CorelDRAW Versiyonlarında Dosyaların Geç Açılması Sorunu ve Çözümleri ?

Murat Vardar

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
14 Ocak 2012
Mesaj
4.332
Tepki
1.051
Sizinde bazen başınıza gelmiştir Corel Draw 'ın cdr. dosyalarını açarken çok bekleme/bekletme sorunu... bu konumuzda bunun nedenleri ve çözümleri hakkında ufakta olsa bir üzerinde duralım istedim.

Birgün öncesinde yapıp save 'lediğiniz boyut olarakta 1mb. bile doldurmayan bu küçük çalışma sonrasında çağırdığınızda yada açmaya çalıştığınızda bilinmeyen diye tabir ettiğiniz bir çoğunuzunda " acaba sistemi me virüs mü bulaştı? " diye paniklediği şu meşhur sorunun nedenleri ise ;

1-) Color Styles kullanımına bağlı olarak CorelDRAW bir dökümanı açarken ya da kaydederken Color Style'ları da okumaya/kaydetmeye çalışır. Bu işlem ile ilgili bir .dll dosyası bu gecikmeye sebep oluyor. Color Styles penceresini açtığında çok renk varsa dosyanın açılmasını yavaşlatan bir sebeptir.

Herhangi bir corel sayfasından bir nesneyi kopyalayıp, çalıştığınız yeni corel sayfasına yapıştırdığınızda o sayfadaki tüm ColorStyle'lar siz istemesenizde çalıştığınız sayfaya geliyor.
Yada ColorStyle içeren bir sayfa çalıştıktan sonra sayfa açıkken CorelDRAW varsıyalan ayarlarını kaydettiğinizde (save setting as default dediğinizde) artık her açacağınız yeni sayfa belgesi o belgedeki tüm ColorStyle'ları içerecektir.
Color Style Docker'ı açtınız ve her bir yeni renk eklediğinizde, otomatikman Color Style 'e eklenerek sorun başlamış oluyor.
Peki çözümü nedir?
Aslında bu sorunu Corel yetkilileri tespit etmiş olacaklar ki X5 versiyonunda Color Style sorununa çözüm getirmişler, şöyle ki Sp1- Sp2 -Sp3 güncelleştirmelerine sahip bir X5 versiyonunda çok sayıda colorstyle içeren bir corel sayfasını açıp kaydettiğinizde tekrar o sayfayı açarken bekletmiyor yine X5 'te copy/paste ile de Color Style'lar belgeden belgeye taşınmıyor.
Yani sonuç olarak X5 daha kararlı çalışıyor diyebiliriz.

X5 te Windows / Docker / Color Style menüsünü açarak tek seferde silebilirsiniz,
X5 öncesi sürümler için ise; Windows / Docker / Color Style açarak tek tek silebilirsiniz.

2)- SP1 - SP2 - SP3 yamalarını ( düzeltmelerini) yüklemediyseniz bu tarz sıkıntılara sebep olabilir.

3)- Dosyalarınızı (open) aç komutuyla mı çağırıyorsunuz yoksa (import) getir komutuylamı çağırıyorsunuz. Dosya isminin çok uzun olmasıda corel 'in bir kararsızlık yaşamasına sebeptir. Sorun kaynağı "corelapp.ini" dosyasında, dosya varsayılan olarak "...\Documents and Settings\%UserName%\Application Data\Corel\GraphicsXX\User Config\corelapp.ini" yolunda bulunuyor.
Dosyayı açtıktan sonra "TempPaths" bölümüne gelip, uzun olan temp dosyası yolunu kısaltın. Örneğin "0=c:\Temp\" gibi.
Win 7 de bu yolun ismi "C:\Users\[Kullanıcı Adı]\AppData\Roaming\Corel\CorelDRAW Graphics Suite X?\User Config" bunuda deneyebilirsiniz.

4)-Corel 'in kulllandığı temp klasörünün doluluğu ;C:\Documents and Settings\(Kullanıcı adı)\Local Settings\Temp klasörünü boşaltmayı deneyin.

