Kaplumbağa terbiyecisi ve osmanlıdan bir resim

asruh03

Üye
Kayıt
29 Temmuz 2011
Mesaj
28
Tepki
1
Kendi çizimimdir ikiside..

yorum yapabilir misiniz? eğitim almadım kendimi geliştirmeye çalışıyorum..





 

Buse Türüdü

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
5 Şubat 2008
Mesaj
3.395
Tepki
103
Resmi daha büyük bir boyutta yükleyebilirseniz , yorum alabilirsiniz. Çünkü, resim çok çok küçük bir boyutta
 

Yasemin Ertosun

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
21 Haziran 2009
Mesaj
768
Tepki
39
Yetenekli olduğunuz aşikar ama daha çalışmanız lazım oran, ton ve perspektif üzerine. bu kurallara uyarsanız eminim harika işler ortaya çıkartacaksınız.
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
Evet şu an için olmasa bile biraz çalışma ile gelecek vaadeden çizgiler.
Bu arada konu dışı ama bu resmin orijinali bukadar ünlü olmasına rağmen bir insan kaplumbağayı neden ve nasıl terbiye eder ve buna ihtiyaç duyar malesef anlamış değilim :)
 

Yasemin Ertosun

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
21 Haziran 2009
Mesaj
768
Tepki
39
Lale Devrinde hava karardıktan sonra sırtlarına mum dikilerek serbest bırakılan kaplumbağalar olduğu iddia edilir. bir yerde okudum ama hatırlamıyorum, nedeni bu olabilir belki o zamanlar için önemli bir meslektir ama nasıl sorusuna verebilecek bir cevabım yok :)
 

fifa

Üye
Kayıt
28 Ekim 2011
Mesaj
71
Tepki
17
süpeer olmuş daha nasıl geliştiriceksin bundan iyisi picasso :D
 

tamuel

Üye
Kayıt
15 Kasım 2011
Mesaj
1
Tepki
0
@Yasemin Uyar

konuyu görmüşken boş geçmeyim dedim;
kaplumbağa terbiyecisi, önemli bir baş yapıt. osman hamdi bey' in eseri.
bahsettiğiniz konu; lale devrine saray bahçesinde yapılan eylencelerde kaplumbağaların sırtında mum ile etrafta dolaştığı kaynaklarda geçer. tablonun konusunun buradan etkilenmiş olması bir olasılıktır.
osman hamdi bey'in bu tabloyu yaparken etkilenmiş olabileceği diğer şey bence daha doğru. babasının gönderdiği bir dergide benzer bir karikatür vardır. osman hamdi bey babasına yazdığı mektupta, gönderdiği dergiyi okuduğunu söyler. adını hatırlayamadığım bu dergide "kaplumbağa terbiyecisi" isimli bu çizimi mutlaka incelediğini ve bundan esinlendiğini düşünüyorom.
tablodaki olaya gelince; tamamen sembolik bir resimdir. elbette "kaplumbağa terbiyecisi" diye bir meslek yoktur ve olmamıştır. kablumbağa zaten terbiye edilmesi imkansızdır. tablo da bunu anlatır bize. sabırın imkansızı başaracağını ima eder. tasavvuf felsefesine atıf yapar. nefis terbiyesinin sembolleri vardır. dervişin elindeki ney nefis terbiyesinin sembolüdür. sırtındaki kudüm de tasavvuf musikisinde kullanılan bir enstrumandır. kudüme bağlı omuzundan sarkan "şak şak"ı kudüme vurarak kaplumbağaları "kiş kiş"lemek için kullanır derviş. duvardaki yazıyı hatırlayamadım. bir hadis-i şerif olduğu aklımda kalmış. mekan olarak galiba bursa yeşil türbenin üst katı seçilmişti. tablodaki figür ise osman hamdi beyin kendisidir.
 

cemaset

Üye
Kayıt
15 Kasım 2011
Mesaj
1
Tepki
0
resim güzel
sadece gölge zayıf.karakalemle gölgeyaptıktan sonra üzerinde kağıtparçasıyla sürtersendaha iyi gölge verir
 
Yukarı Alt