Grafikerliği NEREDE ve NASIL BİR EĞİTİM alarak öğrendiniz?

Kayıt
18 Mart 2009
Mesaj
3
Tepki
0
merhaba farukcagla abimiz ben kocaelide komek kursunda corel x3 ve photoshop cs2 eğitimini aldım çok eğiticiydi kursa hala devam ediyorum kendimi geliştirmeye devam ediyorum.:D
 

komar

Üye
Kayıt
21 Aralık 2009
Mesaj
1
Tepki
0
Ben İnönü Ünv. Battalgazi M.Y.O. da eğitimimi almaya başladım:) Ama teoridekini iş hayatında uygulamaya dökene kadar nasıl bir işmiş anlamak mümkün değildi... Malum üniversitelerimizin çoğunda yeterli donanıma sahip öğretim görevlisi bulunmuyor.Yinede öğretebildikleri herşey için öğretmenlerime teşekkür borçluyum. Okuldan sonra staj için gittiğim matbaadaki Mahmut Hoca'dan öğrenmeye başladım Corel Draw'ı ve böylece asıl grafikerlik eğitimim de başladı. Photoshop çok sonraları ordan burdan, diğer grafiker ve desinatörleri sıkıştırarak öğrendiğim bir program oldu. Asıl mesleğim matbaa grafikerliği olsada 6-7 senedir tam donanımli bir desinatörüm. Konunun özüne gelince çoğu şeyi boza yapa kendi kendime ya da kendini yetiştirmiş alaylı ustalardan öğrendim, bir dönem de bir özel kurs denemiştim, ama çok faydası olmadı... Bugün ise yalnızca ufak tefek eşin dostun grafik çalışmalarını yapıyorum. Artık daha çok desinatör diyorum kendime:)
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
Merhabalar bu kadar yazıyı görünce ben de kendimden bahsedeyim dedim.

Öncelikle çok küçük yaşlarda resim yapmaya başladım. Görsel olan herşeye ilgim vardı. Mutlaka bu alanda bir iş yapmalıydım fakat yapamadım. Önce ilkokulda defterlerime anatomi çizimleri, adale çalışmaları yaptığım için güzel bi dayak yedim. Resmin çizgi romanların hiç bi faydası olmadığı anlatıldı kitaplarım yırtıldı falan filan. Zaman içinde çizim yeteneğim ve ilgim zayıfladı. Sadece krokivari hayali şehir planları çiziyordum.

96-97 senelerinde üniversitede alakasız bir bölüm okurken tesadüfen bilgisayar diye bir makina olduğunu ve yaratıcılığı teşvik ettiğini anladım. 99-2000'e kadar sadece okudum. 3d dünyasının gelişmesini inceledim. İllustrasyonu keşfetmeye çalıştım. Ama türkiyede neyin ne olduğunu bu işin piyasada bir karşılığı olduğunu hala anlamamıştım:)

Arkadaşlarımında katkılarıyla gerek okuyarak gereksede sadece kendimi tatmin amacıyla flash 4-5 programıyla çizim - basit animasyonlar yapmaya başladım. Daha sonra kurguya merak sardım. Video edit kavramlarını ve uygulamalarını öğrenmeye çalıştım.

Ama okuldan mezun olup askerliğimi de yapınca hiç istemediğim bir mesleği yapmaktansa o yaşta farklı bi mesleğin çömezi olmayı göze alıp ajanslara nasıl girebileceğimi araştırdım. Farkettimki biraz kültür biraz program bilgisi yetiyor. Bir hafta geceli gündüzlü freehand programını araştırdım mantığını çözdüm. Photoshop, flash ve bazı video edit programlarını bildiğimden çözmem sorun olmadı.

Tasarım/çizimde ise yetenek, birikim ve gözüme güveniyordum. Bu kadarcık bilgiyle bi hafta içinde iş buldum. O iş yeri kapandı arkasından bir matbaaya girdim 6-7 ay çalıştım. Şimdi sanırım 9. 10. işyerimdeyim.

Ama zamanla tasarımın tahmin ettiğimden çok daha zor bi iş olduğunu farkettim ve sürekli okudum. İlkeleri, renkleri, tipografiyi, mizanpajı öğrenmeye çalıştım dergileri kitapları, emre becer gibi uzmanları araştırdım. Öğrenmeyi iyi bilmem benim en güçlü yardımcım oldu. Ama zaman içinde gözüm o kadar çok korktuki ya yıllardır okuyorum. Bu yaştan ve üni. mezunu olduktan sonra bir 4-5 sene daha gsf gibi bi okul okumayı göze alamam dedim. Acaba mesleği bıraksam mı diye düşünmeye başladım. Çünkü yaptıklarımı hiçbir zaman beğenmedim hep çok daha iyi olması gerektiğini düşündüm.

İşin garibi bi dünya yerde çalıştığım halde aha bu adamı ustam sayabilirim bu bana çok şey öğretir diyeceğim biri karşıma çıkmadı. Matbaacılar zaten digital dünyadan ve temel ilkeleri saymazsak tasarımdan bihaberdiler. Birlikte çalıştığım arkadaşlar o anki işlerini iyi yapsalar da hep aynı tarzda çalışmaya devam ediyorlardı yani çok az şey öğrenebiliyordum onlardan. Farklılıkları tecrübelerine bağlı olarak matbaa tekniklerinde daha bilgili olmalarından ibaretti.