5)- Yavaş açılan dosyayı corelde açın (ctrl + a) yani hepsini seçin corelin içinde (ctrl + x) yani seçileni kesin ve daha sonra (ctrl + n) yeni dosya açın ve (ctrl + v) paste kaydedin. bu dosyayı tekrar herhangi bir yere (ctrl + shift + s) kaydedin içerik diğeriyle aynı olmasına rağmen dosyanın boyutunun küçüldüğünü ve çok daha hızlı açıldığını göreceksiniz.

Bütün bunlara ilave olarak Win 7 işletim sistemi ve X5 versiyonunda geç açılma olayının en büyük nedeni olan colorstyle 'den kaynaklı bu sorun yok denecek kadar az sebebi ise X5 'in daha kararlı çalışması diğer alt versiyonlara oranla.

Çökmeyen, Göçmeyen vede Kasmayan Bir Corel ‘le " Keyifli Tasarımlar " Herkese....

Faydalı Olması Dileğiyle...
 

Ozgul

Üye
Kayıt
2 Eylül 2010
Mesaj
808
Tepki
57
"Çökmeyen, Göçmeyen vede Kasmayan Bir Corel ‘le " Keyifli Tasarımlar " Herkese...."

Amin ve teşekkürler.:)
 

Murat Vardar

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
14 Ocak 2012
Mesaj
4.332
Tepki
1.051
@Özgül


Rica ederim Özgül,
Faydalı Olması Dileğiyle...
 

Erkan Nehir

Grafik Tasarımcı & Ressam
Uzman Üye
Kayıt
10 Ocak 2010
Mesaj
2.523
Tepki
53
Murat Bey'in bu yararlı bilgilerine ilave olarak birşey ifade etmek isterim.
İlk başlarda benim de sıkça yaptığım bir hataydı.
Corel Draw'da bir çalışma yaptıktan sonra genelde o çalışmayı silerek aynı sayfa üzerinde farklı bir çalışmaya devam ederiz. Ve o çalışmayı da farklı bir isimde kaydederiz. Fakat bu durumda Corel hafızasında hep bir önceki çalışmanın parçacıklarını saklayacaktır. Ve bu sebepten bazen bir kartvizit çalışmasının bile onlarca MB büyüklüğünde olduğunu görürüz. Ve dosyayı tekrar açmak, göndermek vs. bir hayli zorlaşacaktır.
Her çalışma öncesi programı tekrar başlatmak bu şişmeyi engelleyecektir.
 

Murat Vardar

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
14 Ocak 2012
Mesaj
4.332
Tepki
1.051
@Erkan Nehir


Bu bahsettiğiniz sadece CorelDRAW için değil diğer tasarım programları için de geçerlidir,
aynı sayfa üzerinde doldur/boşalt yaptığımızda oluşan bir durumdur,

İlgi ve yorum için teşekkür ederim.
 

a1x2y

Üye
Kayıt
22 Ekim 2010
Mesaj
35
Tepki
1
Bunlarin hepsi saçmalik çözüm değil bunlar

Arkadaşlar çözüm üretilmeli bence bunlar çözüm değilki
 

Murat Vardar

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
14 Ocak 2012
Mesaj
4.332
Tepki
1.051
@a1x2y


Yazılanlara öz fikrinizi belirterek @a1x2y diyorsunuz, peki;
o zaman sizin bir öneriniz yada çözümünüz varmı ?
 
Kayıt
16 Eylül 2008
Mesaj
168
Tepki
26
Bu sorunların tamamı X6 sürümünde çözülmüştür. CDGS X6 64 bit sürümünü Win7 ya da Win8 'de kullanmanız ve güncel tüm yamaları X6.3 Hotfix 1 dahil yüklemenizi şiddetle tavsiye ederim.
 

Murat Vardar

Uzman Üye
Uzman Üye
Kayıt
14 Ocak 2012
Mesaj
4.332
Tepki
1.051
Çökmeyen, Göçmeyen vede Kasmayan Bir Corel ‘le " Keyifli Tasarımlar " Herkese....
 
Yukarı Alt