Quark Nedir ? [Ayrıntılı Açıklama]

Kayıt
8 Mart 2009
Mesaj
66
Tepki
0
Birçok insan Quark yazılımının ne olduğunu öğrenmeden önce nasıl kullanabileceği hakkındaki derslere göz atıyor , bende bunu göz önünde bulunarak Quark'ın ne olduğunu yayınlamak istedim


QuarkXPress, dünyada en çok tercih edilen ve masaüstü yayıncılıkta endüstri standardı haline gelmiş, Quark Inc. firmasının sayfa tasarım programı.




Kreatif Zenginlik Sağlayan Özellikler
  • Şeffaflık
  • Renk Opaklığı
  • TIFF ve PSD Dosyalarına Alfa Kanalı Maskeleme
  • Drop Shadow Desteği
  • Senkronize Açı
  • Etrafından Dolaşım
Saydamlık özelliği:
QuarkXPress 7’nin ilginç özelliklerinden birisi de yazı ve resim alanlarının gayet hızlı bir şekilde istenilen düzeyde saydamlaştırılabilmesidir. Böylelikle QuarkXPress’e import edilen resimler istenen saydamlık düzeyinde kullanılabilmektedir. Resim alanlarında arkaplan rengi ve resim birbirinden bağımsız olarak saydamlık kontrolüne tabi tutulabilmektedirler.Aynı şekilde yazı alanlarının da saydamlaştırılması ve yazıların da karakter, arkaplan, dolgu rengi bazında istenen ve farklı saydamlık seviyesinde kullanılması mümkündür. Saydamlık, karakter, kelime, cümle veya alan bazında verilebildiği gibi, istenirse, alanların arkaplanları bazında da kontrol edilebilir. İstenirse arkaplanlara hem şeffaflık hem de koyuluk kontrolünün bağımsız olarak yapılabildiği degradeli renklendirme işlemi uygulanabilir.


Drop Shadow (Gölgelendirme) özelliği:
QuarkXPress 7 ile objelere istelenen yumuşaklıkta ve isterilen saydamlıkta gölge vermek mümkündür. Gölgelendirme işlemi son derece kolay ve hızlı olup gölgelerin çok yönlü olarak (Ana objeden öteleme mesafesi, büyüklüğü, yumuşaklığı, rengi, saydamlığı vb) kontrolu son derece kolaydır.

Resim Efektleri
  • Raster EPS Desteği
  • Non-destructive maske tadilatı imkanı
  • Paylaşımlı içerik özelliği ile beraber çalışır
Resim düzenleme:
QuarkXPress sayfasına import edilen TIFF ve JPEG resimleri profesyonel düzeyde düzenleme imkanı kullanıcıya verilmiştir. Renk eğrilerine müdahale edilebilir, tonal düzenleme yapılabilir, selective color correction uygulanabilir, parlaklık ve kontrastıyla oynanabilir.Aynı zamanda despeckle, unsharp masking, gaussian blur, Emboss vb. Photoshop’ta yaygın olarak kullanılan birçok filtre QuarkXPress içerisinde mevcuttur ve bu filtreleri resimlere uygulamak mümkündür.Resimlerde yapılan düzenleme ayarlarını setler olarak kaydetmek ve birden fazla resime zaman kaybetmeden uygulamak mümkündür.Ayrıca resimleri istenirse sadece orjinal dokümanı değiştirmeyen bir filtre olarak tutmak istenirse de resimlere uygulanan filtre işlemini resimler için kalıcı hale getirerek uygulamak ve QuarkXPress’ten kaydetmek mümkündür.


Yüksek çözünürlükte ön görüntüleme özelliği:
QuarkXPress yazılımı, öngörüntü içermeyen EPS dokümanların öngörüntüsünü kendisi ürettiği gibi, TIFF, EPS ve PDF dokümanların yüksek rezolüsyonda görüntülenmesini sağlar.


