Türk Bayrağı'nın Vektörel çizimi (Resimli anlatım)

Ahmet ALTUN

Font Tasarımı
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
29 Mayıs 2009
Mesaj
1.398
Tepki
36
Türk Bayrağı'nın vektörel olarak nasıl çizilir. ? İnternette bu anlatımı çok aradım.. ya yok yada ben bulamadım.. Çeşitli anlatımlara ulaştım fakat normal çizimlerden bahsediliyordu.
Bu araştırmayı yaparken çoğu kimsenin bilmediği bilgilere de ulaştım. Bayrağımızın bir kanunu olduğunu, çizilmesi, rengi, nerede nasıl kullanılacağı, yamalı, yırtık bayrak kullanmanın kanuna aykırı olduğu ve bu kanuna göre uygun olmayan bayrak çizilmesinin ve kullanılmasının suç teşkil ettiğini biliyormuydunuz? İlgili kanuna aşağıdaki linkten ulaşılabilir.

http://www.ttk.org.tr/index.php?Page=Sayfa&No=81

Bayrağımızın vektörel olarak (İllustrator ile) kanun ile belirlenmiş ölçülere uygun nasıl çizilebileceğini kapasitem çerçevesinde anlatmaya çalıştım. Faydalı olması dileğimle. :)

Türk Bayrağı çizim ölçüleri aşağıdaki gibidir :


Bayrağımızı çizmeye başlayalım. Öncelikle Adobe İlustrator programımızı açıyoruz.
1- File > New komutundan yeni bir döküman açıyoruz. Units yani ölçümüzü mm (milimetre)
olarak belirliyoruz.(milimetre olarak önermemin nedeni çizimi büyüteç ile büyütme veya küçültme yapmak daha kolay olduğu içindir. Siz farklı ölçü kullanabilirsiniz. Standart bayrak ölçüsünde bayrağın uzunluğu yüksekliğinin birbuçuk katı olduğundan Width=150 mm , Height=100 mm olarak belirliyoruz. Dikdörtgenimizin belirlediğimiz ölçülerde olup olmadığını yukarıda sekmede Transform Panelde görebilir çizim hatalı ise şekil seçili iken ölçüleri buradan değiştirebilirsiniz.


2- Çizimi kolay yapabilmemiz için Viev menüsünden Show Rules diyoruz (işaretliyoruz) Klavuz cetvel görünecektir.
3- Araçlar menüsünde Rectangle Tool aracı ile oluşturduğumuz döküman içersine birebir sığacak şekilde bir dikdörtgen çiziyoruz. Stroke değerlerinin sıfır olmasına dikkat ediniz.


4- Bayrak için tespit edilmiş ve resmi renk değeri CMYK olarak C=0 M=100 Y=100 K=0 dır. Şekilimizi bu renge boyuyoruz.


5- Şimdi Ay çizelim. Yukarıdaki resmi ölçülerde dairenin B ile gösterilmiş çapının G bayrak yüksekliğinin yarısı olarak belirlenmiş. B = 1/2G olduğuna göre Araçlar menüsünde Ellipse Tool aracı ile W=50 H=50 ebatında bir daire çiziyoruz. Büyük dairenin konumu ; A daire merkezi G uzunluğunun yarısıdır. Daire merkezi, yukarıdan 50 mm aşağıda soldan 50 mm içerde olmalıdır. Daire seçili iken yukarıda transform panelde X= 50 ve Y=50 olarak işaretlendiğinde daire olması gereken koordinata oturmuş olur. Dairenin tam yerinde olup olmadığını dairenin merkezine mouse oku ile gelindiğinde açılan küçük bir pencerede X=50 ve Y=50 diye görünür.


6- İç dairenin D ile gösterilmiş çapı 4/10 yani 0,4G olduğuna göre bizim şeklimize göre 40 mm dir. Yine Ellipse Tool aracı ile W=40 H=40 ebatında bir daire daha çiziyoruz. Küçük dairemizin konumu ; büyük dairenin merkezinden sağa doğru 1/16 G yani 0,00625G oranı uzaklıktadır. bu sayı 6,25 tir. büyük dairenin sol kenarına uzaklığı ile toplarsak 56,25 rakamını buluruz ki bu sayı küçük dairenin merkezinin sol taraftan itibaren bayrağın merkezine doğru olan uzaklığıdır. Küçük daireyi büyük dairenin tam üzerine getirelim. Tam olarak yerleştiğinde açık yeşil renk ile ''center'' ibaresi belirir. Küçük daire bu konumda iken transform panelde X değeri 70 tir. bu değer küçük dairenin en sağ anchor noktasının uzunluğudur. bu rakamı transform panelinde 6,25 değer ekleyerek 76,25 yaptığımızda daireyi tam konumuna oturtmuş oluruz. Birinci daireyi beyaz, ikinci daireyi kırmızı yapınız. Layers penceresinde CTRL tuşu ile iki daireyi seçili yapınız. ardından Pathfinder penceresinde Minus front seçeneğini kullanarak Ay'ımızı bitirmiş oluruz.



