Kaliteli bir Tasarımcı olmak için okulunu okumak mı gerekiyor

Ahmet ALTUN

Font Tasarımı
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
29 Mayıs 2009
Mesaj
1.398
Tepki
36
Sayın Farukcağla Hocam..

Bu konu başlığında yazdığınız ve beyan ettiğiniz her fikrinize katıldığımı bir önceki mesajımda beyan ettim zaten.. fakat;

@farukcagla


Sayın Alex bey de belirtmiş, yukarıda koyu harflerle öne çıkarılmış ve size ait olan satırlara göre ''grafiker olduğunu iddia edip bu siteye üye olanlar'' cümlesinden ben şunu anladımki bu siteye sadece grafikerler üye olabilir, grafiker olsada olmasada üye olan kişi yaptıkları ile fikirleri ile bunu ispat etmek zorundadır.

eğer ben yanlış anlamışsam, sizinde iddia ettiğiniz gibi bunun birkaç sebebi var; ben ya kültürsüzüm ya türkçeyi iyi bilmiyorum yada bilgisizim.

Doğru anlamışsam, ortada benim bu defa yine anlamadığım bir nokta var o da bu forumun kayıt şartları ile ilgili.. Çünki bu foruma üye olunurken şartnamede mutlaka eğitimli grafikerlerin üye olabileceği şart koşulmalı.

Eğer böyle bir şart yok ise sizin yukarıdaki alıntı satırlardan ben şunu anlıyorumki;
bu foruma ister eğitimli ve belgeli ister eğitimsiz her kim olursa olsun eğerki kendini
grafiker olarak görüyorsa gelsin burda yukarıda belirttiğiniz koşullarda bunu ispat etsin.. Yani benim hem eğitimim yok hemde bu konuda hiç bir sertifika, belge veya diplomam yok. Eğerki ben bu forumda becerimi kanıtlarsam yada sizni tabirinizle ispat edersem ben artık grafiker olmuş oluyormuyum.?? (Ben ispat ederim demiyorum sizin ima ettiğiniz bumu?)

Afedersiniz ama inşallah aklınızdan ''erkeksen gel ispat et'' gibi bir düşünce geçmiyor değilmi?

Diyelim ki ben bu yeteneğimi ispat etmek için uğraştım.. Bunu burada kim tespit edecek.. ? Siz mi ? veya bütün forum üyelerimi.. ? yoksa bu forumun yöneticilerimi..?
Eğerki yapığım ve ürettiğim çalışmalarım burada siz dahil herkes tarafından takdir görürse benim diplomam olmasada artık ben iyi bir grafiker sayılırmıyım bu durumda..?

@farukcagla

Sayın hocam ne haddime size uslüp öğretmek ama.. ben bu satıları gayet sinirli ve sert algılıyorum. varmı bana yan bakan der gibi.. Yine sizin iddia ettğiniz gibi eğer bu satırlarınız anlamadıysam muhtemelen değil gerçek; ben ya kültürsüzüm ya bilgili değilim yada türkçem zayıf.

Saygılarımla.
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@a21a

Sevgili kardeşim;
Ben kimseye meydan okumuyorum, kimseye de tepeden bakmıyorum.

Fakat bana hoca dediğiniz halde bana hocalık yapma şansı, hoca gibi konuşma hakkı vermediğinizi görüyorum.

Bildiğiniz üzere hoca sınıfta bir konuyu anlattıktan sonra öğrencilerine anlattıklarıı anlamayan var mı der.

Başbakan bile basın toplantısı yaptıktan sonra sorusu olan var mı diye sorar.

Benim bu anlamdaki tavırlarımı nasıl oluyor da "heyyyt, var mı lan itirazı olan, itirazı olanın gözünü patlatırım" şeklinde algılıyorsunuz, bunu da anlamış değilim.

Görüyorum ki siz fikirlerime karşı değilsiniz ama anlatım tarzımı beğenmiyorsunuz.

Hani bir fıkra vardır, adamın tekini öpmüşler, adam beni öptüler diye bağırmış. Bu kez adam birilerini öpmüş, bu kez ben filancayı öptüm diye bağırmış.

