Baskı---Yanlışımı söylermisiniz

futurist

Üye
Kayıt
7 Kasım 2012
Mesaj
161
Tepki
9
Merhabalar.Ben size birşey anlatacağım sizden ricam siz bu anlatığımın eksik kısımını tamamlamanız yada yanlış kısmını düzeltmeniz olacak.

Ben hayali bir kartvizit yapayım. Bu yaptığım
1- programı açıyorum(illustrator yada photoshop)
2 karşıma "yeni dosya" sayfası geliyor
3- photoshop için
resulation: 300 pixel/inch
color mode:CMYK 8 BİT
width ve heigh ayarı cm yapıp ok diyorum

illustrator için
widht height: cm değer
bleed: 0.1 cm
color mode : CMYK
raster efect: 300 ppi.

4- OK DİYORUM SAYFA AÇILIYOR.
5-

illustratorde ŞÖYLE BİRŞEY YAPTIM. çok güzel şimdi bunu matbaaya göndermek istiyorum.

6--önce bunun içindeki yazıya gelip sağ tıkla+create outline dedim ve yazıyı vektör yaptım.
7--tasarımı açtığım 8*5 cm alandan 0.5 cm içte kalacak şekilde ayarladım. kesimde bir problem çıkmasın diye

8--en başta zaten bleed ayarı vermiştim.(taşım ayarı) bu sayfanın 8*5 dosyamın biraz dışında kalıyor zemin rengi yani sarıyı çizerken bu çizgiden başlattım. çünkü kesimde kartvizit kenarı beyaz çıkmasın diye

9--şimdi geriye yaptığım renklerin baskıda tam istediğim gibi çıkması. mesela siyah siyah olsun grimsi değil.
Bu yüzden siyah rengin üstüne gelip rengi açıyorum c-m-y-k yazan yerleri pantone kataloğundaki cmyk değerini giriyorum. Burdaki sorun elime bir katalog alıp çalışacak değilim sanıyorum. bunu programın içinden halledemiyormuyuz.?
Bir eklenti vardı. google chrome-chroma yazan bir katalog online biliyorsunuzdur orası süper ama rgb kodlarını veriyor.
online yada ona benzer cmyk kodlarının yazılı bir değer kısmı yokmu bakılacak?


10- çözdüm tamam dedim kayıt yapcam. ai. yada tiff olarak kayıt yapıyorum. ama a4 dosyadan büyükse tiff kayıt yaparken LZW seçeneğinide işaretliyorum

11-illa yaptığımın pdf çıktısını almalıyım fontu yanlış yaptıysam pdf de gözüküyor. bir yerde yazıyordu overprint yap kaydet pdfyi yazmışlar bunu anlamadım ne demek?

12-son olarak ben tasarımıma resim eklemek istiyorum. bir aslanı getirip koyacağım jpg olan bir resim.



burdaki aslanı illustatöre direk atmadan önce photoshopta açıp boyutunu ayarlıyorum. image/mode/cmyk yapıp kaydedip sonra illustratore atıyorum.

13 son bitmiş halini kaydedip tiff yada ai. olarak matbaya gönderiyorum.

şimdi siz değerli matbaacı arkadaşlardan buradaki eksiklikleri söylemniz. özellikle şu cmyk değer mevzusunu acilen öğrenmem lazım.

Benim forumdaki diğer yazılarımı okuyanlarda herşeye acil yazıyorsun diyecekler. Hayat hızlı ben ne yapayım
 

hakim

Üye
Kayıt
6 Nisan 2013
Mesaj
45
Tepki
0
cmyk 0 ile 100 değer arasıdır.
C=0+M=0+Y=0+K=0 = beyaz
C=100+M=100+Y=100+K=100 = siyah
mantık burda değerler böyle verebilirsin
ama pirin ederken karşılama penceresinde zaten pantone renkler ve cmyk renkleri orda görursun(çalışmanda yaptığın renkler tabi) hatta orda komutsuz renklerde gözükür .
Orda simgelere tıklayıp cmyk da olan değerine
(ki tam karşılı yok pantone özel renktir onlarıda pantone olarak baskıdan yapabilirsin ama maliyet değişiyor galiba) otomatik çevirir.
Ubuntudayım bi ekran göruntusu atardım kusura bakma.

ben matbaacı değilim ama böyle oluyor galiba.
zaten sen matbaaya söylesen renk işini halledebilirler.
 

futurist

Üye
Kayıt
7 Kasım 2012
Mesaj
161
Tepki
9
Şöyle anladım ben sanki siz matbaa makinesi kullanan birinin bilgisini paylaşmışsınız gibi geldi.
evet gördüm pantone yazıyor.

