süblimasyon transfer yardım...

nilterlik

Üye
Kayıt
14 Ekim 2010
Mesaj
3
Tepki
0
SLM
Arkadaşlar bir kumaş üzerine transfer yapılmak üzere bir kedi çalışması yaptırdım....ofsette kağıtları yaptırdım ama transferden sonra çok kötü çıktı....Hem net değil hemde renkler çok kötü ,oturtamadılar...foto gibi net değil resimdeki renkler gibi de renk alamadık....bu konuda bana yardımcı olabilecek yönlendirme yapabilecek arkadaşlar yardımlarınızı bekliyorum...
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Merhaba,

Sorununuzu anlıyorum.

Şu bir gerçek ki, ofset yöntemiyle yapılan transfer işlemleri, diğer yöntemler gibi örneğin serigrafideki kadar verimli olmayabilir. Bunun çeşitli sebepleri vardır.

1-Öncelikle, ofset; kağıt yüzeyine basılacak görüntülerin tramlanması ile elde edilen bir baskı türüdür. İlkesel olarak hedef baskı malzemesi kağıttır. Her ne kadar transfer kağıdı da bir kağıt türü olsa da nihai olarak kumaş yüzeyine aktarılan bir görüntüden bahsediyoruz. Yani kağıt dokusu ile kumaş dokusu birbirinden oldukça farklıdır. Kumaş yüzeyine yapılacak transfer için kullanılan tramlar, kağıt için kullanılandan daha iri olmalıdırlar. Böylece kumaş dokusunda tramların kaybolması engellenir.

2-Ofsette, beyaz zemin üzerine baskı yapılacakmış gibi renkayrımı yapılır. Özellikle CMYK renkleri kullanılacaksa zemin mutlaka beyaz olmalıdır. Bunu iki şekilde aşabiliriz. Birincisi yalnızca beyaz zeminli kumaşlara baskı yaparak, ikincisi örtücü bir beyaz altlık baskı ile zemin beyazlatarak baskı yapılır. Transfer kağıdında bile bu işlem yapılabilir. En son baskı olarak eğer örtücü bir beyaz baskısı yapılarak bu beyazlık elde edilebilir.

3-Kağıt yüzeyine basılacak ofset renkleri belli bir sıra ile basılır. İşin niteliğine göre bu duruma müdahale edilir. Ama her müdahale, farklı sonuçlar doğurur. Örneğin transfer yapılmayacak, normal bir baskıda, bayrak kırmızı elde etmek için magenta ve sarı zemin baskısı olarak (yani tramsız baskı) basılır. Fakat, önce magenta basılırsa, kağıt magentaya doyacağı için üstüne basılacak sarıyı kağıt tam anlamıyla emmez. Bu yüzden "magenta ağırlıklı kırmızı" sonucu oluşur. Tam ters baskı sıralaması yapılırsa bu sefer sarı ağırlıklı, hafiften turuncuya kaçan bir kırmızı elde ederiz. Bu durumu manuel yöntemlerle aşmak mümkündür. Fakat her baskı ustası buna hakim olmayabilir. Genellikle baskı sırası C, M, Y ve en son olarak da siyah basılır. Eğer transfer kağıdına baskı yapıyorsanız, bu sıralamayı tersine çevirmeniz gerekir. Çünkü transfer kağıdındaki renkler, tersinden transfer edileceği için bu sıralamayı değiştirecektir.

4-Öte yandan, matbaa, transfer için özel boyalar kullanması gerekir. Bildiğim kadarıyla bu konuda özel skala CMYK mürekkepleri vardır. Bunlar, daha canlı baskı renkleri sunarlar. Renkayrımı yapılırken bile, bu skala bilinerek renk ayrımı yapılması gerekir. Hatta renk ayrımında özel ve denenmiş (kumaşa göre) Color settings.. ayarları yapılmalıdır. Gerekirse daha canlı ve toparlayıcı olması için renk ayrımında siyahın biraz daha baskın çıkması için siyahı oluşturan (siyah kalıbı dışında) diğer renklerin altları (GCR -Grey Color Removal, veya UCR-Under Color Removal) biraz daha boşaltılmalıdır. Raster görüntüleri işlerken, Photoshop'ta bu tür ayarlar yapılabilir. Fakat bunun için üst düzey Photoshop ve renk ayrımı bilgisi gereklidir.

Sonuç olarak, bu sorunlar aşıldığında tutarlı bir kontrast ve canlı renklerden oluşan, ofset temelli bir transfer baskı elde edilebilir.


Kolay gelsin.
Tuncer ÖZKAN
 

nilterlik

Üye
Kayıt
14 Ekim 2010
Mesaj
3
Tepki
0
tuncer bey yardımınız için çok teşekkür ederim...bu konuda beni yönlendireceğiniz grafiker yada ofset varmı?
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Sayın Nilterlik, maalesef sözünü ettiğiniz konuda yardımcı olamıyorum. Çünkü yıllar önce bu türden işleri kendi matbaamda yapmıştım. Oysa şu an bir matbaam yok. Bu yüzden belli bir matbaayı öneremiyorum. Ayrıca bu konularda uzman bir grafiker tanıdığım da yok. Oldukça spesifik bir konu. Yani bu konunun uzmanını bulmak biraz zordur. Belki forumda bir ilan şeklinde duyuru açarsanız, ilgili birini bulma şansınız olabilir. Ben zaman sıkıntısı çekiyorum. Yani kendi işlerimi bile yetiştirmede zorlanıyorum. Bir yandan dersler, bir yandan işler, danışmanlık işleri falan... Ayrıca hazırlık aşamasında olan kitap serisi var.

Anlayışınıza ihtiyacım var.

Kolay gelsin, başarılar.

Tuncer ÖZKAN
 

ferhattt

Üye
Kayıt
12 Ocak 2013
Mesaj
1
Tepki
0
hocam banada çok acilinden t-shirt baskısı hakkında makale yahut yazılar lazım bildiğiniz yahut bulabileceğim bir sayfa varmıdır?
 
Yukarı Alt