Ama kötü olduğumu ve Türkiye standartlarında 10 üzerinden gelişigüzel bir değerlendirme yaparsak 3'lük, 4'lük bi grafiker ya da operatör olduğumu varsayarsak şunu rahatlıkta diyebilirim. Piyasa ve çalışanlar, işverenler (herhangi bir anlamda) o kadar kötü bi durumdaki ben bu değerlerimle kolayca işbulabiliyor, öne geçebiliyor, freelance işleride rahatlıkla alabiliyorum.

Sanırım hala bu meslekte varsam bu benim çok iyi olmamdan değil piyasanın çok kötü olmasından kaynaklanıyor. Menfimi yoksa müspet mi bir katkım var bu sektöre emin değilim. Hala okuyor, çalışıyorum ama yeterli hissetmiyorum işin kötüsü yaş 32'ye geldi napacaz bilmiyorum:)

Yani ben herşeyi kendi kendime öğrendim diyebilirim. Şu sıralar en büyük isteğim bir Okul, Onaylı gerçek bir tasarım kursu yada iyi bir grafiker tarafından verilecek bir belge yada grafikerlik nişanı gibi bir şey:) 40'ına kadar alabilirsem böyle bir şey içim rahat edicek:)

Bir de Faruk bey siz istanbuldasınız sanırım. Benim Ankara, denizli ve izmirle devam eden bir meslek yaşamım var burda anlatılanları şikayetleri dinliyorum da sizler cennette yaşıyor gibisiniz. Ankara bir çok konuda iyi ama İzmir ve benzer şehirlerde bu iş o kadar kötü bir durumda ki merdivenaltı ajans diyebilieceğiniz kalitede bile bir yer yok gibi. (istisnalar kaideyi bozmaz)

Buralarda grafik hayatını şöyle özetleyebiliriz: Gogıldan bul resmi büyüt çak, üstüne iğrenç, beleş bir fontla sloganını yaz. Lisanssız yazılımınla bu %99 corelidir, 2. el fiyatı 150 tl olan pc'nle bir uyumsuzluk şaheseri yarat. Ve kesinlikle tasarım bedeli alma matbaa baskı masrafını bir üst noktadaki rakama yuvarla. Paranı alabiliyosan al ve git.

Neys çok uzattım sanırım kendinize iyi bakın.
 
Kayıt
2 Ocak 2010
Mesaj
10
Tepki
0
Bi gun Msn ' de bi arkadasım bunu sen yapamassın dedi :D o günden sonra onu 2ye katladım...

ama adobe Cs3 serisini profosyonel yukledıgım ıcın turkce yukledım...egıtım vıdeolarından hiç bir sey anlamıyordum ama yinede bazı yerlere geldim :) vede ekteki resmi suan yaptım :D cogunuza amator gelebilir ama 'ben' yaptım :)

 

nuriQocca

Üye
Kayıt
22 Temmuz 2009
Mesaj
219
Tepki
5
Abant İzzet Baysal Üniversitesi resim-iş A.B.D Grafik tasarım bölümü 7.sınıf öğrencisiyim..bu sitede konulara yazmasamda iyi bir okuyucuyum..Yakında işinde 'iyi' olarak nitelendirebileceğim özel bir eğitim de alacağım..daha sonra ticari boyutu için girişimlerim olacak işimi en iyi şekilde yapmak istiyorum bütün yaşantımı bu yönde şekillendirmeyi iyiden iyiye düşüncelerime yerleştirmiş durumdayım..Umarım kendimi utandırmam..
 

levi__

Üye
Kayıt
26 Aralık 2009
Mesaj
1
Tepki
0
amatörce photoshop ve corel kullanıyorum. eşe dosta okula, çalıştığım cafelere, barlara afişler yapa yapa öğrendim
 
Kayıt
12 Ocak 2010
Mesaj
5
Tepki
0
güzel sanatlar lisesi mezunuyum.Lise başlarında bu hevesim başladı.Lise hayatım boyunca bu işi bilen uzman arkdaşlarımın tavsiyesi üzerine PS ve Corel programları üzerinde yoğunlaştım.Şu an Mersin Üni. Güzel Sanatlar Fakültesi nin Grafik bölümündeyim.Tamamen kendi uğraşlarım sonucunda bu programların kullanımını öğrendim ve şu an profesyonel alanda çeşitli şirket ve kuruluşlara çalışmalar göndermekteyim.
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
Grafik tasarım eğitimi almadım. Küçük yaştan bu yana resim çizmekteyim ve son 5 senedir bu becerimi dijital ortama dökmeye çalışıyorum. Daha önceleri el ile çizimler, kaligrafik yazı gibi şeylere ağırlık veriyordum. İlk olarak çizdiğim karakalem resimleri renklendirme çalışmalarımla başladım. Daha sonra yerel bir dergide başladım tasarım işine. Belirli kural ve teknikleri öğrenene kadar yaklaşık 3-5 dergi heba etmişimdir. Ve her geçen gün yeni birşeyler öğreniyorum. Eğitimini almak isterdim fakat güzelsanatlar sınavını kazanamadım. Halen freelance olarak devam etmekteyim.
 
Yukarı Alt