Haksızlığa uğrayan grafiker kendini nasıl korumalı ?

Ömer YILDIZ

Admin
Yetkili Kişi
Kayıt
29 Temmuz 2007
Mesaj
2.320
Tepki
92
Haksızlığa uğrayan grafiker kendini nasıl korumalı ,grafikerler karşılaştıkları sorunlara tek başına göğüs gerebilirler mi?

Günümüzde ister alaylı ister mektepli bir çok grafiker şu veya bu nedenlerle haksızlığa uğramaktadır. Bazen haksızlığa tek başına karşı koyup hakkını alsa da bazen bunu başarması mümkün olmamaktadır.

Siz, başınıza gelen haksızlıkları ve nasıl mücadele ettiğinizi lütfen buraya yazınız.
Mücadelenizin sonunda başarılı mı oldunuz? Başarısız mı oldunuz, başarısız olduysanız sebepleri nelerdir?
Ne olsaydı başarılı olurdunuz? Lütfen bunları yazınız...

Saygılarımla
 

Domdom

Üye
Kayıt
8 Mayıs 2011
Mesaj
8
Tepki
0
Eğer herhangi bir yazılı anlaşma yapılmamış ise ki çoğunlukla yapılmıyor, en azından herhangi bir yazışma varsa bunların korunması her açıdan faydalı olacaktır, ister sms ister mail olsun. Bunun haricinde en sağlam yöntem yazılı bir anlaşma hazırlatmak.
 

İsmail Ev

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
29 Temmuz 2008
Mesaj
84
Tepki
1
İşveren hiçbir şekilde elemanı ile yazılı anlaşma yapmaz. İş hukuki noktaya geldiğinde hukukçuların klişe mazeretidir bu yazılı anlaşma. Tıpkı bankadan kredi çekmek için başvuran mudinin, bankanın hukuka aykırı şekilde yaptığı anlaşmaya imza attığı gibi, iş bulabilmek için uğraşan grafikerin de işverene böyle bir talebinin olamıyacağını artık hukukçular kavramalıdır. Sadece grafikerler değil tüm iş kollarında durum aynıdır. Devletin resmi kayıklarında yer alan işyeri ile yine devletin kurumlarına çalıştırıldığı bildirilen elemanın anayasal haklarından yola çıkılarak bir sonuca varılabilir ancak. Çünkü işveren, elemana ne maaş verirse versin resmi olarak genelde asgari ücret bildirimi yapmaktadır. Elemanın vasıf ve pozisyonu hakkında irdeleme yapmayan devlet kurumlarının bu zzafından işveren sonuna kadar yararlanmakta; istediği her an da kendi bünyesindeki başka elemanlar mahareti ile "işçi kusuru" bahanesi ile kapının önüne koyuvermektedir elemanını. İş hukuku avukatlarının tabularını yıkıp daha geniş perspektifli olmaları ve konuyu böyle değerlendirmeleri ile grafikerler haklarının arkasına düşebilirler.
 
Kayıt
12 Aralık 2010
Mesaj
374
Tepki
5
ben tonlarca işten ayrıldım üstelik her birinde kesinlikle haklıydım ama adımız sebatsıza geçimsize vb şeylere çıkasından öteye hiçbir faydasını da görmedim. Türkiyede hangi sektörde olursa olsun kendini köle gibi kullandırmıyorsan işsizsin bu kadar basit. Nitekim ben son 2 aydır bu durumdayım ama grurla söylüyorum borçlarım vs gibi durumlarım olmasına karşın son 2 ay içinde en az 15 iş teklifini büyük bir zevk ile reddettim.
işverenler vampirden farksızdır eleman kanı ile yaşarlar. Bu konuda söylenecek herşey kifasetsiz. Ne kadar iyi olduğunuzun önemi yok piyasa iyi elemanı aramıyor. Başka şeylere bakıyor.
 
Kayıt
31 Mart 2012
Mesaj
1
Tepki
0
Karşılıklı anlayışın sağlanamadığı durumlarda ki bu çoğu zaman beğeni durumlarında meydana gelir. Kişiye ait çalışmaların bir kısmında profesyonellerin görebileceği şekilde rumuz belirtmek, bence herkes için etik algılanabilir bir durum olmakla birlikte anlayışla karşılanacaktır.
 
Yukarı Alt