Adobe Creative Suite öldü, yaşaşın Adobe Creative Cloud!

gezegen

Üye
Kayıt
6 Eylül 2012
Mesaj
325
Tepki
16
Adebe şirketinin geçtiğimiz pazartesi günü verdiği (Max) konferansında, Creative Suite'in bundan böyle geliştirilmeyeceği, (dolayısıyla CS6'nın, son versiyonu olarak kalacağı), bunun yerine bütünüyle üyelik sistemine dayalı "Creative Cloud"a geçileceği duyuruldu. Bunun için amblem ve kısaltma bile çoktan bulunmuş (Adobe CC=Adobe Creative Cloud, Photoshop CC=Photosshop Creative Cloud, vs.) Bundan böyle Adobe yazılımları fiziksel CD/DVD medya aygıtlarında satılmayacak, OEM versiyonları olmayacak, sadece dijital olarak indirilip kullanılabilecek. Şimdiye kadar pratikte de öyle değil miydi, diye sorulabilir. Abenelik sistemine geçişteki en belirgin farklılıklar şunlar:

- Adobe yazılımlarını bundan böyle satın alamıyor, sadece kirayalabiliyorsunuz. (En ucuz kira şimdilik 20 $/ay kadar.)
- Adobe yazılımlarını, Creative Cloud'a bağlanarak bilgisayarınıza indirip kuruyorsunuz, ancak yazılımlar ayda bir kez Adobe sunucularına bağlanıp aboneliğinizin sürüp sürmediğini (yani aylık kiranızı yatırıp yatırmadığınızı) kontrol ediyor. Aboneliğiniz sürmüyorsa, yazılım da artık kullanılamıyor (kendini kilitliyor.)
- Adobe CC programlarıyla oluşturulan dosyalar/çalışmalar, geriye dönük olarak uyumlu olmadığından, CS6 ve/veya daha eski sürümden programlarla açılamayacak. CS6 ve/veya daha eski sürümler ise, CC sürümlerinin dosyalarını zaten tanımayacak. Yani bir müddet sonra, CC sürümlerine olan bağımlılık artacak. Dolayısıyla, herhangi bir ayda aboneliğinizi sona erdirdiğinizde, daha önceki çalışmalarınızı açamayacak, üzerinde çalışamayacaksınız.

Birkaç gündür ingilizce blog/forum sayfalarında bu gelişmeyle ilgili yabancıların tepkilerini, yorumlarını, eleştirilerini okuyorum. Büyük çoğunluk, abonelik sistemine karşı. Çok küçük bir kesim ise, abonelik sistemini yerinde buluyor. Bu abonelik siteminin, yazılım korsanlığını azaltmayı/yok etmeyi de amaçladığı söyleniyor. Avrupa ve Amerika'daki kullanıcıların büyük çoğunluğunun lisanslı yazılım kullandıkları gözönüne alındığında, aylık abonelik sisteminin sadece Adobe'nin karına kar katacağı, kullanıcıların yazılımları daha pahalıya kullanacakları yönündeki endişeleri haklı gibi geliyor bana. Bu gelişmenin ardından, CorelDraw ile diğer ticari alternatifler, ayrıca Gimp, Inkscape, RawTherapie gibi ücretsiz alternatiflerin öneminin ve kullanımlarının artacağını düşünenler de bir hayli fazla.

Peki siz ne düşünüyorsunuz? Ülkemizdeki kullanıcılar nasıl etkilenir? CorelDraw'la devam mı edilir? Aylık abonelik mi düşünülür? Adobe gözden ve kullanımdan düşer mi? Ne dersiniz?


EK: Unuttum belirtmeyi, Adobe Fireworks bu arada gerçekten öldü. Bundan böyle geliştirilmeyecek ve Creative Cloud'da yer almayacak.






 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Teşekkürler Sayın Gezegen. Yaptığınız bilgilendirme ve başlattığınız tartışma çok ilgimi çekti. Yakında ben de görüşlerimi ileteceğim.

T.Ö.
 

gezegen

Üye
Kayıt
6 Eylül 2012
Mesaj
325
Tepki
16
@Tuncer Özkan

Rica ederim, Tuncer Hocam. Belli ki, konu, lisansla işi olan bizleri ilgilendiriyor. "Kırık" versiyonlar varolduğu sürece kafaları rahat olan kullanıcıların, kılaudmuş-bulutmuş, kiraymış, umurlarında değil gibi.

