Domain (Alan Adı) ve Hosting (Barındırma Hizmeti) Kiralamak

Abdullah Şahin

Altın Üye
Altın Üye
Kayıt
3 Nisan 2008
Mesaj
2.630
Tepki
89
Domain (Alan Adı) Kiralama :

Domain; alan adı anlamına gelir ve sitenizin internetteki adıdır. Mesela grafikerler.org bir domaindir. Alan adı kiralama işlemi iki adımda gerçekleşir. Domain sorgulama ile boş domain beğenilir ve kredi kartı ile ödeme yapılarak domain kiralanır.
Google ile “domain sorgulama” şeklinde arama yapılınca bir çok site çıkar ve hepsinde sorgulama yapılabilir. Sorgulama sonucunda sitenin başkası tarafından kiralanıp kiralanmadığı bildirilir ve kiralanmamış ise kredi kartı ile alan adını kiralarsınız. Ücretler uzantıya göre değişir ve her site farklı fiyat verir. Güvenilir siteler arasında en ucuz olanı seçebilirsiniz.


Domain Seçerken Dikkat Etmeniz Gereken Noktalar :
  • En önemli nokta hangi kelimeden siteye ziyeretçi gelmesini istiyorsanız o kelime alan adında geçsin. Mesela edebiyat kelimesi için domain edebiyatta.net olabilir. Fakat şiir için siirler.net olmaz. Bu önemli bir ayrıntı, türkçe karakter içeren kelimeleri alan adında kullanmanızın arama motorları için hiç bir artısı yoktur. Google da şiir ve coğrafya kelimelerini şeklinde ayrı ayrı arama yapın. Sonuçlarda alan adlarında cografya veya siir geçse de kalın olarak belirtilmez. Çünkü coğrafya ve cografya farklı kelimelerdir. Aranan kelime alan adında geçiyorsa büyük bir artı sağlar.
  • Alan adını mümkün olduğu kadar kısa tutmaya çalışın. Mesela mp3a.net alan adı mp3muzikler.net alan adına göre daha avantajlıdır.
  • Alan adınız akılda kalacak şekilde olsun. Mesela oyunoyna.net oyuna.net e göre daha kolay akılda kalır. Peki insanlar neden oyuna.net gibi bir alan adı seçerler. Çünkü anlamlı alan adlarının bir çoğu kiralanmaştır. Mecburen anlamsız alan adları seçilir.
Hosting Kiralama :

Hosting sitenizdeki dosyaları barındıracağınız alandır. İnternette hosting hizmeti veren çok sayıda site bulunmaktadır. Bu sitelerin ücretleri çok farklıdır. Aylık 20 YTL olan da var aylık 4 YTL olan da var. Peki en iyi hosting hizmeti nasıl seçilir. Hosting firmalarını tanıtan siteler var. Bu sitelerde hosting firamsını kullanan kullanıcılar yorumlarda bulunuyor. Bu yorumlar incelenerek hosting firması seçilebilir. Bu sitelerin tarafsız olduğuna dair bir garanti yoktur. Ama yine de bu siteler bir fikir verebilir. Mesela hotbul sitesini deneyebilirsiniz.


Hosting Seçerken Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar :

Eğer yeni bir site kuruyorsanız çok büyük bir alan ve bant genişliğine ihtiyacınız olmaz. Düşük özelliklerde bir hosting kiralarsınız, siteye giren sayısı arttıkça hosting paketini yükseltebilirsiniz. Sitenin Uptime oranı yüksek olursa yani sayfa görüntülenemiyor mesajının az çıkması gerekir. Bant genişliği (bantwidth) sitenin trafiğini belirtir. Eğer sitenizden büyük dosyaları download ettirirseniz bant genişiğiniz çabuk dolar ve extra ücret ödemek zorunda kalırsınız.


Alan Adı ile Hostingi Tanıştırmak :

Hosting kiralarken sizden zaten alan adınızı isterler. Kiralamış olduğunuz alan adını (mesela : abdullahsahin.com.tr) burada belirtisiniz. Daha sonra size hosting kiralamış olduğunuz şirketten bazı bilgiler gelir. Bu bilgiler arasında dns bilgileriniz de vardır. dns1 ve dns2 isimleri. Bu isimleri alan adı kiraladığınız siteye girerek belirmeniz gerekir. Domain kiraladığınız siteye kullanıcı adı ve parola ile giriş yapıp DNS yönlendirme bölümünden DNS1 ve DNS2 bilgilerini girerek alan adı ile hostingi tanıştırmış olursunuz.
 
Yukarı Alt