300 ve 72 dpi hakkında

mkadzyn

Üye
Kayıt
8 Aralık 2012
Mesaj
33
Tepki
0
Merhabalar, arkadaşlar corel ile çalışıyorum genelde bildiğiniz gibi 72 ve 300 dpi çalışılıyor, örnek verecek olursanız 72 dpi ve 300 dpi' de hangi tür çalışmalar yapılır kısaca bilgi verirmisiniz saygılar.
 

Aslı SAYILIR

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
22 Mayıs 2012
Mesaj
3.069
Tepki
192
@mkadzyn

DPI = Dots Per Inch

Yazıcı veya ekran gibi bir cihazın lineer inç başına görüntüleyebildiği nokta (dot) sayısıdır.
Örneğin lazer yazıcıların çoğu 300 dpi, ekranların çoğu 72 dpi,

72 dpi çözünürlükle rgb olarak net ortamı için yapacağınız tasarımlarda
300 dpi çözünürlükle cmyk olarak masaüstü yayıncılık ve diğer basılı işler için çalışmalarınızı yaparsınız..

Fakat dış mekan basılı işlerde mesela tabela , bilboard, vinly afiş vs.. 72 dpi de çalışılıyor diye biliyorum...
 

Erkal COŞKUN

Hiç...
Uzman Üye
Kayıt
1 Ocak 2012
Mesaj
963
Tepki
476
Kabaca şöyle diyebiliriz;
ofset baskı tekniği ile basılacak işlerde 300 dpi gereklidir.
Dış cephe, araç giydirme vs gibi işlerde minimum 72 gereklidir. (Bazende baskı yapan firmalar 96-100-150 dpi olarakta talep etmektedir, en iyisi oralar ile görüşüp çalışmayı o şekilde hazırlamaktır.)
Eğer web ortamında kullanılacak ise yine 72 dpi yeterlidir.

Tabi bir de eğer çalışmanız tamamen vektörel ise, bitmap içermiyor ise dpi durumu devre dışı kalıyor zaten..
 
Kayıt
16 Eylül 2008
Mesaj
168
Tepki
26
@mkadzynAslı ve Erkal çok güzel ve doğru açıklamışlar.

Ek olarak CorelDRAW'da seçeceğiniz çözünürlük sadece iki unsura etki eder.
1- Drop Shadow ve Bevel Efekti gibi bazı özel efektler. 72 DPI çözünürlükte çalışıyorsanız bu efektler 72 dpi olarak render (şu kelimeye de iyi bir Türkçe karşılık bulamadım) edilir.
2- Pixel Preview. Bu özellik CorelDRAW X5'te geldi ve web tasarımı için gerçek çözünürlükte render yapılarak görüntü alınması sağlanır.

Yani bu durumda siz sayfa çözünürlüğünü 72 dpi yaparsanız ve pixel preview kullanmazsanız bahsettiğim efektler dışında hiç bir fark göremezsiniz.

Web tasarımı işiyle de ilgileniyorsanız 72 dpi çözünürlükte çalışıp pixel preview'i kullanmak en mantıklısıdır. Ki burada CorelDRAW'ın sunduğu iyi bir özellik de Object Hinting. Yani vektör bir nesnenin nasıl pixelleştirileceğini ayarlamamızı sağlayan özellik. Object Hinting ile özellikle çizgiler render edilirken çizgi kalınlığının görsel olarak değişmemesini sağlayabilirsiniz.

