sahip, hukuk ve ekonomi hayatında kesin ve etkili çözümler üretecek kuruma gerek duyulduğu tüm grafik emekçilerinin ortak görüşü oldu.

Birlik diyoruz. Çünkü bugün şarkıcıların nasıl MESAM'ı varsa, programcıların nasıl BSA'sı varsa Grafikerlerin de bu tip Kültür Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı nezdinde ağırlığı olacak bir GRAFİKERLER MESLEK BİRLİĞİ kurulması çoktan gerekliydi.

Birlik diyoruz. Çünkü yılların deneyimine sahip bir uzman ile yolun başındakinin aynı ücreti alma adaletsizliğini, bu mesleğin çok para getiren basit bir iş olarak görülmesini, bu güzel mesleğin boynu bükük, mutsuz yapılmasını önlemek istiyoruz.

Birlik diyoruz. Çünkü destek verip destek görmek istiyoruz!

BİZİ KORUYACAK BİR ÇATI ALTINDA TOPLANMAK İSTİYORUZ!

İşte bu alaylı ve okullu tüm grafikerlerin yaşadığı maddi ve manevi sorunlara çözüm bulmak amacıyla kendiliğinden şekillenmiş oluşum katılımınızı ve desteğinizi bekliyor.

BEN DE BU GEMİDEYİM!" deyin!

Çünkü unutmayın;

"BİRLİKTEN KUVVET DOĞAR "
http://www.grafikerlermeslekbirligi.com

..................................................................................

Grafikerler Meslek Birliği oluşumunun ilk resmi duyurusu. Bu oluşumun o dönem geçici yönetiminin başkanı olan kişi ise Sayın Faruk Çağla. GMB oluşumu bu duyuruyu yaptığı dönemde bir araya gelerek toplantılar düzenliyor. O dönem bu toplantılarda ben henüz yer almıyorum.

Kağıthane'de yapılan toplantı sonrasında o dönem geçici yönetimin karşılıklı olarak yazıştığı mail-list'te Onur Timurcan gelinen noktayı şöyle belirtmiş...

..................................................................................

GMB YOL HARITASI - Güncel Durum

1-Toplanti: tanisma, kaynasma, tüzük tartismalari tüzük taslagi +YAPILDI (Kagithane Istanbul 31.05.2008)
2-Kurumsallasma: web sitesi, sitede tüzügün yorumlara sunulmasi, tüzükte "i" bendine eklenecek önerilerin degerlendirilmesi, internetten üye toplanmasi, irtibat bilgileri : VEB SITE YAPILIYOR (Özcan Özkan Bey)
3-Kültür Bakanligi: bakanlik ile iliskiler, tüzügün sunulmasi, incelenme, onay asamalari.: CALISMALAR DEVAM EDIYOR
4-Resmi islemler: üyelerden gerekli evraklarin toplanmasi.. : VEB SITE UZERINDEN DUYURULACAK, TESLIMLER TAKiP EDiLECEK.
5-Kurulus: Grafik Tasarimcilar Meslek Birligi.

..................................................................................

Kağıthane'de yapılan 1. toplantı sonrasında kısa bir süre içerisinde Tophane'de 2. toplantı yapılıyor. Birinci ve ikinci toplantı arasında oluşum içerisinde yer alan Levent Elpen'le geçici yönetimdeki diğer kişilerin yolları ayrılıyor. Gerekçelerine burada değinmenin anlamı yok. Öyle oldu, yok böyle oldu tartışmaları ve tantanaları yolların ayrılmasından sonra yaklaşık 1 yıl çeşitli siteler ve mali-list'ler üzerinde kısır tartışmalar biçiminde sürdür gitti. Faruk Çağla ile Levent Elpen arasındaki kısır tartışmaları bir kenera bırakıp oluşumun nereden başlayıp şu an nereye geldiğine bakalım.

