Güncel Çizgi Roman Haberleri

Kayıt
11 Aralık 2012
Mesaj
77
Tepki
6
Bu çizgi roman, İstanbul'u geçmişiyle yüzleştirecek

Göçmen çocukları, evsizler, minik tutuklular. Hepsi aynı çizgi roman için çalışıyor. Projenin mimarı İskender Savaşır "Dalgın Sular'da bir zaman kayması yaşanıyor ve geçmişten günümüze İstanbul'un tüm karakterleri aynı zaman diliminde yaşamaya başlıyor," diyor
MİREY MESEYYA
Sabah

Psikoterapist İskender Savaşır, bir yıldır Dalgın Sular adlı bir çizgi roman üzerinde çalışıyor. Tüm çocukluğunu çizgi roman okuyarak geçiren Savaşır, psikoterapinin yanı sıra Bilgi Üniversitesi'nde sanat tarihi dersleri de veriyor. Çizgi romandaki tüm hikayeler çocuklar ve gençler tarafından yazılıyor. 1999 depremini yaşayan Adapazarlı kızlar, hapishanelerde tutuklu olan ve dışarı çıkacakları günü bekleyen gençler, kentsel dönüşüm çerçevesinde evleri yıkılan Ayazmalılar ve Adapazarı'ndaki göçmen çocukların gönüllü çalışmalarıyla hazırlanan çizgi roman, piyasaya 21 Aralık'ta çıkacak. Bu ilk fasikülde, İstanbul geçmişiyle yüzleşecek. İskender Savaşır'la bu proje hakkında konuşmak üzere psikoterapi seanslarını yürüttüğü Karaköy'deki ofisinde buluştuk.
- Dalgın Sular projesini bize anlatır mısınız?- Dalgın Sular, fantastik bir anlatı evreninde geçen haftalık bir çizgi roman. İstanbul'da, 1980'lerde Haliç'in dibi temizlenirken bir şeyler oluyor ve İstanbul geçmişini 'kusmaya' başlıyor. Ve öyle bir an geliyor ki, İstanbul geçmişiyle iç içe yaşamaya başlıyor. Bu kadar iri bir konuyu çizgiye dökmek için çok farklı gelenekleri bir araya getirdik: İllüstratör, ressam, hattat, minyatür ve karikatür geleneğini bir ortamda buluşturduk. Tabii bu kadar şeyin bir araya gelmesi de kakofoni yaratabilir. Biz o riski göze aldık. Bence bütün çeşitliliğe rağmen bir üslup, bir ahenk yakaladık. Bu iddialı bir proje. Çünkü sosyal sorumluluk yönü de var. 80'lerde Latife Tekin'in çok sözünü ettiği 'yoksulların enerjisi'ni seferber etmek istedik. Ve şu an bu projede 120 kişi çalışıyor.

BAŞROLDE ÇOCUKLAR VAR
- Kimdir bu kişiler ?- ENKA'nın Adapazarı'nda depremzede çocukları için kurduğu okuldaki öğrenciler, kentsel dönüşüm çerçevesinde ilk yıkılan mahalle olan ve Sefaköy'de çadırlarda yaşamaya mahkum edilen Küçükçekmece'deki Ayazma mahallesi sakinleri ve bir de suçlu çocuklar. Aslında asıl isteğim, suçlu gençlerle birlikte çalışmaktı. Metris'te tutuklularla çalıştık. Biz hükümlülerle değil de tutuklularla çalışmayı seçmiştik. Onlar da devamlı tahliye olmayı bekliyorlardı. Dolayısıyla hapishanenin içinde kendilerine bir hayat kurmak için bir yatırımları yok. Halbuki mahkumlar kaç yıl kalacağını bildikleri için, ona göre hayat kuruyorlar. Bizim acemiliğimize geldi. Sivil toplum örgütleri bir sürü cezaevinde çalışmalar yapıyor. Bizi en az iş yapılan yere, tutuklular bölümüne yönlendirdiler. Ama hikaye de oradan çıktı.

