Ambalaj tasarlarken taşma payını nasıl ayarlamalıyım?

Kayıt
20 Kasım 2020
Mesaj
1
Tepki
0
Merhabalar,
Bir peynir markası için ambalaj tasarlıyorum. Ölçüleri 12 cm e 12 cm olucak. Peynirlerin boyutları farklılık gösterdiği için 2 şer cm içerden yazı ve fotoğraflar başlayacak. Yani tasarım 10 cm'e 10 cm gibi olucak. Yine de taşma payı bırakmalı mıyım?

Hangi formatta yaparsam daha iyi olur? Pixel yerine cm seçtim. Resuliton ı pixel-centimeters seçtim ve 120 ayarladım. Cmyk color seçtim. Colar profile ve pixel aspect ratio yu ne olarak seçmem gerekiyor? Ve çalışmayı transparan mı açamalıyım, yoksa beyaz arka planda mı? Daha önce basımla alakalı bir şey yapmamıştım. Lütfen yardımcı olur musunuz?
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
607
Tepki
74
Merhaba, kolay gelsin,

Evet, temennim bu, kolay gelsin. Amaaa, çok yanlış yoldasınız!

1. Zemin çalışmanız var mı? Zemin çalışmasının ne olduğunu biliyor musunuz?
2. "İçeriden 2 cm başlayacak" demişsiniz. Olabilir. Buna marj alanı veya marjin diyoruz. Ama "taşma payı" dediğimiz başka bir konudur. Taşma payı, kesim ile ilgili bir konudur. Eğer ki, bir zemin çalışması varsa, ki bu bir fotoğraf veya bir renk olabilir, o zaman konuşulacak bir konudur. Taşma payı bir tasarım unsuru değildir. Ama marj alanı tasarımsal bir konudur.
3. Format ile neyi kastediyorsunuz? Eğer ölçü olarak diyorsanız, baskıya gidecek işler piksel ile değil cm (işe biraz daha hassasiyet katmak için mm) kullanmalısınız. Piksel kavramını bir tasarım bütünlüğü içinde ancak Web için kullanabilirsiniz.
4. Resolution (Çözünürlük) kavramı,evrensel olarak piksel/inch ile tanımlanır. piksel/cm başka bir kavramdır ve baskıdaki tram büyüklüğü ile ilgilidir.
5. Öyle anlaşılıyor ki, çalışmayı Photoshop'ta yapıyorsunuz. Olabilir, ama Photoshop'u bir final programı olarak düşünmek, yöntem olarak pek önerilmez. Zaten Photoshop'ta yetkinlik olarak bıçak izi ve taşma payı görevi yüklemek yanlıştır. Elbette tasarımdaki görselleri Photoshop'ta geliştirebilirsiniz ama final programı olarak Adobe Illustrator veya Corel Draw kullanmalısınız. Eğer çalışmanızı illaki Photoshop'ta bitirirseniz, dosyayı matbaanın kalıp (veya film) atölyesindeki ustanın bir kaşını kaldırıp size öyle baktığını göreceksiniz..
6. Baskıya gidecek iş elbette CMYK olmalı. Ama içinde eğer ekstra renk dediğimiz Pantone renkleri de varsa... İşte o zaman buraya daha detaylı bir bilgi aktarımı yapmak gerekecek ama şimdi bunu yapmaya mecalim kalmadı...
7. Son olarak, size epeyce yıkıcı gelecek sözü söylemek zorundayım: İşi mutlaka tanıdık bir matbaaya götürün. Samimi uyarıları ciddiye alın. Sıradan bir matbaaya götürürseniz işi perişan etmeleri mümkündür hatta işin, projenin büyük hızla parmaklarınızın arasından matbaanın müşteri havuzuna doğru aktığını göreceksiniz.

Sevgiler.
Tuncer ÖZKAN - İstanbul
 
Yukarı Alt