3. Toplantı 12 Temmuz 2008 tarihinde Kağıthane Evlendirme Dairesinde " Grafikerler Meslek Birliği Kurucular Kurulu Toplantısı " yapıldı. Toplantıya 34 kişi katıldı. Bu toplantıda GMB geçici yönetimi toplantıya katılanlar tarafından onaylandı. Başkanlığa yeniden Faruk Çağla getirildi. Bu toplantıda Basın ve Halkla İlişkiler sorumlusu görevi bana verildi. Konuşmalar yapıldı, toplantıya katılan kişilerin sektörel düşünceleri alındı, şikayetler, istekler, dilekler, talepler gündeme getirilip masaya yatırıldı.

https://www.grafikerler.org/etkinlikler/4832-grafikerlerorg-grafikerler-meslek-birligi-kurucular-kurulu.html

56 kişinin kurucu üye olarak Grafikerler Meslek Birliği kuruluş sürecine kendi iradeleriyle katılım göstermesi ve geçici yönetimin bu oluşumu resmileştirmesi kararı alındı. Tarih 12 Temmuz 2008...

Peki, o tarihten bu tarihe durum ne aşamaya geldi..? GMB oluşumunun bugün geldiği nokta tam bir felaket. Oluşumun geçici yönetimini oluşturan kişilerin neredeyse tümü birbirine girdi. Buna ben de dahilim. İyi de paylaşılamayan neydi..? Bugün itibariyle paylaşılamayanın ne olduğunu tam anlamıyla kimsenin anlayabildiğini sanmıyorum. Ama ortada paylaşılmak amacıyla yola çıkan birilerinin olduğu artık bir gerçek.

Paylaşıılmak istenen para mıydı, yoksa kariyer miydi karmaşada bu da güme gitti. Aradan 1 yılı aşkın bir süre geçtikten sonra bugün gelinen nokta neresi oldu dersiniz..? Buyrun size gelinen noktayı belirteyim...

- Dernek...

Yaklaşık 1 yıl önce yayınlanan ilk bildiride dernek gibi oluşumların grafikerlerin sorunlarına çözüm getiremeyeceği o dönemin geçici yönetimi tarafından altı çizilerek belirtilmesine karşın bugün kurtuluşun dernek olduğu belirtiliyor. Bunu belirten kişi yine o dönem başkan olan ve bugün dernek fikrini ortaya atan Faruk Çağla'nın kendisidir. Ne kadar ilginç değil mi..?

https://www.grafikerler.org/grafikerlerin-yasadiklari-sorunlar/9515-grafikerler-meslek-birligi-gmb-kurulmali-mi-11.html
http://www.facebook.com/group.php?gid=129818752791

" Birlik diyoruz. Çünkü Grafikerleri savunacak dernek şeklinde kurulmuş yapılanmaların yasal olarak yetkilerinin kısıtlı kaldığı, daha kuvvetli yasal yaptırımlara sahip, hukuk ve ekonomi hayatında kesin ve etkili çözümler üretecek kuruma gerek duyulduğu tüm grafik emekçilerinin ortak görüşü oldu. "

Bu yazıyı ben yazmadım o dönem birlik olunması gerektiğini söyleyen ve altında 11 kişinin imzasının olduğu kişiler yazmışlar. Grafik emekçilerinin ortak görüşü olan birlik olgusu aradan geçen süre içerisinde birden " Tüm Grafikerler Dayanışma Derneği " ne dönüştü. Yaklaşık 1 yıl önce “ Meslek Birliği “ ni savunan ve birlik için bu yazının altına imza atan ( düşünceyi onaylamak ve savunmak bir anlamda imza atmaktır ) Faruk Çağla, bugün ortaya attığı dernek düşüncesi manifestosunda şunu yazıyor…

“Grafikerlerin hepsi grafik sanatçısı değildir ve kendilerini sanat eseri sahibi olarak görmemekte, dolayısı ile sanat eseri sahipliği temeli üzerine kurulacak Meslek Birliği çatısı altında birleşmeye sıcak bakmamaktadırlar.”

http://www.facebook.com/group.php?gid=129818752791

Aradan geçen 1 yılda düşüncenin nereden nereye geldiğini görüyor musunuz..? Gerçi siz ilgili konunun farkında olmadığınız için nereden nereye geldiğini de anlayamadığınızı yazdığınız yazıda belirtmişsiniz. Ben de burada size konuyu anlayabileceğiniz bir şekilde anlatmaya çalışıyorum.