Benim bu abonelik sistemine geçilmesinden ve okuduklarımdan anladığım, yazılımların satış biçimine son 20 yıldır damgasını vuran bir dönemin bütünüyle kapanmış olması. İlkin müzik alanında yaşanılan bu kiralama yöntemi, Microsoft'un ofisini Office 365 ile kira bulutuna taşıması, Adobe ve Corel'in de aynı adımları atması, yazılım alanında da bir dönemin gerçekten kapanıp yeni bir dönemin başladığının göstergesi. İşin içinde insan olduğu sürece, hangi türden yazılım olursa olsun, bu yazılımı kıracak birileri mutlaka olacaktır. Ancak bu yeni yöntem, daha şimdiden, korsan kullanımı azaltacak gibi görünüyor. Herşeyden önce, her ay Adobe sunucularına bağlanma badiresini herkes atlatabilecek bir bilgisayar teknik bilgisine sahip değil (atlatma yolu bulunmuş olsa bile). Kesinlikle caydırıcı/zorlayıcı bir yöntem. Her ay, her defasında, kim, nasıl uğraşacak? Bilemiyoruz. Yeni yöntem nasıl kırılır, bunu da bilmiyoruz. Ama yapılan tanıtımda korsan kulllanımının azaltılacağına vurgu yaptıklarına göre, adamların bir bildikleri olsa gerek.

Bir ikinci nokta, CorelDraw'ın varlığı olsa gerek. Corel de her ne kadar abonelik-kira-bulut sistemini başlatmış olsa da, bünütüyle geçmiş değil. DVD olarak raflarda satışa sunulmaya devam edilecek. Şimdilik. Yarın o da bütünüyle kiralama yöntemini seçebilir.

Bir şey kesin: Herkes, her taraf (yazılım şirketleri, hem bireysel hem de kurumsal kullanıcılar, kamu ve eğitim kurumları) kendi hesabını-kitabını yapıyor bugünlerde ve önümüzdeki süreçte de yapmaya devam edecek. Neler değişecek, neler aynı kalacak göreceğiz ama benim bu süreçteki beklentim ve umudum, ister ticari ister özgür yazılımdan olsun, alternatif yazılımların güçlenmesi, rekabetin artması. Çünkü yarın Adobe'nin veya Corel'in, aylık kira bedeli olarak ne kadar talep edeceklerini bilemiyoruz. Yazılımlarının kırılmasına göz yumup yummayacaklarını da bilemiyoruz (şimdiye biraz yumdukları gibi.) Adobe çoktan tekel, hem fiyatı ve hem de kullanım yöntemini birbaşına belirleyecek güçte çoktandır. Belki de yaptıkları bu en son radikal geçiş, tam da böyle olduklarını ve diledikleri değişiklikleri yapma gücüne sahip olduklarını gösterme zamanının geldiğini göstermek için.

Kimi yabancıların yorumları, CorelDraw için yeni bir fırsat doğduğu yönündeydi. Ücretsiz alternatifler GIMP-Inkscape-Scribus üçlüsünün birleşmesi ve güçlenmesi için mükemmel bir neden ve zaman olduğunu söyleyenler de oldu. Adobe'nin miladını doldurduğunu düşünenler de oldu. Ben ücretsiz alternatiflerin güçlenmesini ümit ediyorum. Aksi halde herkesin işi yaş.
 

Emre ÇETİNER

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
23 Eylül 2012
Mesaj
483
Tepki
17
Ağır bir cevap olacak ama ortada gerçek işlerin dolaşacağı kanısındayım. Ben bu kiralama yönteminden umutluyum. Her zaman ticari getirisi olan şeylerin götürüsü olması gerekir bu ticaretin kuralı. Burada belki başka kurumlar etkilenebilir. Ama eminim bir önceki sertifika programı ile satılan adobe ürünleri diğer kurumlar içinde sertifika kirası örneğin yıllık olarak verilecektir. Adobe her zaman iyi iş çıkaran bir firma bunu göz ardı edemeyiz. İstedikleri ücretleri de sonuna kadar hak eden bir firma. Ülkemizde para verilmese bile, her gün ağlayıp sızlıyoruz şu kadara bu iş yapılır mı yok photoshop yükleyen grafiker oluyor vs. İşte bunlar içinde caydırıcı bir nokta. Bence çok isabetli hareket ediyor adobe.
 

