Dergi Kapağı Çalışmam

merve

Üye
Kayıt
12 Kasım 2007
Mesaj
24
Tepki
0
İnternet üzerinden online olarak çıkartılan bir dergiye hazırlamış olduğum kapak...

 

Kerim ÖKSÜZ

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
22 Aralık 2007
Mesaj
1.394
Tepki
19
"Esaretteki tür İslam ülkesi Doğu Türkistan" yazısı başlıktan farklı bir font olabilir ve düzenine biraz daha özen gösterilebilir,
Temmuz 2009 yazısını da farklı bir fontla ve daha küçük bir şekilde yazabilirsiniz sadece temmuz 2009 yerine derginin içeriğinin ne olduğuna dair de bir bilgi düşmeniz hem görünüm açısından hemde okuyucuyu bilgilendirme açısından faydalı olacaktır.
Dergi kapakları örneklerini biraz daha incelemenizi öneririm
Başarılar...
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Merve hanım,
Gönderdiğiniz taslak için "İnternet üzerinden online olarak çıkartılan bir dergiye hazırlamış olduğum kapak..." demişsiniz.

Öncelikle, basılacak bir dergi için tasarım yapmışsınız. Bana öyle görünüyor.
Oysa "internet için" dediğiniz anda, kriterler değişir. Yani bu dergiyi, internette yayınlanacak şekilde hazırlayacak iseniz, "ekran" kavramını gözönünde bulundurmalısınız. Tasarımınızı buna göre yapmalısınız. Hernekadar, tasarım tasarımdır deyip kestirip atmak kolaydır ama bence bu işi biraz olsun kuralına göre yapmak gerekir. İnternette yayınlanan dergilere bir gözatarsanız, ne demek istediğimi anlayacaksınız.
Aslında, internet mecrasında, yayınların gazete, haftalık dergi, aylık dergi....gibi nitelemelerin dışında tanımlamalar yapılmaktadır. Çünkü, asıl yansımasını basılı mecradan almayan bir yayın için belirli bir periyod nitelenmez. Server'e istediğin anda ulaşarak haberleri, yazıları vs. güncellemek mümkündür. Bu durumda periyod kavramı havaya karışmaktadır.
Fakat, demin de söylediğim gibi, asıl yansımasını basılı bir kopyasından alan yayınlar için durum biraz değişebilir. Yani güncelleme yapmak için, basılı kopyanın periyodunu beklemek gerek(ebil)ir.
Bu şekilde tasarım yapmanın tek istisnası, PDF şeklindeki dergiler olabilir. Bunun da, internette pek çok örneği vardır.
Tabii ki, müşteri sizin uyarılarınıza rağmen ille de böyle istiyorsa, akan sular durur.

"Bir dergi kapağı" olarak eleştirebileceğim tek nokta şu olabilir. Kapakta ayrı ayrı iki konuyu görmekteyim. Her iki konu arasında doğrusal bir ilişki bulunmamakla birlikte, uzaktan kumanda, Türkistan'daki kent fotoğrafı ile içiçe geçmiş görünüyor.
Neden?
Bence bu iki konuyu mutlaka birbirinden ayırmak gerekir.

Öte yandan, uzaktan kumanda ile, sağ tarafta kutular içinde görülen tv programları arasında bağlantı ilk bakışta kurulamıyor. Kısacası, kapağın alt kısmına yerleştirdiğiniz ikinci konuyu yeniden çalışmalısınız. Üstelik, dergiye gündem olarak birinci sırayı, hangi konuya vermek gerekir? "Seyirci" isimli bir derginin birinci gündemi, (bence) sizin ikinci plana koyduğunuz, tv ile ilgili konu olmalıdır. Daha politik içeriği çağrıştıran bir isime sahip olsaydı (ki burada derginin ismi ile içeriği arasında ilişki kurma hakkım var), şu an sizin tasarımınızdaki konu hiyerarşisi yerinde olabilirdi. Oysa "Seyirci" ismi bana pek de politik bir çağrışım yapmıyor. Her ne kadar, "Observer", "New-York Tribune", vs. gibi yayınlar içinde sizin derginiz adına benzer isimler olsa bile Türkçede hemen böyle politik bir çağrışım yapmıyor.
Bence bunları yayıncı olan müşterinizle tartışmalısınız. Ona yön vermelisiniz.

Konuyu başka yerlere mi götürdüm acaba?

Yukarıda söylediklerim ile ilgili sizin de söyleyeceklerinizi bekliyorum.

Başarılar
Tuncer ÖZKAN
 

merve

Üye
Kayıt
12 Kasım 2007
Mesaj
24
Tepki
0
Basılacak dergi tasarımı gibi yaptım evet ama daha sonra onu internete atmak iiçin boyutları ile oynuyoruz..
Diğer eleştirdiğiniz kısımlara gelincede onlar ne istedilerse ben onu yaptım, aslını söylemek gerekirsede dergi nin ismi seyirci değil ilk deneme olarak yapmak istediğimizde böyle bir isim koymuştuk daha sonra derginin ismi "Arzu Hal" olarak değiştirildi.
Daha çok acemiyim :)

Yorumlar için teşekkürler.. :)
 
Kayıt
3 Ağustos 2009
Mesaj
604
Tepki
74
Merve Hanım,
Eleştirdiğim için kendinizi "acemi" diye hemen nitelemeyin. Farkındaysanız, ben hep olumsuz yönlerini eleştirdim tasarımınızın. Olumlu yönlerinden hiç bahsetmedim bile.. Bu yüzden gereksiz bir tevazuya kapılmayın. İyi yoldasınız, herşeyden önce eleştiriye karşı duyarlısınız. Ciddiye alıyorsunuz. Bunlar Grafik Eğitimi alan bir öğrenci için son derece iyi özellikler..
Benimki, birazda okullarda verilen eğitimlere gönderme yapmaktı..

Benim size acizane önerim:
Sürekli araştırın. Yerli yayınları, internetteki yayınları, yabancı yayınları....
Sokakta giderken, elinize tutuşturulan ilanları sakın atmayın, inceleyin. Bilboardların önünden geçerken, yan gözle bakmayın, durun, bütün detayları inceleyin. Gazete sayfalarını, tv'deki durgun slaytları....
İnceleyin, cıcığını çıkarın. Her defasında kendinize şu soruyu sorun:

"BEN OLSAM NASIL YAPARDIM?"




Başarılar
Tuncer ÖZKAN
 

User-14

Forumdan Uzaklaştırıldı
Kayıt
4 Kasım 2009
Mesaj
15
Tepki
0
Güzel bir kapak olmuş,elinize sağlık.Gayet beğendim çoğu öge yerine oturmuş diye düşünüyorum.
Tek olumsuz gördüğüm yer "Esaretteki Türk İslam Ülkesi Doğu Türkistan" yazısında kelimeleri biraz ayarsız yerleştirmiş gibisiniz.Özellikle "ülkesi" kelimesi bir satırda tek başına kalması görünümünü biraz bozmuş diye düşünüyorum.

Onun dışında gayet güzel :).İyi çalışmalar.
 

Ndesign

Üye
Kayıt
19 Ağustos 2007
Mesaj
1.361
Tepki
51
ilginç ve güzel bir çalışma olmuş mevcut dergilere bakarak daha da profesyonelce bir dergi kapağı hazırlanabilir başarılar
 
Yukarı Alt