Hangi Vektör Programı?

Corel Draw mı? yada illustrator mü?


  • Toplam katılım
    498
  • Poll closed .

TILSIMCI

Üye
Kayıt
4 Kasım 2010
Mesaj
1
Tepki
0
Arkadaşlar anket konusunun nerdeyse tamamını dkudum. Acayip eğlendim ama :))))

Ben bir fotoğrafçıyım, kendi çapımda iyi denebilecek seviyede photoshop kullanıyorum. İllustratorun photoshopla senkronize çalışması benim için mükemmel bir nimet adeta...

Tartışma neden gereksiz; işinize yarayan, işinizi kolaylaştıran neyse zaten otomatikmen ona yönelmiş bulursunuz kendinizi. Koca firmalar sizin-bizim tartışmalarımızla kendilerine yön verecek değiller. Adamlar çözmüş olayı, sizin burdaki kavganıza bakın :))))
 

Yaşar Karadeniz

Grafikerler.org
Altın Üye
Kayıt
7 Eylül 2008
Mesaj
3.274
Tepki
75
@TILSIMCI
Konunun kavgayla alakası yok sayın TILSIMCI sadece site içersinde arkadaşların daha çok hangi programı kullandığına dair açılmış bir anket, saygılarımla...
 

ondilekci

Üye
Kayıt
27 Kasım 2010
Mesaj
2
Tepki
0
Corel çıktıktan sonra freeHand kendini geliştiremedi ve kapandı artık diğer sürümleri de çıkmıyo en iyisimi siz free yi bırakın da corele dalın derim :))
 

ONDESİNG

Üye
Kayıt
14 Mayıs 2011
Mesaj
46
Tepki
0
degerli arkadaslarım sonuca ulastıktan sonra su yada bu onemli değil hangisinde iyiyseniz onu kullanın ama illada olucaksa 3dsmax ögrenin gelecegin programı bu suan bile bu ama corel vazgecilmezim bu arada....))
 

aldgrf

Üye
Kayıt
9 Haziran 2010
Mesaj
102
Tepki
5
hala bu soruyu soruyorsunuz freehandmi kaldı tabiki Indesing ama ikisinin arasında corelDraw
 

Threebudha

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
8 Haziran 2011
Mesaj
180
Tepki
17
İtalyanca mı daha iyidir yoksa İngilizce mi?

FH ve CD birbiriyle kıyaslayanların bu iki programı aynı derecede bildiklerini sanmıyorum birini daha iyi ve hızlı kullandıkları için doğal olarak o program "daha iyi" statüsüne kavuşuyor. FH'yi hızlı, hatasız, sorunsuz ve bütün kabiliyetleriyle kullanan biri CD'yi aynı şekilde kullanamadığında doğal olarak "Corel" diyecektir aynı şey tam tersi içinde geçerli.

Bu programların herşeyden önce kullanıcı gruplarının hizmet ettiği sektörün önemini göz ardı etmemek gerek diye düşünüyorum. Outdoor olarak adlandırabileceğimiz (dış mekan) bir sektörde çalışan ve yine "grafik tasarımcı" olan bir arkadaş CD kullanarak çok iyi işler çıkartabilecektir veya ofset baskı ağırlıklı daha butik işler çalışan bir başka "grafik tasarımcı" yine son derece güzel işler çıkartabilecektir. Demek istediğim burada programın iyiliğini belirleyen faktörlerden belkide en önemlilerinden biri kullanıcının o programa olan hakimiyetidir.

Örnek vermek gerekirse buradaki mesajlardan birinde aynen şöyle bir ibare vardı "bi yere is gonderirken kullandigimiz her resmi ayri ayri bulup ayni dosyanin icine atiyoruz fontlariyla beraber gonderiyoruz zaten cok karisik bilgisayarlar birde resim ve fontlarla isin icinden cikilmaz bir hal aliyor. Yeni surumu cikmayacakmis ". Bu tanımlamayı yapan arkadaşın FH'nin en basit özelliklerinden olan "Collect for output" seçeneğinden habersiz olduğunu ve bu yüzden özellikle yoğun dokümanlarda işi baskıya gönderirken bir takım sorunlar yaşadığını düşünüyor olmak FH'nin yetersiz bir program olduğu anlamına gelmez aynı şekilde CD'nin belli başlı özelliklerinden bîhaber olan kullanıcının tepkisi içinde geçerlidir.

Varmak istediğim nokta şu; Türkiye grafik tasarım/uygulama konusunda dünya göz önüne alındığında şu anda bulunulması gereken noktanın birkaç yıl gerisindedir. Bu söylediğimden ülkemizde yetenekli tasarımcılar yoktur vb. gibi bir anlam çıkartılmasın aksine dünyada ses getirecek ve getiren bir çok yeteneğimiz var ama vurgulamak istediğim şu anda hakim zihniyetin sektöre zarar verdiği ve geriye götürdüğüdür.

Genel olarak sektöre bakıldığında numunelik birkaç yer dışında (matbaa veya ajans) hemen her işletme yetersiz makinelerle, korsan programlarla ve alaylı olarak adlandırabileceğimiz (ki bu gruba bende dahilim) elemanlarla işlerini yapmaya çalışıyorlar.

Piyasadaki işletmelerin hem bu mantalite hemde bulunulan ekonomik ortam gereği Uygun bilgisayar+lisanslı program+kalifiye eleman sarmalına pek itibar etmediklerini söylemek çokta yanlış olmaz. En basitinden bundan 3 yıl önce çalışma "gafletinde" bulunduğum ve sevinç nidalarıyla ayrıldığım bir matbaanın o zaman kendi işlerinde kullandığı emac bilgisayarın hâlâ faaliyette olduğunu bilmek bu gözleme sağglam bir dayanak teşkil etmektedir.

Kısa kesmem gerekirse; Bugün özellikle Avrupa ve Amerika odaklı çalışanlar için elzem olan program ne FH'dir ne CD. Elinizde CS4 ve yukarısı bir paketiniz yoksa yurtdışı işlerinizde sorun yaşamanız kaçınılmazdır çünkü size gönderilen bütün taslak çalışmalar işin cinsine göre ai,indd veya pdf olarak gönderilmektedir ve böyle bir durumda sizin de elinizde bu program uzantılarını hata yapmayacak bir şekilde işleyebilmeniz için olması gereken CS paketidir.

Çin ile de çalışan birisi olarak şunu söyleyebilirim ki orada ki üreticilerde sizden gelen çalışmaları ısrarla CD olarak istemektedirler çünkü kendilerine pdf bile gönderseniz bunu işleyebilecek yeterlilikte olmayan elemanların ağırlıklı olarak çalıştığı bir sektörel durum mevcuttur.

Sonsöz olarak şunu söylemek istiyorum. FH veya CD veya CS... Hepsini çok iyi derecede bilmek tabiiki bir artı özelliktir ve gün gelir lazım olabilir ama en geçerlisi her zaman güncel olan ve yaptığınız işle hizmet verdiğiniz sektöre en uygun olan programı öğrenmektir.

Bu açıdan bakıldığında benimde ilk göz ağrım olan FH'nin Adobe tarafından alındığı 2004 yılından beri geliştirilmediği ve adobe'un resmi beyanı ile geliştirilmeyeceği göz önüne alınırsa bu sektöre girecek arkadaşların ilk tercihinin olmasının bir anlamı olmadığını üzülerekte olsa söylemeliyim.
 
Yukarı Alt