Ne yapacağımı şaşırmış durumdayım.

İtirazı olan var mı deyişimdeki amaç, kimse itiraz etmesin, itiraz edenin canına okurum demek değildir. İtirazı olan söylesin ki TARTIŞALIM, gerçekler ortaya çıksın, konuşmaya, fikir alışverişine daha çok katkı olsun demek içindir.

Böyle yapmasam millet sus pus oturuyor ve aynı bedava resim indirir gibi bedava fikir indiriyor ve alacağını alıp, işi bitince köşesine çekiliyor.

Yani sevgili kardeşim; millet bu siteye katılımda bulunmak için değil katılımda bulunanlardan almak için giriyormuş gibime geliyor.

Mesela bu sitede birisi çıkıp bana hakaret etse, bu sitede benim fikirlerimi okumuş bir tek kardeşimiz çıkıp da; dur yahu ne yapıyorsun bu adam 52 yaşında bize yol göstermek için o kadar dil döküyor, fikirlerini söylüyor, bu adama bu haksızlığı yapamazsın demiyor.

Görüyorum ki ağzımla kuş tutsam yaranamıyorum.

Hatta bir çok üye Faruk hocanın sert üslubundan rahatsız oluyoruz diyorlarmış.
Ben diyorum ki bunu söyleyenler sizin gibi medeni cesaretini kullanıp ortaya çıkıp Faruk beyin şu şu yazdıkları yanlıştır desinler. Ama bunu diyemiyorlarsa bu kez yazdıkları doğru ama üslubu sert diyorlar.

Ne yapmalıyım, yalvara yakara rica minnet, ezile büzüle mi anlatayım gerçekleri? Ne olur dediklerimi yanlış anlamayın diye ikide bir özel açıklama mı yapayım?

Yani şimdi size de soruyorum; bir insan niçin anlamaz? Ya yazan kişi hıyar gibi yazar anlaşılmaz, ya dda oğru yazmıştır, okuyan kişi yetersizdir, bu yüzden anlamaz. Şimdi bu söylediğim şey doğru mudur? Yanlış mıdır?

Böyle yazınca sert üslup mu kullanmış oluyorum?

Anlamayanlara hıyar demiş mi oluyorum?

Hadi diyelim ki öyle dedim, insan kendine dönüp sormaz mı, acaba hıyarlık Faruk hocada mı, yoksa bende mi diye?

Bir de şu açıdan bakalım; doktor doktorluğu tedavi ettiği hastalar ile ispatlar. Mühendis çizdiği projelerden, oto tamircisi tamir ettiği otolar ile ispatlar değil mi?

Peki grafiker ne ile ispatlar?

Ben grafikerim demekle ispatlamış olur mu?

Peki tasarım bilmeyen grafiker olur mu?

Tasarım bilen grafikere tasarımcı grafiker, bilmeyene sadece grafiker denir diye saçma sapan bir tanım yapmışlar. Siz buna katılıyor musunuz?

Bir de allah aşkına ben her defasında ve her bir kişiye ayrı ayrı bunları tek tek yazmak zorunda mıyım?

Grafiker grafiker olduğunu kanıtlamalıdır sözünün neresi size ters geldi?

Madem bu meslek diplomayla kanıtlanmıyor, madem ipini koparan buraya dalıyor, öyleyse grafiker olduğunu yaptıklarınla göster dersek bunun neresi kabahat...?

Bunu söylemek hıyarlık mı? (şimdi bu site "grafiker misin, peki ne kadar iyisin" diye bir yarışma açtı, bu bile grafikersen kanıtla, yarışması değil midir? Dikkat edin, bana diplomanı göster demiyor, bana çalışmanı göster diyor... Bu konuyu daha uzatmaya gerek var mı?)

Hıyar bile tadıyla, lezzetiyle, kokusuyla biçimiyle rengiyle ispat etmektedir.
Kimin ne olduğu yazılarıyla çizileriyle fikirleriyle belli olmuyor mu?