Dün Meslek Birliği düşüncesini savunması için herkesi göreve davet eden bu düşünce bugün dün savunduğunun tam tersi olarak aslında oluşturulması gereken yapının dernek olduğunu ve şimdi bunun için mücadele verilmesini istiyor. Kimden..? Grafik Tasarımcılardan. İyi de adına grafik tasarımcı denen kişiler dün birlik savunuculuğu yapan kişiye mi, yoksa bugün dernek kurulması düşüncesini savunun kişinin doğruyu söylediğine mi inanacaklar. Hangisi doğru..? Dün söylenen mi yoksa bugün söylenen mi..? Peki bu kişinin yarın başka bir düşünceyi savunmayacağı ne malum..? Ya da öbür gün… Bunun bir garantisi var mı..? Ne oldu da dün birlik çığırtkanlığı yapan bu kişi bugün dernek çığırtkanlığı yapmaya başladı.

02 Ağustos 2009 tarihinde yine bu başlık altında Dernek Manifestosunu yayınlayan bu kişi aradan geçen 50 gün içerisinde facebook denen yerde yazı yazmanın dışında dernek adına ne yaptı..? Birlik kurmak bir yana 1 günde kurulabilecek kadar basit bir kuruluş prosedürüne sahip, sadece kurucu üyelerin evraklarının ve hazırlanacak dernek tüzüğünün T.C. İçişleri Bakanlığı Dernekler Dairesi Başkanlığı’na yapacağı başvuruyla yönetimi oluşturan kurucu üyelerin herhangi bir dernek kurması için sakınca olmaması durumunda hemen kabul edilen bir prosedüre sahip bu işleyiş sürecinde ne yaptığını kendisine sormak gerekir.

Bakın burada çok önemli bir ayrıntı var. Dernek başvuruyla kurulur tamam ama 6 ay içerisinde de mutlaka Genel Kurul toplantısını yapmak durumundadır. Yapılacak genel kurulda derneği kuran yönetim tekrar seçilmeyebilir ya da yönetimi oluşturan kişilerin bir kısmı yapılacak seçimde tekrar yönetime giremeyebilir. İşte işin püf noktası budur. Herkesin de bildiği gibi bu tür oluşumlar kitle tabanını elinde bulunduran kişinin yönetime hakim olmasını gerektirir. Bu da doğaldır. Etrafında kitlesi olmayan kişiler bu tür oluşumlardan bir süre sonra tasfiye olur.

Sonuçta gelinen noktada karşımıza çıkan olgu birbiriyle çelişen hatta taban tabana zıt iki düşüncenin yine aynı kitle tarafından desteklendiği imaları yapılarak ortaya atılması sürecidir. Şimdi hangi kitlenin doğru söylediğine mi bakalım yoksa ortada birilerinin kitlenin düşüncesini almadan kendi kafalarında oluşturdukları sallama düşünceleri kitleye kabul ettirme çabalarına mı.

Adına grafiker veya grafik tasarımcı denen bu kitlenin bugün hangi düşünceyi savunduğu bu yazılardan tam olarak anlaşılamıyor. Bunun yanında ortaya büyük bir tutarsızlık çıkıyor ki bu tutarsız davranışı sergileyen kişinin ya da kişilerin kimler olduğu da herkesin okuyup anlayabileceği şekilde ortada at nalı gibi duruyor.

- Gelinen noktada ortaya çıkan duruma bir de bu şekilde bakın bakalım ne göreceksiniz…

Saygılar…
 

user9

Grafiker
Kayıt
9 Eylül 2009
Mesaj
0
Tepki
80
Sayın Melih Yongacı,

Geçmişte neler yaşamışsınız, ya da ne gibi sürtüşmeler gerçekleşmiş bunların irdelenmesi ya da havalandırılmasından ziyade bu güne bakılması gerektiği inancındayım. Bir yola çıkılmıştır, oradaki her kesle yapılamamıştır ve yollar ayrılmıştır. Üzerinde durulması gereken bu vb. durumlar değildir.