newcoder23

Üye
Kayıt
12 Eylül 2012
Mesaj
18
Tepki
1
Türkiyede bence bu sistem tutmaz. Adobe Cs sürümüne devam edilir. Yada bu progamında bi cracki falan yapılır hacklerler hemen. Bu konuda üstümüze yok dünyada :) Ama artık Türkiyede herşeye sınır geliyor. Artık öyle eskisi gibi warez paylaşımları yapmak kolay değil hemen savcılık la kapatılıyo. Ama aslında ben internet özgürlüğünün ksıtlanmasına karşıyım. Neden ? Arkadaşlar Windows bi işletim sistemi yapıyo Örnek : Win7 . Ne kadara satıyo 450 TL. El insaf be adam. İnsanlar ne kazanıyoki sen bu insanlardan bu kadar para sömürüsü yapıyosun. Sonra türkiyedeki kullanıcıların çoğu kaçak kullanıyo yok şöle yok böle. Eğer sen bu fiyatı uygun fiyata düşürürsen, atıyorum 50 Tl lik gibi bi fiyata, hem orjinal işletim sistemini herkes alır böylece seninde semayen kat kat artar. Fiyat 450 TL yken 5 kişi alıyosa 50 Tl ye düşünce 50 kişi çok rahat alır. Yani bu şöyledir herkes zengin olursa hırsızlık olmaz mantığı gibidir. Ama tabi hırsızlığı zevk için yapanlar hariç.
 

cemgiray

Üye
Kayıt
2 Nisan 2013
Mesaj
18
Tepki
0
Kısa sürede Çark ederler Bu yolu İlk Microsoft denedi ( Aktivasyon olayı ) hatırlarsanız ve satışlar çakıldı. Adobe zaten tekel benim ne yapsam tutar diyor ama kendine rakip çıkarmaktan başka işe yaramaz.
 

İsmail ÇOBAN

Grapiksel
Bronz Üye
Kayıt
12 Mart 2010
Mesaj
1.452
Tepki
44
tuttum ben bunu ticaretle uğraşıyorsan birşeylerden fedakarlık etmen gerekir. şu matbaacılarda toplasan 10 kişi lisanslı program kullanıyordur. corelDraw da bunu yaparsa ki iyi olur mutlu oluruz..
 

gezegen

Üye
Kayıt
6 Eylül 2012
Mesaj
325
Tepki
16
@Emre ÇETİNER

Lisanslı kullanımın, bilinçli kullanım, bilinçli kullanımın ise kaliteli kullanım olduğunu düşünürüm ben de. Ama ben bu gelişmeye "lisanssız kullananlar elenir/elensin, ortada lisanslı kullananlar kalsın sadece, bak gör o zaman kaliteyi" şeklinde düşünmüyorum. Ortada bilinçli kullananlar kalacak, çalışmaların ve işin kalitesi artacak diye de bir tekelin dümen suyuna girilecek değil. Nitekim yılların yılı lisanslı (bireysel ya da kurumsal) pek çok kullanıcı da aynı fikirde. Herkes kendi iş penceresinden bakıyor olaya (haklı olarak). Adobe yaptığı değişiklikle, benden bundan böyle daha fazla koparacaksa, beni bundan böyle adeta çıkmayacağım bir kuyuya düşürecekse, bunu neden kabul edeyim? Ticaret ve sadakat/bağlılık, başka başka şeyler.

@newcoder23

En son CS 6 sürümü, bu tarihten sonra en fazla 5 yıl daha kullanılır. Sonra gene istemesen de yol ayrımındasın. Çünkü o 5 yılın ardından, ne pisaya senin CS6 ile oluşturduğun dosyayı (sorunsuzca) açabilecek, ne de sen piyasadakileri. Bulut abonelik sistemi de hemen kırılır mı, bir yolu hemen bulunur mu, bunu, bilemeyiz. Ancak er-geç bulunacağını tahmin etmek için güç değil. Fakat bulunsa bile, ben bu yeni sistemde, şimdiye kadarki bilindik/alışıldık yazılım kırma türünden olmayacağını, dolayısıyla her isteyenin kırmak istese de beceremeyeceğini tahmin ediyorum.

