1 ayda grafiker

Kayıt
29 Mayıs 2008
Mesaj
8
Tepki
0
Evet bu mümkün. Hemde zorlamadan, kafa bulandırmadan. Şu ana kadar 12 öğrencimi piyasaya kazandırdım. Bir tanesi PMD ajans'da çalışıyor, BilgeAdam'dan emekli 12 senelik ArtDirector'den serii, kaliteli ve direkt hedefe ulaştıran eğitim alabilirsiniz.

Beklenen Adam nokta kom.
 

Arzu ULUIRMAK

Art Director
Kayıt
22 Nisan 2008
Mesaj
993
Tepki
14
Bende kalp cerrahıyım. 1 ayda sizi doktor yapacağım. Evet evet mesleğim bu kadar kolay yada ben bu kadar dahiyim. İnanmassanız buyrun. Geçen ayki öğrencim annesine stent taktı :)
 

Sedat Gül

Graphic Desing
Altın Üye
Kayıt
18 Temmuz 2008
Mesaj
2.054
Tepki
141
Rahman bey lütfen aşağıdaki küçük hikayeyi okurmusunuz !

Amerikada çok meşhur bir karekalem çalışması yapan, bir ressam varmış, herkes ondan bahsedermiş
bir kişi bu ressamı merak edip onun yanına gitmiş, demişki - sizi çok anlatıyorlar, çok beğeniyorlar
bu işi çok güzel yaptığınızı söylüyolar rica etsem benimde bir karakalem resmimi yaparmısınız,
demiş
ressam - tabii buyrun oturun demiş 1,2.3.4.5 derken ressam çizdiği resmi adama uzatmış,
adam - gerçekten çok güzel yapmışsınız, çok hoşuma gitti teşekkürler demiş sonra - borcum nedir
diye ressama sorumuş. ressam - 100 dolar demiş adam - 5 dakikalı bir çalışmaya 100 dolar çok değilmi
deyince ressam - beyfendi o 5 dakika değil 30 yıl + 5 dakika demiş.

umarım birşeyler anlamışsınızdır...
 
Kayıt
29 Mayıs 2008
Mesaj
8
Tepki
0
Tekrar Selam.

Böyle bir eğitimin, profesyonellerin tepkisini çekeceğinden şüphem yoktu. O nedenle açıklık getirme ihtiyacı duyuyorum.

Grafiker kime denir? Bunu ölçen bir mercii varmı? Bugünün gazete ilanlarında "Photoshop ve Corel bilen Grafiker Aranmaktadır" şeklinde onlarca ilan var. Photoshop ve Corel bilen herkese Grafiker denebilir mi? Tartışılır. Ancak gel gelelim memleketim reklam sektörü diyebiliyor. Üstelik para da ödüyor. Benim verdiğim eğitim ise bu ihtiyacı karşılıyor. Nitekim reklam sektörü müşterileri de yaratıcı ve yenilikçi fikirlere halen yeterince açık değil, yani yalnızca hayalgücünüz ile ürettiğiniz bir tasarımı paraya çevirecek platform halen olgunlaşmmadı. Şu anda durum o ki, tasarıma para ödeyen müşteri %90 kendi egosunu tatmin etmekte, kendi isteklerine göre çizim yaptırmakta, evet aynen öyle. Memleketim ortalaması olan bu müşterileri mutlu etmek içinde ihtiyaç duyulan teknik donanım pek yüksek değil. Tarif edileni çizmek yeterli olabiliyor. Buna da kısaca Operatör Grafiker diyelim.

Sonuç olarak, 1 aylık eğitim alan kişiye Grafiker denir mi denmez mi tartışılır, ancak piyasanın talep ettiği Grafiker tanımına uygun ve bu eğitimden sonra bir matbaa ve/veya açıkhava reklam firmasına girip para kazanabiliyorsunuz ayrıca bu eğitimden sonra internetten kendinizi besleyip geliştirebilir hale geliyorsunuz.

Kardeşim dört yıl grafik okuyup geldi ancak kendisi de şu an benden ders almakta. Mezun ettiğim öğrencilerin hemen hemen hepsi direkt olarak işe başladı ve çalışıyor. Bir kısmı eğitimini ilerletmek istedi ve derslere devam ediyoruz.

Ben mi? Ben 1997 den bu yana Grafik Tasarım diye kafayı yemiş bir adamım. Photoshop, Freehand, Fireworks, Corel Draw, Flash, Illustratior, After Effects, Premiere, 3d Studio Max ve Maya başlıca profesyonel olarak kullandığım programlar. 2004 ve 2005 yılı Web Tasarım Altın Örümcek ödülüne sahibim. Template Monster vitrininde onlarca tasarımım var. Türkiye televizyonlarında bir o kadar reklam tasarımım olmuştur. Ülker Golf karakteri de bunlardan biri.

1 aylık eğitim alan kişiye Grafiker diyen ben değilim, bizzat içinde bulunduğumuz sektör, üstelik para da ödüyorlar. Ancak eğitimini ilerletmek isteyenlere farklı bir ders programı sunuyorum elbette.

