Çizmeye başlamak

Yasemin Ertosun

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
21 Haziran 2009
Mesaj
768
Tepki
39
Bir çoğumuz sahip olduğumuz yeteneklerin farkında değilizdir, bunun sebebi ise sadece ön yargılarımızdır. Ben yapamam edememler… Öyle gözüküyor ki bizler bir şeyler yapmayı denemezsek ve ön yargılarımızdan kurtulamazsak başarılarımızı arttıramıyacağız ve yeni şeyler keşfedemiyeceğiz ya da aslında yapabileceğimiz ama ön yargılarımızdan dolayı hiç denememiş ve yapmamış olduğumuz birçok şeyi kaçırmış olacağız.


Çizmeye başlamak;
Çizimde uygulamamız gereken en önemli şey göz ve el arasındaki uyumu sağlamaktır. Bu görüldüğü kadar zor bir şey değil, çünkü hepimiz bu uyumu sağlamayı bir bardağı tutarken, bir topu yakalarken ve ya yazı yazarken doğal bir şekilde yaparız. Gözlerimiz sandığımızdan çok daha fazlasını görebilir… ellerimizi gerektiğinde doğru kararla tam olarak doğru yöne haraket etmesi sizi şaşırtabilir :)


Burada yapacağımız eğzersizlerin çoğu yüzyıllar boyu sanatçılar tarafından kullanılmış geleneksel yöntemler olucaktır. Çizmek istediğiniz her şey için sizlere rehberlik etmeye çalışacağım.


Nesneleri yaratmıyorsunuz sadece kağıda kendi dünya bakışımıza yakın kabul ettiğimiz izlenimlerimizi ve gördüklerimizi yapıyoruz, çizdiklerimiz gördüğümüz şekillerin birer yansımasıdır….
Unutmayın; yetenek bir gecede kazanılmaz…


ÇİZGİ ÇALIŞMALARI
İlk aşama noktalar;

Kalemi kağıdın ortasına koyarak ilk yaptığınız noktaların yanına diğerlerini ekleyerek devam ediniz yalnız tüm noktaların birbirinden eşit uzaklıkta olduğu bir daire olana kadar noktaları dikkatlice kümeleyin.


Gözünüzde bir kare canlandırın ve noktaları dikkatlice hizalıyarak eşit aralıklı noktalardan oluşan bir kare yapın.


Bu aklın eylemle birlikte haraket etmesini gerektirir ve bir sanatçı için ilk derslerden bir tanesidir. Ürettiğiniz her şey beyninizin komut verme ve kendi dünyanızı şekillendirme yeteneğine dayanan bir yanılsamadır. Dünyadaki hiç bir şey değişmez, değişen sizin dünyaya bakış şeklinizdir ve onu nasıl gördüğünüzdür ve işte bu bir sanatçının yaptığı şeydir… başkalarının yeni bir deneyim kazanması için, sanatçı bilinen deneyimleri yorumlar ve sunar.

İkinci aşama çizgiler;

Aşağıda kalemin gerçekten kağıdın yüzeyi ile buluştuğu bir yere dikkatimizi vermemize yardım edecek basit şekillerin tüm serisi yer alıyor.




İlk önce dikey bir çizgi çizin, sonra yatay bir çizgi, sonra çapraz ve ardından ters yönde başka bir çapraz. Daha sonra pergel kullanmadan bir çember ve sonrasında eşkenar üçgen ve kare ardından beş köşeli bir yıldız çizin, bu dizide son olarak bir sarmal çizmeye çalışın, kenardan başlayıp içe doğru kıvrılarak ya da merkezden dışa doğru
İşte çizmeye başladınız :)

Bir kare hayal ederek, olabildiğinizce düz ve aralarındaki mesafe aynı olan dikey çizgiler çizin.




Aynı şekli yatay çizgilerle yapmaya devam edin.



Şimdi yatay ve dikey çizgileri birleştirerek küçük karelerden oluşan büyük bir kare yapın.




Daha serbest, fakat doğru yapması daha zor bir şeylerle devam edelim. Küçük çemberlerden sonra, bunların iki katı büyüklüğünde çemberler çizin. Ardından boyutu ikiye katlayın ve çemberler daha yuvarlak olana kadar çizmeye devam edin.




