Ambalaj Tasarımı Matba Kısmı Nasıl Çıktı Alınır ?

Kayıt
25 Eylül 2019
Mesaj
8
Tepki
2
Merhaba bir konuda yardımınıza ihtiyacım var. Yardım ederseniz çok sevinirim çünkü nasıl yapacağımı hiç bilmiyorum.
Benden ambalaj tasarımı yapmamı istediler elimde bir pdf var ölçü bilgileri bu pdf de mevcut.
Ben bu ölçülere göre tasarımı corel de yaparım fakat daha önce hiç ambalaj tasarımı yapmadım.

Matbaa kısmı nasıl işliyor bilen var mıdır ?
Misal adamlar bunu direk basım sonra kesiyorlar mı ?
Peki kesim işlemini kalıplarla mı yapıyorlar ?
Eğer kalıplarla yapıyorlar ise bu kalıpları nasıl hazırlıyorlar ben onlara pdf olarak versem rahatca çalışabilirlr mi ?

Elimdeki pdf corel de açtım.
https://user-images.githubusercontent.com/40228440/77088947-376df800-6a16-11ea-8b54-405c1ffbae2a.PNG

Beni biraz aydınlatabilirmisiniz ? Yardımcı olursanız çok sevinirim. Patrona yapamadım demek istemiyorum.
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
607
Tepki
74
Merhaba genç arkadaşım,

Ambalaj üretiminde süreç şu şekilde işler.
Kutusu yapılacak ürünü müşteri size verir, siz de buna göre tasarımınızı kağıda üç boyutlu olarak kalemle çizerek oluşturursunuz. Müşteri ile bunun üzerinde tartışır, biraz yol alırsınız.
Doneleri bir araya getirerek çizim programında çizimi oluşturursunuz. Adobe Illustrator bunun altından kalkar. Son olarak bunu müşteriye onaylatırsınız (ya da reddeder..)
Kutuyu açık olarak teknik çizimini oluşturur, yüzeyleri bu çizime yerleştirirsiniz. Burada taşırmalara dikkat etmelisiniz.
Teknik çizimi bıçakçıya gönderir, bıçak ve kırım izlerini yaptırırsınız. Yüzeyleri yerleştirdiğiniz A.İ. dosyasından bir renkli çıkışı alıp, bıçakçıdan bir numune kesim yaptırırsınız. Böylece tam bir kutu örneği oluşturursunuz, bunu koşa koşa müşteriye götürür, onu heyecanlandırırsınız. ( Ya da bu ne rezil iş deyip sizi kovalar... Bu işler böyle.)
Bu arada iliştirdiğiniz dosyaya baktım. Bir profesyonel yapmış. Renkli çizimlerin anlamı, kırmızılar kesimi gösterir, maviler de kırımı. Bıçakçı buna göre bıçakları yerleştirir.
Eğer müşteri gerçekten cepte keklik ise, bıçak masrafını şimdiden öder, müşterinin gözünü boyarsınız. Sonradan tabii ki acısını çıkartırsınız. Ama henüz müşteriyi kafalamadıysanız kesimi siz kendiniz kretuar (kesim kalemi) ile yaparsınız. Ama bunun için epeyce el alışkanlığı gerekecektir. En iyisi bıçakçıda numune yaptırmaktır.

Bugün çok argo söz kullandım. Umarım samimiyetimi yanlış yorumlamazsın. Yaş ilerleyince müşteri ile konuşurken bile inanılmaz iğnelemeler yapıyorum.

Sağlıcakla kalın.

Tuncer ÖZKAN
 
Kayıt
25 Eylül 2019
Mesaj
8
Tepki
2
Tuncer bey verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ediyorum çok işime yaradı
fakat anlayamadığım bir kaç kısım daha var rica etsem beni aydınlatırmısınız ?