Saygılar.
 

Arsenal

Üye
Kayıt
8 Aralık 2010
Mesaj
155
Tepki
0
1 ayda Grafiker olunmaz, olsa olsa operatör olur. Çizim bilmeyen grafiker değildir, herhangi bir programda el ilanı ya da benzeri birşey yapan grafiker sıfatını alamaz.Nitekim bu sektörde 3 yıldır çalışıyorum kurs eğitiminide aldım ama hala grafiker değilim, olmaya çalışıyorum.Bence 1 ayda grafiker olunur sözü, çok büyük bir ayıp olur bu işe yıllarını vermiş arkadaşlara.

Lakin sizinde dediğiniz gibi iş ilanlarında corel draw bilen grafiker aranıyor gibi ilanlar çok fazla buda şundan kaynaklanıyor bana göre, hala grafikerliğin ne olduğunu bilmeyen patronlar bu işe para aşkı ile girmiş kişiler bu sıfatı veriyor onlara.Buda acı bir gerçek ;)
 

Arzu ULUIRMAK

Art Director
Kayıt
22 Nisan 2008
Mesaj
993
Tepki
14
@Rahman Çoşkun

Rahman Bey, Siz bu kadar tecrübeye sahip olup, piyasada yer edinen biri olarak hala geçiminizi ders vererek para kazanmaktan sağlamaya çalışıyorsanız sektörün bu hale gelmesi yüzündendir. üstüne üstlük piyasanın bu duruma gelmesinde yapılan yanlışlıklar inşaasına bir tuğlada siz koyuyorsunuz.

Şunu söylemek isterimki Grafikerler.org yönetimi olarak hep karşı durduğumuz ve durmayada devam edeceğimiz bir konudur operatörlerin "Grafiker" olarak adlandırılması ve çalıştırılması. Biz tecrübeli grafikerler olarak mesleğimize sahip çıkmazsak. Kim çıkacak, bir sektede siz vurursanız ve onlarca kendini grafiker sanan arkadaşları piyasaya salarsanız o zaman kim dur diyecek, yok olup gitmezmiyiz....

Herşeyden evvel ülkemizde bir görsel kirlilik yaratmaya kimin hakkı var. Bakın biz tecrübeli arkadaşlarla bunun için buradayız. Operatör arkadaşların çalışmalarını yorumlamak, yanlışlarını aktarmak, en azından bir nebze olsun eğitmeye çalışmak için zamanımızı maddi bir çıkarımız olmadan burada harcamaktayız. Bunun tek nedeni mesleğimize sahip çıkmamızdır.

Sizi de mesleğinize sahip çıkmaya davet ediyorum.

Saygılarımla.
 

ahmetkaydi

Üye
Kayıt
11 Ocak 2010
Mesaj
34
Tepki
1
@Arzu ULUIRMAK
Teşekkürler Arzu hanım. Çok güzel bir açıklama yapmışsınız. Bunun üstüne söylenebilecek söz herhalde konuyu uzatmak olur.

Bu konuda tek üzüleceğim bir şey olabilir. O da "ben bu işi kaptım" deyip de ukalaca karşımızda duran arkadaşlarımızdır. Olumsuz fikirlere bile meydan vermemek lazım.

Bu eğittiniz arkadaşlar bile yarın öbürgün sizin karşınız da durabilir Rahman Bey! Bu çok acı vericidir. Değerli meslektaşlarımız bu konular da yeteri kadar tecrübe sahibidirler.

Herkese iyi çalışmalar. Kolay gelsin.
 

Arsenal

Üye
Kayıt
8 Aralık 2010
Mesaj
155
Tepki
0
Şuan piyasada özellikle istanbul tabanlı operatör arkadaşlara grafiker sıfatını veren ve bu işin kalitesini düşüren matbaalar vardır, kendi bazlarında 20 ve ya daha fazla operatör çalıştırırlar üstelik o kendini grafiker sanan arkadaşlar hazır kartvizit şablonları üzerinden tasarım yaparlar çok üzücü bir durum gerçekten.Piyasaya yıllarını vermiş bu iş için kendini adamış ve ya eğitimini almış arkadaşlara haksızlık değil mi bu ?

Onlar yıllarca bu işe emek vermişler profesyoneldirler o arkadaşların piyasada maaşları
ve hakları azalmaz mı ?

Bu iş sadece corel ve ya photoshop bilmekle mi grafiker olunuyor ?
:bann::bann::bann::bann:
 
Kayıt
29 Mayıs 2008
Mesaj
8
Tepki
0
Tekrar Selam.

Profesyonellerin tepkisini anlıyorum. Ancak şunu netleştirmek isterim. Ben mezunlarıma "Siz artık grafiker oldunuz" demiyorum. "Siz artık Grafikersiniz ve sektördeki diğerlerinden bir farkınız yok" demiyorum. Tek başına kendini geliştirebilmeyi öğretiyorum. Gel gelelim bunun ilk şartı da Tevazu ve Eleştirileri Kabul Etme.

