Ali Tekin Çam

Ömer YILDIZ

Admin
Yetkili Kişi
Kayıt
29 Temmuz 2007
Mesaj
2.320
Tepki
92
Uzun zamandır üyemiz olan Ali Tekin ÇAM, zaman zaman yarışmalarda juri üyeliğimizi yapmıştır. kendisinin değerli çalışmaları için teşekkür ederiz.

Ali Tekin Çam
BİOGRAFİ



• 01.04.1957 Eskişehir - Seyitgazi doğumlu (Esas doğum tarihi: 31.12.1956)

• İlköğrenimini Eskişehir - Malhatun İlkokulu’nda yaptı. Eskişehir-Devrim Ortaokulu’nu bitirdi. Eskişehir - Ahmet Kanatlı Lisesi’nde 1. sınıfı okudu ve İstanbul - Behçet Kemal Çağlar Lisesi’nde orta öğrenimini tamamladı.

• 1977 yılında girdiği Istanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’ne bağlı Uygulamalı Endüstri Sanatları Yüksek Okulu (IDGSA-UESYO)’dan (Sonradan Mimar Sinan Üniversitesi - Güzel Sanatlar Fakültesi-Grafik Bölümü oldu) 1983 yılında mezun oldu.

• Grafiğe1978 yılında, Grafik ustaları; Edip Pınarlı ve Ibrahim Tapa’nın sahibi oldugu Meta Yayıncılıkta basladı.

“Dünyaca Ünlü Karikatüristler” adı altında 13 ayrı yabancı karikatür ustasının albümlerinin yayınlanmasında görev aldı.
Öğrenciliğini, çalışma hayatını sürdürürken tamamladı.
1979 Murat Reklam - Yardımcı Grafiker,
1980 Arma Tanıtım - Grafik Tasarımcı,
1982 Tunajans - Grafik Tasarımcı,
1983 Güzel Sanatlar Reklamcılık - Grafik Tasarımcı,
1984 Türker Reklam - Grafik Tasarımcı,
1984 Kısa Dönem Askerlik,
1985 - 1989 Resim Ofset - Grafik Tasarımcı,
1989 - 1990 Erler Matbaacılık - Grafik Tasarımcı,
1990 - 1993 Eda Grafik - Grafik Tasarımcı,
1993 - 1996 Basım & Tanıtım - Grafik Tasarımcı,
1996 - 2000 Tem Ofset - Grafik Tasarımcı,
2000 - 2008 Sinangin Matbaacılık Ambalaj ve Promosyon şirketinde Grafik Tasarımcı olarak halen çalışmaktadır.

Çalışma hayatı süresi içerisinde kartvizitten afişe, ambalajdan broşüre kadar geniş bir yelpazede çok sayıda tanıtım ve ürüne tasarım-uygulama hizmeti verdi.
Bilgisayarla Tasarım Programları, Basım teknikleri, Fotoğraf, Reprodüksiyon ile Logo, Ambalaj, Broşür tasarımı konularında uzmanlaştı.
2003 yılında SSK’dan emekli oldu.

Mesleki Aktiviteleri:
• 1983-1999 yılları arasında; Grafikerler Meslek Kuruluşunun yıllık periyodik “Grafik Ürünler Sergisi”nin tamamında tasarımlarıyla yer aldı.

• 1997-1999 yılları arasında Matbaa & Teknik isimli sektör dergisine (12 sayı - Her sayı yaklaşık 10 sayfa) “GRAFiKNAME” isimli bir bölüm hazırladı. Bu bölümde; Grafik ustalarına, grafikle ilgili teknik ve kavramlara, grafik aktivitelerine yer verdi.

• 1999 yılında “Baskı ve Kağıt Dünyası” isimli sektör gazetesine (4 sayı) “GRAFiKSEL” isimli tam sayfa bir bölüm hazırladı. Ağırlıklı olarak sektör ustaları ile, röportajlara yer verilen bu bölümlerde ayrıca “Grafik Tarihinden”, “Grafik Canavarı” ve “Maccopat” isimli köşeler yer alıyordu.

