Her afiş bir hikaye :)

crchasch

Üye
Kayıt
2 Kasım 2011
Mesaj
3
Tepki
0
İzmir'den üç üniversiteli arkadaşımın gönüllü olarak başlattığı ve hala yürümekte olan yardım projelerine katkı amacıyla hazırladığım afiş çalışmasıdır. Projenin isim babası da naçizane benim :)



 

gezegen

Üye
Kayıt
6 Eylül 2012
Mesaj
325
Tepki
16
Projenin kendisi kadar güzel bir çalışma çıkabilir ortaya. Bu haliyle yakın. Gözüme çarpan birkaç aksaklığı yazayım:

Tahtaya yazı yazan küçük kız ile tahta arasındaki hem büyüklük hem de perspektif ilişkisi güzel değil. Kız çok ama çok küçük kalıyor tahtanın karşısında. Hala yazmakta olduğuna göre (ilgi sözcüğünü), ihtiyaç listesini de aynı küçük kızın yazdığı gibi bir izlenim oluşuyor. O boyuyla, o kadar yukarıya yazamaz. Kaldı ki, kızın ayakları yerden kesik. Deyimin her iki anlamında da ayakları yere basmalı. (Okusun, evet, okumalı, okuyunca ayakları yerden kesilmesin ama!) Kızcağızı büyüterek, bütün bu ilişki sorununu çözebilirsin.

Tahtanın üzerinde bir sürü öğrenci yerine, tek bir öğrenci "istiyoruz" yazılı bir pankart tutabilirdi. Bu haliyle benim gözüme çok kalabalık. Tüm bir sınıf mevcudunu göstermek zorunda değiliz.

İhtiyaç listesi çok uzun, çok kalabalık. Kimse, o kadarını okumaz; kimsenin (belki meslekten birkaç öğretmen hariç) o kadarını tek tek okumaya vakti de olmaz (isteği de.) Bunun yerine, birkaç kalemle sınırlı tutup listenin devam ettiğini göstermek (en son kalem olarak kızın yazmakta olduğu "ilgi", örneğin), daha başarılı ve etkili olur. Ortamı/tahtayı sade ve basit de tutar. (Ayrıca fazladan da tebeşir ziyan edilmemiş olur!)

"Eğitim ve Öğrenim Hakkı Temel Haktır" talebi/sloganı da biraz sorunlu sanki. Eğitim hakkı, hak mıdır, temel hak mıdır, şimdi üzerinde düşünemeyeceğim ancak sadece "Öğrenim Hakkı, Temel Haktır" demek, yeter de artar bile!
 

crchasch

Üye
Kayıt
2 Kasım 2011
Mesaj
3
Tepki
0
Gösterdiğiniz alakadan ötürü teşekkür ederim. Öncelikli olarak söylemeliyim ki, (mazeret olarak algılanmasın) zaman darlığından ötürü çok kısa bir sürede ortaya çıkmış bir afiştir. Keza ben de çok ta iyi bir grafik eri değilimdir. Çalışmayı paylaşmakta ki temel nedenim, (naçizane) hayal gücü ve yaratıcılık adına küçükte olsa bir örnek teşkil edebileceğini düşünmemdir.

Çalışmanın hikayesini madem afişte anlatamadım bari buradan yazayım.

Oradaki kızımız kadraja son aşamada giriyor (logodan bile sonra). Tüm çalışma bittiği anda listede asıl olması gerekenin, aslında tüm çalışmanın, tüm kampanyanın nedeninin ne olduğunu titrek elleriyle bir yere iliştirmek istiyor. Daha çok kişi görsün, diğer maddelerden biri gibi düşünülsün sırıtmasın diye acemice kontrolsüz yüklendiği tebeşirini daha da yukarıya taşımak istiyor.Çizgi üzerinde parmak uçlarına kadar yükselişi de bundandır. Ama ayakları yerden kesilmiyor, kızımız uçmuyor (topun tamamı çizgiyi geçmediyse aut değildir hocam). O zaten bir çizgi üzerinde yaşamaya alışkın. (dokunaklı oldu)

Her şeye rağmen bu tür kampanyaların sağa sola gönderilen metalardan ibaret olduğunu düşünen insanlara da hatırlatılması için de acemi tasarımcımız bu düzeni bozmayıp bu şekilde baskıya veriyor.

Bir dizi öğrencinin elinde branda tutması, uzun uzun listeler hazırlanması zaten bir klişe. O kısım sanırım amacına ulaşmış.
Keza kampanyayı yürüten arkadaşlarımız da henüz acemilik dönemindeler ve bir süre daha klişe adımlar atmak durumundalar. Ama kocaman yürekleriyle bir çok profesyonelden faydalılar (kanımca) orası ayrı..

Eğitim öğrenim hak mıdır, temel hak mıdır ya da slogan bu olmalı mıdır? Diye ben de düşünmedim değil :s sanırım ben de şimdi çok fazla düşünemeyeceğim deyip biraz kılçıklı bıraktım.

Sonuç olarak afiş başarılı oldu mu olmadı mı takdir elbetteki seyircinin... Çok fazla şey anlatmaya çalışmak isteyişim hatam olabilir. Net üzerinden uygun materyal toplamanın zor olacağı aşikardı aslında. Büyük çapta bir proje olmadığı için henüz bağıran çağıran olmadı :)

Gecikmeli cevabım için kusuruma bakmayın.
 

user9

Grafiker
Kayıt
9 Eylül 2009
Mesaj
0
Tepki
80
Kurgusu gayet güzel olmuş emeğinize sağlık :) nice kurgularınıza.
 
Kayıt
28 Temmuz 2011
Mesaj
279
Tepki
6
Materyalleri işleme şekliniz güzel ama mesajı karşıya iletme konusunda sıkıntısı olduğunu düşünüyorum afişinizin.
Afişte ilk gözüme çarpan, karakter büyüklüğü ve renklerinden dolayıdır ki "istiyoruz" yazısıydı.
Daha sonra bunlar ne istiyor dedim ve "okumak" istediklerini anladım.
İhtiyaç listesine gelecek okursak çok fazla yazı var orayı sadeleştirmelisiniz,ilgi duyan insanlar zaten iletişim bilgilerinden ulaşıp gereken ihtiyaçları karşılayacaklardır.
Ve adama sorarlar malesef, bu kız bu tepedeki yazıları nasıl yazdı diye, ordaki mesaj farklıysa ona sözüm yok :)

Biraz uğraşılırsa başarılı bir afiş oluşumunu tamamlayacaktır.
Tebrikler.
 

Tayfun ŞENOĞLU

Grafik Tasarım
Bronz Üye
Kayıt
29 Aralık 2011
Mesaj
286
Tepki
19
Amaca uygun güzel bir çalışma olmuş.Elinize emeğinize sağlık.Sayın gezegenin İhtiyaç listesi çok uzun, çok kalabalık. Kimse, o kadarını okumaz diyerek başladığı paragraftan sonraki yorumunu okumadım bile.Zaten gelecek için okumak istiyoruz yazısını kim görse bunun bir yardım kampanyası gibi birşey olduğunu anlar ve eğer gönüllü olmak isterse afişi tamamen inceler.Her şeyde gereksiz yorum yapmanın lüzumu yok.
İyi çalışmalar.
 
Yukarı Alt