Bölümdeki Arkadaşlara Sorum Var

muratz

Üye
Kayıt
7 Haziran 2008
Mesaj
38
Tepki
0
Arkadaşlar konu hakkında burada yazılmış mesajlar var ama bunlar daha ziyade baskı makinelerinin işleme başlamış olduğu aşamadan sözediyor.Benim öğrenmek istediğim meseleler ise grafikerin bilgisayar başında işi tamamlaarak makineye gitmeye hazır hale getirmesi konusunu içeriyor.

Daha önce grafik tasarımcı olarak ajanslarda çalıştım ve tasarımcı tarafım ağır bastığından ürettiğim işlerde teknik konuları genellikle baskı aşamasında emek veren personel baskıya hazır hale getirdi.WEB grafiği konusundaki çalışmalarımın da zaten baskı ile ilgisi bulunmadığndan kısaca söylemek gerekirse "teknik olarak baskı" konusunda yetersiz olduğumu farkediyorum..

Ama sektörde dijital baskılı reklam alanında çalışmak zorundayım.İyi derecede photoshop, orta derece corel ve illustrator kullanıyorum.Baskı işi yapan bir yerde grafiker olarak çalışmak için ilk etapta neleri bilmem gerekiyor?

*Mesela bitmiş bir tabela çalışması nasıldır?Makineye vermeden önce son yapılan ayarlar nelerdir?Kenar boşluğu filan bırakılır mı? CMYK olmasının dışında renklerle ilgili ne tür işlem yapmam gerekiyor?(Çözünürlük 72, ölçüler özgün diye biliyorum, doğru mu?)

*Bir afiş ,pano çalışması için hangi ölçüde , kaç çözünürlükte dosya hazırlıyoruz?Corel için en çok kullandığınız pratik kısayollar neler?Özellikle iki "object" üst üste bindiğinde fazlalıkları kırpmak için kullandığımız crop seçenekleri baskıda sorun oluyormu?

*Dijital baskı makinelerinin kendi yazılımları vardır sanırım, bunları bilmem gerekiyor mu?

Bu sorularıma ve sizin aklınıza gelebilecek açıklamalara şimdiden teşekkür ediyorum ve bunların forumdaki bu başlık içinde önemli bir bilgilendirme kaynağı olacağını zannediyorum.
Hepimize kolay gelsin...
 
Kayıt
1 Temmuz 2008
Mesaj
155
Tepki
5
1-Şimdi Kullanacağın programlar sektörüne göre değişir..Eğer Billboard afiş v.s. kullanıcaksan..İllustrator corel ve photoshopa dayanan bir çalışma düzenin olmalı.
2-Billboard veya tabela işleri cmyk olarak ayarlanır ama olay orada bitmez.Pantone kataloğundan baskıda çıkacak rengin cmyk kodları kullanılır.Yani cmyk renk paletinden her rengi kullanırsan yeşil farklı sarı farklı v.s. olur.Baskının uygulaması germe v.s. ise baskıyı yapan arkadaşına kenarlarından boşluk kalması gerektiğini sölersin oda ona göre fazlalık bırakır.
3-Eğer baskıyı sen yapıcaksan bilirsin ki öle özel bir program değildir malzemenin ölçüsünü girersin baskını onun üzerine yerleştirirsin ki bunlar çok kolaydır.Ripleme dediğimiz olaya girer..


Sonuç olarak seçilen renklere,yaptığın işin vectörel yada imagelarla olmasına göre kullandığın programa...,çok çok büyük ebat olmadıkça 120 DPI olmasına.. ( Çok büyükse 72 ) Dikkat etmen yeterli..Gerisi basit..Ama makinayı sen kullanacaksan..Yıkamaya verme,ayarlama v.s. işlerini haricen öğrenmelisin..
 
Yukarı Alt