Dünya Ekonomilerine Yön veren Markalar

Kayıt
10 Eylül 2008
Mesaj
221
Tepki
1
Bugün itibarı ile, günlük hayatımızda karşılaştığımız markaların özgemişleri, Amblem ve Logoları ile ilgili bilgiler aktaracağım.Bu markalar sektör sektör düzenlenecek.Beğeninizi topladığı sürecede aktarmaya devam edeceğim.Markaların vektörel logo ve amblemlerini daha sonra bir dosya halinde bu bölüme yükleyeceğim.


İlk olarak İlginizi çekecek Araba Markaları ile ilgili bilgiler vereceğim.

ALFA ROMEO


Alfa Romeo amblem tasarımı, Italya'nın Milano şehri ile ülkenin soylu ailesi Visconti etrafına dönüyor. Kırmızı haç soyluluğu, beyaz zemin halkı ve köylüleri simgeliyor. Taç giymiş engerek yılanı ise soylu Visconti ailesi'nin armasından alındı.


"Anonima Lombarda Fabbrica Automobili" A.L.F.A. (Lombarda Anonim Otomobil Fabrikası) isimli şirket, 1910 yılında Alessandro Darracq tarafından Milano'da Portello'nun 1907'de inşaası tamamlanan Endüstriyel tesislerinde kuruldu.

İlk mutlak Alfa ismini alan otomobil 24 HP (12.000 Liret tutarında)dir. Savaş sonunda, 1919 yılında tekrar otomobiller başrollerine ve 1920 yılında Alfa Romeo markasıyla ilk otomobil doğdu: "Torpedo 20-20 HP".

20'li yıllarda şirket, çoğunluk hisseleri elinde bulunduran İtalyan Tasarruf Bankası'na bağlı olarak başka bir krizin içersine girdi. Hatta 1927 yılında şirketin tasviyesi düşünüldü. Ancak şirketin İtalya sınırları içinde ve yurt dışında elde ettiği şöhret, kapanmasını engelledi.

1932 yılının sonunda Alfa Romeo bir kere daha el değiştirdi, ve bu süreç Fiat tarafından satın alınana kadar sürdü. Ugo Gobbato yönetiminde tesislerin modernleştirilmesi yapılarak, bant sistemli üretime geçildi. Kamyon ve otobüs üretimine başlandı.

İtalya'nın savaşa girmesiyle birlikte Alfa Romeo fabrikaları da bazı organizasyonlarda güçlükler yaşamaya başlar. Tedarik imkanları kısıtlanırken, 1940, 1943 ve son olarak da 1944 senesinde Portello üretim tesislerinin tamamen kapanmasına yol açan, üç uçak taarruzuna maruz kalır.

Ellili yıllarada Alfa seri üretime ağırlık verir. İki hedef güdülmektedir. Üretimi tamamen bant sistemine geçirebilmek ve sportif neticeleri yüksek sürüş verimi sağlayan bir modelle tamamlamak.

Luraghi ile kazandığı büyüme hızını Alfa Romeo bir daha yakalayamadı. Yeni bir otomobil yaratmak için Nissan Japon Otomobilleri ile kalkıştığı ortaklık girişimi (ARNA: Alfa Romeo Nissan Outomobili) umut edilen sonuçları vermedi. 1986 yılında Finmeccanica (Metal Sanayi İşverenleri Birliği) şirketi Fiat grubuna verdi.

FIAT şirketi yeniden Lancia ile yapılandırarak 1989 yılında faaliyete geçen "Alfa Lancia S.P.A" yı kurdu. Aynı yıl Alfa Romeo Stil Merkezi Arese' deki Endüstriyel Tesislere taşındı: bu bina Adalberto dal Lago işbirliği ile, işlevsel bölümlerin kriterlerine göre tasarlanmıştı.

"Yeniden Doğuş" yakındı. Yeni Alfa Romeo serisi ve marka ile ürün geleneklerini otonom teknolojisine bağlı kalınarak sürdürmek için çalışılıyordu.

