Asp.net Sayı Sıralama--Fibonacci Sayı dizisi

varezci

Üye
Kayıt
8 Eylül 2009
Mesaj
40
Tepki
1
Öncelikle merhaba arkadaşlar. İlk asp.net dersimle karşınızdayım. Algoritmacıların bir çoğu bu sayı dizisini iyi bilir. Fibonacci sayı dizisi 0 1 1 2 3 5 8 13 ... diye devam eden bir sayı dizisidir. Peki bunu nasıl asp.net'te ekrana bir kaç değişken ve for döngüsüyle yazdırırız? İşte bu sorunuza cevap veriyorum arkadaşlar:
Dim a, b, c, i As Integer
a = 0
Response.Write(a & " ")
b = 1
For i = 1 To 11
c = a + b
Response.Write(" " & c & " ")
b = a
a = c
Next

Evet arkadaşlar kodlar yukarıda gördünüz gibidir ve şimdi bunu açıklayalım.
A, b, c ve i olmak üzere 4 farklı değişkenimizi programa önce belirtiyoruz. "A=0" değeri başlangıç sayımız olacaktır ve ekrana " Response.Write(a & " ")" komutu ile 0 yazdırıyoruz.(Not: " " değeri ekrana yazdırdığımız sayılar arasında rahat okunabilmesi için boşluk bırakmak için kullanılır.) Şimdi sayı dizisini arttırmak için kullanacağımız değer olan "B=1" değerini yazıyoruz. For ile döngümüzü oluşturuyoruz. For döngüsündeki "i = 1 to 11" değeri döngümüzün 1 den 11 e kadar dönüp belirlediğimiz işlemi tekrarlayacağını belirtir.Şimdi asıl işlem bölümüne geçelim. Önce döngümüzün içine "C=A+B" yazıyoruz. Bu işlem sonucu tanımladığımız değişkenlere göre C değeri 1'e eşitlenir ve hemen ardından "Response.Write(" " & c & " ")" komutuyla ekranımıza matematik işleminden çıkan 1 değerini yazdırıyoruz.Şimdi sayı artışlarını yapıyoruz. "B=A" değeri ile B sayısı yani 1 sayısının artan 1 e eşit olduğunu belirtiyoruz.Ardından "A=C" değeri ile A sayısının ekrana yazdırmış olduğumuz ve artma işlemi sonucu olan C sayısına eşit olduğunu belirtiyoruz ve döngümüz ikinci sefer döndüğünde ekranda zaten var olan 0 ve 1 sayılarının yanına ikinci bir 1 sayısı yazıyor. Döngü devam ettikçe sayı basamaklarıda artış gösteriyor.
Dipnot: "i = 1 to 11" değeri ekrana toplamda 11 tane sıralama sayı yazar eğer isterseniz daha fazla sayı yazdırabilirsiniz 11 değerini değiştirip.Fakat sayılar büyüdükçe integer değerini başka değerlerle değiştirmeniz gerekir.
Umarım işinize yarayan bir ders olmuştur. Dilim döndüğünce sizlere açıklamaya çalıştım. Bu tarz işlemlerle Asp.net'e yeni başlayan arkadaşların for döngüsünün pratikliğinden ve kolaylığından yararlanmalarını ve kodlama yaparken uzun uzun yazmak yerine bu şekilde işlemlerini bir iki kelimeyle kısaltmanızı sağlamasıdır. :)
 

asıl

Üye
Kayıt
16 Ocak 2009
Mesaj
1
Tepki
0
<script language="VB" runat="server">
sub sayıları bul(source as object, e as eventargs)
dim a, b, c, i As Integer
a = 0
Response.Write(a & " ")
b = 1
for i = 1 to 11
c = a + b
Response.Write(" " & c & " ")
b = a
a = c
next
</script>
<html><body>
<form runat="server">
<asp:label id="label1" text="Kaç tane fibonaççi sayısı görmek

istiyorsunuz" runat="server"/>
<asp:textbox id="textbox1" ontextchanged="sayıları bul"
runat="server"/>
</form></body></html>

ben aynen bu şekilde yazdım ama satır 2de hata veriyoo neden hata veriyo yardım edermisiniz??
hata olarak:
Satır 2: sub sayıları bul(source as object, e as eventargs) bunu gösteriyor.
 
Yukarı Alt