Bu yazdıklarıma katılmayan varsa görüşünü yazsın lütfen (Bu yazdıklarıma itiraz eden var mı cümlesinin daha değişik versiyonu, herhalde siz hıyara salatalık denmesinden hoşlanıyorsunuz, sizin için öyle yazdım).

Kolay gelsin.
 

Ahmet ALTUN

Font Tasarımı
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
29 Mayıs 2009
Mesaj
1.398
Tepki
36
@farukcagla


Ben size Hocam diyorum çünki siz hocamsınız. Hoca gibi konuşma hakkı derken kastınız nedir.. ? Sizin çok sert yazdığınız kendi verdiğiniz örnek ile tespit edilmiş zaten.. Fakat bunada bir cevabınız var.. Hıyara salatalık mı diyeyim diyorsunuz..
Tamam asıl adı HIYAR dır fakat artık sadece bir sebze adı değil aynı zamanda bir küfürdür de. Hangisini kullanacağını tamamen size kalmış.

Tartışalım diyorsunuz.. gerçekler ortaya çıksın diyorsunuz.. tartışıyoruz işte.. burası zaten bir forum.. tam yeri.. Fakat siz şöyle diyorsunuz..

@farukcagla

İpini koparan buraya dalıyor ne demek Hocam.. Bu cümle gerçekten çok sert olmuyormu.. Siz gerçekleri kim ile tartışıp ortaya çıkarmayı düşünüyorsunuz... Sonra siz tartışmıyorsunuz ki azarlıyorunuz aslında.. ve şöyle yazıyorsunuz..

@farukcagla

Hocam biz tartışmıyormuyuz.. Farkındamısınız siz benim yazdığımı anlayan kültürlüdür. bilgilidir anlamayan hıyardır diyorsunuz. Tek tek yazmak zorunda değilsiniz.. cevap vermek zorunda da değilsiniz.. Fakat bir fikir belirttiniz herkes bilsinki bu benim fikrimdir ve en doğrusu budur diyorunuz. karşı veya değil yazılan çizilen her mesaja çok sert cevap veriyorsunuz.

Siz grafik sanatları konusunda eğitim veren bir kişisiniz. Hocasınız. Bu mod içindesiniz.. tepeden bakmıyorum diyorsunuz ama tepeden bakıyorsunuz. Söz ile ispat değil zikir ile ispat edilmezmi.. ? ben şu an sizin karşınızdayım ve hala öyle algılıyorum. Bana bir zararı yok sayın Farukcağla hocam.Fakat ben bir sağlıkçıyım bu şekilde sert uslüp sahibi birinin sinir sisteminin ne halde olduğunu ve aslında
o sahibi olan bedene ne kadar zarar verdiğini, ömrü kısalttığını belirtmeden geçemiyeceğim.


Sayın Farukcağla hocam. Bu foruma birkaç gün önce üye olmuştum. Ben aslında bir sağlık çalışanıyım. 20 yılı geçti devlet memuruyum. Boşa geçen zamana üzülen biriyim. saz çalarım.. fakat konser vermedim.. resim yaparım fakat sergi açmadım. 15 yıldır bilgisayar ile haşır neşirim fakat sadece kendi bilgisayarıma format attım. virüs bile yazdım ama kimseye bulaştırmadım. Resim yeteneğim vardı bilgisayar ile uğraşıyordum. birde baktım ki bir web sitesine ikon ve diğer elementleri ben yapmaya başlamışım. Cep telefonlarında kullanılan temalar iyi derecede grafik ruhu gerektirir ben 5 yıldır telefonlara temalar yaptım.. dünyaca da tanındım. (a21a ve theme kelimelerini google da aratarak sonuç alabilirsiniz)

bu yaptığım işlerden zerre kadar bir kazanç beklemedim.. Paylaşım paylaşım dedim.. Beğenildiği zaman müthiş zevk aldım.

Yaptım ettim her neyse.. fakat asıl önemlisi bunları yaparken hiç kimsenin mesleğinde işinde gözüm olmadı. Hiç kimseye de ben grafikerim demedim çünki değilim.