PSD Import
Arkaplan şeffaflık kontrolü desteği (Layer şeffaflığı ve Blending modlarına ek olarak)


PSD Import özelliği:
QuarkXPress 7’ye Photoshop formatındaki resimleri import etmek mümkündür. Bu resmin Photoshop’daki layer yapısıyla beraber QuarkXPress dökümanına gelmesi ve QuarkXPress’te bu layerler ve kanallar üzerinde işlem yapılabilmesi demektir. Ayrıva QuarkXPress içerisinden resim öğeleri ile ilgili olarak TIFF ve Photoshop dosyalarına alfa kanalı maskelemesi ve drop shadow uygulamak mümkündür


Layer Kullanımı:
QuarkXPress’te eğer istenirse katmanlı çalışma yapısıyla çalışabilmek te mümkündür. Yeni katmanlar tanımlanarak istenilen obje istenen katmana yerleştirilebilir, katmanlar yerleri değiştirilerek üste ve alta alınabilir, görünmez hale getirilebilir ve istenen katmanlar daha sonra birbirleriyle birleştirilebilir.Katmanlı çalışma bilindiği gibi çok sayıda ve karmaşık objelerin bulnduğu dökümanlar için son derece kullanışlı ve çalışmayı kolaylaştırıcı bin özelliktir.


Kompozisyon Bölgeleri
Revolutionary layout feature lets you design once and use anywhere with live updates Harici kompozisyon bölgeleri yaratma özelliği (Çoklu kullanıcılı sayfa yaratma) :QuarkXPress 7’nin belki de en çarpıcı özelliğidir. Sayfanın belirlenen bölgeleri kilitli bırakılıp belirli bölgeleri ise düzenlenebilir olarak bırakılarak harici kompozisyon zonları olarak tanımlanıp kaydedilmesi, bu bölgelerin farklı kullanıcılar tarafından düzenlenmesi mümkün hale getirilmiş oluyor ve düzenlenen bölgelerin sayfaya derhal update olması sözkonusu olabiliyor. Bu özellikle aynı sayfanın farklı yerlerinin, farklı kullanıcılar tarafından eşzamanlı olarak düzenlenebilmesi ve düzenleme sonuçlarının ana dokümanda otomatik olarak güncellenmesi mümkün hale gelmiş oluyor.


Kolay kullanımlı renk yönetimi
  • Otomatik monitor profile saptama
  • Kolay Ekran Provası üretimi (Ekranda, dokümanın çıkış profiline gore basılacağı görüntüyüsimüle eder)
Paylaşımlı İçerik
Resimler değişse bile özellikleri korur Herhangi bir resim veya metin öğesini senkronize öğe haline getirir


Senkronize alanlar:
QuarkXPress 7 “Shared Content” özelliği ile istenen resim ve yazı alanları senkronize (aynı anda değişen) edilebilir. Serkronize alanlar aynı layout’un farklı yerlerinde veya farklı sayfalarında kullanılabileceği gibi aynı döküman içindeki farklı layoutlarda da kullanılabilir. Bu mükemmel özelliği istenilen metinlerin ve resimlerin senkronize edilmesi olarak tanımlayabiliriz. Senkronize alan setinin bir öğesinde yapılan değişiklik diğerlerine aynen yansır. Bu da çok sayfalı dokümanların güncellenmesini kolaylaştırır.


Tipografi
  • Gelişmiş OpenType özellikleri
  • Glyph paleti
  • “Özel Karakter Ekle” menüsü
  • Font fallback özelliği
Unicode ve open type desteği - gylph paleti:
QuarkXPress 7 eksiksiz bir unicode ve open type font desteğini bünyesinde barındırmaktadır. Ayrıca yazılıma dahil edilen gylph paleti istenilen fontlarda istenilen özel karekterleri kolaylıkla dökümana eklemeyi sağlayan çok değerli ve kullanışlı bir özelliktir.

Macintosh platformunda Postscript Type 1 Desteği vardır.


Karakter tabanlı stil grubu uygulaması:
Stil grupları ( Style Sheet ) artık sadece paragrafın tamamına uygulanması zorunlu bir kolaylık değil. Dilerseniz karakter bazında tanımlanabilen stil gurupları oluşturup bunları paragraf bazında tanımlanan stil guruplarının içine gömebilir ve böylece gerek karakter bazında, gerekse de paragraf bazında format değişikliklerini hızla gerçekleştirebilirsiniz.


Geliştirilmiş Arayüz
  • Geliştirilmiş Measurement palette
  • Geliştirilmiş space/align
  • Geliştirilmiş tab özelliği
  • Palet Grupları ve Kümalari
  • Akıllı palet yapışma özelliği
  • Katmanları (Layer) rankle tanıma
  • Geliştirilmiş (Super) Measurment Paleti:
Paletlerin Gruplanması:
QuarkXPress 7’de ayrı bölümlerden oluşan ana araç kutusu yapısı geliştirilmiştir. Böylelikle ekranda daha az yer kaplaması ve derli toplu yapısıyla kullanımı daha da kolaylaştırılmış ve pratik hale getirilmiştir. Kullanıcı çalışma tarzına göre palet setleri oluşturup bunları tek tuşla açıp kapayabilir.