Yeniden doğuşun on yılı yaşanmaktadır. Pomigliano Tesislerinden 155 çıkar, onu hemen ardından 145 ve 146 izler, bu esnada Arese Tesislerinden yeni Spider ve GTV modelleri çıkar. 1997 yılı 156 modelinin yılı olur ve 1998 yılında "yılın otomobili" ünvanını alır. 1998 yılında yeni en lüks otomobil "166" piyasaya sunulur.

2000 yılına, üçüncü milenyum kapılarına gelindiğinde, 2001 yılında "2001 yılının otomobili" ünvanını kazanacak 147 doğar.

Alfa Romeo tarihinin son sayfası şu an yollardadır. İlk adım çok daha kullanışlı ve kolay erişime imkan veren 5 kapılı Alfa 147'dir. 2002 yılı bütünüyle GTA'lara, 156, Sportwagon ve 147 modellerine adanmıştır.

Çok daha keyifli, güvenli ve konforlu olan Alfa 156, 166, GTV ve Spider modellerinin yenilenmesiyle Alfa Romeo ruhu 2003 yılında da kendini göstermiştir.

2004 yılının yıldızları Alfa'nın en yeni iki modelidir: cep herkülü Alfa GT ve çok yönlü spor otomobil Alfa Crosswagon Q4.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ASTON MARTIN



1913’te Londra’da küçük bir atölyede Lionel Martin ve Robert Bamford tarafından kurulan Aston Martin, el yapımı spor otomobilleriyle, yaklaşık 100 yıldır geniş bir hayran kitlesine sahiptir.

Aston Martin, yılda 5 bin otomobil üretmektedir. İlk Aston Martin otomobili 1914’te üretilmiştir. Otomobillerin fiyatı ortalama 100 bin dolar civarında bulunuyor.

Kuzey Amerika operasyonları büyük güçlüklerle karşılaşan Ford, James Bond filmlerinde sıklıkla kullanılan Aston Martin’i, 924 milyon dolara motor sporları girişimcisi David Richards’ın önderlik ettiği bir yatırım grubuna satmıştır.

Aston Martin Türkiye'ye gelmek için araştırma yapıyor.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

AUDI


Amblemdeki dört yüzük araba birliği için bir araya gelip ittifak kuran dört firmayı simgeliyor. Audi ismi, firmanın eski yöneticilerinden olan mühendis August Horch tarafından verildi. Markaya kendi ismini vermeyen Horch, Latince'deki karşlığı olan Audi'yi buldu.



Audi Almanya’daki en eski otomobil üreticilerinden biridir. 1932 yılında Audi markasını DKW, Horch ve Wanderer otomobil firmaları birleşerek oluşturmuşlardır. Auto Union Ag, Chemnitz sembolü olarak oluşan dört halka vurgular. Bu ,30’lu yıllarda Alman motorlu araç endüstrisinin motosikletten lüks sedana kadar ulaşan en geniş motor seçeneklerinin sunulduğunu sembolize eder.


1- AUDI
1909 yılında August Horch Zwicka’da ilk firmasını kurmuştur. 1900 yılından itibaren Horch isminin Latince tercümesi Audi olarak pazarda sunulmuştur. Audi otomobilleri öncelikle üst sınıfa yönelmiştir. Avusturya’daki uluslararası Alp dağları sürüşlerinde ki (1912 ila 1914 arası) heyecan uyandıran başarıları nedeniyle markanın ünü çok güçlü ve seçkin olarak belirtilmiştir.

2- HORCH
August Horch tarafından 1904 yılında kurulmuştur. Horch fabrikalarından 1909 yılında ayrılmıştır.

