Başım CMYK ile dertte yadım lütfen

futurist

Üye
Kayıt
7 Kasım 2012
Mesaj
161
Tepki
9
Arkadaşlar. Bilirsiniz ki tasarım çeşidine göre renk kodu kullanılıyor web içinse RGB baskılar için CMYK kullanılıyor.

Tamam buna karşı değilim. Şayet şuda bir gerçek baskı işine girmiş herkesin nerdeyse 1 hatası vardır baskıda.
ekranda gördüğün güzel fıstık yeşilini koymuşsundur. baskıya gider bir gelmiş ki haki yani koyu yeşil. sizin renginizden eser yok.

İşte burada tasarımınızı cmyk çevirmelisiniz.
Ve sorun tamda bu kısımda başlıyor.

Ben cmyk içi katalok diye birşey duydum araştıtdım. Pantone katalogu deniyor. Çok kafaya takmıştım 300 t. nerdeyse alacaktım.
Çalıştığım şirketteki kız. RGB ayrı, CMYK ayrı, pantole renk ayrı dedi.

Hadi ben bilmiyorum.
Yıllarca kartvizit basmış kişiler nerden öğrendir.
mesela siyah Cmyk siyah: 30 30 0 100
cmyk beyaz 0000
kırmızı. cmyk : 80 90 0 100
İşte böyle sırayla cmyk kodlar nelerdir.
O gün kart yaptım yazı rangini cmyk: siyah 100 100 100 100 yaptım. grafiker olmaz ya ofsette dedi ama kart çoktan baskıda.

İşte benim için cmyk pantone nedir.Böye kataloğ varmı
 

GürhanErkal

Altın Üye
Altın Üye
Uzman Üye
Kayıt
22 Aralık 2009
Mesaj
444
Tepki
43
Bunlar çok ama çok temel bilgiler. Bu tür bilgileri çalışmaya başlamadan öğrenmemiz gerekiyor.
Aslında açık söylemek gerekirse bu bilgileri çok rahat bir şekilde internetten öğrenebilirsiniz. Şu an her şey nette var. Araştırıcı olmamız lazım, çok okumamız lazım. Günde en az bir on sayfa konu hakkında okuman lazım.

Ben sana temel anahtar kareleri vereceğim sen de umarım bunların ayrıntısına girip kendin öğrenirsin.

RGB: Bunlar kabaca ışık renkleri güneşten gelen ışığın bir prizmada kırılıp renklere dağıldığını biliyorsun. Beyaz ışığın içinde aslında çok fazla renk var. Yani beyaz=tüm renkler, şimdi de tersden gidelim. Gerçek dünyada siyahı sadece ışık yokken elde ederiz dimi. Işık yoksa karanlıktır, ışık yoksa renk de yoktur. Işık az ise renkler soluktur vb.

Dolayısıyla aynı zamanda bir ışık kaynağı olan TV, monitör, Telefon ekranı vb. de iş yapmak ve yayınlamak için RGB mantığına göre hareket etmen gerekiyor. O yüzden web tasarımda, animasyonda, video kurguda RGB mantığını kullanıyoruz. Bir çok farklı renkleri, hatta bir çok parlak tonu bu sistemde elde etmek çok kolay.

Peki neden CMYK diye sinir bozucu bişey kullanıyoruz bu RGB böyle güzelken. Cevap çok basit. Biz baskıya yönelik tasarım yapıyoruz. Yani hedefimiz kağıt. Ama kağıt bir ışık kaynağı değildir .RGB mantığında gidemeyiz. Bütün renkleri karıştırırsak elimizdeki boyalarla beyazı değil, siyahı elde ederiz. O yüzden baskıda üzerinde ışığı farklı şekilde yansıtan pigmentlerin bulunduğu özel kimyasaları kullanırız. 4 temel rengi kullanırız tüm renkleri elde etmek için.

Örneğin Cyan (mavi) ile magentayı (pembe/kırmızı) belli ölçüde karıştırırsak laciverti, daha farklı ölçülerde karıştırırsak mor rengi elde ederiz. Diğer renklerlede yüzlerce farklı kombinasyon oluşturup; Bir çok renk elde ederiz.

Ama RGB uzayında olduğu kadar çok rengimiz olmaz. Çok güçlü parlak renkleri de elde edemeyiz. O yüzden bazı özel karışım boyalar kullanırız.

Bu verdiğim örneklerden sanırım konunun farkına varmışsındır. RGB baskı olayı yoktur. Gelecekte dahi ancak ve ancak boya ve baskı endüstrisi çok gelişirse RGB uzayıdaki renkleri belki yakalar. Ama yakalasa bile gene elde ettiği RGB olmayacaktır. Gene kimyasallar(boya) yoluyla ışığın renklerini taklit edeceğiz sadece.
 

futurist

Üye
Kayıt
7 Kasım 2012
Mesaj
161
Tepki
9
@GürhanErkal
Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim. Fakat pantone kataloğu gibi birşey varken neden cmyk kataloğu yok. belki bire bir karşılamasada genel bir fikir için böyle birşey neden yapılmamış. teknoloji gelişiyor.Ama böyle bir problemle boğuşuyor herkes bu sadece Türkiyede bir sorun mu?
Birilerinin böyle birşeyi düşünmemiş olmasına inanamıyorum şahsen
 

Sedat Gül

Graphic Desing
Altın Üye
Kayıt
18 Temmuz 2008
Mesaj
2.054
Tepki
141
Merhaba futurist CMYK 4 rengin ayrı ayrı basıldığı bir matbaa tekniği, RGB dediğimiz olay ise gözün algıladığı bir tekniktir, dolayısı ile gerçekler biz istedik diye de değişmemektedir, eğer baskı işlerine gireceksen CMYK yı ve pantone kataloğunu almanı tavsiye ederim, yok ben teknolojik işler yapacağım diyorsan çok kafana takma RGB ye devam :)) derim... saygılarımla....
 
Kayıt
18 Aralık 2007
Mesaj
465
Tepki
5
CMYK Kataloğuda var tabi ki, kim yok dedi? Pantone Kataloğu Ekstra renkleri tespit etmekte kullanılır. Müşterine katalogda rengi seçtirirsin, baskıda aynı renk olacağını izah edersin, bilgisayar ekranının renkleri yanıltıcı olacaktır. O yüzden özellikle zemin renklerini müşterinize katalogtan göstererek onaylatmanız gerekir. Fakat zemini CMYK basacak iken, Pantone den seçtirtip onaylatmayın sakın... :D
 

kubra28

Üye
Kayıt
19 Temmuz 2013
Mesaj
10
Tepki
0
Bana sorcak olursanız bence renk butonundan mixeri seçin ordan renklendirin çalışmalarınızı ordakiler CMYK değerleri zaten ,sizde yanda sağda görceksiniz C: M: Y: K: şeklinde kodlar çıkıcak.bir şeyler almakla uğraşmayın.
kolay gelsin :)
 
Yukarı Alt