Üzerinde durulması gerekenler, hali hazırda bir sorunun olup olmadığı eğer varsa mevcut çözümlerin ne olduğu ve ilgili uygulamalara geçilmesidir. Bu önceki ekiple olur ya da sonra başka bir ekibe yönelerek gerçekleştirilir. Ama bir şekilde yola devam edilir.

Birlik ya da dernek; gerekliliği ve geçerliliğini belirleyecek olan çatışmalardan ve tartışmalardan sonraki nihayettir. Olmayan bir düzenin var oluşu hep benzer süreçleri takip etmiştir.

Ve herkesten dileğim, koca koca insanlar olarak; kişisel sürtüşmeleri bir kenara bırakıp, karşıtta olsa görüşlerin ortaya sunulmasıdır.

Ayrıca durumu genel hatlarıyla özetleme zahmetinizden dolayı teşekkür ederim.

Saygılar..
 
Kayıt
7 Temmuz 2008
Mesaj
209
Tepki
5
Selam,

Sayın Hümeyra Can,

Siz bu yazdıklarınızda ciddi misiniz yoksa;

- Herkes bir şekilde birbirine takılıyor ben de can sıkıntımı gidermek için bunlara takılayım...

diye mi düşünüyorsunuz. Bu nasıl bir bakış açısı ve yazım tarzı lütfen bana ciddi bir şekilde açıklayabilir misiniz..?

" Bir yola çıkılmıştır, oradaki her kesle yapılamamıştır ve yollar ayrılmıştır. Üzerinde durulması gereken bu vb. durumlar değildir. "

Ben bu tür bir yazım tarzını sanki bir yerlerden hatırlıyorum. Genelde ne anlatmak istediğini bilemeyen etliye sütlüye karışmamak adına konuya giren ama sonrasında benim de adım bir şekilde bu konuya dahil olsun bakış açısıyla ortaya bir şeyler atan bir mantık ve yaklaşım tarzının kaleme alınmış şekli. Konuya dair net bir düşünceniz ve yaklaşım biçiminiz varsa buyrun açıklayın ve biz de sizin yazdıklarınızı dikkate alıp öncelikle inceleyelim, sonrasında da herhangi bir karşı düşüncemiz varsa yine bu alanda size gereken şekilde açıklamasını yazalım. Olmuştur, etmiştir, bitmiştir, gitmiştir... İnanılmaz bir yaklaşım biçimi.

Siz sanırım bu konuyu gölge oyununu seyreden bir izleyici tavrıyla ele alıp " Bunlar tiyatro yapıyor, bunun gerçek yaşamda herhangi bir karşılığı yok " bu bakış açısıyla konuya yaklaşıyorsunuz. Küçümser, hafife alır bir yaklaşım biçimi tanımlaması yapmadan önce bu alanda olan ve yaşanan her şeyin gerçek yaşamda da en az benim tarafımdan bundan sonraki süreçte gündeme getirileceği ve oluşan bu durumun takipçisi olup bu konuyu gerçek yaşamın her alanında yeri geldiğinde ortaya atacağım gerçeğini sanırım algılayamıyorsunuz.

Bu güne kadar tanıdığım bazı kişilerin bu ve buna benzer yaklaşımlarının sonuçta kendilerini hangi noktaya getirdiğinden sanırım haberiniz yok. Bazı kişiler nedense bu alanı sanal, burada yazılanları da masal olarak nitelendirip bunların gerçek yaşamda herhangi bir bağlayıcı etkisinin olmadığını düşünüyorlar. Bunu düşünen kişinin yanlış düşündüğünü özellikle bundan önceki süreçte kendilerine bir güzel anlattım sonrasında ise yaşayarak gösterdim. Bu anlamda sizin o kişilerle aynı bakış açısı ve yakmaşım biçimini şu an ortaya atıyor olmanız bana bu anlamda hiç yabancı gelmiyor. Bu durumu size de bu şekilde anlatır yaptığınız yorumun yanlış hatta tehlikeli olduğunu yaşananların hafife alınmasının ise yaşamsal bir hata olduğunu da size bu şekilde anlatırım. Dün o insanlara anlatmaktan çekinmediğim gibi bugün de size anlatmaktan çekinmem. Burada önemli olan yanlış anlamalara ve yanlış yorumlara yol açmamaktır.

