Beko Logosunu Değiştirdi...

Murat Vardar

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
14 Ocak 2012
Mesaj
4.332
Tepki
1.051
beko.jpg





Arçelik’in uluslararası markası Beko, Barcelona’yla sponsorluk anlaşması imzaladı. Bundan böyle Beko logosu, 4 yıl boyunca Barcelona’nın yeni formasının sol kol kısmında ve antrenman malzemelerinin üzerinde yer alacak. Barcelona futbol takımı bir futbol kulübü olmanın ötesinde pek çok anlam ifade ediyor. Barcelona, yaklaşık 350 milyon taraftarına sahip bir dünya markası. Şu bilinmeli ki, Barcelona gibi marka değeri yüksek bir kulüp ile sponsorluk anlaşması imzalamak hiç de kolay değil. Kulüp, deyim yerindeyse sponsorluk ilişkisinde kılı kırk yarıyor. Her şeyden önce Beko markasını bu önemli sponsorluk anlaşmasından dolayı tebrik etmek gerekiyor.

Sponsorluk anlaşmasının tanıtım gününde dikkat çekici gelişmelerden biri de Beko’nun yeni logosu oldu. Koç Holding, Arçelik’ten sonra Beko markasının da logosunu değiştirerek, önemli bir karar aldı. Önemli çünkü her logo değişikliği iletişim sonuçlarına yönelik bir risk taşır ve tahmin edildiğinden fazla maliyetlidir. Düşünecek olursak, marka eski logosunun olduğu her yeri yenilemek zorunda. Hele bu Beko gibi büyük bir kurumsal şirket ise, logonun değişim süreci kesinlikle küçümsenmemelidir.

Beko’nun Barcelona kulübüne sponsor olmasıyla beraberindeki logo değişimi, teknoloji ve müşteri odaklı yeni bir döneme atılan adımların habercisi olmuştur. Kabul etmeliyiz ki, Beko büyük harflerden oluşan sert sanayici logosundan çok önce kurtulmalıydı. Beko’nun yeni logosu sosyal medyada belli bir kesim tarafından eleştirilse de, eski logosundan çok daha canlı durduğu kesin.

Pazarlama dünyasında renklerin önemi büyüktür. Renkler tüketicinin marka algısını, davranışlarını önemli ölçüde etkileyen unsurlar arasında gelir. Renkler birçok alanda belli bir algı ve duygu yaratmak için kullanılır. Dolayısıyla pazarlamada doğru renkleri kullanan markalarda, faydalı dönüşüm için doğru mesajı vermiş olur. Beko ne kadar logosunun biçimini değiştirse de istikrarı, huzuru ve güvenilirliği temsil eden mavi renginden vazgeçmemiş. Eski sanayici sert Beko logosu büyük harfle ile yukarıdan konuşurken, yeni logo küçük harflerle konuşuyor. Yeni logoda tercih edilen küçük harfler markayı daha samimi ve enerjik göstermiş. Altındaki eğri çizgisi de markaya bir bütünlük kazandırmış görünüyor.

Koç Holding, geçmişte Arçelik’le gittiği logo değişim sürecini başarıyla yönetmiş ve marka bilinirliğini %26’dan %33’e çıkararak, önemli bir başarı örneği göstermiş oldu. Eminim Koç Holding, ileride Arçelik’te göstermiş olduğu başarılı değişim performansını Beko markasında da gösterecektir.
 
Yukarı Alt