25 En iyi Siyah Beyaz Fotoğraf örnekleri ve Yeni başlayanlar için ipuçları

Murat Vardar

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
14 Ocak 2012
Mesaj
4.332
Tepki
1.051
Gri tonlarından dünyayı görün ve siyah beyaz fotoğraf sanatını keşfedin.
İşte 25 En iyi siyah beyaz fotoğrafları ve ipuçları;

Siyah Beyaz Fotoğraf Çekme İpuçları

Siyah beyaz fotoğraf çekme, bazı insanlara gereksiz gelebilir. Zira tüm renkleri kullanabilmek varken neden siyah ve beyaz arasında kalalım diyen insanlar var. ( Evet var =) )

Ama gerçekte siyah beyaz bir fotoğraf renkliden daha vurucu ve etkileyici gelebilir. Renk bazı durumlarda fotoğrafın konusunu dağıtabilir.

Bu yazıda siyah beyaz fotoğraf çekme ile ilgili 5 maddelik ipucu vereceğim. Eğer bu ipuçlarına uyarak fotoğraf çekerseniz, daha etkileyici siyah beyaz fotoğraf çektiğinizi göreceksiniz.


1. Şekil ve Form

Fotoğraftan rengi çıkardığınızda artık canlı renklerinden bir fayda sağlayamayacağınız aşikar. Bunu fark edemeyecek miyiz diyebilirsiniz ama çok kolay unutulabilecek bir husus. Siyah beyaz fotoğraf ’ta en büyük kompozisyon etkeni “biçim ve form” olacaktır. İyi bir siyah beyaz fotoğraf için renklerin ardına, çekeceğiniz karede şekillere odaklanın. Şekilleri durumu kuvvetli anlatacak biçimde ayarlayın ya da değişik şekillerden bir kompozisyon yaratın.,

2. Kontrast

Fotoğrafta renk ayrımı olmadan farklı elementleri göstermeniz kontrast olmadan imkansızdır. Siyah beyaz fotoğraf ’ın rengi kontrasttır. Fotoğrafın öznesini ön plana çıkarmak, vurgulamak için kontrastı kullanabilirsiniz. (örneğin açık renkli bir objeyi koyu bir arka planın önünde çekmek veya tam tersi.)

3. Desen

Renkli fotoğraflarda desen -özellikle de ince yapılı desenler- etkisini yitirir hatta çoğu zaman fark edilmez. Çünkü renkler ilginin desenden kaymasına neden olurlar. Siyah beyaz fotoğraf değişik desenler yakalamak ve bunu göstermek için çok iyi bir fırsattır. Dikkati dağıtacak renkler olmadığından desen çok daha vurucu olur.

4. Doku

Desenlerin kaybolduğu gibi doku da renkli fotoğrafta kolaylıkla kaybolan bir elementtir. Renkli fotoğrafa baktığımızda, zihnimiz fotoğraf karesindeki objeleri tanımlama başlar. Bu da çoğu zaman fotoğrafa “baktığımız”, görmediğimiz anlamına gelir. Fotoğraf siyah beyaz olduğunda zihin şekilleri eşleştirerek tanımlayacak renk bilgisini kaybeder. Bu da dokunun çok daha önemli hale gelmesine neden olur.

5. Işık

Işık, siyah beyaz fotoğraf ’ın temelidir. Çünkü yukarıda anlattığım diğer 4 özelliğe direkt olarak etki eden faktördür. ( doku, desen, kontrast ve şekil)

Siyah beyaz fotoğrafta ışığı nasıl kullanacağınıza karar verirken, diğer 4 faktörü nasıl etkileyeceğini düşünerek karar verin ve birkaçını birden oluşturacak durumu seçmeye çalışın. Örneğin yandan aydınlatma çoğunlukla en dramatik siyah beyaz fotoğrafları oluşturur. Şekillerin kenarlarını ortaya çıkarır ve gölge/aydınlık kısımlarla kontrast oluşturur. Ayrıca doku ve desenlerin görünmesini sağlar.

Bu ipuçlarını anlayabilmek için herkesin söylediği gibi “çok fotoğraf çekin.” Hatta her fotoğrafı ipuçlarını uygulayarak ve uygulamadan çekin ve karşılaştırın. Siyah beyaz fotoğraf çekerken bu ipuçları umarım işinize yarar.






faydalı olması dileğiyle...



.
 
Yukarı Alt