3- DKW
Zschopau’da Jörgen Skafte Rasmussen 1916 yılında bir buharlı motorlu araç ile ilgili denemelere başladı. 1919 yılında Zschopau motor fabrikaları olarak adı değiştirilen firma küçük iki zamanlı motorların üretimine geçti. 1928 yılında pazarda ilk DKW küçük aracı göründü.

4- WANDERER
Teknisyenler Johann Baptist Winklhofer ve Richard Adolf Jaenicke 1885 yılından itibaren Chemnitz’de bir bisiklet atölyesi işlettiler. 1896 yılından itibaren firmanın adı Wanderer Bisiklet Fabrikaları AG oldu. 1902 yılında ilk motosiklet üretildi. 1913 yılında otomobil üretimine giriş gerçekleşti.

5- NSU
1886 yılında Neckarsulm trikotaj makinesi fabrikası bir bisiklet üretimi bölümü ile genişletildi. 1901 yılında NSU’da motosiklet üretimi, beş yıl sonra otomobil üretimi başladı. Ancak tamamen iki tekerlekli üretimle ilgilenmek için 1929 yılında ilk olarak araçların üretilmesinden tekrar vazgeçildi. Ama otuz yıl sonra 1958 yılında Neckarsulm’de otomobil üretimine tekrar başlandı. 1969 yılında Audi markasıyla birleşmişlerdir.

AUDI ÜRETİM MERKEZLERİ :

1- ALMANYA

A) Audi Ingolstadt : Ingolstadt Audi üretim merkezi, AUDI AG grubu merkezinin bulunduğu yerdir ve aynı zamanda firmanın en büyük üretim yeridir. Ingolstadt fabrika sahası yuvarlak hesap iki milyon metrekarenin üzerine yayılmaktadır. Audi modelleri Audi A3, A3 Sportback, Audi S4, Audi A4 ve Audi A4 Avant gelmektedir. TT Coupé ve TT Roadster için karoseri üretimi ve boya da burada yoğunlaşmıştır.

B) Audi Neckarsulm : Audi markasının ikinci Alman ayağı olan Neckarsulm üretim merkezindeki çalışanlar da uluslararasıdır. Burada 48 ülke çalışmaktadır. Fabrika arazisi, yuvarlak hesap bir milyon metrekarelik bir alana yayılmaktadır. Audi A6 sedan, Audi A6 Avant, allroad quattro ve Audi A8 üretilmektedir.

2- İTALYA
3- MACARİSTAN
4- BREZİLYA
5- ÇİN
6- TAYLAND

------------------------------------------------------------------------------------------------------

BENTLEY



Bir tren mühendisi olan Walter Owen Bentley tarafından kurulan ve günümüzde Wolkswagen AG çatısı altında yoluna devam eden İngiliz marka, 1910'lu yılların başından beri otomobil tarihinin en prestijli ve lüks modellerini üretmesiyle tanınıyor.

Savaş sırasında Kraliyet Hava Kuvvetlerin'de uçak motorları için alüminyum supaplar geliştiren Walter Owen, edindiği tecrübelerinde yardımıyla 1919 yılında Bentley Motors'u kurdu.

1980 yılı aynı zamanda Bentley markasının yeniden yükselişe gectiği yıl oldu. İngiliz havacılık şirketi Vickers Group tarafından satın alınan şirket için dönüm noktası oldu. 1997 yılında Vickers Gruop, Roll-Royce Gurubunu satmaya karar verdi.

Yapılan görüşmeler sonunda sağlanan anlaşma ile Rolls-Royce markası BMW çatısı altına girerken, Bentley markasıda Wolkswogen AG'ye katıldı.

2002 yılı içerisinde Wolkswogen AG çatısı altına resmen giren ve Rolls-Royce ile yollarını tamamen ayıran köklü İngiliz markası, tekrar katılmaya başladığı Le Mans yarışları ve retro tasarımlı lüks, sportif ve prestijin mükemmel kombinasyonu olarak nitelendirilen Continental R, Continental GTC, Continental Flying Spur gibi yeni nesil modelleriyle geçmiş günlerdeki başarılarının üstüne çıkabilen bir performans göstermesiyle dikkat çekiyor.