Object Hinting özelliğini Windows'un Clear Type özelliğine benzetebiliriz. Hatta aynı mantıkta çalışırlar. Tek fark ters şekilde çalışmalarıdır. Windows'ta Clear Type'ı açarsanız yazıların kenarları yumuşar, CorelDRAW'da Object Hinting'i açarsanız nesne kenarları sertleşir.
 

muratz

Üye
Kayıt
7 Haziran 2008
Mesaj
38
Tepki
0
Arkadaşların güzel açıklamlarına ek olarak öncelikle size tavsiyem forumun corel draw ana başlığındaki sabit konuların ikincisini, baskıya iiş göndermeden önce yapılacakların hatırlatmasını okumanızdır.
Matbaaya yollanacak işlerde 300 ve üzeri dpi yaygın olarak kabul edilendir.
Dış mekan işlerde ise 72 dpi , hatta işin büyüklüğüne göre daha küçük dpi değerinde çalışma yollayabilirsiniz.Mesela 8 metreye 1,5 metrelik tabela işini 25 dpi çalışabilirsiniz.
İç mekan baskı işlerinde ise 90-150 dpi arası normal değerlerdir.Burada işi RGB olarak verirsiniz.
Bunlar genellemedir, nadir durumlarda tamamen farklı değerler istenebilir.En kestirme mantıkı yürütmeyle püf noktası şudur: Görsel alanı ne kadar büyürse, çalışmaya bakılacak uzaklık ve alan o denli büyüyeceğinden çözünürlükteki düşüş tolore edilir.
Not: Yanlış hatırlamıyorsam gazetelere verilen renkli resimli ilanlarda da 100 dpi ve RGB olarak iş yeterli görülüyordu.Uzun zaman oldu, aklımda bu şekilde kalmış.
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.524
Tepki
54
72 Dpi sadece dış mekana özgü bir ölçü değildir. DPI iç mekan/dış mekan değil, çalışmanın boyutu ile alakalı bir durumdur.
Bu anlattıklarınızdan yola çıkacak bu yeni arkadaşlar, dış mekanda kullanılacak üzerinde görsel olan 50x70 cm bir afişi 72 dpi çalışacaklar ve sonuç facia olacak...
Kısaca kafa karıştırmadan şöyle diyebiliriz.
Sadece yazıdan oluşan (üzerinde fotoğraf olmayan) bir çalışmayı vektör olarak direk gönderebilirsiniz baskıya. JPG veya TIFF olacak ise 200-300 dpi aralığında basılabilir. (1 metre ve üzeri)
Üzerinde fotoğraf olan çalışmalar ebat büyüdükçe DPI düşer. 2 metreye kadar 150 DPI uygundur.
daha sonra 96-72 vs vs...
50 DPI bile baskı verdiğim olmuştur. Ama bunun altına düşmemekte fayda var.
İç/dış mekan farketmez.


Bu arada @muratz , gazete/dergi/broşür vs RGB basılmaz.
Bunların baskı rengi CMYK dır ve minimum 300 DPI olmalıdır..

İç mekan RGB olur Dış mekan CMYK olur diye birşey yok. Nerden duydunuz çok merak ettim. Baya bir yanlış duymuşsunuz.
Ha fotokopi makinasından A4 veya A3 çıktı alacaksanız o ayrı. Fakat burada baskıdan söz ediyoruz.
 

