Comic Sans'ın Acıklı Hikayesi

Ozgul

Üye
Kayıt
2 Eylül 2010
Mesaj
808
Tepki
57
Comic Sans’ın Acıklı Hikayesi

Kimilerinin bayıldığı, kimilerinin ise nefret ettiği, dünyanın belki de en bilinen fontu nasıl ve kim tarafından ortaya çıkmış?

Comic Sans ya da Comic Sans MS olarak bilinen font, serifsiz el yazısını ve çizgi roman fontlarını andıran tipiyle dünyanın en çok bilinen ve kullanılan fontlarından biridir. 2011 yılında bir de Comic Sans Pro adıyla güncellenmiş bir versiyonu çıkmıştır.

Comic Sans fontunun tasarımcısı Vincent Connare. Connare, 1960 Boston, Massachusetts doğumlu, oldukça yetenekli ve vizyoner bir Amerikalı font tasarımcısı.

Peki bu Comic Sans faciasına nasıl dahil olmuş gelin kendi ifadelerinden alıntılar yaparak inceleyelim.



Connare Microsoft’ta çalıştığı dönemlerde, firma gençler ve çocuklar için bir kelime-işlem yazılımı olan Microsoft Bob’u geliştirmektedir.

Tamamen karikatürize görsellerden oluşan Bob’un kimliğine uygun bir font gerekmektedir. Tam bu noktada kahramanımız Connare devreye girer ve biraz çizgi roman tarzı görseller ile bezenmiş bu yeni programın ihtiyacına uygun bir font tasarlamaya başlar. Efsane font artık doğmak üzeredir Comic Sans!




Programın beta sürümleri Connare’in elindedir ve çalışmalarına uygun stilde devam etmektedir. Proramın içerisinde konuşma balonları ile diyalog kuran Rover adında bir köpek vardır ve bu diyalog balonlarına yerleştirilecek yazılar Comic Sans olacaktır.

Font’un tasarımları biter, artık uygulamaya hazırdır. Bob’un mevcut versiyonunun fontları Times New Roman’dır ve ilgili alanlara tam oturmaktadır. Ancak Conanre’nin yeni fontları bu alanlara tam olarak oturmamakta büyük gelmektedir. Bu noktada hem bir hayal kırıklığı hem de kaos yaşanır.

O dönemin programlama teknikleri ve yapısı bu değişime müsade etmeyeceği için Comic Sans’tan vazgeçilir ve yola Times ile devam edilmek üzere karar alınır. Connare için bir hayal kırıklığı olsa da sanatçı bu durumu:

- Ben Comic Sans’ı sadece çocuklara yönelik uygulamalar için tasarlamıştım bunun dışında her hangi bir beklentim hiç bir zaman olmadı…
Şeklinde açıklasa da Microsoft yönetimi bu fontu Windows95 Plus Pack içine koymaktan geri kalmadı. Bu süreç içerisinde Microsoft Bob projesi zamanında bitirilemediği gerekçesi ile iptal edildi.

Ancak Comic Sans’ın hikayesi projenin iptali ile sona ermedi. Windows 95′in OEM sürümleri için sistem yazı tiplerinden biri olarak yer aldı. Ayrıca 3D Movie Maker adlı bir çizgi film programının da varsayılan fontu olarak tanımlandı.

Geçen süre içerisinde Comic Sans Windows ve MacOs işletim sistemlerinde, sistem fontu olarak bugüne kadar varlığını sürdürdü.
Vincent Connare her ne kadar bu fontu yarattığı için sevilmese de aynı zamanda Trebuchet fontunun da yaratıcısıdır, ancak pek kimse bunu bilmez.




Uzun yıllar boyunca hayatını bir nefret tohumu şeklinde kabusa çeviren bu font yüzünden bir çok hakaret ve ahlaki davalar nedeniyle mahkeme süreçleri yaşasa da, Connare bugün Londra’da Dalton Maag isimli bağımsız bir ajansta çalışmalarını sürdürmekte.

Bugün, Bang & Olufsen, BMW, McDonald’s, Nokia, Toyota, Ubuntu, Vodafone gibi uluslararası şirket ve kurumlar Connare’nin yarattığı tasarımları ve fontları kullanıyor.

Connare ise konuya hala iyimser ve esprili yaklaşmaktan geri kalmıyor, Comic Sans hakkında kendisine sorulan sorulara:

- Twitter üzerinde insanların sıkılıp şikayet ettikleri en büyük üç konu: Havayolu şirketleri, Comic Sans ve Justin Bieber..
Sanırım benim font hala Justin Bieber’dan bile daha popüler!”

şeklinde yanıt veriyor…

(Alıntıdır.)
 

Murat Vardar

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
14 Ocak 2012
Mesaj
4.332
Tepki
1.051
Keyifle okudum,
ilginç bir makale, teşekkürler paylaşım için,
devamı olur herhalde bu paylaşımların?...

:)
 
Yukarı Alt