LifeCity - Lalezar ( LogoType & Gazete İlanı )

Kayıt
7 Temmuz 2008
Mesaj
208
Tepki
5
Selam,

Farkındaysanız bir süredir bu alanda yarışma kapsamında yapılan çalışmalara kişisel eleştirilerimi sunmuyorum. Ama gerek sunulan çalışmaları, gerekse de yapılan yorumları yakından izlediğimi bilmenizi istiyorum.

Ekim ayı yarışma konu başlığının " Lalezar Koleji " olması ve konu kapsamının bir eğitim kurumuna yönelik olarak kurumsal yapısını yansıtan logotype tasarımı ve yine bu tasarımı da içeren bir gazete ilanının tasarımının ekim ayı yarışma kapsamıın temeli olması.

Bu anlamda bu yarışmaya katılmayı düşünen arkadaşlar için oldukça ciddi ve gerçeğe çok yakın bir brif hazırlandı. Bu brifi hazırlayan kişiler eminim konuyu belki de herşeyden daha ciddi olarak ele alıp konuya yönelik oldukça uzun bir süre kafa patlattılar. İsterseniz google üzerinde ya da kişisel olarak araştırın bakalım bu ada sahip herhangi bir eğitim kurumu bulabilecek misiniz..?

Bu noktada ciddi bir araştırma yapıldığı bir gerçek. Bu ada sahip herhangi bir okul yok. Ama olabileceği varsayılarak ( yarışma kapsamı çerçevesinde ) bu tür bir kurum eğer olsaydı kendisini kurumsal ve yapısal olarak nasıl tanıtırdı düşüncesine yönelik olarak bir yarışma kapsamı oluşturuldu.

- İstenen nedir..?

Bu anlamda isterseniz site üyelerine sunulan bu brifi bir kez daha okuyun.

https://www.grafikerler.org/ekim-ayi-yarisma-konusu/14973-konu-ozel-lalezar-koleji-kurumsal-kimlik.html

Brif okumanın ne anlama geldiğini sanırım bu alandaki herkes biliyordur. Yarışmaya katılmak isteyen kişilerden istenen şeylerin ne olduğunu isterseniz size yardımcı olmak anlamında kısaca açıklayayım.

1- Lalezar Koleji için bir logotype tasarımı:

Aslında brifi hazırlayan arkadaşlar bence kurumsal anlamda önemli bir ipucu vermişler. Anahtar sözcük " Lale ". Bu sözcükten hareketle bile bir logo tasarımı ortaya çıkartılabilir ki bence ortaya çıkacak bir tasarım yorum anlamında da olsa hatta olmasa bile konuya cuk oturur. İşin hayali olan müşteri tarafı da bu anlamda kafasında oluşan lale düşüncesine yakın bir konseptin grafik tasarımcı tarafından algılanmış olmasından memnuniyet duyar. Bakın ilk ve zor aşamayı bize verilen önemli bir ipucu sayesinde kolayca aşabiliriz. Bu aşamaya kadar herhangi bir çelişki var mı..? Bence yok. Hatta bu önemli ipucu sayesinde işimiz daha da kolaylaşmış oldu bile. Bu anlamda logotype konusuna müşteri ile aynı düşünceyi yakalayıp istenilen logoyu tasarlamak zor olmasa gerek.

2- Lalezar Koleji Gazete İlanı:

Lalezar Koleji'nin kim olduğunu ve amacının ne olduğunu öğrenci velilerine anlatacak ve velilerin karar alma mekanizmasında herhangi bir tereddüt yaşamadan bu eğitim kurumunu görsel ve yazılı olarak tanımalarına, çocuklarının iyi bir eğitim almaları noktasında bu kurumu tercih etmelerine yardımcı olacak bir tanıtım unsurunun yani gazete ilanının hazırlanması. Bu noktada herhangi bir ikilem yaşanıyorsa eğer bence öncelikli olarak hemen sunulan brife bakmak gerekir.

