Corel tek renk yardım lütfen

Kayıt
2 Mart 2020
Mesaj
3
Tepki
0
Merhabalar corel draw 2019 kullanıyorum bu zamana kadar temel renkler haricinde ihtiyacım olmadığı ve kullanmadığım bir konu ile karşılaştım yeni başladığım iş yerinde klişecimiz örnek vermem gerekirse iş üzerinde olan turuncuyu tek renkten vermemi istedi nasıl yapabilirim yardımcı olur ve konu ile ilgili bilgi verirseniz sevinirim. Genel olarak renkleri nasıl tek renk den oluşturabilirim ve ekstra renk vermeyi de yazarsanız sevinirim
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
607
Tepki
74
Merve tekrar merhaba,
Aynı mesajı bir başka yerde daha açmışsın. Oradan kopyalayıp buraya da yapıştırdım. Forum yazışma tekniği açısından inşallah bir hata yapmamışımdır.

Merhaba Merve,

Uzun uzun Nick'inizi yazmak yerine doğrudan "Merve" dedim.
Umarım bir sakıncası yoktur. Biraz eski kafalı olduğum için bu Nick'li yazışmalara bir türlü alışamadım. Bu tabii ki benim sorunum.

Konuya gelecek olursak, renk ayrımında standart CMYK ile çalışırken ara tonlamalar tramlama ile elde edilir. Kalıpçınız da daha verimli bir tonlama elde etmek için, ki genellikle ambalaj işlerde tercih edilen, tonları tram değil ekstra renk ile tercih etmiş. Yüksek tirajlı işler için doğru bir yöntem.
Bu sorunu Corel Draw ile veya herhangi bir tasarım programında aşmak için renk kataloglarından faydalanılır. Eğer, daha tasarım yaparken rengi bulmak için kataloglardan, örneğin Pantone kataloglarından faydalanabilirsiniz. Daha önce yapılmış bir işteki cmyk renk karşılığını Corel Draw otomatik olarak size Pantone veya diğer kataloglardan karşılığını verir.

Çok güzel değil mi? Bunu artık A. Illustrator'da da yapabiliyoruz. Hatta Indesign'da da.

Eğer çok fazla renk kullanmıyorsanız, işin tamamını ekstra renk olarak kullanabilirsiniz. Kalıpçınız sizi bu haliyle tebrik bile edecek..

Corel Draw, sektördeki en fazla katalogu barındıran programdır. Ral kataloğunu da koydular mı bilmiyorum. Uzun zamandır C. Draw'da iş üretmiyorum ama ders veriyorum birtakım kurumlarda ve bireysel olarak.

Corel Draw, ayrıca pantone kataloglarının tamamını barındırır. Örneğin parlak kuşe için Pantone Coated, mat kuşe için Pantone Uncoated kataloglarını kullanabilirsiniz.

İşin tasarım kısmında bunlar söylenebilir.
Ama üretim kısmı için ise kullanacağınız rengin ekranda nasıl görüneceğinin bir önemi yoktur. Çünkü ekstra renkler filmde (veya kalıpta) siyah olarak görünür. Yani kalıpçınızın talep ettiği kalıp için illaki turuncu renk olmalı diye bir kural yoktur. Bordo bir pantone renk bile koyabilirsiniz. Matbaa ustanız bu kalıba turuncu mürekkep koyduğu zaman yine iş istenen şekilde basılır.
Ama işin tasarım kısmında nasıl göründüğünü görmek için ise gerçek ekstra rengi kullanmalısınız. Onay almak için bu şart. Ama üretim için daha esnek çalışabilmelisiniz.
Şu sıralar kalıphaneye sık sık takılıp kalıpçıyı (eski deyimle klişeciyi) soru yağmuruna tutmalısınız.

Yukarıda söylediklerim sadece ofset için değil, bütün baskı türleri, serigrafi, tifdruck, vs. hepsinde geçerlidir.

Merve kızıma inşallah yardımcı olabilmişimdir.

Kolay gelsin, başarılar.

Tuncer ÖZKAN
 
Yukarı Alt