ÇİZGİ FİLM DE YAPACAKLAR
- Nasıl bir çalışma yürüttünüz?- Biz ekibimizle birlikte biraz önce bahsettiğimiz gruplara hem çizerlik eğitimi hem de yazarlık eğitimi veriyoruz; onlar için yeni bir hayat oluşturuyoruz. Bu eğitimde temel desen kursları, hat, karikatür gibi dersler var. Her pazar Sefaköy'deki çocuklara gidiyoruz, ya da onlar buraya geliyor. Adapazarı'na haftada iki gün gidiyoruz. Adapazarı'nda bayağı bir ekip oluştu, şu an 15 gençle ciddi bir çalışma içindeyiz. Hikayeyi de onlar yazıyor. Biz burada merkezde anlatı evrenini kurduk, girişi hazırladık, bazı süper kahramanlar icat ettik. Bunlar bizim temel figürlerimiz. Onun dışında bu evren içindeki tüm hikayeleri onlar yazıyor. Giderek bizim payımız düşüyor. Şu anda fiilen 60 kişi çalışıyor. Bu çalışmayla sivil toplum çalışmaları açısından da bir model önermek istiyoruz. Çocuklara iş yapmayı da öğretiyoruz.
- Çizgi roman yayımlanmaya başladıktan sonra neler yapmayı planlıyorsunuz?- İkinci adımda, biraz para kazanmaya başladığımızda bilgisayar oyunlarına girişeceğiz aynı mantıkla. Programcıları çocuklara götüreceğim ve onlara bilgisayarla çizim eğitimi vereceğiz. Aynı çalışma tarzıyla animasyon, dizi film ve müzik gibi farklı alanlarda da girişimlerimiz olacak.
- Çizgi roman merakınız çocukluktan kalma mı? - Çocukluğumdan kalan bir şeyler var tabii ki. Ben İngilizce'yi önce çizgi romanlardan, sonra da Shakespeare'den öğrendim.
- Beğendiğiniz çizgi roman kahramanları var mı?- Tüm Marvel Comics kahramanları. Ama Dalgın Sular'da bu kahramanlara gönderme yok. İslami kaynaklardan da besleniyoruz, mesela bizim X Men'imiz Yedi Uyuyanlar.
- Gelecekte yeni projeler var mı? - Seneye Diyarbakır Üniversitesi'yle birtakım çalışmalar yapmak istiyoruz. Moğollar diye bir fasikül çıkarmayı planlıyoruz.
 
Kayıt
11 Aralık 2012
Mesaj
77
Tepki
6
Zagor'da Küçük Bir Çizim Hatası: ÜÇ KOL

LAL Kitap'ın Zagor dizisi periyodunu hiç bozmadan, baskı kalitesinden ödün verilmeden okura ulaşmayı sürdürüyor. Bu bakımdan yayınevini takdir etmeyen yoktur eminim. Ancak çizerlerin ve Bonelli Editore'nin hatalarına veya gözden kaçırdıklarına da yapacak bir şey yok. Yayın dünyasında minik hatalara "boncuk" diyorlar ya, işte bir boncuk:



Zagor
Volkanın Altında Sayı 125
(Sull'orto del Vulcano No 513 - Zenith Zagor no 564)
LAL Kitap
Sayfa 24

Kara Ay adlı bir şaman bir göktaşının gizemli gücünü kullanarak normal insanları canavara dönüştürmektedir. Zagor'un başını çektiği çeşitli kabilelerin bir araya getirdiği savaşçılar ordusu onlarla çarpışmak üzere yola çıkarlar. Ve, evet, çarpışırlar da. Bu arada yuarıdaki kare göze takılıyor. Tamam, canavarlar canavar ama üç kollusu yok aslında. 24. sayfanın 4. karesindeyse var... :) Gerçi bir sonraki sayfada yan yana iki canavar olduğu görülüyor ama yukarıdaki karede kol var canavar yok. Tabii bu karenin devamı çizilmeye çalışıldıysa o kol aslında bedeninin büyük kısmı görünmez olan canavara aitmiş. Ya da değilmiş bilemiyorum şimdi :O)


