Üniversite bölümleri için yardım lütfen...

yavuz94

Üye
Kayıt
18 Eylül 2009
Mesaj
162
Tepki
0
merhaba arkadaşlar. Ben ileride reklamcılıkişi ile uğraşmak istiyorum. Birkaç sorum olacak;
Şimdi ben TV de yapılan reklamları yapmak istiyorum ve araştırmalarımda 4 tane ayrı reklamcılık dalı çıktı. Bunları da araştırdım ama pek fazla bilgi bulamadım.
1-)Reklamcılık
2-) Reklamcılık tasarımı ve iletişimi
3-)Reklamcılık ve halkla ilişkiler
4-) Halkla ilişkiler ve reklamcılık.

ilk sorum;
Ben bu böümlerden hangisini hedeflemeliyim?
2. soru;
3. ve de 4. bölümler arasındaki fark ne? Elimdekiş kitapçıkta ikisini de ayrı ayrı bölümmüş gibi vermiş.

3. soru;
İstediğim meslek için harıl harıl ders ve de bilgisayara oturunca harıl harıl programlarla mı uğraşmalıyım ?-bu sorum biraz saçma gelebilir-

4.soru;
Ben programlarla 15 yaşımda tanıştım,sizce geç mi kalmışım? yaptığım çalışmalar 3b ye yönelik çalışmalar.photoshop ta çok iyi değilim. Sadece 3ds max programında uğraşıyorum. Sizce yanlışmı yapıyorum. Hangi programlara ağırlık vermem gerekir?

Ve bir isteğim var; bu sorularıma cevap verirseniz eğer kendi kafanızdan da öğütler ekleyin lütfen.

Çok teşekkür ederim şimdiden yardım edeceklere. gerçekten çok iyi yardımları dokunacak.
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
@yavuz94

Yazdığınız 4 bölümden 2.si hariç teknik/tasarım bölümleri değil. Kısaca onlar için reklamcılığın teorisini, matematiğini öğreten bölümler diyebiliriz. Bugün reklamcıyım diyen birinin normalde okuması bölümler (reklamcı tabelacı demek değildir, reklamcılık; çok ciddi kültür birikimi, piyasa deneyimi gerektiren bir malı pazarlama, marka yaratma, konsept oluşturma olgularını içeren bir meslektir.)

Sizin kastınız reklam yapma derken, tasarım yapmaksa, güzel sanatlar (grafik tasarım, animasyon vs) ve ona benzer iletişim tasarımı vb gibi bölümlerde okumalısınız. İşin kurgu-video-tv yönlerinide düşünürseniz o zaman radyo tv sinema bölümü işinizi görecektir.

Tv reklamı özelinde düşünürseniz, reklamı bir firma bir reklam ajansına verir. AJans bir yönetmene filmi çektirir. Bu aşamada reklamın içeriğine göre kurgucusu, ışıkcısı kameramanı bildiğiniz işleri yapar. Gerekiyorsa video composit, efekt, yanar dönerli işleri bir hareketli grafik tasarımcısı ve composit artist yapar. Yine senaryoda varsa 3d işleride genaralist diye tabir edilen 3d ciler. Ya da daha ciddi bir iş ise hepsi kendi alanında uzmanlaşmış (kaplamacısı, modellemecisi, ışıkcısı, rigcisi vb) 3d artistler bu işi yapar. Tabi tüm bunların ötesinde hazırlık aşaması senaryo yazımı, metin yazımı, ön cizimcisi falancısı filancısı var. Önce şuna karar vermelisin hangisini olacaksın?

Programlara kafaya takmayın yukarda yazdıklarımı düşünürseniz işin en kolay tarafı onlar sizin yaşınızdaki biri 2'şer ayda bir program sökebilir.
 

yavuz94

Üye
Kayıt
18 Eylül 2009
Mesaj
162
Tepki
0
Kastettiğim şey tasarım evet,ama okumam gereken bölümü ne kastettiniz anlayamadım,daha net söyler misiniz?
Firma bir ajansa verir falan demişsiniz ya,ben şey diye biliyordum-tahmin ediyordum :D - mesela X kanal'ın bir-iki,üç....- reklamcısı-ya da grafik tasarımcısı- elemanı var ve de lazım olunca bu istenileni yapıyor. Böyle değil mi yani?
3b cisi ayrı photoshopçusu corelcisi ayrı mı oluyor yani? Bir kişi her konuya hakim olması gerekmiyor mu yani ?

Sanırım bildiklerimin çoğu yanlış :)
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
@yavuz94

Yavuz açıkca yazmak için bu kadar ayrıntıya girdim. İşler uzmanlaştıkca uzamanlık alanlarına ayrılır. Elbette her işi yapmaya kalkanlar da vardır ama bunların genelinin işleri kötüdür çalışanlarına hakkettiği emeği vermezler. Programlar üstünden gitmeye sakın kalkma programlar sadece enstrümandır bilgin, gözün estetiğin yoksa hiç bir şeye yaramazlar.

X firmanın ki bu firma tv ise elbette bir grafiker birkaçtane hareketli grafikçisi olacakdır ama bazılarında hepsini tek kişinin yaptığıda olur. Ama bir ya da bir kaç alanda uzmanlaşmak en iyisi, atıyorum ben masaüstü yayıncılıkta iyi olduğumu düşünüyorum 6-7 programa tam hakimim diyebilirim ama web konusunda yeni başlayan biri kadar bilgiliyim. Buradan bakarsak aslında çok alakasız konular. Şu an hareketli grafiğe atıldım ama bi sürü yeni teknik, animasyon prensipleri ve bilgisayar programı öğrenmem gerekiyor önceden bildiklerim elbet işimi kolaylaştırıyor ama bi bu kadar daha şey öğrenmem gerekiyor. Bu denli alakasız alanlar senin anlıcan
 

yavuz94

Üye
Kayıt
18 Eylül 2009
Mesaj
162
Tepki
0
yani bir konuda mı uzmanlaşmaya çalışayım ? 3b istiyosam sırf 3b ya da ps istiyosam sadece ps mi? yani ps gibi programlar mı?
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
Evet uzmanlaş ama lütfen bu kadar lafıma rağmen hangi program deme artık. Bu resim yapmayı bilmeyen ressamın fırça beğenmemesine benziyor:)
 
Yukarı Alt