Ai, yada Corel'den FreeHand'e aktarılan dosya nasıl anlaşılır?

fasuto53

Üye
Kayıt
9 Şubat 2012
Mesaj
2
Tepki
0
Arkadaşlar, Corel veya Adobe Illustrator ile export edilip yada kopyalayıp Freehand'e yapıştırma ile oluşturulan Freehand çalışmasının Freehand ile yapılmadığı anlaşılır mı? Freehand herhangi bir dosya dökümü oluşturuyor mu? (AutoCad'da olduğu gibi)

(Soruyu sormamın nedeni bazı okullarda hala hocalar piyasadaki kendi geçerliliğini korumak adına olsa gerek Freehand ile ödevlerin yapılmasını zorunlu tutmakta, Freehandci arkadaşlar kızmasın ama Freehand malum tarih oldu. Grafik bir sanat dalıdır ve sanatta hiç bir tekniğin zorunluluğu yoktur, her şey her yöntemle ifade edilebilir. Ben MSGSÜ ekolünden geçiyorum ve böyle bir saçmalık görmedim. Yeni bir program öğrenmekten aciz kalmış o eğitim görevlilerini kınıyorum. O kişilerin bu mesajı okumalarını da gönülden arzu ediyorum)
 

gezegen

Üye
Kayıt
6 Eylül 2012
Mesaj
325
Tepki
16
2013 yılında Freehand kullanımını zorunlu kılan o dangalak hocalara, bilgisayarlarında kullandıkları Freehand'in lisanslı olup olmadıklarını sor. Zamanında, olmaz ya hadi oldu diyelim, lisansla satın almışlarsa, bugün nerden ve nasıl lisans satın alabileceğini sor onlara. Rapidshare'den-kırekli-indir-kullan-canım türünden bir yanıt alırsan, "pırof olmuşsun ama adam olamamışsın" de.

Adobe, Creative Suite 7 için klasik "satın al-bilgisayarına kur" yazılım biçimini Creative Cloud yoluyla bütünüyle terketmeyi düşünürken (ingilizce haberi için tıkla), ülkemizdeki profların nuh-nebiden kalma Freehand'de ayak diremeleri, o profesörlerin de nuh-nebiden kaldıklarını gösterse gerek.
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Merhaba,

Sorunuza yanıt olarak söylemek gerekirse, FH'ye diğer programlardan kopyala-yapıştır yöntemiyle nesne ekleme, dikkatli bir FH operatörü tarafından anlaşılabilir. Çünkü, her programın kendine özgü nesne yapısı vardır. Her zaman olmasa bile, genellikle bazı ipucları ile bu ortaya çıkabilir. Örneğin bir degrade hemen kendini belli eder. Ayrıca kontür kalınlıklarında da bazen sapmalar olabilir. Kaldı ki, efektler zaten yeterince sıkıntıyı ortaya koyacaktır.
Kısacası, basit nesnelerle çalışırsanız belki durumu kurtarabilirsiniz. Ama gelişkin bir nesne yapısı var ise, hocanız durumu hemen çakar!

Üniversitelerdeki bu sorunu ise yorumlayamayacağım. Acıklı bir öykü bu.

Tuncer ÖZKAN-iSTANBUL
 

fasuto53

Üye
Kayıt
9 Şubat 2012
Mesaj
2
Tepki
0
Bu ödev bir arkadaşımın ödevi, hocalarına linki göndermesini isteyeceğim:)
 
Yukarı Alt