Ümit Kireççi
 
Kayıt
11 Aralık 2012
Mesaj
77
Tepki
6
M.K. Perker'den sergi ve Yeni comics


[/IMG]

Çizgi romanın Oscar’ı Eisner Ödülü’ne aday gösterilen Perker'in sergisi, 18 Aralık - 8 Ocak tarihleri arasında Enka Kültür Sanat Buluşmaları'nda

Enka Kültür Sanat Buluşmaları, çizgi romanın Oscar’ı Eisner Ödülü’ne aday gösterilen, Society of Illustrators üyeliğine kabul edilen ilk ve tek Türk çizer Kutlukhan Perker’in sergisine ev sahipliği yapıyor. Perker’in “Metafor - Metaphor” adını verdiği illüstrasyon sergisi, 18 Aralık - 8 Ocak tarihleri arasında Enka Dr. Clinton Vickers Sanat Galerisi’nde görülebilecek.

Profesyonel çizerliğe 17 yaşındayken mizah dergilerinde başlayan Kutlukhan Perker; Gırgır, Fırt, Avni, Hıbır, Leman, Lemanyak, Aktüel Esquire, Cosmopolitan dergisi ve Sabah, Milliyet, Radikal, Star, Yeni Binyıl gazetesinin de aralarında bulunduğu birçok yayında çalıştı. 2001 yılında New York’a yerleştiği zamandan tarihten bu yana çalışmaları başta The New York Times, The Washington Post, The Wall Street Journal, The New Yorker, The Progressive, Mad ve Heavy Metal’de yayınlanan Kutlukhan Perker’in, altısı ABD’de okurla buluşmuş toplam sekiz çizgi roman albümü bulunuyor.

Kaynak - Milliyet Sanat

Eisner ödüllü Türk çizer M. K. Perker 2013 Ocak ayında yayınlanacak Todd, The Ugliest Kid of Earth'in "Behold, I bring you tidings of great joy - Luke 2:10" adlı yeni comicsinin çizimlerinin sonuna gelmiş.
Ken Kristensen'in senaryosunu yazdığı bu 4 sayılık kısa hikayenin şu anda yılbaşı özel kartlarıyla posterleri piyasaya girmiş bulunuyor.

Ne diyelim :) M. K. Perker okuyanın çok olsun!

Ümit Kireççi
 
Kayıt
11 Aralık 2012
Mesaj
77
Tepki
6
Gianfranco Manfredi Röpoortajı Sürüyor

Şu anda ülkemizde yayınlanan ve tamamlanmak üzere olan Büyülü Rüzgar ile türkçesini okuma şansı yakaladığımız 6 sayılık Volto Nascosto'nun yaratıcısı Gianfranco Manfredi röportajı tüm LAL Kitap yayınlarında sürüyor. Ümit Kireççi'nin gerçekleştirdiği röportajı İtalyancadan Nükhet Polat.
Herkese iyi okumalar

 
Kayıt
11 Aralık 2012
Mesaj
77
Tepki
6
Yeni bir karikatür krizi mi?
DERGI, "HELAL" DIYOR AMA ...



Daha önce Hz. Muhammed hakkında alaycı karikatürlere yer vererek büyük tepki toplayan Fransız mizah dergisi Charlie Hebdo, bu kez Hz. Muhammed'in hayatını ve İslam'ın tebliğ sürecini konu alan bir ilave yayımladı.

Bugün satışa sunulan sıra dışı ilavenin önsözünü Fas ve aynı zamanda Fransız vatandaşı dinler sosyoloğu gazeteci Zineb el-Rhazoui yazdı. Dergi yetkilileri, ilavenin içeriğinin Müslümanlar tarafından hazırlandığını belirterek, sadece imajların dergi çalışanlarınca çizildiğini, bu nedenle ilavenin "helal olduğu" görüşünü savundu.