muratz

Üye
Kayıt
7 Haziran 2008
Mesaj
38
Tepki
0
Açıklamalarınız cevaplanmış soru üzerine yanıltıcı ve kafa karıştırıcı bilgiler içeriyor.faydalı olmak adına her ayrıntıya girmeden verilen cevapları sizin gibi eşelersek sizin de yanlışlarınızı sıralamaya başlarız.
Bir kere ben herhangi bir yerden duyum filan değil, iş içinden gelen bilgilerle yazıyorum.Sizin "böyle olmaz" dediklerinizi yüzlerce tabela, afiş, araç kaplamayı baskıdan çıkarıp uygulama aşamasına kadar imzalamış birine söylüyorsunuz, dolayısıyla benim nezdimde komik oluyor.
50 x 70 dış mekan çalışma da 72 dpi olur.Bu konuları bilmediğiniz belli, çünkü sadece akıl yürütme değil tecrübe de gerekiyor.Burada sadece büyüklük değildir sözkonusu olan, dış mekanda kullanılan baskı makinesinin özelliğidir.Siz 1 metrekarelik bir çalışmayı solvent bazlı boyayla vinil üzerine 300 dpi da yollasanız 72 dpi da yollasanız sonuç değişmez.O püskürtme uçları aradaki dpi ı tabiri caizse "anlamaz" anlasa da takmaz.Uçlar, boyanın kimyası ve malzemenin geçirgenliği burada etkilidir.
İç mekan baskı makinesi olarak (evde değil reklam şirketinde, onlarca müşteriye) Canon kullandım ve işler RGB formatına gönderildi.Makine böyle çalışıyor, yapacak birşey yok.Siz CMYK gönderirsiniz, dilerseniz pantone filan da yollarsınız, ne çıkar makineden orasını bilemem...
neyse daha uzun yazmaya hacet yok, soruyu soran arkadaşa faydalı olacak cevaplar verildi, açıklamalar genelleme yapılarak yapıldı.Gerisi herkesin kendi bileceği iş.
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.524
Tepki
54
@muratz
Sanırım bu işte yenisiniz.
Yanlış biliyorsunuz. Sizin hatalı olarak bastığınız işler doğru işlerdir anlamına gelmez.
Söylediğiniz her kelime tamamen yanlış kusura bakmayın.
Umarım bunları bu işi yapan arkadaşların bulunduğu bir ortamda söylemiyorsunuzdur.
Baya bir gülünç duruma düşersiniz.
"yanlış hatırlamıyorsam" demiştiniz bir önceki mesajınızda...
Evet yanlış hatırlıyorsunuz.
Gazete reklamı RGB ve 100 DPI olur demişsiniz.
Aman ha.... Her yerde söylemeyin sakın bunu iş kariyeriniz büyük yara alır...
Reklam 100 DPI RGB olur. Spor sayfası 200 DPI olur. 3. sayfa 50 DPI CMYK. İç mekan 72 DPI RGB, dış mekan 150 DPI, kapı üstü 20 DPI, Balkon 150 DPI... vs vs..
Böyle bişey yok... Her görsele, her baskıya, her çözünürlüğe, her formata göre işin bir kuralı, yöntemi vardır.

Bir iş 72 DPI olmalı demek başka; 72 DPI "da" olabilir demek farklı... Sanırım yazdıklarımı tam olarak okumamışsın.
Ben baskı standartları şudur diyorum. Siz: "eee ben şu makinada bastım oldu. Makine böyle çalışıyor. Yapacak birşey yok. Siz başka türlü yaparsanız ne olur bilemem" diyorsunuz... Zaten bu işten anlayan birisi böyle bir cevap yazmaz... Cevabınızın ne kadar mantıksız olduğunun farkındasınız değil mi? "YAPACAK BİRŞEY YOK" demişsiniz bir de...
Etmeyin eylemeyin.... Sizin makina öyle çalışıyor diye baskı herzaman böyle yapılır diye düşünmek, köydeki çitlerin arkasını görmeyen insanların hikayesine benzer. Dünya sadece o köyden ibaret sanırlar.
Biraz daha araştırma yapmanızı öneririm....
Forum içerisinde ilgili başlıklar size yardımcı olacaktır.

Aşağıda "gazete renkli görsel reklamları 100 DPI ve RGB olur" yorumunuza bir örnek veriyorum. Karar sizin... Siz dilediğiniz gibi gönderin baskıya.

