Yetenek sınavı ve grafiker maaşları ile ilgili

Arslan-

Üye
Kayıt
14 Nisan 2012
Mesaj
2
Tepki
0
Herkese merhaba.Benim grafikerlik ve resim bölümü ile ilgili birkaç sorum olacaktı.Ben şuan bir endüstri meslek lisesinde makine bakım ve onarım bölümünde son sınıf öğrencisiyim fakat bu mesleği yapmak istemiyorum küçüklüğümden beri hep resim çizerim ve resim üzerine bir meslek isterim.Artık üniversite zamanı geldi çattı ve ben de bu isteğimle ilgili bir meslek edinmek istiyorum.Ailemin maddi durumu gayet iyidir eğitimim için para sorun değil şuanda.ilkokuldan beridir matematiğim hep kötü olduğundan meslek lisesini tercih ettim ve çok pişman oldum.Şuan kafamda 3 meslek var inşaat mühendisliği,makine mühendisliği,grafikerlik.Mühendislikler için tekrar hazırlanıp matematik ve fen dersleri almam gerekecek bu bana bir yıl kaybettirecek.Ama mezun olduğum zaaman hayalimdeki maaşı ve prestijli işe sahip olacağım.Fazlasıyla kararsızım 4 yıllık grafik tasarım bölümü mezunu bir grafiker ne kadar maaş alır sizlere sormak istiyorum ? ve dahası ben çok amatör çizimler yapıyorum yetenek sınavına da hazırlanmadım üniversiteye girebilir miyim ? sizlerle bir çizimimi paylaşmak istiyorum bakarak çizdiğim biraz uzun bir yazı oldu ama şimdiden okuyup cevap verenlere teşekkür ederim bu da bahsettiğim resim : http://e1204.hizliresim.com/w/g/4gckr.jpg --- bu fotoğraftan bakarak çizdim : http://e1204.hizliresim.com/w/g/4gcms.jpg
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
Merhaba.
Öncelikle çiziminizden bahsetmek istiyorum. Bu çizim seviyesi ile yetenek sınavında başarılı olacağınızı sanmıyorum. Oran, perspektif, gölgeleme vs. birçok hatalar mevcut. İlk bakıştaki bir tahminle bu seviyeyi geliştirmeniz 1-2 senenizi alacaktır.
Meslek seçiminize gelince, ailenizin maddi durumu iyiyse, prestijli ve daha iyi hayat şartlarında bir iş istiyorsanız ve bunu Türkiye'de yapacaksanız, grafikerlik hariç diğer ikisinde yoğunlaşmanızı öneririm.
Mühendislikler bana 1 yıl kaybettirecek demişsiniz. Grafikerlik düşünürseniz hemen başlayabilecek misiniz?
Ayrıca öğrenmek neden zaman kaybı olsun? Aldığınız dersleri ve öğrenimi zaman kaybı olarak mı düşünüyorsunuz? Zaman harcamadan hangi prestij ve para elde edilebilir?
1 yıl vakit kaybetmek istemiyorsunuz fakat 4 yıllık grafikerlik düşünüyorsunuz. 4 yıl okudunuz. Kendinizi geliştirip bir tarz yakalamanız da en az 2-3 yıl sürecektir. Ayrıca üniversiteden sonra pratik iş tecrübesi olmadan hemen iş bulabildiğinizi de varsayarsak bu maaş asgari ücret civarlarında olacaktır.
Yani bir 10 seneyi gözden çıkartmanız lazım.
Kısacası maddi durumunuz da el veriyor ise şu an için ülkemiz şartlarında grafikerlik mesleğini bu saydığınız seçenekler arasında 3. sırada düşünmenizi öneririm.
 

Arslan-

Üye
Kayıt
14 Nisan 2012
Mesaj
2
Tepki
0
@Erkan Nehir
Önerileriniz için çok teşekkür ederim benim de düşündüğüm ve istediğimde mühendislik fakültesi aslında özel ders alarak eksiklerimi tamamlamak istiyorum ama kafamda bir soru işareti vardı "belki grafikerler de mühendisler kadar iyi bir maaş alabilir ? " gibisinden ama çok tatmin edici bir cevap vermişsiniz açıkcası
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
Yerine göre bir tasarımcı da bir mühendis kadar kazanabilmekte. Fakat bu durum ülkemizde son derece nadir olan bir durum.
İnşaat ve makine sektörü şu anda ülkemizde büyük gelişme göstermekte ve iş olanakları her geçen gün artmakta. sakın ha grafiker olmayın demiyorum fakat mantıklı yaklaşmak gerekirse başlamış olduğunuz sektöre yoğunlaşıp imkanlarınızı da kullanarak bir hedef çizmek en mantıklısı günümüzde.
 
Yukarı Alt