BENTLEY TÜRKİYE
Bentley Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Franz-Josef Paefgen, artık Bentley'i diğer lüks otomobil pazarlarına tanıttıklarını ve daha küçük pazarlara giriş yaptıklarını belirterek, "Türkiye ve özellikle İstanbul da bizim haritamızın bir parçası" dedi.

Türkiye'deki iş ortağı Doğuş Otomotiv'in davetlisi olarak Türkiye'ye gelen ve Bentley'in Türk pazarındaki hedeflerine yönelik toplantıya katılan Paefgen, 2003 yılından bu yana Continental modelinin de aralarında bulunduğu altı yeni modeli piyasaya sunduklarını belirtti.

Paefgen, Bentley ile lüks marka sınıfını hedeflediğini vurgulayarak, "Hacim olarak yılda 10 bin aracın üzerine çıkmayacağız ya da küçük arabalara yönelmeyeceğiz" dedi.

Doğuş Otomotiv Yönetim Kurulu Başkanı ve Üst Yöneticisi (CEO) Aclan Acar da, Bentley satışlarının öncelikle İstanbul'da denendikten sonra İzmir, Ankara ve Antalya gibi illere geçilebileceğini belirtti.

Araçların fiyatına yönelik bir soru üzerine, "Bentley müşterisi fiyata bakmaz" diyen Acar, satış hedefleri konusunda, şirketin büyük hacim hedefi bulunmadığına dikkat çekerek, "Nadir olan şey kıymetlidir. Buna nedret kuralı denir. Ne kadar az ise o kadar kıymeti artar. Biz o kıymeti kaybetmek istemiyoruz" diye konuştu.

Bentley Türkiye Genel Müdürü Giovanni Gino Bottaro da iki şirket arasında anlaşma imzalanmasından sonraki 4 ayda 11 araç sattıklarını ve bu sene içinde 22 rakamını yakalamayı planladıklarını ifade ederek, gelecek yıl 25, sonraki yıl ise 30'un üzerinde satış yapmayı planladıklarını belirtti.

Bottaro, satışların yüzde 80'lik kısmının İstanbul'da kaydedildiğini ve Continental serisindeki fiyatların 330 bin eurodan başladığını belirterek, şu ana kadar satışların yüzde 40'ının Continental Coupe modelinde gerçekleştirildiğini, şimdiye kadar satılan en pahalı aracın ise 400 bin euro olduğunu kaydetti.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BMW


BMW ilk olarak uçak motoru üretimi yapan bir firmaydı. Bu yüzden parçalı amblemin mavi kısmı gökyüzünü beyaz kısmı da uçak pervanesini temsil etmektedir.


BMW (Bayerische Motoren Werke AG'nin kısaltması, Türkçe: Bavyera Motor Fabrikası A.Ş.), Alman otomobil ve motosiklet üreticisi. BMW ayrıca, Mini, Rolls-Royce ve Land Rover otomobil şirketlerinin sahibidir.

Şirketin sloganı ve resmi kurumsal dili İngilizcedir. Sloganı 'The Ultimate Driving Machine' yani 'En Gelişmiş Sürülebilen Makine'. Bu sloganla, ünlü Alman teknolojisini ve AR-GE'deki kendine güveni vurguluyor.

Şirket, 1913 yılında Karl Friedrich Rapp tarafından Almanya'nın Münih kentinde kurulmuştur ve mimari olarak meşhur merkezi halen oradadır. İlk zamanlarda sadece uçak motoru üreten şirket, 1928 yılında satın aldığı Fahrzeugtechnik Eisenach A.G. otomobil şirketinden sonra otomobil üretimine girmiştir.

BMW ilk otomobil seri üretimini 1929'da 3/15 PS ismindeki otomobil ile başlamıştır.