Bugün bir matbaacıyla konuştum. Yanlış anlamadıysam o yöntem baskıda işe yaramıyormuş. ondan kafam karıştı. mesela kendi bir tasarım yapıyordu gösterdi siyah bir zemin vardı. cmyk değeri atıyorum 30 59 60 90 diyelim. ama bu baskıdan gri gelir ben bunu 0 0 0 100 mesela yapınca dedi ekrandaki renk gri oldu. burda gri ama baskıda simsiyah gelecek dedi.
Ben tam ekrandaki rengi istiyorum. onu ayarını yapmam lazım baskıya giderken ben işte o ayarı soruyorum.

http://www.matbaa.net/pantone_katalogu_renkler_matbaanet.asp
 

Aslı SAYILIR

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
22 Mayıs 2012
Mesaj
3.069
Tepki
192
Öncelikle açarken sayfaları mesela 80x50 mm bir kartvizit çalışacaksanız 86x56mm bir çalışma alanı açarsanız hata payını azaltırsınız.. Ben bu şekilde çalışıyorum bir sorun yaşamıyorum... Açtığınız bu 86x56 mm çalışma sayfasına klavuz çizgiler ile kesim (bıçak ) payını, taşma payını belirleyip çalışmaya başlarsınız..

Çalışmayı yaptın bitirdin illustrator'de..Herşeyi ile hazır... Önce convertsiz halini kendin için kaydediyorsun.. Sonra metinleri convertleyip baskı için kaydediyorsun ..

Bir bitmap ( senin tabirinle resim :) ) ekledin çalışmaya .. Onu seçtiğinde üst menüde Embed çıkacak mutlaka embedliyorsun.. Embedlemeyeceğim diyorsan çalışmayı kaydettiğin klasöre kullandığın görseli de eklemeyi unutma.. Yoksa o alan karşı bilgisayarda açılmaz..

Renklere gelince ... Baskıda renkleri net alabilmek için öncelikle c, m, y, k değerlerinde virgüllü sayı olmamasına dikkat etmelisin..



Ayrıca resimde gördüğün yeşil çember içindeki alan rengin baskıya uygunluğunu göstermektedir.

Şöyle anladım ben sanki siz matbaa makinesi kullanan birinin bilgisini paylaşmışsınız gibi geldi.
evet gördüm pantone yazıyor.

Bugün bir matbaacıyla konuştum. Yanlış anlamadıysam o yöntem baskıda işe yaramıyormuş. ondan kafam karıştı. mesela kendi bir tasarım yapıyordu gösterdi siyah bir zemin vardı. cmyk değeri atıyorum 30 59 60 90 diyelim. ama bu baskıdan gri gelir ben bunu 0 0 0 100 mesela yapınca dedi ekrandaki renk gri oldu. burda gri ama baskıda simsiyah gelecek dedi.
Ben tam ekrandaki rengi istiyorum. onu ayarını yapmam lazım baskıya giderken ben işte o ayarı soruyorum.

http://www.matbaa.net/pantone_katalo..._matbaanet.asp
Bunun dışında yapılacak olan renk ayrımı işi apayrı bir uzmanlık dalıdır ve bunu meslek olarak icra eden grafiker arkadaşlarımız çalışmaktadır matbaada... Kendileri zaten baskı öncesi bu kontrolleri yapmaktadırlar...

overprint dediğin.. Mesela sen düz siyah zemin üzerine çalıştın ... Ne renkk ımm turuncu olsun... Bu turuncu alan baskı esnasında kayarsa etrafı beyaz çıkar ... Overprint buna önlem olsun diye verilir.. Siyahların altı overprint ile oyulur.. Bunu sen yapamıyorsan da baskı öncesi matbaaya not olarak bildirmen yeterlidir..

Matbaaya ben genelde .pdf uzantılı olarak gönderiyorum çalışmalarımı.. İşine göre de bazen tiff..