Yalnızca MSPaint ile harikalar yaratan dostlarım da oldu, onlarca profesyonel program bilgisi olup da yalnızca kendisine söyleneni yapabilen, bunun dışında birşeyler üretemeyen de. Peki kime denir Grafiker? Ben, hayalgücünü reel'e dökmeyi bilen, veya bunu başarmayı nasıl öğreneceğini bilene derim. Bunu insanlar tartışadursun ben verdiğim eğitimden bahsedeyim.

İlk ders mesleğe olan ilgiyi arttırmak ile başlar. Sınırların ne kadar geniş olduğu, ve hatta olmadığı bir dünyanın tanıtımıyla heyecan yaratılır. Temel teknik terimler ile devam eder. Dosya formatları, işlevleri, hangi durumlarda hangisinin kullanıldığı şeklinde. Sonra Photoshop ve Corel eğitimi başlar. Program eğitimi 1 ay sürecek birşey değildir, çok daha kısa sürer ve basittir, yetenekleri geliştirmek ise yıllar sürebilir. Şoförlük, Balık Tutmak, Futbol gibi. Ancak benim verdiğim eğitim ile öğrenci hem temel atmış olur, hemde kendini nasıl geliştireceğini bilir. Hangi kaynaktan nasıl besleneceğini, aradığını nasıl bulabileceğini, trendi ve yenilikleri nerelerden takip edebileceğini, font, model, texture, yüksek çözünürlüklü resim ve malzeme tedariği, aramaya inanmak, tevazu ve eleştirileri dinleme şartı, klasikden uzak durmak, meslek hayatında hakim olunması gereken başlıca konulardır.

Yani işin özü, benim mezunlarımın kafasında soru işareti kalmaz. Hem temel atmış olur, hemde kendini nasıl geliştireceğini bilir. Önüne koyulan bilgiyi değil, istediği yönde istediği bilgiyi arar bulur, sindirir, kendini geliştirir. Üniversite hayatından ve bölüm tercihlerinden tutalım hem mesleki hem de akademik olarak kendi yolunu çizer. Üstelik tüm bunları yaparken, gazeteye "Photoshop ve Corel Bilen Grafiker Aranmaktadır" şeklinde ilan veren sektör sağolsun, parasınıda kazanır.

Bir ayda Photoshop ve Corel teknik bilgisi alınır, mesleki olarak beslenme yolları ve kendini geliştirme yolları pekâla öğrenilebilir, bu eğitimden sonra gazetedeki ilgili ilanlardan birine gidip işe başlanılabilir, insanlar grafiker der veya demez ayrı konu, ancak gider ayak bir örnek göstermek istiyorum

http://www.beklenenadam.com/arac.JPG

Linkde ki araç tasarımını öğrencilerimden biri yaptı. İlk işyeri, mezun olalı 2 hafta olmadı. Nasıl yaptı? Aramaya İnanmak şartı ile başladı ve aradı, Doğru Kaynakları Seçmek için gayret gösterdi, CartArt programının varlığından haberdar oldu, edindi. Klasikden Uzak Durmak için daha önce yapılmış araç tasarımlarını inceleyerek ne yapmaması gerektiği konusunda bilgi edindi, Tevazu ve Eleştirileri Kabul Etme ilkesi ile fikrini geliştirdi ve gel gelelim bu araç tasarımı ortaya çıktı. Hayırlısı olsun. Bu konuyla ilgilenenler Clipartist Reklamı arayıp bizzat grafikerle görüşerek bilgi edinebilirler.

Samimi şekilde soruyorum. Çocuğun ortaya çıkardığı iş kalitesiz ve çevreyi kirleten bir iş mi? 1 aylık olduğu anlaşılıyor mu? Hayır. Ben aldığım mütevazi kurs ücretiyle değil bu gururla besleniyorum. Gerçekten grafiker olmak isteyene 1 aylık yol gösterme eğitimi yeter de artar, bir yeteneksiz ise zaten çark eder ve dökülür. Olursa başka sorularınız yanıtlarım.


Saygılar
BeklenenAdam [nokta] com
 

Arzu ULUIRMAK

Art Director
Kayıt
22 Nisan 2008
Mesaj
993
Tepki
14
Rahman Bey, İlanınıza koyduğunuz başlık "1 Ayda Grafiker" değil mi? Bu başlığın üzerine neyi tartışıyoruz. Öğrencinizin yapmış olduğu araç giydirme hakkında samimi fikirlerimizi istemişsiniz...

Söyleyeyim, öğrenciniz malesef bir kopyacı olmuş çıkmış. Birçok ünlü markanın bu tarz araç giydirmeleri mevcut araştırırsanız bulabilirsiniz, hatta bu araç giydirme şekli o kadar demode oldu ki artık kimse yaklaşmıyor.

Saygılarımla.
[/URL]

Uploaded with ImageShack.us[/IMG]
 
Yukarı Alt