Son olarak yaptığımız bu eğzersizleri bir bütün haline getirelim. 35’e 50 bir resim kağıdına 6 adet ( cetvel ile ) eşit aralıklarla içi boş kutular yapalım ve ardından bu kutulara sırası ile yaptığımız egzersizleri tekrarlıyalım.

Arzu ederseniz sizde bu çalışmalarınızı bu konu başlığı altında açarak gösterebilirsiniz…

Bir sonraki dersimiz; Gölgelendirme ve ton eğzersizleri

Hazırlayan: Yasemin Uyar/ Grafikerler.org
 
Kayıt
31 Mart 2012
Mesaj
44
Tepki
3
'Dünyadaki hiç bir şey değişmez, değişen sizin dünyaya bakış şeklinizdir ve onu nasıl gördüğünüzdür ve işte bu bir sanatçının yaptığı şeydir…' çok iddialı bir söylem olmuş :)
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
@deveningozu

Siz bu sözün ne demek istediğini anladığınıza emin misiniz? :)
 
Kayıt
31 Mart 2012
Mesaj
44
Tepki
3
@Erkan Nehir

Bilmem belki de anlatıcının kastettiğini ıskalamışımdır. En güzeli ben anladığım kadarını yazıya dökiyim, hem sizin hem de anlatıcının (muhtemel) katkısı ile kavramama yardımcı olunur.
En baştan belirtiyim, ben tasarımcı vs değilim. Günümün okul dışında kalan kısmının neredeyse tamamı pc başında geçiyor. Ve bu zamanı daha fazla oyun oynayarak geçirmek istemediğim için buraya üye oldum. Sonuç olarak kullandığınız dile aşina değilim, doğal olarak gayet de yanlış anlamış olabilirim. Fakat bu muhtemel eleştirilerinize karşı alınmış bi peşin savunma değil. Yüklenmek gerektiğini düşünürseniz, hiç çekinmeyin :)
(Bende aynı şekilde davranıcam )

' Bu aklın eylemle birlikte haraket etmesini gerektirir ve bir sanatçı için ilk derslerden bir tanesidir. Ürettiğiniz her şey beyninizin komut verme ve kendi dünyanızı şekillendirme yeteneğine dayanan bir yanılsamadır. Dünyadaki hiç bir şey değişmez, değişen sizin dünyaya bakış şeklinizdir ve onu nasıl gördüğünüzdür ve işte bu bir sanatçının yaptığı şeydir… başkalarının yeni bir deneyim kazanması için, sanatçı bilinen deneyimleri yorumlar ve sunar.'

Sözkonusu cümle burda geçiyor. Ama öncesini sonrasını kesince anlam değişir diye paragrafın tamamını copy paste ettim.

Bence ürettiğiniz her şey dünyada ki 'şeyler' karşısında şekillenen dünyanızın bir yansıması (yanılsaması da değil ).
Dünyada ki her şey değişir. (http://tr.wikipedia.org/wiki/Georg_Wilhelm_Friedrich_Hegel)
Üstelik her an değişir. Yazıda söylendiği gibi dünyaya bakış şekli ve onu nasıl gördüğünüz de değişen 'şey' lerle birlikte değişir. Yazıda sanatcının yaptığı budur denmiş fakat aslında herkesin yaptığı budur.
Yazının asıl hedefi şu an konuşmakta olduğumuz şeyler olmadığı için iddialı olmuş demekle yetindim. Ama bunu çıkış noktası kabul edip, bu tarzda bi sohbet açılacaksa, forumda yeniyim diye beni o sohbetin dışında bırakmayın ne olur :) Müthiş keyif duyarım. Burdaki tasarımcılardan öğrenebileceğim en güzel şey tasarım yapmak için kullanılan programların nasıl kullanılacağından çok bu tarz bakış açısını geliştiren şeylerdir sanırım.
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
Üşenmeyip araştırmışsınız. Tebrikler.
Ama şunu da unutmayalım ki bir tez veya bir söz ünlü bir kişi tarafından söylendi diye illa doğrudur diye bir kavram son derece yanlıştır. :)
Konumuza gelince;
Verdiğiniz cevaptan, bu sözü anlamamış olduğunuz anlaşılıyor...
Bu kadar irdeleyip araştırıp felsefi yorumlar yapmak yerine bu sözün açıklaması ve anlamı çok basittir.
Bir ağaca 3 ressam bakar. Aynı anda resmini çizmeye başlarlar. 1 saat sonra 3 farklı çizim çıkar ortaya. Ağaç bu süre içerisinde 3 kez değişime mi uğramıştır yoksa ressamların bakış açıları mı bu farkı yaratmıştır?
Sanırım cevabı son derece basit. :)
İyi geceler dilerim.
 

