Cute ftp kullanımı

Abdullah Şahin

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
3 Nisan 2008
Mesaj
2.630
Tepki
89
Hazırladığımız web sayfamızı internette yayınlamak için ücretsiz alan adı ve web alanı veren sitelerin birinden web alanımızı aldıktan sonra buraya hazırladığımız web sayfalarımızı, imajlarımızı, resimlerimizi, ses dosyalarımızı yani sitemizde yayınlamak istediğimiz tüm dokümanlarımızı bu siteye göndermemiz gerekiyor. (Yani kendi bilgisayarımızdaki bu bilgilerimizi Internet üzerinde 365 gün 24 saat çalışan başka bir bilgisayara yüklemek zorundayız). Bunu için bir FTP programına ihtiyacımız vardır. Günümüzde en çok kullanılan, en kolay, en popüler FTP programı olan CuteFTP 'yi tanıyacağız.

Ülkemizde yayınlanan bir çok Bilgisayar Dergisinin verdikleri CD'lerin içinde bu programı bulabileceğiniz gibi, kendi sitesinden de deneme sürümünü çekebilirsiniz. Programı ilk açtığınızda 4 pencereye ayrılmış ara yüzünü görürsünüz. Bu pencereleri inceleyelim:

En üstteki pencere,
Status Ekranıdır. Burada bağlantı durumunuzu, dosya transfer durumunuzu, bağlantının kopup kopmadığı gibi yapılan bütün işlemlerin seyir şeklini görebilirsiniz.

Ortada ve soldaki pencere,
Bizim Bilgisayarımızdaki Sabit Diskimizi gösterir. winExplorer benzeri, sabit diskimizin içini gösterir. Buradan kendi bilgisayarımızdan web sitemize host edeceğimiz dosyalarımızı seçeceğiz.

Ortada ve sağdaki pencere,
seçtiğimiz host üzerindeki dizinini gösterir. işte burası Internette yayınlayacağımız tüm dosyalarımızın bulunacağı kısımdır.Yani burası Internet Ortamı'dır.

En Alttaki pencere
ise işlem Sıralama Ekranıdır. Burada dosyalarımızı gönderirken (upload) ve geri alırken (Download) yapılan bütün işlemleri gösterir. Transfer edilen dosya adları, hangi dizine transfer edildiği, transfer hızı, zamanı, dosyanın transfer yüzdesi vb. gibi. Burada mouse'nuzun sağ tuşunu kullanarak transfer durumuzu ayarlayabilirsiniz.

Şimdi programı kullanarak ayarlarımızı yapalım ve dosya transferini görelim;


CuteFTP yi açtığımız da en üstte açılmış kitap şeklinde bir ikon göreceksiniz. Bu "Site Manager" (Site Yöneticisi)'dir. Buna tıklayalım, açılan Site Manager Penceresinden New tuşuna basın, "Label of site:" kısmına CuteFTP'ye tanıtmak amacıyla siteniz için bir isim yazın, "FTP Host Adress:" kısmına host için seçtiğiniz sitenin ftp adresini yazın, "FTP Site User Name:" kısmına hosting yaptığınız sitenin size verdiği kullanıcı adınızı yazın, "FTP site Password:" kısmına şifrenizi yazdıktan (Internet bağlantınızı yapmayı unutmayın!) sonra alt taraftaki "Connect" tuşuna basın. Bağlantınız başladı ve ayarlarını doğru yaptıysanız "Status Penceresinde" bağlantı durumunuzu görebilirsiniz. Bağlantı sağlandıktan sonra "Hoş Geldin" mesajı alacaksınız. Buna da "OK" dedikten sonra işte artık internette ki yeni dizininiz sağ pencerede karşınızda...

Dosyalarımızı göndermek için ise, soldaki pencereye tıklayarak işlem yapacağımız yeri seçmiş oluyoruz. Kendi bilgisayarımızdaki dosyaların bulunduğu dizini seçip, açıyoruz ve göndereceğimiz dosyamızın üzerine bir kere tıklayıp CuteFTP'nin en üstünde bulunan araç çubuğundaki "Yukarı" bakan OK'a (upload) tıklayarak transferi gerçekleştirebiliriz.(Sağ tuş ile de yapılabilir.) Şayet, Internet ortamındaki dosyalarımızı sabit diskimize geri almak istersek, bu defa sağ pencereye tıklayarak bu defa işlem yapacağımız yerin seçimini değiştirmiş oluyoruz internet ortamındaki dosyamızın üzerine bir kere tıklayıp, araç çubuğundaki "Aşağı" bakan Ok'a (Download) tıklayarak dosyalarımızı geri çekebiliyoruz. CuteFTP'nin araç çubuğu yardımıyla her iki tarafta da olmak üzere ve sağ & sol pencereleri seçmek suretiyle yeni klasörler yaratma, dosya adlarını değiştirme, silme, refresh, transferleri sıraya sokma vb. birçok işlemi yapabilirsiniz.

Hepinize kolay gelsin...
 
Yukarı Alt