7-
Son olarak yıldız çizeceğiz ; Bayrağımızın ölçüleri kanunlaştırlırken o zamanın şartları ve olanakları esas alınmış. İllustratorun kullanımına göre yıldızın nizami çizimini yapmak benim için biraz zor oldu. Fakat yıldızı vektörel ve bayrak ölçülerine uygun çizmenin daha kolay bir yolu
var ise anlatılırsa seviniriz.
Resmi ölçülere göre yıldızı içine alan dairenin Fçapı, G uzunluğunun 1/4 ü kadar yani bizim birim ile 25 mm olarak alınmış. Yıldız 5 köşeli ve yıldızı içine alan dairenin dış çemberi ayın en uçlarından dikmeye teğet olacak. Yıldızın sivri ucu ise aya doğru dik olarak bakacak.

Yıldız çizmekte ne varmış canım.. Araçlar kutusundan star tool'u seçip, çizerken ALT tuşuna basarsan aşağı- yukarı okları ile yıldızın köşe sayısını belirlersen al sana yıldız denilebilir..:rolleyes: Fakat.. dikkat edilirse yasal ölçüde yıldızı içine alan dairenin çapı 1/4 G yani 25 mm. Bu şekilde tanımlanmış yıldızımızın Star tool ile çizimi pek olanaksız. Çünki aracın bizden istediği H yükseklik ve W genişlik değeri 25 mm değil. Bu durum aşağıdaki şekilde görülebilir. Hem yükseklik hem genişlik 25 birimden küçük. Aşağıdaki şekilde durum daha iyi anlaşılabilir. W, R, H değerlerinin hiçbiri birbirine eşit değildir. Bu problemi çözebiliriz. Dikkat edilirse yıldız ve çember hangi ebatlarda olursa
olsun W nin Rye ve Hnin R ye oranı değişmeyecektir. resime göre H/R = 0,908855 ve W/R = 0,95485 olacaktır.(Bu ondalık oranlar sabittir ve çizerek de tespit edebilirsiniz.


Hangi ebatta yıldız çizersek çizelim W ila H değerlerini bu ondalık oranlar ile çarptığımızda istediğimiz büyüklükte yıldız çizmiş oluruz. Örneğin bayrağımız için belirtilen R çap uzunluğu 25 birim olduğuna göre ;
W için = 0,95485 X 25 = 23,8712
H için = 0,90885 X 25 = 22,7215

Yukarıda belirtildiği şekilde bir yıldız çizelim. Şekil seçili iken Transform panelde W değerini = 23,8712 ve H değerini = 22,7215 yapalım. Türk Bayrağı kanuna göre ölçüleri nizami yıldızımız da hazır.

Yıldızımızı yukarıda belirtilen konuma getirelim.. Pen tool aracı Ayın sivri ucu hizasına getirildiğinde açık yeşil klavuz çizgisi görünür. bunun yardımı ile yıldızın ucu bu çizgiye teğet olacak şekilde yerleştirelim.




Bayrağımızın en solunda bayrağı asmak vb için uçkurluk denilen ve beyaz olan M= 1/16 G uzunluğunda yani 3,33 birim uzunluğunda kısmı ekleyerek çizimi tamamlıyoruz.



Saygılarımla..
 

Yaşar Karadeniz

Grafikerler.org
Altın Üye
Kayıt
7 Eylül 2008
Mesaj
3.274
Tepki
75
Teşekkürler Ahmet bey, emeğinize sağlık, bu konuda bilgilenmiş olduk sayenizde...
 

Ahmet ALTUN

Font Tasarımı
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
29 Mayıs 2009
Mesaj
1.398
Tepki
36
@Yaşar Karadeniz

@Ömer YILDIZ

Rica ederim.. Birilerinin işine yaraması en büyük dileğimdir..
 

Hür Onar

Üye
Kayıt
22 Ocak 2009
Mesaj
33
Tepki
0
Yalnız dikkat edilmesi gerekli bir husus var...Ayındış çemberinin merkezinin (soldan sağa)uzaklığındaki ölçü "uçkurluk içinden",yani kırmızı alanın başladığı yerden olmalı.
Bunun için kırmızı alanı(eksi uçkurluk ölçüsü) 100 x 146.67 olarak ölçülendirip enson "uçkurluğu" dışa eklemek gerekir.

Uçkurluk bayrağın 3 unsurundan biridir.8ay,yıldız,uçkurluk) eğer çizim yapılıyorsa burası çizgi ile belirtilmelidir.
 

mkoru

Üye
Kayıt
17 Mart 2012
Mesaj
1
Tepki
0
Mrhb resimler gözükmüyor neden kaynaklı lütfen bilgilendirirmisiniz tesekkür ederm
 

enjoyinger

Üye
Kayıt
20 Ocak 2009
Mesaj
29
Tepki
0
Bu konuda araştırma yapmış ve bunu matematiksel olarak herkese oranlar ile ayrıntılı olarak anlatmış olmanızı içten kutluyorum.

Başarılarınızın devamını dilerim. Emeğinize, yüreğinize sağlık.
 
Yukarı Alt