BMW MODELLER
1- BMW 1 Serisi

2- BMW 3 Serisi
a) Sedan
b) Coupe
c) Cabrio
d) Touring
e) BMW Individual 3 Serisi Sedan
f) BMW Individual 3 Serisi Touring

3- BMW 5 Serisi
a) Sedan
b) Touring
c) BMW Individual 5 Serisi Sedan
d) BMW Individual 5 Serisi Touring
e) Zırhlı Araç

4- BMW 6 Serisi
a) Coupe
b) Cabrio
c) BMW Individual 6 Serisi Coupe
d) BMW Individual 6 Serisi cabrio

5- BMW 7 Serisi
a) Sedan
b) BMW Individual 7 Serisi Sedan
c) Zırhlı Araç
6- BMW X3

7- BMW X5 Serisi
a) X5
b) Zırhlı Araç

8- BMW Z4 Serisi
a) Z4 Coupe
b) Z4 Roadster
c) BMW Individual Z4 Roadster

9- BMW M Serisi
a) Z4 M Coupe
b) Z4 M Roadster
c) M3 Coupe
d) M3 Cabrio
e) M5
f) M6
g) M6 Cabrio
h) BMW Individual M5
ı) BMW

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

BUGATTI



ETTORE BUGATTI
Milanolu bir İtalyan olan Ettore Bugatti sanatçılığını arabalar üzerinde uyguladı, ileri mühendislik teknolojileri ile tasarımlarını birleştirmeyi başardı. Genç Bugatti 1898 ve 1909 yılları arası pek çok otomobil üreticisinde çalıştı. Tecrübesini ve tekniği bu sayede daha çok gelişmişti. Alman Deutz firmasında 1910'a kadar çalıştı, 1910'da kendini işyerini kurdu. Otomobillerini Molsheim'de üretiyordu. 1910'da ilk seri araçlarını piyasaya sürdü. Otomobil hafif ve yüksek performanslıydı 1.35-litre, 4 silindirli motora sahipti. 4 yıl sonra, 16-V modeli yaptı, dünyanın ilk seri üretilen multi-valf otomobiliydi.

Yarış arabaları normal sürüş de de kullanılabiliyordu. Bugatti'nin tek motor platformunda yaptığı eklentiler, birleştirmeler dünyada da bir ilkti, buda onun işinin 1920 ve 1930'lardada iyi olmasını sağladı. Grand-Prix modelleri seri üretime geçmişti. Zamanın şartlarına göre gerçekten güzel araçlardı. Bugatti Type 35 dünyanın en ilgi gören yarış arabası olmuştu bir anda, hafifliği, tasarımı ve görünüşü gören herkesi büyüleyecek nitelik deydi.

Bugatti başarılı ve hafif olan araçlarını lüks araçların pazarına sokamamıştı. Yaptığı egzotik ve pahalı modeller başarısız olmuştu 11.0-litre Royale sürücülerin beğenisini kazanmada başarısızdı. Yaptığı 16-silindirli yarış otomobili hiç bir zaman iyi performans vermedi. Büyük Grand Touring modellerini 1930'larda üretti.

1947'de Paris'de vefat ettiğinde Dünya'da 7,950 Bugatti otomobili vardı, ve O'nun adını yaşatmaya devam ediyordu.

Bugatti'nin marka ve isim hakkı 1998 yılında Volkswagen tarafından satın alındı.

------------------------------------------------------------------------------------------------------

CADILLAC





Otomotiv endüstrisinin doğum yeri olarak kabul edilen Amerika’nın en önemli markalarından biri olan Cadillac’ın hikayesi çok eskilere dayanıyor. 1902 yılında Henry Martyn Leland tarafından kurulan şirket adını Fransız asıllı bir kaşif olan Atoine Laumet de la Mothe Sieur de Cadillac’tan alıyor.