Bugün yayımlanan birinci bölümde, Hz. Muhammed'in doğumundan peygamberliğinin başlamasına kadarki olaylar konu edildi.

Karikatürlerde "Hz. Muhammed'in yüzü"yle birlikte tüm fiziksel görünümüne alaycı bir çizimle yer verildi.

Karikatürlerden birinde, Hz. Muhammed "sünnetli bir çocuk" olarak çizilirken, Peygamber'in dünyaya gelişinin "büyük bir aydınlanmaya" vesile olduğu, annesi uygunsuz biçimde karikatürize ederek tasvir edildi.

Derginin ilk bölümünü yayımladığını bildirdiği ilave 62 sayfadan oluşuyor. "Hz. Muhammed'in hayatı"nın ikinci bölümünün ise bir sonraki ilavede yayımlanacağı bildirildi.

İLK TEPKİLER
Fransız mizah dergisinin tutumuna tepki gösterenlerden Noisy-le-Grand Müslümanları Derneği Başkanı Yunus Chabchoub, İslam'da hiçbir peygamberin resmedilmediğini vurguladı. Chabchoub, "İslam;da sadece Hz. Muhammed değil; Musa da, İsa da ve diğer peygamberler de yani Allah tarafından seçilmişlerin portreleri resmedilmez. Ancak, herkes kendi kafasında hayal etmekte serbesttir. Ama onlar karikatür çizmek istiyorlarsa, bunu ben bir Müslüman olarak kabul edemem. Allah onları ıslah etsin" dedi.

"Selefilik" üzerine denemeleri olan araştırmacı-yazar Samir Amghar da, Hebdo'nun Hz. Muhammed karikatürlerini içeren yayını eleştirerek, "Bu, Fransa Müslümanları tarafından bir provokasyon olarak görülecektir" diye konuştu. Amghar, Fransa'da şirketlerin "başkalarının görüşlerine saygı kültürünü içselleştirdiği"ni belirterek, "Yine de onlara karışamam" diye konuştu.
İHSANOĞLU: KAYGILIYIZ
İslam İşbirliği Teşkilatı Genel Sekreteri Ekmeleddin İhsanoğlu ise Charlie Hebdo dergisinin Hz. Muhammed'in hayatını yanlış yansıtan karikatür dizisinin, tekrar bir karışıklığa yol açabileceğine dair kaygılarını dile getirdi. İhsanoğlu, Hz. Muhammed'in hayatını yanlış göstererek hakaret eden karikatür dizisinin yayınlanmasının fikir özgürlüğünü suiistimal edilmesine imkan sağlayabileceğine dair kaygısını iletti.

İhsanoğlu, karikatür dizisini, gazetecilik normlarına aykırı ve ifade özgürlüğünün kötüye kullanılması olarak niteleyerek, nefreti ve kışkırtmayı hedefleyen yayıncılık anlayışının da uluslararası hukuk normlarına aykırı olduğunu belirtti.

Ekmeleddin İhsanoğlu, Fransa yönetimini Charlie Hebdo dergisine karşı tutum almaya çağırırken, Müslüman dünyasını sükunete davet etti.
DERGİDEN SAVUNMA
Öte yandan suçlamaları reddeden mizah dergisi Charlie Hebdo'nun Genel Yayın Müdürü Charb, "Muhammed'in Hayatı" başlıklı ilavenin Müslüman tarihçiler tarafından yazıldığını, karikatürleri bizzat kendisinin çizdiğini ifade etti.

"Onlar, birer karikatür ya da bir hiciv değil, Müslümanlar tarafından hazırlanmış bir biyografi" diye konuşan Charb, çalışmanın kapsamlı ve detaylı bir tarih araştırması sonucu hazırlandığını, önsözün de dinler sosyologu Franco-Faslı gazeteci Zineb tarafından yazıldığını söyledi.