Ya da; adına brife denen şeyin ne olduğunu öncelikle ele almak gerekir. Kafaların karışmaması, herşeyin net olarak anlaşılabilmesi için bu adına brife denen kavramın ne olduğunu da kısaca açıklamak gerekir.

Brife nedir..?
Herhangi bir konuyu özetlemek ve konuya yönelik olarak bilgi aktarmak.

Genel tanımlama bu şekildedir. Bu noktada amaç, ilgili konuya yönelik olarak özetlenmiş bilginin karşı tarafa aktarılmasıdır. Yoksa sayfalar dolusu kurumun genel ve özel amaçlarının tasarımı hazırlayacak kişiye kurumsal bakış açısıyla aktarılması değildir. Bir grafik tasarımcının kendisinden istenen tasarımları ana başlıklar altında öğrenebilmesi ve bununla birlikte kurumun kendisini ve amaçlarını tasarımcıya aktarması bu tür bir yazım şekliyle ve anlaşılabilmeye yönelik bir düşünceyle gerçekleştirilmesidir. Sanırım adına brif denen şeyin ne olduğunu az çok anladık.

Şimdi; bu anlamda bu ayki konu başlığına yönelik olarak ( Lalezar Koleji ) kafamızda herhangi bir çelişkinin de olmaması gerekir. Eğer bize sunulan brifi doğru algılayabildiysek. Aramızda reklam ajanslarında çalışan arkadaşlar olduğunu biliyoruz. Çalışmayan kişilerin de herhangi bir reklam ajansındaki iş akışının nasıl olduğundan haberinin olması anlamında bu tür bir yöntemin ortaya atıldığı düşünüldüğünde eğer biraz mantığımızı kullanırsak burada yapılan bu yarışmaların aslında reklam ajansında çalışan kişilerin hergün karşılaştığı genel sıradan bir durum olduğunu da anlamış oluruz.

Reklam ajansında çalışıyor olmak başka nedir ki..? Orada çalışan grafik tasarımcılara da buna benzer brifler hemen her gün müşteri temsilcileri veya müşteri direktörleri tarafından veriliyor ve ilgili brifi doğru algılamaları ve çalışmalarını da bu anlamda gerçekleştirmeleri kendilerinden isteniyor. Burada karşılaşılan şey aslında bizlerin veya sizlerin genel ve özel anlamda bir reklam ajansındaki çalışmanın mantığını ve işleyiş şeklini algılamaktan başka bir şey değildir.

Eğer bunu algılama noktasında başarısız olunursa herhangi bir reklam ajansında nasıl çalışılacak..? Sektörün can damarının reklam ajansları olduğunu sanırım bilmeyeniniz yoktur. Bu can damarında aktif olarak dolaşmayı düşünen bir kan olabilmek için her şeyden önce bize verilen brifleri doğru algılamamız ve ilgili müşterinin nabzını tutmamız şart. Bunun başka bir şekli ne yazık ki yok.

Bu noktadan hareketle bu alanda bu ayki tasarım yarışmasına çalışma göndermiş arkadaşların çalışmalarını ele alıp herhangi bir eleştiri sunmak istemiyorum. Bu bence bu yazının kapsamı alanına girmiyor. Ama herşeyden önce kişilerin kendilerine grafik tasarımcı diyebilmeleri için nelere dikkat etmeleri gerektiğini de bilmeleri birincil görevleridir.

Peki, dikkat etmezsek, hassasiyet göstermezsek, önemsemezsek, geçiştirirsek ne olur..? Bence ciddi bir kurumsal yapıya sahip herhangi bir reklam ajansındaki çalışma grubu ( work group ) içerisinde kendimize yer bulamayız.

