Coreldraw için tireleme çözümü

theMAX

Üye
Kayıt
1 Mayıs 2014
Mesaj
2
Tepki
1
Hepinizin bildiği gibi CorelDRAW Türk kullanıcılarının yaşadığı ve halen çözülmeyen sorunlar bulunmakta. Bana göre bunlardan en önemlilerinden biri Türkçe kurallarına uygun "tireleme" yapamamak. Ben dahil bir çok CorelDRAW kullanıcıları piyasaya yeni sürülen X7 versiyonundan büyük bir beklenti içerisindeydik. Maalesef Corel, yeni versiyonunda da Türkçe kurallarına uygun tireleme yapmaya yer vermedi.

Tireleme hakkında tam olarak bilgi sahibi olmayan arkadaşlar için; Kürşad Çakır'ın daha önce CorelTÜRK'te paylaştığı bilgiyi aktarıyorum:

Tireleme ingilizcesi ve tipografik literatürde HYPHENATION olarak geçer. Hyphen tire, hyphenate tire ile birleştirmek, hyphenation da tireleme demek. Belirli bir ölçüde satır uzunluğu olan bir paragrafta ölçüye sığmayan son kelimenin kesilecek hecesinin sonuna tire konulup, hemen altındaki satır başında sonraki heceden devam etmesi durumudur. Böylece satır sonları yukarıdan aşağıya doğru sağdan blok olacak şekilde düzenlenmiş olur. Bu tireleme işlemini programlar otomatik olarak (siz hiç bir şeye müdahale etmeden) yapar ve kelimeler arasında kalan boşlukları en aza indirir, böylece görsel anlamda sorunlar giderilmiş olur.

CorelDRAW'ın Türk kullanıcıları için sıkıntı yaratan bu eksikliği, artık sorun olmaktan çıkıyor.
Ücretsiz, kullanışlı, hatasız, yüksek performanslı, üyelik gerektirmeyen, ve sadece kopyala/yapıştır yöntemiyle çalışan bir web sitesi: tirelebeni.com - onlineHyphenator

Siteden kısaca bahsetmek gerekirse;

1. Adım: Kopyalanan yazının textbox'a yapıştırılması.​
  • Sitede harf kısıtlaması bulunmamakta.
  • Girilen metinde fazladan yazılan boşluklar düzeltilmekte.
  • Çok satırlı metin desteklemekte. Aynı anda birden çok paragrafı tireleyebilmekte.

2. Adım: Girilen metnin tirelenmesi.​
  • Tirele tuşuna tıklandıktan sonra alt kısımda beliren metin, tirelenmiş olarak gelecektir.
  • Tirelenmiş metni sadece çift tıklayarak hepsini kolaylıkla seçebilirsiniz.
  • Tirelenmiş metnin tamamını kopyalayıp, vektörel tabanlı tüm programlarda sorunsuz olarak kullanabilirsiniz...


İpucu: sonuç kısmını anlık olarak ölçeklendirebilirsiniz.

ve sonuç...
Bu web uygulamasının yapım amacı, başta CorelDRAW olmak üzere çoğu programın tireleme desteklememesidir. Amacım bu uygulamanın sayesinde birçok programın bu eksikliğini ortadan kaldırmak. Yararlı olması dileğiyle...
Mahmut Kebir.

*kaynak
http://tirelebeni.com/
 
Yukarı Alt