Müslümanların bu konuda bir suçlama yapacağını sanmadığını belirten Charb, "Bu yayın kesinlikle Kur'an'ın bir parçası değildir. Alay etmek değildir. Eğer İsa'nın hayatından hikayeleri okuyorsam, neden aynısını Muhammed için görmeyeyim" ifadelerini kullandı.

DAHA ÖNCE DE KARİKATÜR YAYINLANMIŞTI
Charlie Hebdo, Kasım 2011'de "Hz. Muhammed" karikatürleri yayımlamış, ardından başlayan protesto gösterilerinde derginin editoryal işlerinin yürütüldüğü Paris'teki merkezi ateşe verilmişti.

Dergi buna rağmen, 19 Eylül 2012'de Hz. Muhammed'e hakaret içeren karikatürler yayımlamış ve pek çok ülkede büyük tepkilerle karşılaşmıştı.

Charlie Hebdo, genellikle Papalık, Hristiyanlık, Yahudilik gibi diğer inançlarla ve kutsal kabul edilen değerlerle ilgili de alaycı karikatürlere yer veriyor.
AA
Kaynak - Habertürk
 
Kayıt
11 Aralık 2012
Mesaj
77
Tepki
6
Gerekli Şeyler'den Eksik Kalan Yayınlarla İlgili Müjde Geldi!
Her birinin ayrı okuru ve hayranı olan Cennetteki Yabancılar, Wolverine ve Vampirella çizgi romanlar Gerekli Şeyler yayınları tarafından dilimize kazandırılmış ancak satış rakamlarının düşük olması sebebiyle istikrarsız bir yayın periyoduyla raflara ulaşmaya başlamıştı. Hatta uzun zamandır yeni sayılarının raflara çıktığı da yoktu. Gerekli Şeyler yöneticisi Mişel Simoni'nin verdiği müjdeye göre yakın zamanda bu üç çizgi romanın tekrar basılmasının planlandığını öğrendik. Hatta Vampirella'yla Strangers in Paradise'ın 2013 yılı içinde tamamlanması amaçlanmaktaymış. Yeni yayınlarını basmayı sürdüren yayınevi New Avengers'ı tamamlayarak The Mighty Avengers'a geçiş yapmanın hazırlığı içinde. Bu arada Amazing Spider-Man'le Avengers essentialların da sırada olduğu bilgisini edindik.

Okurunuz bol, yolunuz açık olsun Gerekli Şeyler, dileriz eksik kalan yayınlar bir an evvel tamamlanır siz de biz okurlar da rahatlarız:
 
Kayıt
11 Aralık 2012
Mesaj
77
Tepki
6
Marvel'dan ücretsiz 700 online çizgi roman

Mobil cihazlarda çizgi roman okuma platformlarından birisi olan Comixology, önemli bir promosyona ev sahipliği yapıyor.

Marvel tarafından platformda bulunan 700 çizgi roman kitabı yarın akşama kadar ücretsiz olarak kullanıcılara sunulacak. X-Men, Iron Man, Avengers, Hulk gibi pek çok süper kahramanın kitapları yanında ilk sayılar da promosyon içerisinde yer alıyor.

Ücretsiz kitaplar için Comixology uygulamasında Marvel sekmesine tıklamak yeterli. Uygulama hali hazırda ücretsiz olarak sunuluyor.

https://itunes.apple.com/tr/app/comics/id303491945?l=tr&mt=8
https://play.google.com/store/apps/details?id=com.iconology.comics&hl=tr

Kaynak - Donanımhaber
 
Kayıt
11 Aralık 2012
Mesaj
77
Tepki
6
POTEMKİN Zırhlısı filmi Grafik sanatçısı Uğur Kenan'ın çizimleriyle romana dönüştü. Anlatımı, "oyuncu" seçimi ve görselliğiyle sinemada önemli bir yeri olan filmin kareleri dijital uygulamalarla 80 sayfalık bir çizgi roman olarak karşımızda.