Saygılar...
 

grafomer

Üye
Kayıt
11 Ekim 2009
Mesaj
9
Tepki
0
Şimdi arkadaşlar bu tartışma giderek alevlenecek bence ama Lifecityi arkadşımıza biraz fazla yükleniyorsunz oda biraz aşırı tepki gösteriyo falan filan

öncelikle bence onun hatası haddiniz olmadan konulara karışmayın falan demiş simdi bu alanda herkes görüşlerini belirtebilir burda birbirimizi eleştirebiliriz beğenilerimizi yada beğenmediğimiz unsurları rahatlıkla belirtebiliriz onun için kimeye sen karışma falan demek olmaz.

ha simdi arkadaşımız türkçe karater kullanımına dikkat etmemiş uyarılmış demişki çok önemli değil (beğendiğim font ing. olduğu için sonra) ben onu paintle düzeltirim demiş bunda ne var ben anlamış değilim aynı sorun bendede oluyo ve özellikle böyle ing. font kullandığımda sonra düzeltirim deyip bırakabiliyorum müşterimede o şekilde sunuyorum sonra baskı aşamasına geçmeden düzeltiyorum yaşar bey burda tasarımcıya yakışmaz hoşuma gitmedi düsünce tarzı ve yorumlayışınız derken arkadaşımızı rencide etmiştir simdi herkes bu arkadaşı topa tutuyor olmaz bence yanlış yapıyoruz hepimiz arkadaşız burda kimseyi kayırdığım falan yok lütfen kimsede kimseyi kayırmasın ha buda benim şahsi görüşümdür
 

lifecity

Üye
Kayıt
13 Temmuz 2009
Mesaj
31
Tepki
0
@grafomer

Kardeşim öncelikle ben haddinize olmayan konulara karışmayın derken ,yani ben yaşar beyle konuşurken araya girmeyin demek istedim,çalışmama yorum yapılmasına hiçbirşekilde birşey demiyorum.Herkezin kendi şahsi görüşü vardır,istediği yorumu yapabilir saygıyla karşılarım.Yazarken kullandığım Türkçe karakter sorunu içinde özür dilemiştim.

Resimdeki Türkçe karaktere gelince onuda aynen senin anladığın gibi anlatmaya çalıştım,malesef Yaşar bey bunu anlmadı veya anlamak istemedi bunun karşılığındada bana rencide edici sözlerde bulundu.Normal olarak da bende hakkımı savundum,ve özür dilemem rağmen hala aynı konular yüzünden özelden rencide edici sözler kullandı.Bende son mesajımda artık grafikerler.org da paylaşımcı bir üye değilim dedim.Yaşar beyin yazdıklarımı yanlış yorumlaması yüzünden tartışma uzadıda uzadı,ve hiçbir yetkili bu tartışmaya müdahele etmedi.Özellikle Ömer Bey'in bu tartışmaya el atmasını isterdim,çünkü yazdıklarımda grafikerler.org veya yönetimine karşı hiçbir sert eleştiri veya söz yoktur,sadece Yaşar Bey'in yalış anlamalarını düzeltmeye çalıştım.

Konuyu burada kapatalım.Grafikerler.org bence gerçekten kaliteli bir site ama,bu tür yanlış anlamalar yüzünden kalitesi zedelenebiliyor.Beni anlayan , anlamayan herkeze teşekkür ederim,grafikerler.org üyesi olmaya devam edicem , fakat artık sanırım paylaşım yapmayacağım,bilgilerimi paylaştıkça eziliyiorum,buda Türk inasınımızın yapısında var ne yapalım herkez için en hayırlısı neyse o olsun.Herkeze saygılar, İYİ ÇALIŞMALAR...
 

Yaşar Karadeniz

Grafikerler.org
Altın Üye
Kayıt
7 Eylül 2008
Mesaj
3.274
Tepki
75
Sayın lifecity, forum kuralları gereği bu konuya burada devam etmek istemedikçe, siz yazmaya devam ediyorsunuz.

@lifecity

yazıyorsunuz mesajda

@lifecity

Peki bu cümleyi kullanma yetkisini nereden alıyorsunuz?..