Amerika’da özellikle ürettiği lüks otomobillerle haklı bir üne sahip olan Cadillac, 1909 yılından bu yana General Motors bünyesindeki markalar arasında yer alıyor. 1908 yılında ürettiği otomobille dünyada araç içi kablo sistemini standart olarak sunan ilk marka olan Cadillac, 1914 yılında da ilk 8 silindirli motoru üretti.

Üretim serüveni boyunca birçok ilke imza atan Cadillac, yüksek kalite ve lüks yaşamın simgelerinden birisi haline geldi. Cadillac, ürettiği otomobillerindeki dikkat çekici dizaynı ile başta ABD olmak üzere tüm dünyada büyük prestije kavuşup bir ekol marka haline gelmeyi başardı.

2008'DE TÜRKİYE'DE
Türkiye’nin 1950’li yıllarda tanıştığı Cadillac markası, Türkiye’de önemli bir marka bilinirliliğine sahip. Son yıllarda Grey Market kanalıyla satışı yapılan Cadillac’ın Türkiye’de en çok tercih edilen modeli 4X4 modeli Escalade.

Ünlü Amerikan markası Cadillac da 2008 yılında Türkiye'ye gelmeye hazırlanıyor. Amerikan General Motors'un (GM) bünyesinde yer alan Cadillac'ın Uluslararası Pazarlar Direktörü John F.Howell, Türkiye'deki lüks oto satışlarını mercek altına aldıklarını belirterek, lüks oto satışlarının sürekli artış gösterdiği Türkiye'ye Cadillac markasını sokmak istediklerini söyledi.

Frankfurt'ta düzenlenen bir toplantıda konuşan John Howell, Cadillac'ın Türkiye hariç tüm Avrupa ülkelerinde satıldığını ifade ederek, Türkiye'deki potansiyeli değerlendirmek için çalışmaların sürdüğünü kaydetti.

Cadillac markası Avrupa'da GM Europe'nun bünyesinde değil. Bu markayı tüm Avrupa'da Hollandalı Kroymans şirketi satıyor. Tabiki GM Avrupa'yla işbirliği içindeler. Türkiye'de ise Cadillac'ı hangi kanalla satmak gerektiği konusunda çalışıyoruz." GM Türkiye'nin bünyesinde üç markanın olduğunu hatırlatan Howell, "Opel, Chevrolet ve Saab şirketin bütün zamanını alıyor.

Cadillac'ı da bu bünyeye sokmak doğru mudur bilmiyorum. Cadillac'ı biz Avrupa'da ayrı bir distribütörle satıyoruz. Türkiye'de de ayrı bir kanaldan satıp daha fazla üstünde yoğunlaşabiliriz. Ancak bu konuda nihai bir karar vermedik" dedi.

Howell, Avrupa'da ve Türkiye'de Mercedes ve BMW'nin en büyük rakipleri olacağını belirterek, "Cadillac'ı lüks sınıfta dünyanın en çok satan markası yapmak istiyoruz. Bu hedefimizde Avrupa önemli bir yer teşkil ediyor" dedi.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CHEVROLET


1911 Yılında ABD'de kurulmuştur. Kurucusu Louis Chevrolet'tir. 1918 yılında %54.6 hissesi General Motors tarafından alınmıştır.

CHEVROLET MODELLER

1- Spark
a) Kalos HB
b) Kalos Sedan

2- Aveo
a) Aveo Sport
b) Aveo HB
c) Aveo Sedan

3- Lacetti
a) Lacetti HB
b) Lacetti sedan
c) Lacetti SW

4- Rezzo
5- Epica
6- Captiva
7- Evanda
9- Corvette

------------------------------------------------------------------------------------------------------


CHRYSLER

Chrysler Anonim Şirketi 1925`te ABD`de Walter Chyrsler tarafından kurulmuştur. Sonraki yıllarda da Dodge markasını satın alarak 1930 yıllarda Amerika' nın en geniş servis ağına sahip markası haline gelmiştir.