Ben bu foruma bir adobe illustrator konusunu araştırırken google dan girdim.. konuyu inceledim .. Forumu düzeyli ve planlı gördüm hemen üye oldum. Üye olmamdaki amacım ise dahasını öğrenmek idi.. Hatta biliyorsam bir şey öğretmekti.. Sayenizde öğrendimki benim ne haddime.. Çünki sizi tabirinizle;

İpini koparan buraya dalıyor..

Buyrun.. Sayın hocam.. bu ipini koparıp dalanlardan biri benim... Öğrendimki benim burada bir yerim yok. iyisimi çıkayım gideyim bu forumdan..

Grafiker olmadığım için bilmeden üye olduğum bu forumdan bu sebeple uzaklaşıyorum...


Kalan grafiker arkadaşlara iyi forumlar.
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@a21a


Güle güle kardeşim, keyfiniz bilir...

Ama şunu ifade etmeye mecburum; yazdıklarımdan bir cümle alıp onu büyütüp ve o cümle üzerine gitmek ne kadar ahlaklıdır?

Yazdıklarımın tümünü okuyanlar ipini koparanın grafikerliğe daldığını kast ettiğimi bilmelidir.

Eğer bir yanşıl anlaşılma varsa ve herkes a21a gibi düşünüyorsa ben cümlemi şöyle düzeltiyorum;

İpini koparan GRAFİKERLİĞE dalıyor...

Yani bilen bilmeyen beceren beceremeyen ben grafikerim diyor, bu meslek bu kadar ucuz ve kolay görülmemeli diyorum.

Buna katılan veya katılmayan varsa görüş bildirsin lütfen...

Grafikerlik mesleği yolgeçen hanına döndü, diyorum. Yanlış mı diyorum???

Bir sağlıkçımız eksikti o da geldi çok şükür... Ama ne yazık ki geldiği gibi gitti. Keşke kalsaydı da güzel tasarımlarını bize gösterebilseydi, keşke kalsaydı da benim sağlık sorunlarımla ilgilendiği kadar benim gibi SİNİRLİ ve ASABİ gördüğü bazı site üyesi kardeşlerimizin de sağlığıyla ilgilenseydi.

Konu başlığı GRAFİKER ve EĞİTİM... SAĞLIKÇILAR ve GRAFİK EĞİTİMİ değil değil mi?

DEmek ki sağlık eğitimi alan da GRAFİKER sayılmalı! Sonra da sinirlenme diyorlar. İPini koparan grafiker oluyor deyince de HAKSIZSIN diyorlar.

Ben haksızım, siz haklısınız, bildiğiniz yoldan gidiniz.

Sonra da ayaklar baş olmuş demeyiniz ama, derseniz AYIP oluyor!

Bu yazdıklarım da mı yanlış?

 

Ahmet ALTUN

Font Tasarımı
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
29 Mayıs 2009
Mesaj
1.398
Tepki
36
@farukcagla

Siz bu sözü hangi hakla icra ediyorsunuz.. Sizmi karar veriyorsunuz bu foruma kim üye olacak.. kim gidecek.. Giden varsa sizmi uğurluyorsunuz gidenleri.. Gelenlere sizmi hoşgeldin diyorsunuz..
Henüz gitmedim Sayın Farukcagla Bey. lütfen dikkatli olun kişiliklere saldırmayın. asab bozmayın.



Ben bu soruma cevap istiyorum sayın forum yöneticilerinden..Mademki bu konuda Faruk bey konuşuyor o zaman lütfen forum kurallarınıza bunu yazın da üye olmak için harcadığımız zamana üzülmeyelim.
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@a21a

Sayın a21a,

Hangi sözü
"icra ediyor" muyum? Sözün icrası mı olurmuş? Söz icra olmaz, karar icra olur. Önce kelimeleri yerli yerinde kullanalım.(Bakın hocanızdan bir şey daha öğrendiniz)

Sonra;

