Tam Donanımlı Grafik Tasarımcı olmak hem Kaptan hem Tayfa olmak mıdır?

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
"Grafik Tasarımcı olmak bireyin aynı zamanda iyi bir kaptan, iyi bir tayfa, iyi bir çımacı, yağcı hatta iyi bir süvari olmasını gerektirir. Grafik tasarımcı tek kişilik bir geminin hem kaptanı, hem de diğer personeli olabilme özelliklerini tümüyle kendinde barındıran kendine özgü yapısıyla üzerinde olduğu gemiyi bağlı bulunduğu limana sağ ve salim bir şekilde ulaştırabilme becerisini özünde taşıyan özelliklere sahip bir kişi olmalıdır"

Yukarıdaki sözler değerli dostum Grafik Tasarımcı Melih Yongacı'ya ait.

Bu sözleri okuduktan sonra Grafiker İş İstasyonu mudur? konusunu açtım. Ama kilitlendi. Yazık oldu... Kurunun yanında yaş da yandı.

Melih beyin yazısı elbette iş istasyonu tipinde kürek mahkumu gibi çalışan grafikeri tarif etmiyor.

Ancak grafiker; hem kaptan hem tayfa olmalı dediği zaman benim aklıma çok şeyi tek başına ve yardımcısız yapan tek kişilik bir ordu geldi ve EKİP ÇALIŞMASI yok edilmiş gibi geldi.

O nedenle İŞ İSTASYONU YAZIMI yazdım.

Şimdi kilitlenen İŞ İSTAYONU yazımı da okuyarak, Melih beyin hem Kaptan hem Tayfa dediği yukarıdaki grafiker tiplemesini de okuyarak görüşlerinizi bildirmenizi ve aşağıdaki soruları cevaplamanızı rica ediyorum.

1-Sizce grafik Tasarımcı bu demek midir?

2-Bu Grafikere Tam Donanımlı Grafiker dersek, bu tam donamlı olması kötüye kullanılıp, sömürülüyor mu? Mesela her işi yaptığı için bütün işler onun başına mı kalıyor? Yardımcısız mı çalıştırılıyor? 3 kişinin işini yaptığı halde tek kişilik mi ücret alıyor? Değeri mi anlaşılmıyor? Dışarıdaki işsiz grafikerler gösterilerek gözü mü korkutuluyor vs.
Yani bu hem Kaptan hem Tayfa olan Tam Donanımlı Grafiker iş istasyonu grafiker gibi mi çalıştırılıyor?

3-Eğer sömürülmüyor ve kalitesine uygun ücret alıyorsa her zaman bunu alabilecek midir, her zaman güçlü olabilecek midir, her zaman pazarlık gücünü koruyabilecek midir? Bunun için bir dayanışmaya, bir birliğe ihtiyacı var mıdır?

4-Güçlü ve ezilmeyen grafikerler tam donanımlı oldukları halde iş istasyonu gibi çalışmaya mecbur kalabilirler mi?

5-Eğer onlar için bile tehlike söz konusu ise, daha güçsüz ve daha az donanımlı grafikerler için de bir dayanışma, bir birlik çatısı altında toplanmak gerekli midir?

6-Grafikerler Dayanışma Derneği olursa katılır mısınız?

7-Grafikerlikte hem Kaptan, hem tayfa, hem çarkçı, hem yağcı olmak mı doğrudur? Yoksa yardımcı grafiker, grafiker, art direktör gibi ustalık derecesine göre iş bölümü olmalı mıdır?

8-Kendisini Kaptan olarak gören bir usta grafikerin, 48 sayfalık bir katalogda yer alan 480 tane resmi dekupe etmesi yani tayfalık yapması doğru mudur?

9-Hem Kaptan, hem Tayfa olmak başka şey, Tam Donanımlı Grafiker olmak başka şey midir? Yani; Gemisini kurtaran Kaptan; gemiyi tek başına mı kurtarır, yoksa ekibiyle, takım çalışmasıyla mı kurtarır? Takımı ve ekibi olmayan, tayfaları olmayan, sadece bir filikada kürek çeken kişiye kaptan denir mi? Bu kişi tam donanımlı olsa ne olur, olmazsa ne olur? O sandalda tek başına kaptan mıdır, tayfa mıdır?

10-Gemisini kurtaran Kaptan eğer gemiden kovulmakla karşı karşıya kalırsa o Kaptanı kim kurtaracaktır? Yine Grafiker Dayanışma Derneğine ihtiyaç var mıdır?

Saygılar.
 
Yukarı Alt