• Grafikerler Meslek Kuruluşu’nun gerçekleştirdiği “LOGOTÜRK” ve “Türk Grafik Sanatçıları” kitapları ile Alternatif Yayıncılığın sektörümüze kazandırdığı 5 adet “Türk Grafik Tasarımcıları” kitaplarında yapıtları ile yer aldı.

• Acar Matbaacılığın yayınladığı 'Matbaa Sektöründe Pratik Bilgiler El Kitabı'nda "Grafik - Tasarım Nedir?" başlıklı bir çalısması yayınlandı.

• Editörlügünü Ceyhun Akgün’ün yaptıgı“Ambalaj Tasarımı” isimli kitapta “Ambalaj nedir?”, “100 soruda ambalaj”, “İki çift söz” isimli makaleleri ile portfolyosu yayınlandı.

• “İki çift söz” isimli makalesinin kısaltılmışı Macline (Ocak 2005) isimli bir mesleki dergide yayınlandı.

• 1995 yılında AutoSport isimli otomobil dergisi için, ilk Türk otomobili Devrim’e ait hazırladığı bir röportaj yayınlandı.

• Hazırlıkları 2006 yılında tamamlanan ve 280 grafik tasarımcı ile 15 Hat sanatçısının eserleriyle iştirak ettiği “Türk Grafik Tasarımcıları- LOGO” isimli kitabın Editörlüğünü üstlenerek yapımını gerçekleştirdi. Ayrıca bu kitapta yer alan 14 sayfalık logo ile ilgili teknik bilgileri derledi.

• 2006 yılında yayımlanan 124 grafik tasarımcı ve 45 illüstratörün yer aldığı “Türk Grafik Tasarımcıları-5” isimli kitabın Editörlüğünü üstlenerek yapımını gerçekleştirdi.

• 2007 yılında Türk Grafik tarihi için önemli bir kaynak olacak “Ustalara Saygı” bölümünü Grafik Tasarım Dergisi için hazırladı. Bu bölümde 9 Grafik ustasına ait belge ve bilgileri yayına hazırladı.

• Bir zamanlar; Grafik Mesleğinin en yoğun icra edildigi yer olan Babı-Ali’nin tarihi ile ilgili araştırmaları zaman zaman bu bölgeye ait Sultanahmet Gazetesi’nde yayınlanmaktadır.

• İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi’nin (Mimar Sinan Üniversitesi) 80’li yıllardaki mezunlarından oluşan, İDGSA80’liler gurubuna ait “DERGİMİZ” de Akademi’nin belleğine ait çalışmaları zaman zaman yer almaktadır.

• İDGSA80’liler gurubunun; Akademi’nin kuruluşunun 125. yılı onuruna 125 eserle katıldıkları, 21 Nisan - 21 Mayıs 2008 tarihleri arasında MSGSÜ - Mimar Sinan Salonu’nda gerçekleşen İSTANBUL-U-YORUM karma sergisi’ne iki çalışması ile katıldı. Bu sergi; 6 Haziran - 6 Temmuz 2008 tarihleri arasında Beyoğlu - Attila İlhan Kültür Merkezi’nde tekrarlandı.


Çalışmalarından bazılarını görmek için aşağıdaki linklere tıklaynız.

PORTFOLYO 1
PORTFOLYO 2
 
Kayıt
31 Aralık 2009
Mesaj
478
Tepki
2
Bilgilendirdiğiniz içi teşekkür ederim Ömer Bey.
Portfolyosunda özellikle afiş çalışmaları çok iyi esinlenmek gerek :)
 

farukcagla

Grafik Öğretim Görevlisi
Kayıt
24 Şubat 2008
Mesaj
642
Tepki
23
Şimdi Portfolyosunu sunduğumuz grafik tasarımcısı; Ali Tekin ÇAM.

