Corel Montaj yapımı hakkında soru ?

filipiti

Üye
Kayıt
28 Eylül 2011
Mesaj
33
Tepki
0
Herkeze selamlar,iyi çalışmalar arkadaşlar.Benim montaj hakkında bir sorum olucak corel drawda 50X70 kağıda montaj yapmak istiyorum fakat matbaa deneyimim olmasına rağmen hala montaj yapmayı tam olarak kavrayamadım.Aşağıya 50X70 boyutlarında bir görsel hazırladım bu görsele göre sormak istediğim sorular şunlar.
1-) Basılacak kağıdın ölçüsüne göre çalışmalarım kaç mm veye cm içerde kalmalı kağıdın köşeleriyle çalışmaların arasında bir pay bırakmam gerekirmi ?
2-)Farklı çalışmaları aynı kağıtta basıcaksam çalışmalar arasında bir pay bırakılırmı ?
3-)Farklı çalışmaların 50X70 kağıtta yerleşimi nasıl olmalıdır.
Kısacası ben çalışmamı yapıp cross attıktan sonra çalışmamı gruplayıp kağıda yerleştirdim peki bundan sonraki kısmını bana görsel bir anlatımla açıklayabilecek bir arkadaşımız varmı ? bu görseldeki doğru yerleşim nasıl yapılmalıdır?

 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
Çok kısaca açıklayacağım eminim kolayca kavrayacaksınız.
Minimum baskı payı çalışmalarda 5mm dir. 50x70 bir afiş için 10mm uygun olacaktır. Büyük branda tasarımlarında bu pay 5-10 cm ye kadar çıkabilir. Çalışmalarınız 50x70 baskı içerisinde kalmalı ve kenarlarda da maximum 1o mm ye kadar yakın olmalı. Örnekte görüldüğü gibi zemin minimum 10 mm taşmalı ve crosslar 50x70 baz alınarak verilmeli.
Antetli çalışmalarda crossa gerek yoktur çünkü zaten A4 standart bir boydur ve kesim yapılmaz.
Kartvizitlerde ise zemin renksiz ise 5,5x8,5 mm ortalama ölçü içerisinde çalışmanızı yine kenarlara tam sıfırlamadan çalışabilirsiniz. davetiye ve diğer çalışmalarda yine afişteki yöntemi uygulamanız gerekmektedir.
Fakat bir ayrıntı. Bu montaj değildir. Montaj farklı bir durumdur ve dergi-gazete vb gibi çok sayfalı çalışmalarda kullanılır.

 

filipiti

Üye
Kayıt
28 Eylül 2011
Mesaj
33
Tepki
0
@Erkan_Nehir

Cevabınıza teşekkür ederim.Bu montaj değildir demekle kastettiğinizi anladım genelde indesgin da yapılan çok sayfalı işlerden bahsediyorsunuz.Çalıştığım matbaada bu tarz işler geldiği için böyle sormak zorunda kaldım fakat sizin izah ettiğiniz şekilde hazırlanıp basım için 50X70 (örnek) bir sayfa açıp anlattığınız şekilde göndersem matbaada basım için yeterli olurmu sizce.Bu arada cevabınıza çok teşekkür ederim aklımdaki soruların çoğu cevaplanmış oldu.Tekrar bir matbaada çalışmaya başladığımda bilmiyorum dememek için bu kadar çok soru soruyorum kusuruma bakmayın...
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
Bu şekilde hazırlarsanız bir sorun olmaz. En basit mantıkla Cross çizgilerini bıçak çizgileri olarak düşünün. Ki zaten öyledir. Bu çizgilere göre iç kısım tasarımını kesimde kaybolmayacak şekilde oturtabilirsiniz.
 
Kayıt
6 Ekim 2011
Mesaj
3
Tepki
0
Sayfa boyutunu, matbaa nın isteğine göre 3 - 5 mm (ne kadarsa) fazla boyutlandıracaksınız. PDF veya farklı çıktınızı matbaaya göndereceksiniz. Eğer matbaa için yeterince kesim payını verdiyseniz, sorun olmayacak, onlar montajını gerçekleştirecekler. Yaptığınız çalışma için ne kadar kesim payı verileceğini matbaaya sormanızda yarar var. 50x70 mm lik bir çalışma da eğer kesim payı 3 mm ise, 56 - 76 mm olarak çalışma boyutunuzu ayarlayacaksınız.
 

filipiti

Üye
Kayıt
28 Eylül 2011
Mesaj
33
Tepki
0
Verdiğiniz cevaplar için çok teşekkür ederim.Ben montajın matbaanın kullandığı kağıt ebadına göre yapılan çalışmaların bu ölçüde bir corel sayfası hazırlanarak içine yerleştirilmesi olduğunu zannediyordum en azından corelde böyle olduğunu zannediyordum.Daha doğrusu staj yaptığım matbaada grafiker arkadaştan bu şekilde görmüştüm.Kendisi çok hızlı geçtiği için birşey anlayamamıştım.Bazen bişey öğrenmek çok zor olabiliyor montajın daha farklı birkonu olduğunu anlamış oldum izah eden arkadaşlara çok teşekkür ederim.Tekrar işe başladığımda bu konuları matbaa ile görüşerek daha iyi sonuç alabileceğimi anladım.Her ne kadar beyaz sayfayı önünüze aldığınızda ne tasarlayabilirim diye düşünüp bu işin sanatsal yönü övülsede ben teknik kısmını daha iyi öğrenmeye çalışıyorum mümkün olduğunca hatasız baskılar çıkarabilmek için.Cevap veren herkeze teşekkürler saygılar.
 
Yukarı Alt