Efendim katlama çizgilerini ben mavi renk de ve kesim çizgilerini kırmızı renkte gösterirsem bu renkler baskıda görülür.

https://user-images.githubusercontent.com/40228440/77148789-4b127080-6aa1-11ea-9a25-6394efef2466.PNG

Yukarıdaki gibi yaptım ve bu şekilde pdf olarak göndersem baskıda sorun yaşarmıyım.
Birde ben corelden pdf olarak çıktı alıp onu a4 de bastım fakat gerçek ölçülerinde olmadı.

https://user-images.githubusercontent.com/40228440/77149664-29b28400-6aa3-11ea-9215-d13a860567ae.jpeg
https://user-images.githubusercontent.com/40228440/77149669-2d460b00-6aa3-11ea-9017-8897a427b77d.jpeg

Gerçek ölçülerinde pdf almak için bir öneriniz var mı ?


Edit:

Efendim ben yeni bir proje oluşturdum corel de a4 boyutuna göre ve 10 cm bir çizgi çizdim sonra onu bastım ve ölçtüm 10 cm çıktı yani gerçek boyutunda bir çıktı alabildim.
Fakat benim yaptığım işlem A4 boyutunda değil eni 67 cm boyu 41 cm ben projemi 100cm 100cm olarak oluştırsam matbaa da sorun yaşarmıyım.


Umarım cevap verirsiniz Teşekkürler Sağlıklı Günler.
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
607
Tepki
74
Tekrar merhaba,

Merakınızı takdirle karşılıyorum. Bilgileri sünger gibi çekiyorsunuz. Buradan algı düzeyinizin de yüksek olduğunu görüyorum.

Sondan başlayarak, yanıtlamak gerekirse, A4 içinde bir çizimi yine A4 (sayfaya sığdır komutunu vermeden) bastığınızda çiziminizdeki ölçüleri tam olarak alırsınız. Ama projeniz eğer A4'den büyükse, mesela 41x67cm ebat varsa o zaman A4 yazıcıdan paftalama yaparak baskı alırsınız. Yani A4 parçalara bölerek çıkış alırsınız. Corel Draw'ın oldukça gelişmiş bir paftalama yeteneği vardır. Ama artık bu yetenek, yazıcı sürücülerinin neredeyse hepsinde vardır. C. Draw, pafta birimlerinin herbirinde kağıdın üstüste gelme çizgileri de vardır.
Neyse,
Gelelim matbaa kısmına.
Matbaada zaten işin kendisi kadar kalıp alınıp, o ölçüde kağıda basılacağı için bir sorun yoktur. Yani baskı kısmında sorun yaşar mısınız, hayır.

İlk sorunuz, kesim ve kırım çizgileri baskıda çıkacaksa bu ne iş? Diye sormuşsunuz.

Ambalaj projesi iki aşamalı, baskı ve kesimden oluşur bildiğiniz gibi. Önce bas, sonra kes. Bir de yapıştırma aşaması var ama onu genellikle mücelithane yapar.

Evvelki mesajımda da belirttiğim gibi, ambalajın kesim izleri bıçakçı tarafından oluşturulur. Aynı iş baskıya giderken bu sefer siz bilgisayarınızda bıçak izlerini siler, öyle matbaaya gönderirsiniz. Matbaada kalıp aşamasında da bu izler silinebilir ama oldukça risk alırsınız, hatta çoğu zaman imkansızdır.

Demek ki, iş akışınız iki aşamalı.
1. İşi bıçakçıya gönderirken tasarımın üzerinde baskı elemanları olması gerekmez hatta koymamalısınız. Bıçakçı yalnızca mavi ve kırmızı çizgilere bakar.
2. İşin grafik tasarımını bıçak izleri olmadan ayrıca ve tüm tasarım elemanları üzerindeyken baskıya gönderirsiniz.

Ambalaj işini yapan matbaalar genellikle bu hizmeti entegre olarak sunarlar. Böyle matbaalarla çalışmanızı öneririm. Ama biraz pahalı olabilirler fakat bu çok doğal. Çünkü işin riskini önemli miktarda üstlenirler. Ayrıca sorunları size daha işin başındayken aktarırlar ve siz de paraları sobada yakmazsınız.