enjoyinger

Üye
Kayıt
20 Ocak 2009
Mesaj
29
Tepki
0
Anlatılmak istenen yanlış bir cümle ile ifade edilmiş. Ağaç örneği ile doğru birşey yapmışsınız, kutlarım.
 
Kayıt
31 Mart 2012
Mesaj
44
Tepki
3
@Erkan Nehir
Katkınızdan ötürü tüm içtenliğimle teşekkür ederim. Tebriğiniz için de ayrıca teşekkürü borç bilirim. Bir tezin ünlü birisi tarafından dile getirilmesinin o tezin doğruluğu/yanlışlığı konusunda bir kriter olmadığı konusunda hemfikir olduğumuzu belirtmek isterim.
Buna ek olarak belirtmek gerekir ki düşün dünyasında genelkabul görmüş bir takım unsurlarda vardır. Değişimin temel dinamik olarak tanımlanması hegelden öncede yer alsa da, hegel ile bir sistematiğe oturmuştur. Bilim dünyasında ki gelişmelerle birlikte değişimin sürekliliğinin nesnel bir bilgiye dönüştüğünden bu yana, değişimi yadsıyan herhangi bir kayda değer düşün sistematiği gelişmemiştir. Hegel e kendimce atıf yapma çabam bundan kaynaklanmaktadır.
Konuya gelince sorduğunuz soruların bu denli talihsiz ve sığ olmasının nedeni benim bir önce yazdıklarımda yeteri kadar açıklayıcı olamamış olmam diye umuyorum. Bu vesile ile aklımın yettiği dilimin döndüğünce biraz daha açıklayıcı olmaya çalışmanın faydası olucak sanırım.
Verdiğiniz örnekten yola çıkarsak; 3 farlı çizerin tek bir nesneyi 3 farklı biçimde yorumluyor oluşunun nedeni bu 3 öznenin hiç şüphe yok ki farklı yorumlayış biçimlerine sahip olmasından kaynaklanmaktadır. Lakin siz ' dünyada ki hiçbirşey değişmez, değişen sizin dünyaya bakış şekliniz ve onu nasıl gördüğünüzdür' dediğinizde bakış şeklinizin, onu nasıl gördüğünüzün neden farklı farklı olduğunu açıklayamazsınız. Ya da en iyi ihtimalle bir sonraki adımda bunların parmak izi gibi doğuştan gelen genetik kodlarda saklı olduğu gibi bilimsel bir temele dayanmayan abuk bir düşünceye sarılmak zorunda kalırsınız.
Yaşam sadece o ağaçta değil kapsadığı canlı/cansız her 'şey' ile sürekli bir değişim içerisindedir. İçerdiği şeylerle birlikte (buna o 3 çizerde dahil) sürekli değişir. 3 çizerin farklı farklı bakış açılarına sahip olmasının nedeni, doğdukları andan itibaren bilinçlerinin bu değişim sürecinin bir parçası olması, etki ettikleri şeyleri değiştirmeleri, değişen şey/şeyler karşısında bilinçlerinin yeniden değişmesi gibi kesintisiz bir süreçtir. Bu nedenledir ki dünyada hiçbirşeyin değişmediğini dile getirmek fazlası ile iddialı bir tutum olur.
Saygılar.