Baskıdan önce kendin renklerini kontrol mü etmek istiyorsun... Gidiyorsun digitalcilere örnek çıktı alıyorsun kağıt özelliklerini belirterek.. Baskıdan çıkınca nasıl gözükeceğini ve varsa hatalarını kontrol ediyorsun ve sıfır hata çalışmaya bir adım daha yaklaşmış oluyorsun..

Şahsen kendim bu şekilde bir sıkıntı yaşamadım hiç ..
 

futurist

Üye
Kayıt
7 Kasım 2012
Mesaj
161
Tepki
9
çok teşekkür ederim . over print kısmı evet bana şuan karışık geldi. Matbaa halletsin diyeceğim ama matbaada çalışıcam :) yada :(

ben zaten resimi yani bitmap emmed yapmadan kullanırsam ne oluyor. photoshopta cmyk yapıyorum. onun için mi yapılıyor.

Şu biraz garip geldi bana. Hep şuna şahit oldum. "yanlış yapmışım 1000 kutuyu attım" dedi bir matbaacı
yine gözümün önünde yine 1000 tane çanta atıldı.
siyah kartvizit yaptı grafiker. gri geldi matbaadan.

Herkes forumda dijitalciden bahsediyor. bu sadece istanbul da mı var. Niye böyle bir yöntem varsa kimse denemiyor burada anlamadım. Yine bugün görüştüğümde öğrenirken neler ziyan ettim diye anlatıyor.

Diyelim yaptım bir tasarım burdaki her yöntemide denedim. Ama birşey unuttum mu acaba diye korku yaşıyorum. matbaacıya 1000 değilde 10 tane bas sonra düzgünse devam edelim diyemez miyim.

Haydi deyince neden 1000 tane basıp bakıyorlar. Yani basarken makine diğer taraftan veriyor sonuçta al bak birine değil mi?
 

Aslı SAYILIR

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
22 Mayıs 2012
Mesaj
3.069
Tepki
192
Overprint dediğin karışık bir işlem değil sadece %100 siyah kullanılan zeminlerin üzerine açık renkten bir metin ya da vektör vs. varsa onlara veriliyor :)

embed yapmadan kullanırsan çalışmayı başka bilgisayarlarda açtığında görseli göremezsin... Zarf şeklinde boş bir kutu çıkar resmin yerine ve açılırken zaten sorar sana bu resmin yeri değişmiş tekrar eklemek istersen konum bildir diye... Ps de yaptığın renk modu değişimi yani rgb den cmyk ya çevirmenin embed yapmanla bir alakası yok dediğim gibi çalışman başka bilgisayarlarda da açıldığında görünsün diye ...

digital baskı yapan yerler sadece İstanbula özgü olduğunu sanmıyorum açıkcası her şehirde vardır.. Hiç yoksa özalitçiler de digital çıktı alabiliyorlar... Bulunduğun alan bir matbaacılar sitesi gibi bir yerse çevreye sor mutlaka birinden biri biliyordur yerini :)

Bazı baskı makinelerinde %100 siyah elde etmek için siyah zeminin altına lacivert bir zemin atmak gerekiyormuş bende yakın zamanda duymuştum bunu ... Bunu da baskıyı yapmadan önce ustana sorabilirsin...

Meslekte yenisin anlaşılan ama bu sorunlar aşılmayacak sorunlar değil.. Senin yerinde olsam günün büyük kısmını baskı ustasıyla geçirir gerekirse bazen kendim de onunla baskı yapar işin en ince detayına kadar öğrenirdim..

Beni bilen bilir.. Aslında mühendisim bende ama tasarım tutkumu aşamadığım için 2 ay önce mesleği bıraktım ve artık kendimi tamamen grafikerliğe adadım ..