80'li yıllarda Mitsubishi markası ile ortak üretimler yapmış ve iflasın eşiğinden Voyager-Grand modeli ile dönmüştür. Chrysler, Dodge, Plymouth ve Jeep markaları adı altında üretim yapmıştır.

2000 yılında Daimler-Benz'in satın almasıyla Daimler Chrysler otomotiv grubuna geçmiştir. 2007 yılında firmayı Carberus adlı bir şirket 7.41 milyar dolara %80'i almıştır.

Firmanın kurucu ve sahibi Walter Chrysler'in isteği üzerine, 1998 yılından sonra üretilen Chrysler modellerine 20'li yıllardaki eski amblem takılmaya başlandı. Amblemdeki daireler lastiği, şimşekler ise hızı simgeliyor.

CHYRSLER MODELLER
1- 300 (2003 Model)
a) 300C (2003 Model)
b) 300 AWD (2003 Model)
c) 300C SRT-8 (2004 Model)

2- Crossfire
a) Crossfire Automatic (2003 Model)
b) Crossfire Roadster (2004 Model)
c) Crossfire Roadster Automatic (2004 Model)
d) Crossfire SRT-6 (2004 Model)
e) Crossfire SRT-6 Roadster (2004 Model)

3- Pt Cruiser
a) PT Cruiser Turbo (2003 Model)
b) PT Cruiser Turbo Automatic (2003 Model)
c) PT Cruiser 1.6 (2005 Model)

4- Sebring
a) Sebring Coupe (2004 Model)
b) Sebring Coupe Limited (2004 Model)
c) Sebring Limited Sedan (2006 Model)
d) Sebring Sedan (2006 Model)
e) Sebring Convertible (2006 Model)
f) Sebring Convertible Limited (2006 Model)

5- Grand Voyager
6- Firepower
7- Airflite
8- ME412

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

CITROEN



Otomotiv tarihinde çığır açan pek çok yeniliğe imza atan Citroen, 1919 yılında Andre Citroen tarafından kuruldu.

4 Haziran 1919’da Citroen markalı ilk otomobil satıldı; 10 HP A Type Torpedo. Citroen, Avrupa’nın ilk seri üretim otomobili A Type’ı otomotiv tarihine kazandırmıştır.

1924 yılında A Type ile kazanılan deneyim sayesinde B serisinin üretimine geçildi. Seri içinde dünyanın ilk çelik karoserli otomobili BlO yer aldı.

1934 yılında Citroen dünyada ilk önden çekişli otomobilin seri üretimine başladı. 1938 yılında Citroen dünyanın ilk "hydropnömatik süspansiyonlu" otomobili La 15 Six’i icat etti.

1955 yılında Citroen dünyanın fren disklerini standart olarak sunan ilk otomobili DS’i icat etti. Yüzyılın otomobili olarak övgülere doymayan DS, “gerçekleşen bir düş, bir mucize” olarak tanımlanmıştı.

1978 yılında dünyanın ilk en hızlı turbosuz otomobili La CX 2500 Diesel'i icat etti. Aynı yıl yine dünyanın ilk tam elektronik ateşleme sistemine sahip otomobili La LNA'yı satışa sundu.

1989 yılına gelindiğinde Citroen, herkesi yine şaşırttı; dünyanın ilk hidroaktif süspansiyonlu otomobili XM sahnedeydi.

1994 yılında Citroen AX Eco 2,7lt/100 km ile yakıt ekonomisinde dünya rekorunu kırdı.

2000 yılının Kasım ayında, Citroen otomobil endüstrisinde bir ilk olan ISO 9001 (versiyon 2000)’i aldı.

2002 yılında Citroen yeni bir satış rekoru kırdı; 1 312 000 araç.

Citroen, 1995 yılından itibaren "Baylas Otomotiv" tarafından ithal edilmeye başlandı. Baylas Otomotiv'i de bünyesinde bulunduran "Bayraktar Holding", ülkemizin önde gelen yatırım gruplarındandır.

