15x21 cm boyutunda çalışma matbaa baskı ile ilgili soru

yametal05

Üye
Tepki
0
15x21 cm boyutunda bir çalışma hazırlamam gerekiyor. Tasarımı yapmak benim için çok kolay. Yalnız daha önce yaptığım tasarımlar web üzerinde olduğu için matbaa, baskı konusunda yabancıyım. Matbuu.com'daki şablonlara göre hazırlarsam baskıda, kesimde sorun yaşar mıyım?

Örneğin; http://www.matbuu.com/download.php?dosya=matbuu_insert_15X21.aihttp://www.matbuu.com/download.php?dosya=matbuu_insert_15X21.ai bu şablonda çalışma alanı 16x22 cm sayfa açılıp 14x20 cm çalışma zemini ayarlayıp kenarlarına 0,5 cm pay bırakıldığını görüyorum.

-300 dpi,Cmyk ve baskıya gönderirken yazıları Create Outlines yapmam gerektiğini biliyorum.

rhinokurt

Üye
Tepki
11

1.Yeni bir sayfa açarız.
With: 150 mm
Height: 210 mm
Bleed: Top:5 mm Bottom: 5 mm Left:5 mm Right:5 mm (3 mm'nin altına düşmemeli bu ayar.)

Şimdi kenarlara kros koyalım ki bıçakla nereden kesileceği belli olsun. Kros koymanın farklı yolları var. Ben de bunlardan birini söyleyeyim:
150x210 bir dörtgen çizip sayfaya yerleştiririz.
Menüden Object> Create Trim Marks dedikten sonra 15x21 dörtgenimizi siliyoruz.
Resimde görüldüğü gibi 150x210 çalışacağımıza göre sayfamızın ebatı da 150x210 mm. Etrafında da 5 mm taşırma var.

İsteğimiz resimleri taşırma alanına taşırdık.

Peki niye taşırma yapıyoruz?
Çalışma matbaada basılır ve üstüste yığılır sonra bıçakla kesilir. Ama illaki az da olsa oynama olur.
Bu oynama dışarıya doğru olabildiği gibi içeriye doğruda olabilir.

Bıçak dışarıya doğru oynayarak keserse, resim taşırılmadıysa kenarlarda beyaz boşluklar oluşur ve çirkin gözükür. Taşırma vererek bıçak kaymasında bile kenarların güzel gözükmesini sağlarız.

Bıçak içeri doğru da çalışmamızı kesebilir. Yazımızı veya kesilmesini istemediğimiz tasarım öğemizi sayfanın kenarlarına çok yaklaştırmayarak baskıda eksik çıkmasını önlemiş oluruz.

Ama bu boşluk bırakmayı sadece bıçak yüzünden düşünmemeliyiz.
Boşluklar da tasarımın bir parçasıdır.

Kolay gelsin..

yametal05

Üye
Tepki
0
Vaktini ayırıp bu kadar bilgiyi paylaştığın için teşekkür ederim. Sorunuma net cevap aldım.

avniyilmaz

Üye
Tepki
1
sormuş olduğun soru da 15x21 ebadında net ebadınız ise yani kesildiğinde 15x21 olcak ise yan paylarını makine parkuruna göre ayarlamayabilirsin.Tabi net is bittikten sonraki ebat15 X21 ise

saygılar.

Yukarı Alt