Laptop Batarya Kullanımı

Emre ÇETİNER

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
23 Eylül 2012
Mesaj
483
Tepki
17
Kafama takılan bir soru vardı biraz araştırma yaptım ve çıkan sonuçları paylaşmak istiyorum. Bir home ofisim var ve burada bir all in one imac bir de laptopum var. Imacte elektrik kesintilerine karşı ups cihazım var laptopta tabiki elektrik kesintilerinde bataryası sayesinde sıkıntı yaşanmıyor. Ancak gün içinde uzun süreli laptop kullanımında sürekli elektriğe takılı olan priz ile güç sağlanırken laptop bataryasının bu esnada takılı olup olmamasının avantaj ve dezavantajları varmıdır? Öncelikle bu konuda bilgi sahibi kişiler paylaşımlarını da yaparsa mutlu olurum. Daha önceki laptobumda ups de kullanmakla beraber laptop elektriğe bağlı olduğu için uzun süre laptop bataryasını kullanmadım. Belirli bir süre sonra pil öldü. Sürekli takılı konumda iken de batarya kendini sürekli şarj ve deşarj etmesinden pilin ömrü azaldı. HP internet sitesinde okuduğum makalede tavsiye olarak eğer laptobunuz elektrik akımına bağlıysa laptop bataryasını ayda bir şarj ve deşarj etmemiz pilin örünü korumada yardımcı oluyormuş. Eğer bir upsiniz yok ise laptobunuzu batarya ile kullanmanız tavsiye ediliyor. Çünkü batarya bir ups görevi görmektedir. Elektrik akımı ile ilgili artış, düşüş ve kesintilerde donanımların özellikle anakartın zarar görmemesi için çıkartılıp kullanılması tavsiye edilmiyor. Bir de bataryayı şarj ve deşarj ederken laptobun ısısı 20 ile 25 derece iken bu işlemin yapılması tavsiye ediliyor.
 

Aslı SAYILIR

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
22 Mayıs 2012
Mesaj
3.069
Tepki
192
Hımm bu konu aslında yıllardır tartışmalı bir konu ..
Ben bundan önceki laptopumu 3 sene kullandım ve bataryada sorunu bırak ömründe kısalma bile yaşamadım .. Nasıl mı kullandım ? %100 şarjı dolduğunda şarj cihazını çıkartıyordum ve şarj uyarısı verene kadar bataryada kullanıyordum.. Şarjı 2 saatten fazla gidiyordu. Şu an kardeşim kullanıyor aynı şekilde hala bir sorun yok bataryada ;) Tavsiye ederim..

Benim eşimin mesleği bilgisayarlar üzerine en güzel kullanım şeklinin bu olduğunu onaylıyor ama işimiz gereği sürekli kullanmamız gerektiğinde hp ninde sitesinde belirttiği üzere belirli periyotlarla pili sarj ve desarj etmemiz gerektiğini iletiyor..
 

Emre DEMİRCİ

Bronz Üye
Bronz Üye
Kayıt
7 Eylül 2012
Mesaj
647
Tepki
89
Aslı Hanıma katılıyorum ve laptopun bataryasını uzun süreli kullanımlarla uzun ömürlü tutmak gerçekten çok zor ya 2 batarya kullanıcan yada bataryan er yada geç performans düşüşlüğü yaşıyacak çünkü her 2 saatte bir laptopun sarjının dolması beklenemez sürekli kullanımlarda. (laptop sarj olurken kullanımı önermiyor hp asistanları) Kısacası ya işkence çekip denilenlere uyucan batarya uzun ömürlü kalıcak yada amann performansı düşerse düşşün diyeceksin.
 

ioz

Üye
Kayıt
4 Mart 2014
Mesaj
13
Tepki
1
bataryaların düşmanı bilineni aksine elektrik değil ISIdır. Cihazınızı Kışın soğuk yazın da güneş alan ve aşırı sıcak (bagaj vb.) yerlerde bırakmak cihazın bataryasını öldürmek için çok iyi bir yoldur. Ek olarak bataryanız bilgisayarın sıcak hava veya kendi ürettiği ısı sebebiyle (kötü tasarım sebebiyle)ısınıyorsa bu problemi farklı şekillerde çözmeniz gereklidir.

Birde bataryanın ölme sebebi aşırı deşarjdır. bataryanın sökülüp dolaba kaldırılması ve orada unutulması bataryanın kendi kendine deşarj olmasına ve bu deşarjın bir müddet sonra bataryanın normal değerlerinin altına inmesine sebep olur. bu durumda bataryanız ölür.

Aslında burada tüm bataryanın ölmesinden bahsedilse ile aslında zayıf halka olan tek bir hücrenin ölmesi bataryanın performansını doğrudan etkilediğinden 8 hücreli bir bataryada ki 7 hücre sağlam bile olsa 1 hücre sebebiyle batarya değiştirme zorunluluk haline gelebilir.

bataryanızın şarj düzenini bilgisayarınız ayarlayabilir. Bataryanızı bir şekilde kullanmıyorsanız ayda bir şarj deşarj etmek ve bu esnada aslında deşarj süresini takip etmeniz performans durumunu gösteren en büyük göstergedir. Ancak bu şarj/deşarj esnasında kötü durumdaki bataryadan dolayı çalışmalarınız YOK olabilir. yani aslında en aza indirmeye çalıştığınız riske bilinçli olarak yüzleşiyorsunuz.

ama bataryaya hiç ihtiyaç duymuyorsanız aslında seçiminizi gözden geçirmenizde fayda var. noteboook performans, maliyet ve ömür açısından masaüstü cihazlardan dezavantajlıdır.
 
Yukarı Alt