Baskıda Renklerin Sabit Kalması

Kayıt
8 Mayıs 2009
Mesaj
148
Tepki
1
Selamün Aleyküm,
Arkadaşlar yaptığım tasarımları, internet üzerinde dijital baskıya gönderiyorum, tasarımımda kullandığım renklerin bozulmaması için ne gibi yol izlemeliyim?, yani kullandığım renkler aynı şekilde başka bir bilgisayarda açıldığında renkler sabit kalsın, değişime uğramasın, renk farklılığı olmasın(ton farklılığı), onun için ne yapılması lazım? Yanıtlarınız için şimdiden teşekkür ediyorum.
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
Bir bilgisayarda yaptığınız tasarımın her bilgisayarda aynı renklerde görünmesi hemen hemen imkansızdır. Bu durum görüntülediğiniz monitör ile alakalıdır. Hatta kullandığınız bir renk baskıda tam istediğiniz gibi çıkmayabilir çünkü monitörünüzdeki renkler birebir baskı renklerini göstermeyebilir. Misal 50 TL lik bir tüp monitör ile bir mac monitörü aynı renkleri göstermez. Lacivert tonlarda yaptığınız bir çalışmayı karşı tarafa gönderdiğinizde, monitöre bağlı olarak karşı tarafta mor renklerde görünebilir. Eğer müşteriye sunum yapmak istiyorsanız en iyi sonucu almak için çalışmasını yaptığınız tasarımın bir çıktısını alarak müşteriye sunmanız daha iyi olur.
 
Kayıt
8 Mayıs 2009
Mesaj
148
Tepki
1
Erkan bey, bu verdiğiniz güzel cevabınızdan dolayı çok teşekkür ediyorum, Allah razı olsun.
 
Kayıt
21 Haziran 2008
Mesaj
149
Tepki
4
Baskıda doğru renkleri yakalamak o kadar zordur ki; Birçok değişik etken devreye girince içinden çıkılması çok zor bir hal alır. Kalibrasyon, ICC renk standartları, ışık vs. hatta üzerineze giydiğiniz kıyafetlerin renkleri dahi monitörde sağlıklı renkleri görmenizi engeller. Yapılan araştırmalarda baskı operatörünün baskı esnasında dinlediği müziğin dahi renkleri farklılaştığı ortaya çıkarılmıştır. Bu nedenle doğru sonucu yakalamak oldukça zordur. Baskı aşamasının her evresini kontrol altında tutmanız zordur.
 

Hasan Güner

.com
Bronz Üye
Kayıt
14 Şubat 2009
Mesaj
3.128
Tepki
45
yapılabilecek en pratik şey;
çok cesur renkler deneme
ana renkler kullanmaya özen göster
 
Kayıt
8 Mayıs 2009
Mesaj
148
Tepki
1
Arkadaşlar çok teşekkür ediyorum, sayenizde yeni ve güzel bilgiler öğreniyoruz. Ben küçük bir misal vermek istiyorum : Normalde yazıyı Convertlediğimizde, hangi bilgisayarda açılırsa font değişimi olmuyor, aynı şekilde renklerde Convertleniyor mu? yani, renkleri sabit hale getirip, kullanılan renk veya tonunu, başka bilgisayarda dijital baskıda basıldığında renk dönüşümü veya farklığını önleyebilir miyiz?. Teşekkür ediyorum, saygılarımı sunuyorum.

Not : Arkadaşlar yaptığım tasarımları internet üzerinden, folyoya basılmak üzere dijital baskıya gönderiyorum. Kendi bilgisayarımda kullandığım renkler ile karşı tarafın bilgisayarından dijital baskıya gönderirken, renk kaymasının önüne geçebilir miyiz? Kullandığım renkler ile karşı tarafın dijital baskıya gönderirken, görselin(lerin) renkleri aynı olması mümkün müdür?
 

Hasan Güner

.com
Bronz Üye
Kayıt
14 Şubat 2009
Mesaj
3.128
Tepki
45
seyit bey öncelikle şunu bilin ki;
siz bilgisayar ortamında renk tonu sıkıntısını çözseniz bile
yine basılan işlerde bilgisayarda gördüğünüz renkleri alamayabilirsiniz
her matbaa makinesinin her dijital baskı makinesinin belli boya ayarları vardır
dijital baskı makinesinin markasına - kullanılan boyanın markasına - makinenin renk ayarlarına - pass ayarlarına - ortamın ısısına - baskı yapılan folyo ya da brandanın kalitesine vs.vs. herşeye dikkat etmek lazım
bu bağlamda bence kafanızı çok fazla kurcalamasın bu konu sizin elinizde olmayan şeyler var
 
Kayıt
8 Mayıs 2009
Mesaj
148
Tepki
1
Hasan bey çok teşekkür ediyorum, gerçekten çok hızlı bir şekilde yanıt alıyorum. Belki sizleri biraz rahatsız ediyor olabilirim, onun için kusura bakmayın, artık, tabelacıların özelliğinden mi kaynaklanıyor?, bilmiyorum, ama, insan, "yaptığım işi nasıl daha mükemmel yapabilirim" diye, hep çaba gösteriyor. Sevgi ve Saygılarımı sunuyorum.
 

Hasan Güner

.com
Bronz Üye
Kayıt
14 Şubat 2009
Mesaj
3.128
Tepki
45
@Seyit Tiken

estağfurullah... paylaşmadıktan sonra bilginin ne önemi var ki! :grafikerler:
işini önemseyen herkes zaten mükemmeli hedefler :clap2:
 
Yukarı Alt