Kolay kullanım:
Paletlerdeki bağlama duyarlı menüler, stil gurubu oluşturmak, bir alanın tipini değiştirmek gibi işlemleri çok kolaylaştırmaktadır. Öğe (Item) ve içerik (Content) aletleri her zamankinden çok daha esnek hale getirilmiştir (Örneğin öğe aleti seçiliyken resim alanına hem resim alabilir, hem de resmin içeriğini manipüle edebilirsiniz.) Ayrıca, hızlı çizim aletleri, kolay değişiklik sağlayan paletler ve diyalog kutuları mümkün olduğu kadar sezgisel bir şekilde alanlara hızlı değişiklik uygulamanızı sağlarlar.



Kaynak: Bydigi Forum http://www.bydigi.net/quark-expres/131300-quarkxpress7-nedir.html#post1039509 MacOS X ve Windows XP desteği:
Versiyon 7 QuarkXPress, Mac OS X veya Windows XP platformlarında başarıyla çalışır. Mac OS 9 ile uyumlu değildir. Satınalma anında seçilen işletim sistemi platformunun belirtilmesi gerekir


Tablolar
  • Running headers and footers
  • Splitting tables and running tables Auto resize cells
  • Automatically select all even rows, even columns, odd rows, or odd columns
  • Transparency
Xdraw graphics
  • Improved text smoothing
  • Anti-aliased graphic export to Web
Quark İş Ceketleri
  • Senkronize Tasarım Ayarları (birden fazla kullanıcı arasında)
  • Senkronize Renk Ayarları (birden fazla kullanıcı arasında)
  • Özelleştirilebilir Pre-Flight Özelliği (Sayfa Planının Değerlendirilmesi)
  • JDF Desteği

İş Ceketleri (Job Jackets)
Bir tasarımcının içerisinde çalışacağı tasarım ortamında kullanabileceği aletlerin özelliklerinin belirli bir özellik kümesine sınırlandırılması ve böylece, kurumsal standartların dışına çıkmasının veya yapılabilecek hataların engellenmesi bu yöntemle mümkündür. Bu şekilde, farklı coğrafi konumlarda çalışan tasarımcıların aynı tasarım çerçevesi içerisinde çalışması mümkün olacaktır. Bu özellik başlığı altında, tasarımcının kullanabileceği yazı karakterleri, renkler, çizgi kalınlıkları, vb grafik özelliklerin, işe yönelik sınırlayıcı bir çerçeve olarak kaydedilebilmesi, bu çerçevenin email vb yöntemle çalışılan ajans, tasarımcı veya matbaacıya iletilebilmesi ve farklı fiziksel mekanda çalışan tasarımcı veya matbaacının bu önceden belirlenmiş çerçeve içerisinde kalarak hata yapmasının engellenmesi mümkündür.Kompozisyon bölgeleri ile iş ceketlerinin birarada uyumlu kullanımı sayesinde farklı mekanlarda çalışarak ortak iş üretimi yapan unsurların başarılı ve verimli bir işbirliği ile hatasız çalışması mümkün olacaktır.


Çıktı Üretimi ve Dijital İş Akışı
Gelişmiş Renk Yönetimi
  • Geriye Doğru Uyumluluk
  • Veri Kaynak ve Hedefleri İçin Ayrı Ayarlama İmkanı
  • Çok sayıda gelişmiş özellik
Geliştirilmiş renk yönetimi özelliği:
QuarkXPress 7 zaten önceki sürümlerde de mevcut bulunan renk yönetimi (color managment) özelliklerinin oldukça gelişmiş kontrollarla donatılmış olduğu bir sürümdür. Gerek renkleri görüntülemenin mükemmelliği anlamında gerekse renk yönetimi bilgilerini dökümanla birlikte taşıyabilme anlamında fevkale gelişmiş özellikler barındırır.



Kaynak: Bydigi Forum http://www.bydigi.net/showthread.php?p=1039509 PDF/X 1-a and PDF/X 3
  • Değerlendirme
  • Sağlama İşlemi
Output Styles
  • Print
  • EPS
  • PDF
  • PPML
Multi-page EPS/PDF/DCS export

Çok sayfalı Uzun doküman özellikleri:
Kitap tasarımlarında sorun niteliği taşıyan içindekiler tabloları ve indeksler ve kitabı oluşturan birden fazla dosya hesaba katıldığında, QuarkXPress çok dokümandan oluşan yayınları derleyip toparlamak için ideal bir altyapı sağlar. Doküman PDF olarak kaydedildiğinde ise içindekiler tablosunun satırları ve indeks satırları PDF doküman içerisinde Hiperlink lere dönüşürler.