DÜZENLEME: Yorumu gönderdikten sonra göz attığımda kullandığım dilden daral geldi. Olurda yine bişeyler karalama ihtiyacı görürsem abi diye hitap etmeyi isterim. Umarım 'hop ne bu samimiyet' fırçası yemem :)
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
@deveningozu

Yaptığım açıklamaya rağmen halen bu sözün ne anlama geldiğini anlayamamışsınız. :)
Bunu yaşınıza ve bu sektördeki acemiliğinize bağlıyorum.
Anlatılmak istenen şey "Bir cismin çizim yaparken farklı yorumlanması, o cismin çizim esnasında değişime uğradığı anlamına gelmez." Konu, yıllar veya devirler esnasında meydana gelen değişim değildir. Bir çizim yaparken o cismin değişime uğramadığı gerçeğidir. Tabii bir insana bakarak çizim yaparsanız ve o çizim 10 sene sürerse o ayrı :)
Bir çizimdeki yorum ile genetik değişim arasında sonsuz bir uçurum vardır ve birbiriyle alakası yoktur.
Onca kişi içerisinde bunu sadece sizin anlamamış olması da yaptığım yorumun sizin dediğiniz gibi "SIĞ ve TALİHSİZ" olmadığının bir kanıtıdır....
Daha önce dediğim gibi, bu sektörde tecrübe kazandıkça daha iyi anlayacaksınız ne demek istediğimi...
Değişim sizin de işinize yarayacaktır.. :)
 
Kayıt
31 Mart 2012
Mesaj
44
Tepki
3
@Erkan Nehir

Erkan Abi yaptığım yoruma vakit ayırıp katkı sunduğun için bütün samimiyetimle teşekkür ederim yeniden. Anlama ile ilgili bi sıkıntı yaşandığını da kabul ediyorum :)
Fakat ben cümleyi okduğumda hala oraya takılıyorum :) Ve yazdıklarımda açıklamaya çalıştığım nedenlerle bunu açıklamaya çalışıyorum, burdan bu anlam çıkar sen daha toysun diyip kestirip atmıyorum yani :)
Daha önceki yazdıklarımda hegele daha sonra açıkladığım nedenden ötürü atıfta bulunmuştum. Ve yerinde bi tespit gelmişti. Sırf ünlü biri bir şeyi dile getirdi diye doğru kabul edilemez diye. Buna ek olarak bir şeyin doğru ya da yanlış olduğunu kalabalıkların belirleyeceği fikrininde son derece yanlış olduğunu belirtmek gerekir. (Dünya tarihi biraz da kalabalıkların zalimliklerinin tarihidir) Burdan hareketle 'Onca kişi içerisinde bunu sadece sizin anlamamış olması da yaptığım yorumun sizin dediğiniz gibi "SIĞ ve TALİHSİZ" olmadığının bir kanıtı' olamaz ne yazık ki.
Buna ek olarak 'talihsiz' nitelemesinin hatalı olduğunu kabul ediyorum. Bunun için özrümü kabul etmeni dilerim abi. Zira konuya sığ bi perspektifle yaklaşmakda ısrar varsa, muhtemel bir alışkanlık halini almışsa o yaklaşım talihsiz olarak nitelenemez.
Son yazdıklarınızı Sn Yasemin Ertosun beğenerek sizin söylediğinizi kastettiğini belirtmek istemiş sanırım. Sn Yasemin Ertosun'un sözkonusu cümlesinden paralel şeyleri anlamanızı, kendi anlayış kıtlığımdan çok sizin düşün dünyanızın paralelliğinden olduğunu sanıyorum. Zira değişimi reddetmenin bir başka biçimi de değişşimin sürekliliğini reddetmek olsa gerek.'Bir çizim yaparken o cismin değişime uğramadığı gerçeğidir' (?)
Sunulan tüm katkı için ayrı ayrı teşekkürlerimi belirtmek isterim.
Değişim benim işime yarar mı bilemiyorum ama umuyorum ki sizin bu son cümlenizdeki pragmatist tavra etki edicektir. :)
Saygılar
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
Karşınıza bir bardak koyun ve elinize bir kağıt kalem alarak o bardağın resmini çizin. Bu süreç içerisinde de bardağın uğramış olduğu evrimi bir yere not edin.
Bizler de bu engin bilginizden faydalanalım...
Bekliyorum...
 
Yukarı Alt