Ben Ali Tekin ÇAM’ı 2008 yılında Grafikerler Meslek Birliği’ni kurma çabalarımız sırasında şahsen tanıma şansını buldum. Bu çabalarımız sırasında karşılaştığımız zorluklar bizi birbirimize yaklaştırdı, dostluğumuzu pekiştirdi. Meslektaş olarak sanat anlayışlarımız ve grafikerlerin sorunları ve bunların çözüm yolları konularında da bir çok noktada fikir birliğimiz oluştu.

Grafikerlerin birlik ve beraberliği konusunda DAVA ARKADAŞIM olduğu kadar;
her ikimize açılan mahkemeler sırasında da hakim karşısında birlikte ayakta durduğumuz için, böyle bir DAVA ARKADAŞLIĞIMIZ da oluştu.

Haklı olduğu konularda taviz vermeyen onurlu bir duruşa sahip ender sanatçı' lardandır Ali Tekin ÇAM.

Adının baş harfleri: ATÇ… Kendisine ait logo yapmış; san ATÇ ı…

Ali Tekin ÇAM= Sanatçı demenin kısaltılmış biçimi…

Gerçekten doğru…

Grafik tasarımcılık mesleği Dünyada Graphic Art olarak yani sanat olarak anılıyor.

Ali Tekin ÇAM da kuşkusuz grafikerlik mesleğinin, grafik sanatçılığı olduğunu gösteren başarılı ustalardan biri.

Onun İstanbul afişlerine baktığınızda bunu daha iyi anlayacaksınız.
İstanbul’un iki yakasını bir birine özlem duyan kadınla erkek şeklinde ifade etmiş.

3+4=7 afişi ise yüzlerce yıllık İstanbul tarihini kısacık bir formülde ve nefis bir grafik anlatımla özetliyor. Görsel simge olarak kullandığı Müslümanın hilaliyle, Hristiyanın haçı ile Yahudinin Davut Yıldızını bir araya getiriyor ve İstanbulun trafik plaka sayısı 34 ile birleştirip 3+4=7 diyerek, bu 3 büyük dinin 7 tepeli İstanbulda yüzyıllardır birlikte yaşadığını filozof-grafiker olarak kestirmeden ifade ediyor.

Her sanatçı biraz da filozoftur. (Filozof; felsefeci; düşünür)

Ali Tekin Çam da felsefe olmadan, düşünce olmadan sanatın olmayacağını, her şeyin program bilgisi ve teknik beceri olduğunu iddia edenlerin yanıldığını bu eserleriyle gösteriyor.

Hele İSTANBUL kelimesiyle THUNDER (ŞİMŞEK-YILDIRIM) kelimesini birleştirdiği ISTHUNBUL afişi var ya, işte bu da İstanbulun dünya üzerinde ne denli önemli bir kent olduğunu adeta gök gürültüsü eşliğinde ifade ediyor. Ben ilk defa bir afişten gümbür gümbür ses geldiğini bu çalışma ile gördüm ve bu sesi duydum…İstanbul, yıldırım olmuş,şimşek olmuş, dünya üzerinde çakıyor!

ATÇ’nin logoları da mükemmel. Hepsi birer tipografi harikası. Özellikle fontlarla oynamadaki başarısı çok ustaca. Hele figüratif logoları gerek stilizasyon ve soyutlama kalitesi olarak gerekse uluslar arası logo kalitesi olarak çok başarılı.

Ali Tekin ÇAM’ın logoları ve afişleri Türkiye kalitesinin çok üzerinde, uluslar arası kalite standartlarında.

Matbaa işleri ise, Müşterilerin ticari kaygılarla her şeye karıştığı Türkiye standartları içerisinde yine de çok iyi bir düzeyi yakalamayı başarmış…

İşte büyük bir usta, işte grafik tasarım ziyafeti… Ben çok beğendim, sizin de beğeneceğinizi umuyorum.
 

Kerim ÖKSÜZ

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
22 Aralık 2007
Mesaj
1.394
Tepki
19
Kalp grafiği şeklindeki İstanbul silüeti çok hoşuma gitti. Tabi ustanın diğer çalışmaları da...Kendisiyle tanışmak isterdim.
 
Yukarı Alt