1-Ben bu foruma kimin üye olacağına karar vermiyorum.
2-Ben kimseye git demedim, kimseye de hoş geldin demedim.
3-Ben grafikerlik mesleğine herkes girmek istiyor, kendisini grafiker gören bunu lafla değil yaptıklarıyla ispatlamalıdır dedim.
4-Siz bana cevap olarak "forumu terkediyorum" dediniz.
5-Sizin gittiğiniz için de "ne yazık ki gitti" dedim, demek ki gittiğinize sevinmemişim aksine üzülmüşüm. Buna hakkım yok mu?
6-"Ne yazı ki gitti" demiş olmam, kimin üye olup olmayacağını belirlemek veya "karar vermek" midir? (önce gidiyorum dediniz, sonra gitmiyorum dediniz, bir karar verin, bizi de yanıltmayın lütfen.)
7-Ben ne diyordum? "Okuduğumuzu anlayalım" diyordum. Siz okuduğunuzu anlıyorsanız "ne yazık ki gitti" demiş olmam GİDİŞİNİZi UĞURLAMAK veya kimin üye olacağına KARAR VERMEK şeklinde mi anlaşılmalıdır?
8-Beni KİŞİLİKLERE SALDIRMAKLA itham ettiniz. Kimin kişiliğine nasıl saldırdım? Açıklar mısınız?
9-Bir önceki mektubunuzda benim sinirli olduğumu ve sinirli olanların ÇOK YAŞAMAYACAĞINI belirtmiştiniz. BU ifadeniz BENİM KİŞİLİĞİME SALDIRI değil midir?
10-Şimdi de ASAP BOZMAYIN diyerek TEHDİT Mİ ediyorsunuz?
11-Asabınız niye bu kadar çabuk bozuluyor?
12-Asabınızı bozarsam ÇOK YAŞAMAYACAK MIYIM? Bunu mu demek istiyorsunuz?
13-Siz bu konu altında Grafiker ve Eğitim konusundaki fikirlerinizi mi yazacaksınız, yoksa HOCAM dediğiniz kişilere karşı bu tarz konuşmalar mı yapacaksınız?
14-Hadi size sağlıkla ilgili bir soru; Ben de çok iyi enjeksiyon yapar, pansuman yapar, damardan serum takarım ve bu işlere yetenekliyim. Herhangi belgem veya serifikam olmadan sırf yetenekliyim diye sağlık personeli sayılmalı mıyım, veya kendime sağlıkçıyım demeli miyim?
15-Bu başlık altında "grafiker ve eğitim" konusu tartışılıyor, bu konuda fikriniz varsa "asabım bozulmadan" memnuniyetle dinlerim.
16-Asabı bozulanlar ne yapmalıdır? (bir sağlıkçı olarak aşağıdaki maddelerden en uygununu işaretleyeceğinizi düşünüyorum)
a) Asap bozanları dövmelidirler
b) Asap bozanları öldürmelidirler
c) Asap bozanları önce dövmeli, sonra işkence etmeli, sonra öldürmelidirler
d) Asap bozanları tehdit edip korkutmalı, sindirmelidirler
e) Asap bozanların asabını bozmaya çalışıp intikam almalıdırlar
f) Yine asap bozan varsa o sitenin yöneticilerine şikayet etmelidirler.
g) O da olmuyorsa devlete şikayet etmeli ; TCK-125 e göre hakaret davası açmalı, bu sorular insan hakları evrensel beyannamesine aykırıdır diye şikayette bulunmalıdırlar.
h)Asap bozucu şeylerden uzak durmalıdırlar.
i) "Ya benim asabım niye çabuk bozuluyor" diye kendi asap kat sayıları üzerinde düşünmelidirler.
j) Bunların hiçbiri (bu maddeye kültürünüze ve bilginize göre uygun cevabı siz yazınız, biz öğrenelim)

Not; 1-Grafiker org sitesi yöneticileri kimin kime hakaret ve tehdit ettiğini , kimin tahrik ve taciz ettiğini bilecek kadar hem kültürlü, hem tecrübeli, hem de uyanıklar, ben bunu yaşadım ve gördüm... Kimin ne amaçla geldiğini, kimin ne amaçla ne yazdığını bilirler. Bu konuda müsterih olunuz.
2-Kişisel sürtüşme atışmalar şeklinde değil, kültürel ve bilimsel tartışma şeklinde götürürsek daha düzeyli ve verimli oluruz.
3-Sayfanın altında gördüğünüz linkteki makalelerimi zahmet edip okuyunuz, eleştiriniz ve görüşleriniz varsa yazınız.
4-Sizin de makaleleriniz varsa bana bildirin, okuyup fikrimi söyleyeyim.
5-Web sitemde grafik tasarımlarım da mevcuttur. O konuda değerli görüşlerinizi de almak isterim. Sizin grafik tasarımlarınızı da görmek isterim.
 