Aslında sayın Melih Hocam, çok güzel bir metinle engin bilgilerinden yararlanmamıza fırsat vermiş ve aşağıdaki şekilde noktalamış;

@Melih Yongacı

Ben cümlemi yineliyorum ve birkez daha okumanızı istirham ediyorum;

@Yaşar Karadeniz

Bilmiyorum anlatabildim mi cümlede ne yazmak istediğimi "bir tasarımcıya yakışmayacak hoş olmayan bir düşünce ve yorum tarzı" bire bir şahsınıza söylenmemiş (bir tasarım yaparak yarışmaya katılmanıza münhasır, grafiker ve tasarımcı olduğunuzu düşünerek genelleme ile yazılmış bir cümle) kaldı ki, bir kolej ile ilgili, her zaman her yerde "Eğitim, Eğitim, Eğitim" derken "Eğitim" ile ilgili sloganı "Geçmişten Geleceğe Eğitim" olan yarışma için düzenlenen bir çalışma ve "Türkçe karakterle ilgili sorun var" denmesine uyarılmasına karşılık verilmiş bir cevap, birebir kullanıyorum Türkçe'deki yazım hatalarınıza da dikkat çekmek istiyorum;

@lifecity

Bende sormak istiyorum;
Bu kadar önemsemezlik, bu kadar grafikerliğe ve tasarımcılığa ters düşecek, tasarımcı ve grafikerleri rencide edecek, (tüm grafiker arkadaşlardan özür dileyerek) neredeyse bu mesleği ayaklar altına alabilecek başka türlü bir düşünce, başka türlü bir cevap olabilir mi?..

Saygılarımla...
 

lifecity

Üye
Kayıt
13 Temmuz 2009
Mesaj
31
Tepki
0
Yani bir cümle bu kadar abartılamaz ya,bir cümleden neler çıkartıyorsunuz.Zamanım yoktu düzenleyemedim,yarın düzenlyeceğimi söyledim,bunu o kadar yanlış algılıyorsunuz ki yani bu bakış açısıyla başınıza neler gelir bilemem.Bakarmısınız ya benim hiç aklıma gelmeyecek , ve tüm grafikerlerinde yaptığına emin olduğum birşeyi tartışıyorum burda.Siz hala bana

Hmm.. , O Hatayı Görmemiştim,Yarın Düzeltirim.Türkçe Karakter Sorununa Gelince , O Pek Mühim Deil Paint'den Düzenlenebilir.Yorumunuz İçin Teşekkür Ederim.

bu cümleden bahsediyorsunuz,bir anket yapsanız düşüncenizin ne kadar ynalış olduğunuzu anlıyacaksınız.Grafomer arkadaşımız da bunu çok iyi bir şekilde açıklamış ama siz hala o kadar yanlış değerlendiriyorsunuz ki , ufacık bir şeyi kocaman bir problem yapıyorsunuz !
 

Ömer YILDIZ

Admin
Yetkili Kişi
Kayıt
29 Temmuz 2007
Mesaj
2.320
Tepki
92
Merhaba,
Öncelikle belirtmekte fayda görüyorum ki, hepimiz bu çatı altında aile olmak amacıyla çıktık yola. Bazen tartışmalar, anlaşılmamazlıklar veya yanlış anlamalar olabilir. Biliyoruz ki, hiç kimse, kimse için art niyetli düşünce ve davranışlar içerisinde olmaz, olamaz. Yukarıda yapılan tartışmaları baştan beri takip ediyorum, gördüğüm, hiç kimsenin aslında, hiç kimseye kırmak amacıyla yaklaşmadığıdır. Tekrardan belirtmekte fayda görüyor ve altını özellikle çiziyorum, bizim bir aile olduğumuzu asla unutmayalım ve yazışmalarımıza hassasiyetle özen gösterelim....
[FONT=&quot][/FONT]
 
Yukarı Alt