Illustrasyon amaçlı vektör grafik (Bezier eğrileri) aletleri:
QuarkXPress içerisinde sağlanan Bézier teknolojisi ile, tasarımcılara Serbest el kalem ile çizim aletleri, Bézier dekupeleri, birleştirme / ayrıştırma komutları ve metinlerdeki harfleri resim kutularına dönüştürme imkanları sunar. Kullanımı son derece sezgisel olarak tasarlanmış bu aletlerle, kullanıcılar daha önceleri ayrı illüstrasyon aletleri gerektiren bu işleri tamamiyle QuarkXPress içerisinde kalarak bitirebilirler


Embedding fonts in EPS files

Print dialog enhancements
  • Easy-to-use preview
  • Create Print Style from dialog
  • Font download
  • Output JDF
  • PostScript 3 enhancements
  • Summary screen
Baskı fonksiyonlarında zenginleştirmeler:
Çeşitli baskı spesifikasyonlarını baskı stilleri olarak tanımlayıp bunları seçilebilir baskı stilleri olarak kaydedebilirsiniz. Baskı ayarlarını öngörüntüleyip dilerseniz fontların da çıkış servisi için toparlanmasını da sağlayabilirsiniz.
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
Güzel arşiv. Emeğinize sağlık. Alıntı sanırım.
Yalnız dünyanın en çok tercih edilen programı olduğu tartışılır...
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
Quark son 2-3 seneyi hesaba katmazsak elbette üzerinden en çok yayın basılan programdır diyebiliriz. Mizanpaj ve sayfa düzenleme konusunda da neredeyse birincidir ama şu benim bildiğim tüm yayınevleri indiazyna geçti. Ulusal bazı gazetelerde indizaynı kullanmaya başladı. Ama hala belli başlı büyük gazete ve yayınevleri Quarkı tercih eder. Hızlı, sorunsuz, sade bir programdır.
 
Kayıt
8 Mart 2009
Mesaj
66
Tepki
0
@GürhanErkal

Katılıyorum :)


@Erkan_Nehir

Evet alıntı bir yazıdır. Arkadaşım tarafından yazıldı.
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
@Grafik Editor

Arkadaşınız Quark satış sorumlusu sanırım. Çünkü bu açıklama Online Quark satış sayfasındaki ürün açıklaması... İmla hatalarına kadar aynı yazılmış. :)
Herneyse önemli olan bilgi paylaşımı.
Teşekkürler.
 
Kayıt
8 Mart 2009
Mesaj
66
Tepki
0
@Erkan_Nehir

Pardon fakat arkadaşımın blog'undan aldım ve kendi yazdığını söylemişti problem değil nede olsa dediğimiz gibi önemli olan bilgi paylaşımı. Yanlış bilgilendirme için kusura bakmayın
 
Kayıt
25 Haziran 2008
Mesaj
1.278
Tepki
4
Quark'ı ben yıllardır kullanıyorum eminim uzun bir zaman daha kullanacağım. Ancak indesing Quark, Phtoshop ve Freehand programlarının karışımı diyebiliriz. Öğrenmekte fayda var.
 

Hasan Güner

.com
Bronz Üye
Kayıt
14 Şubat 2009
Mesaj
3.128
Tepki
45
şu ana kadar gördüğün en sade en kullanışlı program bence hala yeterli durumda
 

Hakan D

Yönetici
Yetkili Kişi
Yönetici
Kayıt
20 Haziran 2008
Mesaj
3.382
Tepki
716
Grafik Editör paylaşımınız için teşekkür ederiz fakat rica etsem yazıya bir şekilde kaynak belirtebilir misiniz?
 

chomsky

Üye
Kayıt
1 Ocak 2013
Mesaj
1
Tepki
0
Merhabalar...
Çok acil olarak yardıma ihtiyacım var. Öncelikle ben yaklaşık bir yıldır quarkxpress programıyla dergi tasarlıyorum, tabi amatör bir şekilde. Ancak bir arkadaşım bitirme ödevine yardımcı olmamı istedi . Yine quarkta hazırlanacak bir dergi fakat cros plan uygulaması gerekiyormuş çok da az bir zamanı var. Acab ben quark'ta cros planı nasıl uygulayabilirim?
 
Yukarı Alt