Kayıt
7 Temmuz 2008
Mesaj
208
Tepki
5
Selam,

Bu forum başlığı ile ilgili olan yazıların neredeyse tümünü üşenmeden okudum. Haklı olunan noktaların yanında haksız olunan noktaların da varlığı düşünüldüğünde ve bazı durumlarda kişilerin genel durum nedeniyle çekimser hatta etkisiz kalmalarının gerektiğini düşünmelerinin yanında bir de polemik şekline dönüşmüş forum başlıklarını izlemenin dışında başka herhangi bir yaklaşım göstermemelerini yıllardır edindiğim deneyimlerin sonunda artık açık ve net olarak görebildiğimi düşünüyorum.

Hatta bir dönem sitelerden bir sitede üye olarak bulunduğum dönemde buna benzer pek çok tartışmanın da birebir içerisinde yer aldım.

- Peki ortaya sizce ne çıktı. O dönem tartışmalara hararetli bir şekilde katılanların şu an kaçı ortada..?

Gerektiğinde en sert tartışmaları yapan birisi olarak yanlış gördüğüm davranış biçimlerine ve yazım şekline karşı duruş göstermenin de ne olduğunu iyi bilen birisi olarak bu tür alanların asıl amacının ne olduğunun iyi tesbit etmiş olması gerektiğini düşünüyorum.

Bu güne kadar içerisinde bulunduğum ya da izlediğim herhangi bir sitenin insanları grafik tasarım konusunda eğitebildiğine şahit olmadım. Çünkü bu tür bir eğitimin yeri forum, portal ya da kullanıcı grubu siteleri değildir. Bu tür siteler insanlara gün içerisinde takıldıkları yerde sağlıklı, mantıklı ve düzgün bilgi akışının kullanılan grafik tasarım programları çerçevesinde aktarımının düzenli olarak sağlandığı ve birincil derecede grafik tasarım eğitimini okuldan veya kurstan almış ya da hiç almamış kişilerin hobi olması anlamında bile olsa kendi kişisel tatminleri gereği bile olsa yardımlarına koşulduğu yerler olmak durumundadırlar.

Bu yaklaşımın aksini düşünmek deyim yerinde ise abesle iştigal etmek olur ki bunu sanırım hiçbir site bu anlamda göze alamaz hatta almamalıdır.

Bu ön girişten sonra isterseniz size yaşanmış bir durumun anlatımı üzerine fıkralaşmış şeklini anlatayım.


Vatandaşın birisi Cuma namazına gittiği camide hocanın vaazını dinler. Hoca kendisini dinleyenlerin oldukça yoğun bir kalabalık oluşturduğunu görünce heyecanlı bir şekilde anlatmaya başlar…

- Allah suyu yarattı tekneler yüzsün diye, Allah rüzgarı yarattı teknelerin yelkenleri dolsun ve suyun üzerinde hızla gitsinler diye...

Bu sözleri dinleyen bizim vatandaş oturduğu yerden seslenir…

- Hocam motoru unutma motoru…


Saygılar…
 

Ahmet ALTUN

Font Tasarımı
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
29 Mayıs 2009
Mesaj
1.398
Tepki
36
@farukcagla

Bundan eminim ve müsterihim.. sizde müsterih olunuz.

@farukcagla
Bu nedir sayın Faruk bey ? sizce şık duruyormu bu cümle.. Daha hangi kişiliğe laf söyleyeceksiniz..

Gidecektim fakat vazgeçtim...Bir noktayı atlamışım o da bu forumda sizden benden başka daha binlerce üye olduğu....
Bu forumda kalacağım... Grafik konusunda bildiğim daha iyi bir forum yok çünki.. Bilmediğim ne varsa buradan öğreneceğim.. Bildiğim ne varsa paylaşmaya hazırım..