" Birlik ya da dernek; gerekliliği ve geçerliliğini belirleyecek olan çatışmalardan ve tartışmalardan sonraki nihayettir. Olmayan bir düzenin var oluşu hep benzer süreçleri takip etmiştir. "

Bakın bu konuda kimse Amerika'yı yeniden keşfediyor durumunda değil. Adına Meslek Birliği denen oluşum sektörde henüz oluşturulmamış olsa bile Türkiye'de daha önceden pek çok kez oluşturuldu. Diğer sektörler bazında oluşturulan mesleki birliklerin bu tür tartışma ve çatışma aşamalarından geçtiğini belirtmek için bu oluşumları daha önceden incelemiş ve bu noktada önemli saptamalar yapmış olmanız gerekir. Eğer bu tür incelemeleriniz varsa bizi de bu noktada aydınlatabilirseniz memnun olurum. Bu ve buna benzer homojen olmayan yapılar içerisinde yer alan kişilerin kendilerine ait görüşlerini bir şekilde ifade etme durumları bir yere kadar düşünce bildirme noktasında bir karşı duruş olabilir ama buna benzer bir örnek belki de hiç yaşanmamıştır. Aslında ortada çekişme, çatışma gibi duran ama konunun içerisine baktığımızda aslında bir şeylerin paylaşılamaması ( ki bu kariyer olur, para olur, o adı sürekli geçen güç olur vs. ) durumunun şu an ortada durduğu ve sorgulamaya kalkıldığı zaman kimse tarafından şu ana kadar açıklanmadığı hatta kendilerine sorduğumuz zaman bile net bir cevap alınamadığı artık gün gibi ortadadır.

Benim bazı kişilerle tartışmamın temel dayanak noktası ortaya attıkları düşünceler temelindedir. Kişilerin kendisiyle kişisel herhangi bir sorunum yok. Ben ortaya atılan düşüncenin kendisine bakarım. Çünkü ortaya atılan bu düşünce kişinin kişisel yaklaşım biçimi ve bakış açısından kaynaklanır. Bu ve buna benzer sorunların tek çözüm yolu herşeyin net bir şekilde ortaya atılıp açıklanmasıdır. Gizli kapaklı yaklaşım biçimleri, üstü örtülü davranış şekilleri bu ve buna benzer yapılarda sonuçta bu tür sonuçlara yol açar. Bu güne kadar her fırsatta açık olunması, net davranılması noktasında yaptığım tüm öneriler bu kişiler tarafından geri çevrildi. Bunları gerek bu alanda olan kişilerle, gerekse de yaşamın her alanında karşılaştığım kişilerle paylaşmak benim temel bakış açımdır. Bunu dün yaptım, bugün yapıyorum, yarın da yapmaya devam edeceğim. Benzer süreç anlamında bir düşünceyi ortaya atmak ya hiç bir şey bilmemek ya da ortaya çıkmış durumu küçümsemektir ki buna da kesinlikle izin vermem. Kusura bakmayın.

" Ve herkesten dileğim, koca koca insanlar olarak; kişisel sürtüşmeleri bir kenara bırakıp, karşıtta olsa görüşlerin ortaya sunulmasıdır. "

Sayın Hümeyra arkadaşım, siz yazdıklarımı nasıl okuyorsunuz merak ediyorum. Ben ortaya attığım düşünceyi açıklarken farkındaysanız eğer geçen süre içerisinde değişenin ne olduğunu ve dün birlik noktasından yola çıkıp bu gün dernek noktasına gelen bir düşünce yapısının hangi amaca hizmet ettiğini merak eder bir tarzda soruyorum. Bu noktada benim " Meslek Birliği " düşüncesini savunduğumu da sanırım anlayamamışsınız. Bu düşünceden hareketle ve koca koca insanlardan birisi olarak adına dernek denen yapının sektöre bir şey kazandırmaktan çok havanda su dövmekten başka bir işe yaramayacağını ( bu düşünce Meslek Birliği bildirisinde zaten açık olarak yazılmıştı ) ve Mesleki Birlik oluşumunun öncelikle grafik tasarımcıların fikri haklarının savunulmasında ve sektörel sorunların çözümünde kurumsal bir yapı oluşturmak için öncelikli bir başlangıç olacağını düşünüyorum.