Ama sana kendi sektörümden kendi yaşadığım zorluklardan bir örnek vereyim... İlk mezun olduğum ay işe başladım .. Hiç bilmiyordum kablo nasıl çekilir içinde neden renkli damarlar var bu renklerin anlamları neler! Bu renk sıralaması değişirse ne olur... Bir dolu bakır çeşidi var bunlar nedir! 2.5 mm2 kesiti oluşturan bakır büküm şekli ile 4 lük bakırı oluşturan bakır büküm şekli neden farklı tel sayıları ve tek tel çapı neye göre ayarlanıyor gibi gibi... Ve inan ürün çeşidi çok fazlaydı ilk işe girdiğim firma sektörde hayli namlı bir firmaydı ve nereden baksan 10 bin çeşit ürünü vardı kesit kesit ... Başıma bir üretim müdürü vermişlerdi.. Adam anlatmıyordu.. Madem geldin, gerçekten bu işi öğrenmek istiyorsan senin için en doğru yolu kendin bulmalısın... İnan ustalarla arkadaş oldum, üretimden çıkmadım.. Önce temel şeyleri öğrendim bakırı, plastik üretmeyi, silikon yapmayı, kauçuk yapmayı vs.. Daha sonra bu hammaddelerden bir bütün oluşturmayı.. SAğolsun bir Cemal ustam vardı emekli oldu şimdi... Bir kaç ay sonra makinasının yanına yaklaştırmaz oldu beni :D Git kız mesleğimi elimden alacaksın diye takılırdı.. Çünkü artık kablo çekmeyi öğrenmiştim :) Bir mühendissin ne işin var kablo çekmeyle deme.. İşin maliyetinin hesaplanmasından üretim planlamasına kadar bunları bilirsen daha rahat kararlar alabiliyorsun... Neyse fazla uzatmadan asıl anlatmak istediğim konuya geleyim.

Anladığım kadarı ile matbaa da çalışacaksın.. Senin yerinde olsam, önce kağıt türlerini, baskı makinelerinin çalışma prensiplerini, hangi makine de hangi tür işler basılır, kağıt seçimi neye göre yapılır..Basıldıktan sonraki işlemler nelerdir.. Mücellit hizmetini dışarıdan alıyorlarsa oraya bile giderdim işin basında durma bahanesiyle asıl amaç ne yaptıklarını öğrenmek..vs.. vs.. daha onlarca işlemler ...
Ustam onaylarsa yeterli yetkinliğe geldiğimi, bazı baskıları kendim alırdım ( tabii ustam izin verirse ) hem tasarla hem bas onun verdiği hazzı sanırım hiçbirşey veremez insana... Bu arada bol bol tasarım örnekleri incelerdim, yaptığım çalışmaları burada arkadaşlarımıza sunardım ki hatalarımı daha iyi görebileyim..

Unutma emeklemeden yürünmez...

Seçtiğin yolda başarılar dilerim... :s8:
 

futurist

Üye
Kayıt
7 Kasım 2012
Mesaj
161
Tepki
9
aslı sayılır çok teşekkür ederim sorularını yazdım.
Yarın çalıştığım yere soracağım tek tek.

Ben şu zaman içinde şunu görüyorum zor olan tasarım yapmak değil kralını yaparım. ama yaptığın gibi gelmiyorsa ki buda zamanla olacaktır.O zaman içinde yanlışının parasını matbaa sahibi ödüyor ki şahsen vizdanım sızlar. Üstelik yemeği beğenilmeyen aşçı psikolojisinde oluyorsun. Emek ver kimse faydalanmasın.Bu yüzden baskı olayına çok takmış durumdayım. siz değerli insanlar sayesinde çok yol kat edeceğime inanıyorum

2. sorun: Çok tez canlı müşteriler gördüm. Adam sabah uğramış elinde 2 tane resim bunu afiş yap. "Tamam beyefendi yaparız". yok şimdi yap adam oturmuyor ayakta afişi bekliyor. arabasını bile sokağın ortasına parketmiş ki hemen yaptırır giderim diye. grafiker inanın 7 dk da afişi yaptı. yinede geç oldu ceza yedim diyor :) Gözüm korktu öyle başımda dikilince yapacaksamda yapamam gibi..
Diğer müşteride tabela yaptıracak bir tabelaya bir istekler istedi görün. Grafiker usta adama bir gösteriyor renk renk, boy boy çeşitler.Tam beğendi gibiler içlerinden birisi şöyle dedi: " bu tabela mavi, gökyüzüde mavi, boğmasın :) arkaya bir bulut koy bakayım" dedi. Yemin ediyorum gafiker bulutuda koydu. yok biz bunu birde 3 boyutlu görelim büyük ekranda dediker ekran bozuktu Allah tan. Ama 3d den yırtamadık :(
şimdi bu yorumdan sonra autocad de tabelanın 3d sini çizeceğim.Ben böyle birşey görmedim.
 
Yukarı Alt