Kenan'ın çizgileriyle buluşan filmin sahneleri 1-17 Nisan Maltepe Belediyesi Türkan Saylan Kültür Merkez'nde (TSKM) sergilenecek. 80 sayfa resimli roman ve 16 adet çinko baskılardan oluşan sergideki çalışmaların kısa bir süre içinde kitap olarak da basılması da planlanıyor.

(evrensel KÜLTÜR SERVİSİ)

 
Kayıt
11 Aralık 2012
Mesaj
77
Tepki
6
BÜYÜLÜ DÜKKAN'DA ZİFİRNAME ve Dumankara İMZA GÜNÜ

Büyülü Dükkan'da dolu dolu, yoğun, keyifli ve bol muhabbetli bir pazar geçirmek ister misiniz?
7 Nisan Pazar, Deli Gücük; ZİFİRNAME ve Dumankara'nın yaratıcıları Büyülü Dükkan'da sizleri bekliyor olacak.


Levent Cantek - Deli Gücük ve Dumankara
Murat Başekim - Deli Gücük
Murat Başol - Deli Gücük ve Dumankara
Zeynep Özatalay - Deli Gücük ve Dumankara
Yıldıray Çınar - Deli Gücük
Hakan Tacal - Deli Gucuk
Sümeyye Kesgin - Deli Gücük ve Dumankara
Berat Pekmezci - Dumankara
Taner Duran- Dumankara ve Deli gücük
Cağrı Coşkun - Dumankara
Ethem Onur Bilgiç - Deli Gücük ve Dumankara
Uğur B. Sertçelik - Deli Gücük ve Dumankara
Ömürden Bakaçhan – Dumankara
Murat Gurdal Akkoç – Deli Gücük ve Dumankara
Onur Atay - Dumankara

***

Red Kit Kadıköy'de!

''Red Kit Kadıköy'de'' sergisi, Kadıköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi (CKM) Sanat Galerisi'nde 9 Nisan'da açılacak.

Geçen yıl çizgi roman araştırmacısı Didier Pasomonik'in küratörlüğünde hazırlanan ''Red Kitİstanbul'da'' sergisi, Anadolu yakasındaki sevenleriyle ''Red Kit Kadıköy'de'' adıyla buluşacak.

Türkiye'de bir çizgi roman kahramanı üstüne yapılan nadir sergilerden biri olma özelliğini taşıyan sergi için, CKM Sanat Galerisi küçük bir Red Kit kasabasına dönüştürüldü. Salonda evler, posta arabaları ve ünlü çizgi roman karakterleri Red Kit, Düldül, Daltonlar, Rintintin, Billy the Kid, Calamity Jane ve diğerleri bulunuyor.

Sergi, 30 Nisan'a kadar gezilebilecek.

AA
 
Kayıt
11 Aralık 2012
Mesaj
77
Tepki
6
Gazi Osman Paşa Çizgi Romanı / İndir - Oku

Tokatlı olmasıyla gurur duyduğumuz Gazi Osman Paşa´nın Hayatı Tokat Valiliği tarafından "Plevne Kahramanı Gazi Osman Paşa" adıyla çizgi roman olarak yayınlanmıştır. Çizgi romanı Orhan DÜNDAR yazmış, Orhan DÜNDAR ve Erhan DÜNDAR tarafından çizimleri yapılmıştır.
Çizgi roman, Tokat Valiliğinin resmi internet sitesinde PDF formatında yayınlanmış olup, indirmek için aşağıdaki bağlantılardan birisine tıklayınız...

Çizgi Romanı Bilgisayarınıza İndirmek için tıklayınız... (Seçenek 1)
Çizgi Romanı Bilgisayarınıza indirmek için tıklayınız... (Seçenek 2)


Kaynak - http://www.niksarhuseyingazi.com/haberler/1358-gazi-osman-pasa-cizgi-romani.html
 
Yukarı Alt