Bir gün; iyi yaptığımdan emin olduğum herhangi bir çalışmamı da burada eleştiriye sunacağım ve en önce sizin fikrinizi bekleyeceğim.. Eminim adil olacağınıza, eminim önyargılı olmayacağınıza. Teşekkür ederim.

İyi forumlar.
 

Ahmet ALTUN

Font Tasarımı
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
29 Mayıs 2009
Mesaj
1.398
Tepki
36
Sayın Melih Yongacı Bey'e teşekkür ederim değerli fikirleri için..

Sayın Faruk hocamızın ''ipini koparan grafikerliğe dalıyor'' dedikten sonra altındaki cümle dikkatimi çekti. ''Yani bilen bilmeyen beceren beceremeyen ben grafikerim diyor, bu meslek bu kadar ucuz ve kolay görülmemeli diyorum.'' diyor ve tabiiki katılıyorum bu fikire.

Fakat ipini koparan bu mesleğe dalsada acaba her dalan kişinin yaptığı rağbet görüyormu..? beğeniliyormu.? Zaten ''Eleştiri'' denilen o zarif fakat acımasız silah otomatik olarak kalitesizliği yok etmeyecekmi.. Bu telaş niye. ?

Ben sağlıkçıyım diyorum zaten. hiç bir mesajımda grafiker olacağım demiyorum ki.. Fakat seviyorum resimle uğraşmayı.. bayılıyorum grafiklere, ikonlara, simgelere, logolora.. Her markanın logosunu biliyorum..nasıl dizayn edilmiş inceliyorum.. bu merak bende çocukluğumdan beri var.. Suçmu işliyorum bunu yaparken..? Niçin bu merakımı üretmeye çalışmakla uğraşırken bir akademisyenin büyük suçlaması ile karşılaşıyorum. ''ipini koparan grafikerliğe dalıyor '' diye.. ''bir sağlıkçımız eksikti o da geldi'' diye..

Kimsenin mesleğinde gözüm yok.. Fakat ben grafikerliğin bir meslek değil sanat olduğuna inanıyorum. Ben sadece grafikerliğin değil yetenek gerektiren her uğraşının bir sanat olduğuna inanıyorum. Ve zaten biliyorum ki sanat ancak eğitimle terbiye olur ona zaten hepimiz inanıyoruz..

Bırakın ipini koparan bu sanata dalsın lütfen.. İpini koparan daldıkça bu işle uğraşan eğitimli, eğitimsiz, yetenekli , yeteneksiz herkes birşeyler yapacak..Yapacak ama bu işi en iyi becerenler muzaffer olacak.. Kalite o kadar artacak ki ve öyle bir an gelecek ki..
artık bu işi sadece en iyiler yapacak.. ipini koparan da artık grafikerliğe dalmayacak.. Doğanın kanunu bu çünki..

Bana tahammül ettiğiniz için teşekkür ederim...





 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
@a21a

Adını bilmediğim a21a rumuzlu kardeşim;

"
Bir sağlıkçımız eksikti o da geldi çok şükür... Ama ne yazık ki geldiği gibi gitti."

Cümlesinde kişiliğe karşı ne söylemişim bunu henüz anlayamadım, lütfen anlatınız.

Bir gün sağlıkçıların üye olduğu meslek grubuna;
kamyoncular, duvarcılar, makineciler, tesisatçılar, marangozlar da ve her türlü meslekten kişi sağlıkçıyım diyerek girdikten sonra;
bir grafiker olarak ben de girdiğimde;
ve çeşitli tartışmalara katılıp sonunda ben gidiyorum dediğimde,
biri de çıkıp bir grafikerimiz eksikti ne yazık ki o da gidiyor dese;
benim sizin gibi "asabım" bozulmaz,
"kişiliğime saygısızlık edildi" diye düşünmez, "benim asabımı bozma" demez,
site yöneticilerine "şikayet" etmezdim.