Kendinizi geliştirdikçe, işin püf noktalarını kavradıkça ve tabii ki sık sık geri dönüşler yaşadıkça belli bir noktaya gelirsiniz. İşte o noktaya gelinceye kadar belki biraz daha az kâr edeceksiniz ama huzurlu olacaksınız. O noktaya kadar gitmek, entegre tesislerle çalışmaktan geçer. Sonraları işi puştluklarını (affedersin, bu günlerde ağzım çok bozuldu, uygun sözcük tembelliğimden) gördükçe entegre tesisler yerine işleri ayrı ayrı atölyelerde yaptırarak inanılmaz kârlar elde etmeye başlarsınız.

Ambalaj tasarımı oldukça keyifli bir iştir.

Umarım siz de bu keyfi doya doya yaşar, bol para kazanırsınız.

Sözlerimi bitirmeden, tasarımınıza baktığımda, bu işi baskıya göndermeden önce, bıçağa gelen objeleri mutlaka ve mutlaka dışarı doğru taşırmanız (bleed) gereklidir. Genellikle 2 veya 3 mm. taşırma yapma gerekir. Ayrıca yüksek tirajlı baskılarda çoklu yerleştirme yaparak baskı masrafını düşürmek gerekir. Bunu siz yapmasanız da matbaa kesinlikle yapar ve size tek tek basmış gibi ücret alır.

Birşey daha gördüm çalışmanızda.
Örnek bıçak izlerinde yapıştırma kulağı varken, sizin kendi çalışmanızda bunu uçurmuşsunuz. Aman, o kulak lazım. O olmazsa kutuyu yapıştıramazsınız..

Herşey gönlünce olsun, başarılar.

Tuncer ÖZKAN
 
Kayıt
25 Eylül 2019
Mesaj
8
Tepki
2
Tuncer bey cevabınız için çok teşekkür ediyorum. Gerçekten beni çok iyi aydınlattınız. Sayenizde kafamda soru işareti kalmadı.
Önce kesim sonra baskı bilgisi ihtiyacım olan bilgiydi.
Fakat bunun birde katlama kısımları var onları genelde yapıştıracak kişi el ile mi katlıyor, yoksa bunun da bir makinası var mı ?
Övgünüz için çok teşekkür ediyorum ben de sizin çok zeki neşeli kibar biri olduğunuzu düşünüyorum.
Kulak kısmını evet unutmuştum fakat daha sonra düzelttim.

Instagram kullanıyormusunuz ? Takipleşelim istiyorum. @prens_miskin lütfen takip ediniz.

Mutlu akşamlar.
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
607
Tepki
74
Tuncer bey cevabınız için çok teşekkür ediyorum. Gerçekten beni çok iyi aydınlattınız. Sayenizde kafamda soru işareti kalmadı.
Önce kesim sonra baskı bilgisi ihtiyacım olan bilgiydi.
Fakat bunun birde katlama kısımları var onları genelde yapıştıracak kişi el ile mi katlıyor, yoksa bunun da bir makinası var mı ?
Övgünüz için çok teşekkür ediyorum ben de sizin çok zeki neşeli kibar biri olduğunuzu düşünüyorum.
Kulak kısmını evet unutmuştum fakat daha sonra düzelttim.

Instagram kullanıyormusunuz ? Takipleşelim istiyorum. @prens_miskin lütfen takip ediniz.

Mutlu akşamlar.

İnstagram'ı yoğun kullandığım söylenemez. Bu benim eksikliğim.
Bilgi aktarım konusunda forumu daha çok tercih ediyorum. Size cevap şeklinde yazdıklarımı diğer forumdaşlar da okuyor. Bu yüzden ve daha verimli olmak adına forum daha iyi gibi geliyor bana. Ama tabii ki özelden de yazışabiliriz. Bunun bir sakıncası yok.

Başarılar.
T.
 
Yukarı Alt