Design Turkey: Endüstriyel Tasarım Ödülleri 2008

şahrud

Üye
Kayıt
24 Temmuz 2008
Mesaj
59
Tepki
4
Ülkemiz sanayiinde tasarım kültürünü yaygınlaştırmak ve ulusal ile uluslararası pazarlarda ürüne katma değer ve rekabetçi üstünlük kazandıran iyi tasarımı ödüllendirmek amacıyla hayata geçirilen "Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri", Türkiye'de tasarımla markalaşmanın yolunu açmaya hazırlanıyor. Turqualıty Programı dahilinde Dış Ticaret Müsteşarlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi ve Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu'nun işbirliği ile düzenlenen ve nitelikli tasarımların ödüllendirileceği "Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri"ne, toplam 12 sektörden tasarımcılar ve üretici firmalar piyasaya sundukları ürünleriyle katılabilecek.

Ülkemiz tasarım kimliğinin oluşturulmasında katkı sağlayacak "Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri", tüm Türk tasarımcıların, marka sahibi firmaların ve firma yetkililerinin katılımına açık olacak. İnternet üzerinden başvuruların alınacağı proje kapsamında değerlendirmeye alınacak ürünlerde, en fazla üç yıl önce üretilmiş ve piyasaya sürülmüş olması ile tasarımının, üretiminin veya marka sahipliğinin T.C. kökenli olması özellikleri aranıyor.

Ön elemeyi geçen ürünler, ödül töreninden iki gün önce, ulusal ve uluslararası seçkin uzmanlardan oluşan 30 kişilik bir jüri heyeti tarafından sektörel bazda değerlendirilerek "İyi Tasarım Ödülü"; "Üstün Tasarım Ödülü" ve "Turqualıty Tasarım Ödülü" olmak üzere 3 kategoride derecelendirilecek. 21 Ekim 2008'de yapılacak ödül töreniyle, "Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri" sahiplerini bulacak. Ödül alan ürünler ayrıca, projenin gücünü, "Design Turkey" logosu ile ürünlerine taşıyarak, ürünlerinin tasarım değerini ulusal ve uluslararası arenada belgeleyebilecek. Böylelikle, pazardaki stratejik konumlarını güçlendirerek, "Design Turkey" organizasyonunun sunacağı yurtiçi ve yurtdışı tanıtım olanaklarından faydalanarak, ulusal ve uluslararası alanda tasarım dünyasına açılma fırsatını yakalayabilecekler.

Bu yıl ilki yapılacak "Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri", tasarımcıları sektör bünyesindeki üreticilerle buluştururken yurt içi ve yurt dışında gerçekleştirilecek faaliyetlerle tasarım dünyasında Türkiye'nin yerini de vurgulayacak. İyi tasarımı ödüllendirmek, tasarımın değerini yükseltmek ve farkındalığı artırmak amacıyla düzenlenen "Design Turkey", ürünlerin sadece Türkiye'de değil, uluslararası alanda da markalaşmasına açılım sağlayacak. "Design Turkey", ülkemizde endüstrinin, ihracatın, uluslararası markalaşmanın ve endüstriyel tasarımın gelişimine katkıda bulunmasıyla birlikte tasarımın gündelik hayatta kullandığımız ürünlere yansımasıyla toplumun yaşam kalitesinin yükseltilmesine de katkı sağlayacak.

12 Sektörü Kapsıyor
"İyi Tasarım Ödülü", "Üstün Tasarım Ödülü" ve "Turqualıty Tasarım Ödülü"nden oluşacak "Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri", 12 sektörü kapsıyor. Tasarımla ilgili Türkiye'de başlatılan en geniş kapsamlı projenin ilkinde; ambalaj, aydınlatma, elektronik ürünler, ev cihazları, ev ve ofis gereçleri ve aksesuarları, kamusal ve ticari ürünler, mobilya, spor, hobi, oyun ve kişisel ürünler, ulaşım ve taşıma araçları, yapı gereçleri, yatırım ürünleri ve tıbbi gereçler sektörlerinin tasarlanmış ürünleri değerlendirmeye alınacak. Değerlendirme, aralarında yurtdışından önemli isimlerin de olduğu jüri üyeleri tarafından yapılacak.

Yarışmaya başvuran ürünler, getirdiği yenilik ve sunduğu farklılık, kullanıcının ihtiyacına cevap verebilme özelliği, işlevselliği ve taşıdığı estetik değer gibi ölçütler açısından değerlendirilecek. Değerlendirme süzgecinden geçerek ödül alan tasarımlar, iyi tasarımın taşıması gereken nitelikler konusunda sanayiciyi yönlendirecek, ürün geliştirme sürecinde doğru tasarım stratejilerini belirlemelerinde yol gösterecek.

Başvurular, 1 Eylül'e Kadar Sürecek
"Design Turkey Endüstri Tasarım Ödülleri"ne başvurular, internet üzerinden www.designturkey.org.tr adresine girilerek, 1 Eylül'e kadar yapılabilecek.

Kavramsal Tasarım Ödülleri De Verilecek
"Design Turkey Endüstriyel Tasarım Ödülleri" kapsamında, gelecekte endüstriye yön gösterecek yaratıcı fikirleri desteklemek amacıyla, "Kavramsal Tasarım Ödülleri" de verilecek. Bu ödüller, her yıl belirlenen tema çerçevesinde, üretim için programa alınmamış tasarım projelerini değerlendirerek verilecek. "Kavramsal Tasarım Ödülleri"nin bu yılki teması ise, "Eko-Tasarım: Sürdürülebilir çevre için tasarım". Kavramsal tasarım ödüllerinin değerlendirmesinde de, Ürün Tasarımı Ödülleri'nde olduğu gibi, başvuru, ön eleme, ödüllendirme ve tanıtımdan oluşan dört aşamalı bir süreç izlenecek.
 
Yukarı Alt