Siz yukarıdakileri yaptınız, ben yapmazdım. Ama siz aşağıdakileri yapmadınız ve ben de yapmazdım. Yapacak olanların kulağına küpe olsun diye yazıyorum;

Aksine mesleklerine bu kadar emek vermiş kişilerin bir bildiği vardır, demek ki mesleklerini dejenere edenler çok olmuş diye düşünüp hassas davranırdım (siz hassas davranmadınız demiyorum) daha edebimle davranırdım (edepsizlik yaptınız demek istemiyorum, ben ne yapardım onu söylüyorum), haddimi aşmazdım (haddinizi aştınız demiyorum, ben ne yapardım onu söylüyorum).

Şimdi geleyim diğer yazdıklarınıza;

Forumdan gitmediğinize gerçekten sevindim. Değerli fikirleriniz ve paylaşımlarınız ile forum üyelerine değerli katkılarınız olacağından eminim.

Şu ana kadar benimle yaptığınız söyleşiden ben çok yararlandım.

Yaptığınız grafik çalışmaları burada görmekten ayrı bir memnuniyet duyacağım.
Ama ben yapılan grafik çalışmalara görüş beyan etmiyorum, daha çok grafikerlik mesleğinin daha genel sorunları konusunda yazıyorum.

Yani Atatürk Barajındaki su doluluk oranı üzerinde değil, Türkiyenin enerji politikası üzerinde yazıyorum.

Mesela Türkiyedeki yardımcı sağlık personelinin sorunları üzerinde tartışmayı tercih ediyor, kimin daha iyi hemşire olduğu ile ilgilenmiyorum, herkesin daha iyi hemşire olması için ne yapılmalıdır gibi konuları gündeme getiriyorum.Elbette derdi bu olmayanlarla da ister istemez çatışmaya girmiş oluyorum.

Elbette bu forumda benden ve sizden başka binlerce kişi var, bunu unutmadığınız iyi olmuş. Bir de şunu unutmadığınızı düşünüyorum;

Her ne kadar bu gibi siteler tıklanma oranlarıyla orantılı para kazansalar da; bu forumun yöneticileri üyelerinin adediyle değil, üyelerinin kalitesiyle anılmayı istiyor. Siz de zaten sanırım bu nedenle bulabildiğiniz en iyi forum olarak burayı tespit etmişsiniz. Ben de daha çok kafa sayısı ile değil kafanın içiyle ilgileniyorum.

Benim için bu foruma gelip yazılarımı özellikle okuyanlar var. Hem benim için hem bu forum için bu forumda olanlar da var, benim için değil benim dışımdaki binlerce kişi için bu foruma gelenler de var...Şu programın şu menüsünde şunu nasıl yaparım diyenler elbet çoğunlukta...

Bu bir tercih meselesi... Arının hangi çiçekten ne alacağına bağlı.

Ben nasıl yaptığım tasarım nasıl olmuş diyenlerle ilgilenmiyorsam, benim yazılarımla da ilgilenmeyen binlerce kişi var.

Hatta sizin gibi beni asap bozucu ve kişiliğe saldırıcı gibi görenler de var...

Olsun, bunlar da demokrasinin güzelliği diyorum ve yazılanları belge olarak tarihe bırakıyorum.

Size de iyi forumlar.

Not; Bir ekleme yapacaktım, unuttum;
Bir sağlıkçımız eksikti o da geldi çok şükür... Ama ne yazık ki geldiği gibi gitti."
cümlesi kişiliğe saldırı değildir. Aşırı alınganlık gösteriyorsunuz... İroni nedir bilir misiniz? Hiciv nedir? Kinaye nedir? Bunlar edebi sanatlardır, hakaret değildir.Bakın yine bir şey daha öğrendiniz. İroni, humor, satire konularını googledan araştırınız. Bir sağlıkçı bunları bilmzse olur ama görsel tasarımcı olacak bir grafikerin bunları bilmesi lazımdır. Çünkü grafik tasarım ; sadece grafik programları değildir, görsel ve edebi kültür ile de ilgilidir ve bunlar bu gibi sitelerde öğretilmediği için ben bu konularda yazmayı seçtim, tabii anlayana...
 
Yukarı Alt