Sektöre grafik tasarımcı yetiştiren üniversitelerde bugün yaşanan sorunların çözümünden tutun da üretilen özgün tasarımların tasdik altına alınması ve grafik tasarımcıların telif haklarının korunması noktasında bugün yaşanan haksızlığın ve saçmalığın önüne geçilmesi, bunun yanında her ne kadar yetkisi olmadığı söylense de oluşan bu kurum yapısı bakış açısı ile grafik tasarımcıların sosyal haklarının da sağlanmasına yönelik girişimlerin önümüzdeki süreçte gerçekleştirilmesi için önümüzde atılması gereken önemli adımlar varken doğmamış çocuğa don biçen bazı aklı evvellerin şu olmadı bunu yapalım o da olmazsa eğer başka girişimleri hayata geçiririz türü yaklaşım biçiminin aslında ilkesiz, kemiksiz ve tümüyle oportünist bir yaklaşım olduğunu ve bu düşünceyi savunan kişilerin bu sektöre herhangi bir kazanım elde etmek bir yana bu sektörde çalışan kişilerin bu tür oluşumlara olan güven duygusunu da tümüyle silmeye yönelik tehlikeli girişimler olarak görüyorum.

Bu ve buna benzer düşüncelerimi daha öncesinde bu alanda ve başka alanlarda kaleme aldım. Sanırım siz okumamışsınız. Neyse üşenmez bir daha yazarım olur biter. Nasılsa yazmak para ile değil. Bizde hiç bir konuda para söz konusu değil. Herşey bedava. Yeter ki siz almasını bilin.

Saygılar...
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
F.Çağla'ya karşı açılan davaların haksız olduğu mahkeme kararlarıyla kesinleşmiştir.
Bir çok haksızlığa ve engellemeye rağmen Tüm Grafikerler Dayanışma Derneği 17 Mayıs 2012 tarihinde kurulmuştur.
Tüm Grafikerlere hayırlı olsun.
[/IMG]
Derneğin Amaçları şöyledir;
Dernek,
  1. Grafikerlik mesleğinin 1- İlgili öğretim kurumlarına, 2- Resmi kurumlara, 3- Mesleğin icra edildiği resmi, yarı resmi ve özel kurumlara, 4- Tüm Grafikerlere, 5- Kamuoyuna tanıtımının yapılması,
  2. Grafikerlik mesleğinin ilkelerinin ve prensiplerinin belirlenmesi, meslek sınırlarının çizilmesi, kapsamlı bir meslek tanımının ve meslek etiğinin (ahlakının) oluşturulması,
  3. Grafikerlik mesleğinin sürdürülebilirliği bakımından tasarımcılık, buluşçuluk ve işçilik değerinin, bir başka deyişle sanat, zenaat ve emek değerinin belirlenmesi,
  4. Grafikerin çalışma zeminin, zamanının ve koşullarının belirlenmesi, çalışma standartlarının oluşturulması ve bunların uygulamasının denetlenebilirliğinin sağlanması
  5. Grafikerin mesleki konumlarının, uzmanlık alanlarının ve seviyelerinin belirlenerek belgelenmesi,
  6. Grafikerlik ücretlerinin belirlenmesinde aktif ve etkin tedbirlerin alınması,
  7. Grafikerlerin ihtiyaç duydukları mesleklerini geliştirici teorik, pratik ve akademik meslek içi eğitimin sağlanması,
  8. Grafiker ve piyasa arasındaki ilişkilerde karşılıklı eğitiminin artırılarak grafikerlik hizmeti alanla bu hizmeti verenin ulusal toplam kalitesinin yükseltilmesi, ulusal ve uluslar arası düzeyde daha nitelikli grafikerlik hizmetine ulaşılması,
  9. Grafikerlerin her türlü sorunlarına çözüm üretecek şartların oluşturulması ve bunun için her türlü dayanışmanın geliştirilmesi amacı ile kurulmuştur.
    http://www.tgdd.org.tr/uyelik/uye-olmak-icindernege-resmi-uye-olmak-icin.html
 
Yukarı Alt