Bu arada, ücret konusunda, bence biraz haklısın. Olay, biraz da satın alma gücüne bağlı. Bizim gibi satın alma gücü düşük ülkelerde, korsan yazılımın yaygınlığı tesadüf değil. İsviçre gibi satın alma gücü yüksek ülkelerde korsan yazılımın yok denecek kadar az olması da tesadüf değil. "Karışık bir iş vesselam."

@cemgiray

Bu da mümkün gerçekten. Şirketler ebedi değil. Ne kadar büyük, sağlam, güvenilir olurlarsa olsunlar, batmaya giden yanlış adımları her şirket atabilir. (Şirket batmaları bu sebepten, budala olmalarından değil.) Aynı şey, Adobe şirketi için de geçerli. Şu anda bütünüyle yanlış adım atmış olabilirler. Bugünlerde, kendisini kısa bir süre içinde satın alacak veya devre dışı bırakacak bir rakibi doğurmuş olabilirler. Şaka gibi ama, "Adobe'nin hisseleri yarından itibaren düşer, Apple da kelepir fiyatına Adobe'yi satın alıp bu saçmalığa son verir" şeklinde sesler/dilekler/çağrılar bile okudum (Adobe'nin sadık müşterilerinden).

@İsmail ÇOBAN

Corel de yaptı-yapmak üzere zaten. Şu anda kesinlikle pusuda, bekliyor, gözlüyor. Aslında tam da yapmamakla yeniden güçlü bir pazar payı kapabilir (diye düşünenler çok.)
 

gezegen

Üye
Kayıt
6 Eylül 2012
Mesaj
325
Tepki
16
Bu arada, sanırım kimsenin karşı çıkamayacağı güzel bir getirisini belirtelim yeni abonelik-bulut sisteminin. Bundan böyle (yazılımlardaki) versiyon karmaşası ve buna bağlı uyumsuzluklar, pürüzler, sorunlar ortadan kalkacak, çünkü herkesin kullanacağı araç, aynı araç olacak, herkes aynı güncel yazılımı ve hizmeti kullanacak. Bundan böyle, yok CS4'te gönderdim CS5 açmadı, şurası kaydı-burası oynadı yok. "CC" ile biten yazılımlar çemberinde kalındığı sürece, neyse o, herkes için, heryerde, her zaman.
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
Aslında Emre Çetiner'in düşüncesine ben de katılıyorum. Lisanslı kullanım geldiğinde belki az belki çok sektöre kalite farkı gelecektir.

Bir de bahsi geçen bulut ücretleri özellikle batı dünyası için komik sayılabilir. Ama Bizim alım gücümüz düşük olduğundan, tasarım işlerinde de fiyat kırarak rekabet yaptığımızdan dolayı belimizi gayet doğal bükecektir.

Ama bir yandan da bu melanette işimize kalite getirebilir diye düşünüyorum. Lisansa para ödeyen adam çok da fiyat kırmayacaktır. Yada 50 -100 Tl işine para ödemeyi çok gören adam bu meslekten çekilecektir bu da bir fayda sağlayabilir dolaylı olarak.

Diğer arkadaşlarımızın dediği gibi bir crack olayının olabileceğini düşünüyorum lakin ortalama bir ilaçlama durumundan çok daha zor olacağı da aşikardır bunun. Çünkü güncellemeler için sürekli buluta bağlı kalmak gerekebilir.

Bir de Türkiye için geçerli olan yeni şeylere karşı olma, alışkanlıklardan vazgeçememe durumu var. Teknoloji ne kadar ilerlesin, ne kadar sorun çıkarsa çıksın adamlar hala bildikleri gibi gidiyor.

Örneğin Türkiye de PDF ne bilmeyen matbaalar var gayet iyi iş yapıyorlar, PDF'İn baskıya uygun olmadığını söyleyen ustalar var:). Hepsinden daha acı verici olanı :) Hala freehand kullanıp (2003'de bitti) onlara uymamızı isteyenler var. Adam ne sağlıklı pdf yapabiliyor, Ne düzgün renk gözlemleyebiliyor, ne efekt kullanabiliyor, ne transparan Tiff dışında format kullanabiliyor ama hala onun istediği gibi iş yapmamızı bekliyor. Konuyla çok bağlantılı değil gibi gözüküyor ama benim sektörüm cs6 ile 15 sene idare edebilir emin olun:) Hem de matbaaya açık ai ve indizayn dosyalarını pdf'den bihaber göndererek...
 
Yukarı Alt