 

muratz

Üye
Kayıt
7 Haziran 2008
Mesaj
38
Tepki
0
Bizim burada yazdıklarımız gizli saklı zor ulaşılan bilgiler değil.Dolayısıyla itibar kaybeden siz oluyorsunuz maalesef, kusura bakmayın.Bu konuyu okuyan herhangi bir arkadaşım sözlerimizin sağlamasını rahatlıkla yapar.En yakınınızdaki bir reklamcıya gidin veya internetten şehrinizde bulunan bir reklamcının telefonunu alıp şu soruyu sorun:"Ben bir tabela yaptıracağım, resimli olacak.Tasarımı kendim yapıyorum, acaba kaç dpi çalışma yaapmam lazım?" Bu kadar basit..Bu basit denemeyi yapan biri sizin de bu işi bilmeden buraya yazdığınızı görecektir.
Sizin masabaşında sektörle pek iş yapmadan kulaktan dolma bilgilerle yorumların altına muhalif mesajlar yazmayı gaye edindiğinizi görüyorum.Kusura bakmayın, şahsi polemiğe girmek gibi maksadım yok ama yazdıklarınız karşısında bu yorumu da yapmadan edemedim.Daha önce de aynı konuda bu forumda bir başlık açılmış ve siz orada aynen şimdi yaptığınız gibi işin içinde olan, o belki nasıl birşey olduğunu bile görmediğiniz baskı makinesine iş yollayan bir arkadaşa yanlış cevaplarla hafiften de agresif tavırlarla karşılık vermişsiniz.Hem yanlış yazmışsınız hem de inatla savunmuşsunuz.Demişsiniz ki özetle, "Hatta çalışma büyüdükçe dpi artar.Evet bu anlamda bir cümleniz var orada ki zaten onu okuyunca meseleyi de bilgi seviyenizi de anladım.
Gazete reklamı konusu dışında tüm yazdıklarım tamamen uygulamanın içinden ve tecrübenin eseri olan bilgi ve açıklamalardır.Zaten işi bilen birileri konuyu ve yorumları okuyunca sizin yazdıklarınıza hayretle bakakalır.Kimin doğruyu söylediğini, kimin yeni kimin eski olduğunu anlar.Daha "çalışma ebatı büyürse dpi büyür" diyen, "dış mekan ve iç mekan" tabirlerinin neyi anlattığını bilmeyen birisi kananatimce muhalif yorumlar yazacağına konuları takip edip kendini geliştirmeli, böylece kendinize de iyilik etmiş olursunuz.Öğrenmek kötü birşey değil.
Gazete reklamı kıonusunda sizin gibi inatçı ve kesin bir dil kullanmamışım gördüğünüz gibi.O şekilde yazmamın tek sebebi daha önce ajanstan gazete reklamı hazırlayan (gerekirse bölgemde meşhur olan bu ajansın da ismini veririm) diğer ajansa 300 dpi cmyk yolladığım işi karşıdaki grafikerin" Böyle yapmanıza gerek yok, siz rgb, normal jpeg olarak atın" demiş olması.Bu o arkadaşın çalışma tarzına has bir durum olabilir, o an bilmediğimiz bir sebebi olabilir.Ben de zaten bu yüzden bu konuda kesin üslup kullanmaktan kaçındım ve okuyan arkadaşların kesin hüküm kabul etmeden araştırmalarının önünü açık bıraktım.
Ama dediğim gibi siz asıl konu üzerinde tamamen yanlış veya eksik bilgi sahibisiniz.Benimle polemiğe girmeniz bu gerçeği değiştirmiyor.Çok merak eden varsa dediğim gibi bizzat uygulamanın, işin yapıldığı bir yere gidip sorabilir, öğrenebilir.
Kolay gelsin.
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.524
Tepki
54
@muratz
Birincisi agresif olan sizsiniz bu da doğal olarak hatalarınızın ortaya çıkmasından kaynaklanıyor.
İkincisi ben ebat büyüdükçe dpi artar demedim demem de. Bu son derece saçma çünkü. Aksine ebat büyüdükçe dpi düşer dedim. İstersen bir daha oku en baştan....

@Erkan Nehir

Gerçi yazdıklarımı anlasaydın olay bu kadar büyümezdi zaten. :)
Ve son olarak; daha önce net ve kesin konuşurken şu anda "önünü açık bıraktım" demeniz son nokta olmuş...
Ne desem boş.
Siz devam edin bildiğiniz yolda :)
 
Yukarı Alt