Citroen, organize satış ve satış sonrası teşkilatını "TS 12047" normlarına uygun olarak güçlendirmeye devam etmektedir.

CITROEN MODELLERİ

1- C1
2- C2
3- C3
4- C4
a) C4 Pikasso
b) C4 Grand Picasso
5- C5
6- C6
7- Xsara PicassO

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

DODGE



Dodge 1914 yılında Horace Dodge ve John Dodge tarafında ABD'de kurulmuştur. 1928 yılında Chrysler tarafından satın alınmıştır.

Türkiye'de Chrysler Grubu bünyesinde yer almaktadır.

DODGE MODELLER

1- Charger
2- Maxxcab
3- M80
4- Razor
5- Avenger
6- Kahuna
7- Hornet
8- Viper
9- Caliber
10- Nitro
11- Tomahawk

------------------------------------------------------------------------------------------------------

FERRARI


Italyan kontesin 1923 yılında firma kurucusu Enzo Ferrari'ye hediye ettiği at maskot, Ferrari'nin amblemini teşkil etti.


1929 yılında Alfa Remeo'nun yarış takımı olarak kurulmuştur. Kurucusu Enzo Ferrari'dir.

1946 yılında otomobil üretimine başlamıştır. Merkezi İtalya' bulunmaktadır.

Ferrari’ler, markanın performans, teknoloji ve işçilik bakımından mükemmelliğinin yansıtılması için Maranello’da tasarlanıp üretilmektedir.

Amblemdeki ana renkler sarı ile kırmızı, firma sahibinin yaşadığı komşu şehir Modena'yı ve yarışa olan sevgiyi simgeliyor.

FERRARI MODELLER

1- F430
4.308 cm3 silindir hacmine sahip olan yeni motoru 490 bg güç ve 465 Nm tork üretmektedir. 0’dan 100km/s hıza sadece 4 saniyede ulaşılırken azami hızı 310 km/s’nin üzerindedir.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

FORD




Mavi plaka üzerine süslü püslü harflerle yazılı Ford, nostaljik bir geçmişi anımsatıyor. 1903 yılından bu yana kullanılan Ford ambleminde, geçici bir süre için Köln Katedrali'nin silüeti yer almıştır.


Henry Ford tarafından 16 Haziran 1903 yılında Dearborn-Michigan’da iş dünyasına adım atan, otomotiv sektörü lideri Ford Motor Company 6 kıtada, 200 pazarda araç üretimi ve dağıtımı yapmaktadır.

Dünya genelinde yaklaşık 325.000 çalışanı ve 110 fabrikasıyla Ford Motor Company’nin ana ve bağlı otomotiv markaları Aston Martin, Ford, Jaguar, Land Rover, Lincoln, Mazda, Mercury ve Volvo’dur. Otomotivle ilgili hizmet kuruluşu ise Ford Motor Credit Company'dir.

Kanada, Meksika, İngiltere, Almanya, Avustralya ve Türkiye gibi değişik ülkelerde fabrikalar açmıştır.

Türkiye Otomotiv sektörünün öncü kuruluşlarından olan Ford Otosan, 1959 yılında Otosan A.Ş. olarak kurulmuş ve sektörde faaliyet göstermeye başlamıştır.

1998 yılında Ford Motor Company ile imzalanan ortak anlaşması sonrasında şirketin ismi Ford Otomotiv Sanayi A. Ş. yani Ford Otosan olarak değiştirilmiştir.

Ford Otosan’ın Türkiye’de 3 tesisi bulunmaktadır ve bu tesislerde 6.750’si işçi, 1258’i memur olmak üzere toplam 8008 kişi görev almaktadır. Ayrıca Türkiye çapında 68 3S (satış, servis ve yedek parça) ve 48 2S (servis ve yedek parça) bayisi ile tüketicilere hizmet vermektedir.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

devamı gelecek...

 
Yukarı Alt